Mødedato: 28.08.2013, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset Dronningensgade 34

Deltagelse i Folkemødet 2014

Christianshavns Lokaludvalg skal vedtage et notat til Økonomiudvalget med forslag om deltagelse i Folkemødet 2014.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,

1. at lokaludvalg godkender et notat til Økonomiudvalget, som fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

En gruppe lokaludvalgsformænd og sekretariatsmedarbejdere deltog i Folkemødet 2013 for at samle viden og inspiration til, hvordan Københavns Kommune og lokaludvalgene eventuelt vil kunne deltage aktivt på Folkemødet i fremtiden.
Delegationen af lokaludvalgsformænd og sekretariatsmedarbejder har i samarbejde med kredsen af lokaludvalgsformænd drøftet erfaringerne og udarbejdet et notat henvendt til Økonomiudvalget, som foreslår hvordan Københavns Kommune og lokaludvalgene kan deltage i Folkemødet 2014.
Målet med at deltage i Folkemødet er at markere Københavns Kommune som forgangsby inden for borgerinddragelse og at skabe debat om borgernes rolle i udviklingen af byen.
Notatet til Økonomiudvalget skal behandles i alle lokaludvalg, førend det sendes.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget vedtager følgende notat til Økonomiudvalget:

”Notat – KK på Folkemøde 2014

Det foreslås, at Københavns Kommune deltager på folkemødet for at deltage i netværk og inspirationsaktiviteter om lokaldemokratiet og inddragelse af borgere og frivillige i byens udvikling. Forslaget fremlægges på baggrund af en lokaludvalgsdelegation til folkemødet i 2013 (formænd og sekretariatsmedarbejdere).

Inddragelse af borgerne i forhold til udvikling af den offentlige sektor er et tema, der har stor interesse i bred forstand både på kommunalt, regionalt og statsligt niveau. Tendensen til at lede efter nye veje at styrke samspillet mellem borgere og kommune er forstærket efter kommunalreformen i 2007 og som følge af et generelt paradigmeskift henimod styreformer med borgeren i centrum og kommuners samarbejde med frivillige.

Folkemødet, som samler en lang række meningsdannere, politikere, eksperter, almindelige mennesker og debattører, er et unikt sted at have faglige diskussioner, netværke og samle inspiration for både BR-politikere, lokaludvalgsmedlemmer, embedsmænd og borgere.

Tema: Samspil om byens udviking

Det foreslås, at Københavns Kommune er til stede på folkemødet under overskriften ”Samspillet mellem borgere og kommune om byens udvikling” med henblik på at

  • Brande KK som foregangsby på borgerinddragelsesområdet
  • Facilitere debatter og diskussioner om hvordan det offentlige generelt kan styrke inddragelsen af borgerne i udviklingen af byen.

KK har et godt blik for at have fokus på den overordnede udvikling af byen uden at glemme de enkelte kvarterers særtræk. KK praktiserer – bl.a. via lokaludvalgene – borgerinddragelse i byudviklingen og har mange gode eksempler på reel inddragelse i en proaktiv  udviklingsproces.  Eksempler på inddragelse og samspil med københavnerne og de frivillige foreninger ses både i relation til fysisk udvikling af byens rum, byudviklingsområder og den  generelle planlægningsproces indenfor hele paletten af politikområder.

Praktisk og aktiviteter

ØKF, Center for byudvikling herunder lokaludvalgene samt OB leverer rammen og er værter. Andre i KK (politikere og forvaltninger f.eks. Borgerrådgiveren, KK frivillignetværk) indbydes til at deltage med eksempler og/arrangere debatter inden for temaet.

Ideer til debatter:

  • I forbindelse med at København er Europæisk Miljøhovedstad i 2014 sættes fokus på hvordan borgerne inddrages i en grøn byudvikling.
  • Når frivillige vil have indflydelse – udfordringer for embedsmænd og politikere og om dilemmaet mellem faglig ekspertise og lokal viden (debat mellem eksempelvis LUformand, BR politiker og kontorchef eller lignende)
  • Organisering af lokaldemokratiet – hvordan skabes de bedste rammer for lokal indflydelse (debat mellem rep fra forskellige kommuner der har forskellige modeller)
  • Hvorfor skal de lokale inddrages – de har valgt politikerne til at lede

(Debat mellem fortalere for hhv. det repræsentative demokrati og nær- og netværksdemokratiet)

  • Hvad vil vi med lokaldemokratiet i Danmark?

(debat mellem forskellige folketingspolitikere/ ministre)

  • Hold Jer væk - i er bare en flok sure gamle mænd

(debat om de udfordringer der er ved at engagere unge, børnefamilier, nydanskere etc.  og de legitimitetsudfordringer det skaber)

Ideer til andre aktiviteter, som kan fremvises

  • Midlertidighed – eksempelvis byggeworkshop hvor det illustreres hvordan borgernes ideer transformeres til en reel forandring i byens rum (eksempelvis et byrumsmøbel eller en ny pladsdannelse)
  • Bydelsplanerne – som et værktøj til konkret formelt og konstruktivt samarbejde mellem borger og kommune (præsenteres i ”netværksregi”)

Tidsplan

Overordnet koncept for Folkemøde deltagelse herunder de arbejds- og ansvarsfordeling, fysiske rammer, indkvartering og økonomi skal være afklaret senest 1. november 2013.

Det konkrete indhold, herunder fastlæggelse af debatter, skal være afklaret senest 1. maj 2014 (debattører mv. bookes så tidligt som muligt).

 

Økonomi

Udgiften afhænger dels af aktivitets- og ambitionsniveau og dels af antal deltagende (ØKF-medarbejdere og lokaludvalgsmedlemmer).

 Deltagelse pr person (gennemsnitspris for transport, indkvartering og forplejning): 2.760 kr. ”

 

Budget

(Eventbåd eller andet)

Stand og aktiviteter

Stand/bod (70 kr. pr. m2)

14.000

Leje af grej (borde, stole mv)

50.000

Forplejning til møder og aktiviteter

6.000

Møder og aktiviteter (oplægsholdere, byrumskunstnere)

40.000

Diverse (teknisk hjælp, uforudsete udgifter etc)

10.000

I alt, stand og aktiviteter

120.000

Hhv. 20,  35 og 55 deltagere

151.800

Total

271.800

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Notatet skal behandles af alle lokaludvalg. Derefter sendes det til Økonomiudvalget.

Beslutning

Efter afstemning blev forslaget vedtaget.
Til top