Mødedato: 27.09.2023, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Høringssvar om Københavns Kommunes ældrepolitIk 2023-2026

Se alle bilag

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om kommunens nye ældrepolitik.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om kommunens ældrepolitik 2023 - 2026, jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har sendt udkast til en ny ældrepolitik for København Kommune i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen. Høringen løber til og med den 1. oktober 2023.

Link til politikudkastet på Bliv Hørt-portalen: https://blivhoert.kk.dk/hoering/horing-om-kobenhavns-kommunes-aeldrepolitik-2023-2026

Københavns Kommunes ældrepolitik 2023-2026 har tre temaer:

  • Flere gode leveår
  • Stærke og rummelige fællesskaber
  • Lige behandling, men ikke ens behandling.

Politikken tager afsæt i, at der er et stigende antal ældre københavnere, mens antallet af medarbejdere på sundheds- og ældreområdet ikke stiger tilsvarende. Det har betydning for hele byen – og kommunen har derfor brug for at tænke nyt.

Med ældrepolitikken ønsker kommunen at aktivere københavnernes ressourcer, samtidig med at man i endnu højere grad understøtter, at de kan så meget som muligt selv. Det sker for at prioritere ressourcerne til dem med størst behov.

Københavns Kommunes ældrepolitik 2023-2026 er blevet til på baggrund af 22 borgermøder på tværs af byen.

Løsning

Arbejdsgruppen Sociale forhold, Sundhed og Omsorg har på deres møde den 11. september 2023 drøftet politikken og udarbejdet følgende udkast til høringssvar:

”Christianshavns Lokaludvalg har med interesse drøftet høringsudgaven af ”Et godt liv i fællesskab, Københavnernes politik for det gode senior- og ældreliv 2023-2026”.

Lokaludvalget finder grundlæggende politikken god, og det er svært at være uenig i dens gode intentioner. Politikkens titel er meget velvalgt – særligt dens fokus på fællesskabet.

Nær og lokal forankring

For at styrke fællesskabet som ramme om det gode ældreliv, så kræver det også, at der er de fornødne rammer til stede. Christianshavns Lokaludvalg ser det som en væsentlig præmis, at rammerne for fællesskabet har en lokal og nær forankring. Mange ældre har opbygget netværk og venskaber i nærmiljøet, ligesom ikke alle ældre er lige mobile, og muligheden for at fastholde den sociale kontakt i nærmiljøet er en vigtig livskvalitet. Det er afgørende, at funktioner for ældre ligger lokalt, f.eks. aktivitetscenter, ældreboliger, plejecenter, motionsfaciliteter, fællesspisning, it-hjælp o.l. For Christianshavns vedkommende har lokalsamfundet uden held i årevis kæmpet for gode og nære ældrefaciliteter, f.eks. plejehjem og aktivitetsfaciliteter.

Lokaludvalget foreslår, at der i afsnittet ”Hvis fællesskaberne skal være stærke og rummelige, skal vi:” på side 5 tilføjes følgende punkt: ”sikre at kommunen skaber de nødvendige rammer for at fællesskabet kan udvikles og styrkes gennem kommunale pleje- og aktivitetsfaciliteter i nærområdet og i alle lokaludvalgsområderne.”

Styrk fællesskabet ved at integrere forskellige behov

I politikken anføres, at ”Byens tilbud skal afspejle mangfoldigheden blandt københavnerne og understøtte muligheden for at holde sig frisk og aktiv – både selv, sammen med andre og på tværs af generationer”. Lokaludvalget er helt enig i denne betragtning og ser gerne, at det yderligere præciseres, at man skal gøre op med rigide grænser og indtænke flere forskellige behov i de kommunale ældretilbud. F.eks. at man skaber kontakt mellem aktive velfungerende ældre og plejekrævende ældre i plejecentrene. Og at man skaber bro mellem generationer ved kontaktskabende aktiviteter mellem unge, deres forældregeneration og de ældste generationer.

