Mødedato: 27.01.2016, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Høringssvar om lokalplanforslaget "Bro ved Vester Voldgade"

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar vedrørende lokalplanforslaget "Bro ved Vester Voldgade".

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om lokalplanforslaget "Bro ved Vester Voldgade", der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har med svarfrist den 4. februar 2016 sendt lokalplanforslaget "Bro ved Vester Voldgade" i offentlig høring på bliv hørt-portalen. Lokalplanen skal gøre det muligt at etablere en bro med en offentligt tilgængelig stiforbindelse over Inderhavnen fra Vester Voldgade til Langebrogade.

Lokaludvalget har tidligere kommenteret på broprojektet og var medvært på et borgermøde på Islands Brygge medio juni 2015. Senest har udvalget med en henvendelse den 1. september 2015 sendt følgende spørgsmål:

"Forvaltningen har med brev af 15. juli 2015 oplyst, at politiet efter den nuværende praksis ikke vil give tilladelse til at ophæve ensretningen for cyklister på Prinsessegade mellem Christianshavns Voldgade og Torvegade. Der pågår forhandlinger med politiet om, hvordan ansøgninger om cykling mod ensretning skal behandles i fremtiden, og forvaltningen vil tage forslaget med som et eksempel på en gadestrækning, hvor det kan være relevant at ændre praksis. 

Etableringen af den ny bro vil øge cykeltrafikken fra Langebro til Prinsessegade, og trafikplanlægningen bør sikre et hensigtsmæssigt ruteforløb. Det handler om en god fremkommelighed, og tilladelse til cykling mod ensretningen på Prinsessegade vil i et vist omfang være en tilpasning til den faktiske situation, hvor der i dag er mange, som cykler ad Prinsessegade mod Torvegade, når de eksempelvis skal i skole eller gymnasium om morgenen. 

Det kan tilføjes, at brostenene på Christianshavns Voldgade, i Søndervoldstræde og i Sofiegade mellem Dronningensgade og Overgaden oven Vandet bør lægges om, så de er til at cykle på. I dag er der mange cyklister, der vælger at cykle på fortovet for at undgå brostenene. Der kan henvises til den omlægning, der er sket ved Lagkagehuset på strækningen fra Torvegade til Sankt Annæ Gade. 

I sit brev af 15. juli 2015 skriver forvaltningen, at man er usikker på, hvad lokaludvalget mener med det ny byrum omkring Langebrogade og Applebys Plads. Lokaludvalget er blevet orienteret om, at man med lokalplanforslaget "Applebys Plads" vil skabe et nyt byrum på strækket mellem den nye bro over Inderhavnen og Cirkelbroen, der på den ene side afgrænses af Inderhavnen og på den anden side af Applebys Plads-karreen. Lokaludvalget har forstået, at området tænkes udviklet til ophold. Hvordan sikrer man da gode forhold for cyklisterne i området?

Derudover er vejforløbet på pladsen i kanalknækket, hvor Langebrogade møder Overgaden oven Vandet, uklart for cyklisterne. Kunne der rettes op på dette?”

Forvaltningen har med brev af 10. september 2015 svaret:

”Som opfølgning på jeres brev har vi forespurgt hos politiet, om man kan lave kørsel mod ensretningen for cykler uden etablering af modstrømscykelsti. Politiet vurderer, at vejen er for smal og at strækningen er for lang til at undvære en modstrømscykelsti. Cykeltrafikken til skolen og gymnasiet fra en ny bro ved Langebro kan foregå ved at fortsætte af Overgaden oven Vandet og på tværs ad Torvegade og så nå skolen/gymnasiet via eksempelvis Sankt Annæ Gade. Forvaltningen vurderer, at cykeltrafik til skolen/gymnasiet fra en ny bro ved Langebro godt kan afvikles fornuftigt med de nuværende forhold uden nødvendigvis at ophæve ensretningen for cyklister i Prinsessegade.

