Mødedato: 29.04.2015, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Den lokale organisering af Fremtidens Fritidstilbud

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar om den lokale organisering af Fremtidens Fritidstilbud på børneområdet.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår, 
  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Børne- og Ungdomsforvaltningen om den lokale organisering af Fremtidens Fritidstilbud, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Med svarfrist den 1. maj 2015 har Børne- og Ungdomsforvaltningen sendt den lokale organisering af Fremtidens Fritidstilbud i høring, idet Børne- og Ungdomsudvalget har vedtaget de fysiske rammer af Fremtidens Fritidstilbud på baggrund af 1. høring.
 
Med denne høring beder Børne- og Ungdomsudvalget således om kommentarer til de anbefalede modeller for organisering af henholdsvis fritidsinstitutioner og fritidscentre.

Det er forvaltningens udgangspunkt, at de samlede løsningsforslag, som forvaltningen anbefaler, fortsat holder sig indenfor rammen af  
  • at der kan etableres en 1:1 organisering for fritidsinstitutioner / KKFO, uanset antallet af matrikler
  • at der skal være én leder for ét fritidscenter
  • at institutioner skal organiseres enten kommunalt eller selvejende – der er ikke mulighed for en kombination i den enkelte institution, det enkelte center eller det/den enkelte netværk/klynge.

Følgende anbefalinger vedrørende Christianshavn fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget fremgår af bilagsmaterialet:
  • I Indre By (inkl. Christianshavn) / Østerbro foreslås etableret 3 fritidscentre:
    • Indre By/Christianshavn (Christianshavn Skole + Øster Farimagsgade + Sølvgadeskole + Nyboder Skoler + Den Classenske Legatskole + privatskoleelever)
    • Østerbro Syd (Sotedamsskolen + Langelinieskole + Strandboulevarden + privatskoleelever)
    • Østerbro Nord (Vibenhus Skole + Randersgade Skole + Heiberg Skolen + Kildevældsskolen + Strandvejsskolen)
       
  • At det besluttes at etablere et fritidscenter på Christianshavn / Indre By med 10-13 års pladserne fra enhederne  Brobergsgade, Sofieklubben, Thomas P. Hjejle, Dronen, Dronning Louise og Fritidshjemmet Vartov
    • At det besluttes at sende i høring, at fritidscentret anbefales organiseret som kommunalt fritidscenter i en klynge
       
  • At den oprindelige implementeringsplan for Christianshavns Skole, hvor fritidshjemspladserne samles på to matrikler henholdsvis Trekantsgrunden og på Phillip de Langes Hus’ lokation (skolen), fastholdes
    • At det sendes i høring, at fritidsinstitutionen ved skolen anbefales organiseret som fritidsinstitution i kommunal klynge 

Løsning

Arbejdsgruppen Kultur, Skole, Fritid, Børn og Unge foreslår følgende høringssvar:

"Børne- og Ungdomsforvaltningen har med svarfrist den 1. maj 2015 bedt Christianshavns Lokaludvalg om et høringssvar vedrørende den lokale organisering af Fremtidens Fritidstilbud.

Borgerdialog
Christianshavns Lokaludvalg var den 4. marts 2015 vært for et borgermøde om Fremtidens Fritidstilbud med deltagelse af en række politikere fra Børne- og Ungdomsudvalget. Lokaludvalget beder om, at det vedlagte referat af mødet tages med i den videre proces for denne sag.

Lokaludvalgets holdning
"Idet Christianshavns Lokaludvalg henviser til indholdet i vores første høringssvar i denne sag, er det med stor undring, at vi ser, hvor lidt vores (og andre høringssvar )har været benyttet i Børne-og Ungdomsudvalgtes anden runde i denne sag. At der på Christianshavn endda har været et borgermøde (den 4.3.), afspejles på ingen måde i forslaget om fremtidens fritidstilbud på Christianshavn.
 
Da anden runde vedrørende Christianshavn fra Børne- og Ungdomsforvaltningens side er identisk med første, henviser vi derfor til indholdet af vores første høringssvar igen.

Vi skal ydermere anbefale at:

  1. udsætte lukningen af Christianshavns Fritidshjem i Prinsessegade, til skolebyggeriet er færdigt. Der er kaos nok for børnene på Christianshavn allerede pga. uafklarede forhold omkring ny skole, evt. ombygning af eksisterende skole og bebyggelsen af ”Trekantsgrunden”.
  2. at fritidscenterskabelonen omvurderes, de det (som nævnt i første høringssvar) er uhensigtsmæssigt, at børn helt ned til 10-11 års-alderen skal cykle /gå rundt til store spredte fritidscentre langt fra deres skole og hjem.
  3. at der indrettes et ungehus i Brobergsgade 10, som foreslået i samtlige høringssvar fra Christianshavn.
Vi har bemærket, at der fra politisk side er gjort meget ud af at fortælle borgerne, at udmøntningen af ”Fremtidens Fritidstilbud” ikke er en ”spareøvelse”. Derfor skal vi anbefale, at de 31,7 mio. kr.man nu alligevel sparer, bliver brugt til bedre normering i de københavnske institutioner.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet høringssvaret, lægger sekretariatet det på bliv hørt-portalen.

Forvaltningen oplyser, at modellen for organisering af Fremtidens Fritidstilbud fremlægges for Børne- og Ungdomsudvalget den 20. maj 2015.
BILAG
Læs høringsmaterialet om organisering af Fremtidens Fritidstilbud her: http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/organisering-af-fremtidens-fritidstilbud

Beslutning

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Børne- og Ungdomsforvaltningen om den lokale organisering af Fremtidens Fritidstilbud, der fremgår af løsningsafsnittet.

Protokolbemærkning fra Poul Nielsen: "Jeg mener ikke, at besparelsen skal bruges til en bedre normering i institutionerne. Det er ikke forbudt at spare."
Til top