God pleje og omsorg skaber også det gode ældreliv

På trods af kommunens ønske om flere gode og sunde leveår er det også en præmis for mange ældre medborgere, at helbredet uundgåeligt svækkes med behov for stigende pleje og omsorg til følge. Ældre medborgere kan med rette forvente, at kommunen skal være der, når behovet viser sig, også selvom der kommer til at mangle medarbejdere og velfærden vil se anderledes ud i fremtiden, som det udtrykkes i politikken.

Lokaludvalget er enig i behovet for at tilbyde forebyggelse og rehabilitering, men lokaludvalget ser det som en stor mangel, at politikken ikke forholder sig til den gruppe borgere, der ikke længere er selvhjulpen med særlige pleje- og omsorgsbehov. Det kan skabe en unødig utryghed hos ældre medborgere, at politikken ikke præciserer, at en god pleje- og omsorg er en vigtig rettighed, og at kommunen prioriterer dette på lige fod med forebyggelse. God pleje og omsorg er også med til at skabe det gode ældreliv.

Lokaludvalget foreslår at udbygge politikken på dette felt.

Digitalisering skal være reel valgfrihed

Digitaliseringen rummer mange muligheder, men er også en udfordring for nogle ældre. Politikken synes ikke at være opmærksom på, at ikke alle ældre opfatter digitaliseringen som et tilbud, og at et nej til digitale redskaber ikke er et fravalg af direkte menneskelig hjælp. Som det fremgår af politikken, skal ”det enkelte menneske mødes der, hvor det har brug for at blive mødt.” Christianshavns Lokaludvalg foreslår, at det fremgår langt tydeligere, at det er den ældres ønske til kontakt- og serviceform med kommunen der respekteres, og ikke kommunens ønske der skal pålægges den enkelte at tage stilling til.

De ældre i dag er ikke vokset op med it-teknologi, og derfor må kommunen gå langsomt frem og oprette lokale hjælpefunktioner, som kan hjælpe med it-teknologien – både på lokale centre og i hjemmet. Lokaludvalget foreslår, at kommunens forpligtelse til god vejledning og opfølgning på digitale løsninger indskrives i politikken.

Handling er vigtig

Alle kan vel være enige om, at politikken i sig selv ikke giver det gode senior- og ældreliv. Lokaludvalget foreslår, at det konkret fremgår af politikken, hvordan kommunen forpligter sig til at omsætte politikken til konkret handling, f.eks. om det omsættes i årlige handlingsplaner, samt hvordan fremdrift og forbedringer for byens ældre medborgere måles.

Det er desuden uklart hvilke ældreaktører man tænker inddraget i omsætningen af politikken til konkret handling. Særligt efterspørger lokaludvalget, hvordan man inddrager det lokale og nære miljø via f.eks. lokale ældreforeninger. Og så falder det i øvrigt i øjnene, at lokaludvalgene ikke er nævnt med ét ord i politikken. Christianshavns Lokaludvalg finder, at netop lokaludvalgene kan være en god lokal indgang i realiseringen af ”Et godt liv i fællesskab”.

 

Med venlig hilsen

Asbjørn Kaasgaard,
Christianshavns Lokaludvalg”

Det foreslås, at høringssvaret godkendes.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Sekretariatet lægger lokaludvalgets høringssvar på Bliv Hørt-portalen.

Da forslaget er i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen, er der ikke lagt op til, at lokaludvalget skal stå for borgerdialog om sagen. Sekretariatet vil via lokaludvalgets nyhedsbrev, Facebookside og hjemmeside opfordre borgerne til at skrive på Bliv Hørt-portalen om, hvad de mener om forslaget.

Af Bliv Hørt-portalen fremgår det, at høringssvaret vil blive taget med i den videre politiske behandling i Sunds- og Omsorgsudvalget.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om kommunens ældrepolitik 2023 - 2026, der ses i løsningsafsnittet ovenfor.

 

Til top