Som I ganske rigtigt påpeger, vil en ophævelse af ensretningen af Prinsessegade for cyklister ikke gøre det alene. Skal denne lokale rute have en god cykelstandard forudsætter det, såfremt der er finansiering, at brostenene på eksempelvis Christianshavns Voldgade bliver lagt om eller savet til. En omlægning/savning af brostenene er dyrt, og der er ikke afsat midler hertil i kommunens budget. Omlægning kræver derfor en politisk prioritering.

Pladsen ved kajknækket (Overgaden oven Vandet / Ved Kanalen) er af ældre dato, og det er kun hvis man som cyklist kører direkte langs med kanalen, at man for at køre lovligt skal ”bagom” pladsen via Langebrogades udmunding. Det er forvaltningens forventning, at de fleste cyklister fra den nye bro vil benytte sig af Langebrogade direkte, og dermed ikke vil komme i konflikt med pladsens nuværende indretning.

Byrummet langs havnekajen ved Appelbys Plads (Daniscos/DuPonts tidligere bygninger) er i lokalplanforslaget for Applebys Plads udlagt med min. 6,5 m bevægelseszone på kajarealet ud mod havnen. Dette vurderer forvaltningen umiddelbart er tilstrækkeligt til at kunne afvikle de forventede strømme af bløde trafikanter. Den konkrete indretning skal tage hensyn til, at cykelruten på denne del af promenaden er udlagt som PlusNet for cykler i den gældende kommuneplan”

Sagen blev drøftet på møde i arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn den 12. januar 2016. Arbejdsgruppen konstaterede, at lokalplansforslaget alene omhandler selve broen og brofæstet på hver side, men at forvaltningen i den underliggende forundersøgelse har set på trafikmønstre og miljøforhold. Der var i arbejdsgruppen en positiv holdning til den ny bro, som vil give christianshavnerne en ny cykel- og gangforbindelse til Vester Voldgade og videre til Rådhuspladsen. Broen skal imidlertid ses i sammenhæng med udvikling af adgang til at færdes langs med og på tværs af havnen, og de foreløbige svar fra forvaltningen om eksempelvis mulighed for at cykle mod ensretningen på Prinsessegade er utilfredsstillende.

Realdania afholdt et åbent orienteringsmøde den 13. januar 2016. Her holdt lokaludvalgsformand Poul Cohrt et indlæg baseret på de tidligere høringssvar. Poul Cohrt var ligesom repræsentanterne fra Indre By og Islands Brygge meget positiv over den flot designede bro med det kurvede forløb mellem Vester Voldgade og Langebrogade, men mente at der var grund til at se nærmere på udformning af brofæste og trafikken på dette sted, ligesom kommunen forud for broens åbning i 2018 bør foretage nødvendige tilpasninger af vejene til og fra den ny bro.

Løsning

Arbejdsgruppen vedrørende Byplan, Trafik og Havn foreslår på baggrund heraf følgende høringssvar:

"Teknik- og Miljøforvaltningen har med svarfrist den 4. februar 2016 sendt lokalplanforslaget "Bro ved Vester Voldgade" i offentlig høring.

Borgerdialog

Christianshavns Lokaludvalg har ikke haft borgerdialog om lokalplanforslaget, da det er i offentlig høring på bliv hørt-portalen. 

Lokaludvalget stod for en borgerdialog i januar 2015 på lokaludvalgets hjemmeside og facebookside om rammerne for lokalplanen, og desuden var Lokaludvalget medvært på et borgermøde i juni 2015 om følgeanlæggene til broen.

Lokaludvalgsformand Poul Cohrt deltog i Realdanias orienteringsmøde den 13. januar 2016, hvor der var en meget positiv respons over den flot designede bro med det kurvede forløb mellem Vester Voldgade og Langebrogade, men hvor kommunen blev opfordret til at sikre et godt trafikforløb ved brofæstet samt forud for broens åbning at foretage de nødvendige tilpasninger af vejene til og fra den ny bro.

