Mødedato: 27.05.2020, kl. 18:30
Mødested: Teams

B-sag: Høringssvar om fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Børne- og Ungdomsforvaltningen om   fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Børne- og Ungdomsforvaltningen om fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er, der fremgår af løsningsafsnitet.

 

Problemstilling

Den 30. april 2020 bad Børne- og Ungdomsforvaltningen bl. a. lokaludvalgene om høringssvar om fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er (Københavns Kommunes fritidsordninger).
Der er svarfrist den 6. juni 2020. Høringen er også offentliggjort på Bliv Hørt-portalen. Link: https://blivhoert.kk.dk/hoering/fritidspaedagogisk-rammeaftale-kkfoer.

 

Det fremgår af høringsmaterialet, at jf. budgetaftalen for 2020 skal fritidsstrukturen for 0.-3. klasse i Københavns Kommune omlægges, så alle fritidsinstitutioner fremadrettet reguleres under folkeskoleloven.  Ændringerne træder i kraft den 1. august 2020. Partnerne bag budgetaftalen er enige om, at ”… de fritidspædagogiske principper fra dagtilbudsloven, som i dag kendetegner Københavns kommunale og selvejende fritidshjem, fremadrettet gælder alle fritidstilbud i København”.

Forvaltningen har udarbejdet en rammeaftale, som beskriver en række fritidspædagogiske principper, styrkelse af forældreindflydelsen mv.

 

Fritidspædagogiske principper

Det foreslås indført i styrelsesvedtægten for folkeskolen i København, at de fritidspædagogiske principper for KKFO’erne er:

  • Tilbyde børn et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring.
  • Sikre at alle børn er en del af et stærkt og forpligtende børnefællesskab, hvor børnenes mulighed for selvbestemmelse kan udfolde sig.
  • Give børn mulighed for at indgå i tætte og gode relationer til professionelle voksne.
  • Tage udgangspunkt i det brede læringssyn, hvor læring drejer sig om tilegnelse af viden, dannelse og færdigheder samt udvikling af sociale kompetencer, livslæring, leg og livsduelighed. Udgangspunktet er, at læring sker gennem leg, relationer, planlagte og spontane aktiviteter og ved at blive udfordret i en tryg ramme.
  • Sikre at børn, som er i en udsat position, mødes med passende udfordringer og positive forventninger i gode pædagogiske læringsmiljøer og i børnefællesskabet.
  • Sammen med skolen skabe en sammenhængende overgang mellem skolens undervisningsdel og fritidshjemmet, ligesom de sammen med børnehaverne skal skabe en god og tryg overgang fra børnehave til KKFO.

 

 Styrket forældreindflydelse i KKFO’er

 Rammeaftalen beskriver forslag til et styrket forældrerådsarbejde, samt et styrket samarbejde mellem forældrerådet i KKFO’en og skolebestyrelsen. Det foreslås indført i styrelsesvedtægten for folkeskolen, at:

  • Der skal vælges et forældreråd på alle KKFO’er.
  • Hvis KKFO’en er delt på flere matrikler, har forældrene ret til at vælge en forældrerepræsentant til forældrerådet fra hver af de pågældende matrikler.
  • Forældrerådets kompetencer udvides til også at omfatte deltagelse ved ansættelse af medarbejdere i KKFO’en, samt valg af temaer til at fremme forældresamarbejdet.
  • En af forældrerepræsentanterne i skolebestyrelsen skal vælges blandt forældrene i KKFO’en af skolens forældrekreds.
  • Der skal afholdes et årlige møde mellem skolebestyrelsen og forældrerådet på KKFO.
  • Skolebestyrelsen skal udarbejde principper for samarbejdet mellem skole og KKFO.

 

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget sender nedenstående høringssvar, som arbejdsgruppen Kultur, Skole, Fritid, Børn og Unge har skrevet, til Børne- og Ungdomsforvaltningen:

"Christianshavns Lokaludvalg takker for høringsmuligheden vedr. fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO’er.

Lokaludvalget har stor tillid til, at institutionernes bestyrelser og forældreråd samt skolebestyrelsen har kompetente vurderinger af selve det institutionsnære indhold.

Som lokaludvalg har vi i højere grad fokus på sammenhængen mellem skole/KKFO og lokalområde. Vi vil derfor opfordre til, at der er opmærksomhed på samarbejdet mellem skole/KKFO og øvrige lokale institutioner – herunder også foreninger.

Det er foreslået i bilaget om styrelsesvedtægten (s. 20), i teksten om skolebestyrelsens opgaver, at der tilføjes en forpligtelse om et samarbejde mellem skole og KKFO, og at punktet om at skolebestyrelsen kan fastsætte principper for samarbejdet mellem skolen og fritidsinstitutionerne slettes. Som lokaludvalg ser vi gerne at det indføjes, at skolebestyrelsen kan fastsætte principper for samarbejde med lokalområdets institutioner og foreningsliv, idet vi mener, at det vil styrke såvel lokalområde som skole/KKFO, ved at der er mulighed for at dette prioriteres i skolebestyrelse/KKFOforældreråd. I dette samarbejde ser lokaludvalget det lokale bibliotek som en ufravigelig partner, som bør nævnes specifikt i styrelsesvedtægten.

På Christianshavn er der en særlig situation med én folkeskole og én KKFO (på flere matrikler), og derfor er koblingen til de lokale institutioner og foreninger så meget desto vigtigere.

Som det lokale og nære demokratiske organ et lokaludvalg er, vil vi også i denne sammenhæng slå et slag for det nære demokrati, hvor alle repræsenteres og har mulighed for at deltage og blive hørt. Lokaludvalget lægger derfor stor vægt på at den demokratiske deltagelse styrkes fremadrettet.  

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, lægger sekretariatet det på Bliv Hørt-portalen.

Det fremgår af høringsmaterialet, at Børne- og Ungdomsmaterialet får styrelsesvedtægten inkl. høringssvar til godkendelse på udvalgsmødet den 17. juni 2020 med henblik på efterfølgende endelig behandling i Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Godkendt.
Til top