Lokaludvalgets holdning

Med broen bliver skabt endnu en forbindelseslinje for cyklister og fodgængere på tværs af havneløbet, som vil give mulighed for at kunne bevæge sig uden nærkontakt med biltrafikken på Langebro. Der er valgt et teknisk flot brodesign med et kurvet forløb, som vil give brugerne en god oplevelse.

Om det foreliggende lokalplanforslag:
Arealet omkring brofæstet i på Christianshavns-siden bør indrettes på en måde, så der - bedre end ved Bryggebroen - sikres en god og tryg adgang til og fra broen. Belysningen skal udformes på en måde, så færdslen er tryg og sikker også i aften- og nattetimerne. Der savnes en nærmere beskrivelse af arealerne omkring brofæstet og trafikflowet.

I lokalplanen bør man oplyse eksplicit om broåbningspolitikken for denne bro. I lokalplanforslaget nævnes kun, at den følger broåbningspolitikken for Langebro - uden oplysning om, hvad det indebærer. 

Om trafikudvikling, som beskrevet i den underliggende miljøvurdering:
Heri fremhæves, at broen for cyklister og fodgængere vil kunne udgøre et rekreativt alternativ til Langebro, og at den er med til at sikre adgangen til sammenhængende promenader langs havneløbet. Det understreges, at promenadernes belægning skal være egnet til forskellige former for bevægelse.

Broen skal ses i sammenhæng med den øvrige trafik på og gennem Christianshavn.

Lokaludvalget har tidligere skrevet til forvaltningen om vigtigheden af at tilpasse vejene til og fra broen til den fremtidige trafik. Disse tilpasninger bør gennemføres inden broen tages i brug i 2018.

Lokaludvalget ønsker som bekendt, at ensretningen for cyklister på Prinsessegade mellem Christianshavns Voldgade og Torvegade ophæves, så cyklisterne kan køre denne vej ud til Torvegade i stedet for ad Langebrogade og Overgaden oven Vandet, som er en dårligere rute for cyklisterne, fordi der er brosten hele vejen. Og vi vil gentage ønsket om, at Prinsessegade syd for Torvegade - efter hollandsk mønster - omlægges til et shared space gaderum med plads til folkeliv, og hvor hastigheden skal indrettes efter de bløde trafikanter med særlig hensyntagen til fodgængerne.

Brostenene på Christianshavns Voldgade, i Søndervoldstræde og i Sofiegade mellem Dronningensgade og Overgaden oven Vandet bør lægges om og saves flade, så de er til at cykle på. I dag er der mange cyklister, der vælger at cykle på fortovet for at undgå brostenene. Der er allerede nu en betydelig trafik af cyklister og gående fra Langebrogade via Cirkelbroen og under Knippelsbro og forbi Udenrigsministeriet ved Asiatisk Plads til Strandgade, hvorfor brostene under broen ligeledes skal gøres mere cykelegnede, som det er sket andre steder i byen.

Den ny bro og trafikken langs havnen vil fortrinsvis skulle anvendes af rekreative cyklister eller de mere langsomme pendlercyklister. Det er derfor vigtigt, at der sideløbende arbejdes på, at gøre det attraktivt for hurtigkørende cyklister kan tage Københavnerruten over Langebro eller ruten ad Torvegade over Knippelsbro, som med mere end 43.000 cyklister dagligt er den mest cykeltrafikerede strækning i København. Lokaludvalget skal opfordre til, at arbejdet med Køberhavnerruten og med Torvegade korridoren fremskyndes.

Udover de nævnte tilpasninger bør udviklingen følges, og der bør udarbejdes en analyse af, hvordan cykeltrafikstrømmene vil være på Christianshavn, når broen og de øvrige planlagte broer i bydelen er etableret.

Endelig bemærkes, at der er behov for skiltning ved broen, som viser cykelafstanden til forskellige destinationer; f. eks. hvor langt er der til Københavns Universitet i Njalsgade, hvis du benytter broen.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet høringssvaret, lægger sekretariatet det på Bliv Hørt-portalen.

Beslutning

Godkendt.
Til top