Mødedato: 26.10.2022, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Idéfasehøring forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5 og Østlig Ringvej

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal godkende et høringssvar til Københavns Kommune og Sund & Bælt vedr. idéfase forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5 og Østlig Ringvej.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Københavns Kommune og Sund & Bælt vedr. idéfase forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5 og Østlig Ringvej. Se udkastet til høringssvar i bilaget.

 

Problemstilling

Metrolinje M5

I perioden 5. september-31. oktober 2022 gennemfører Københavns kommune en idéfasehøring forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5. Idéfasehøringen omfatter to forslag til linjeføring for M5, nemlig en orange linje og en lilla linje. Forslagene skal ses som alternativer til hinanden.

Den lilla linje er en ny selvstændig metrolinje med ni stationer. Linjen går fra Københavns Hovedbanegård via Islands Brygge, Amagerbrogade og Refshaleøen til Lynetteholm. Det er på sigt muligt at videreføre linjen til Østerport med udbygning som ringforbindelse eller videreføre linjen til Nordhavn. I Christianshavns Lokaludvalgs område planlægges der med en station på Refshaleøen og to stationer på Lynetteholm.

Den orange linje er en ny selvstændig metrolinje med fire stationer. Linjen går fra Østerport under Københavns Havn ved Langelinie til Refshaleøen og videre til Lynetteholm, hvor stationer åbner i takt med byudviklingen. I Christianshavns Lokaludvalgs område planlægges der med en station på Refshaleøen og to stationer på Lynetteholm.

 

Østlig Ringvej

I perioden 5. september-31. oktober 2022 gennemfører Sund & Bælt en idéfasehøring forud for miljøkonsekvensvurdering af en Østlig Ringvej. Der er tale om en ny ca. 11 kilometer lang vejtunnel uden om København, som skal forbinde Helsingørmotorvejen i nord med Øresundsmotorvejen i syd. Hensigten med projektet er at forbedre fremkommeligheden i hovedstadsområdet og lede trafik uden om det centrale København. Den endelige linjeføring og konkrete udformning af en Østlig Ringvej er endnu ikke fastlagt.

Idéfase og miljøkonsekvensvurdering

I idéfasen har alle mulighed for at komme med idéer, forslag og synspunkter, der kan indgå i det videre arbejde. Forslag eller synspunkter kan handle om:

  • Særlige forhold, som Københavns Kommune og Sund & Bælt skal være opmærksom på
  • Hvordan man kan begrænse eventuelle gener fra projektet
  • Andet, som man mener, er relevant for Københavns Kommune og Sund & Bælts undersøgelser.

Miljøkonsekvensvurderingen skal belyse påvirkningen af en række forhold og indeholde forslag, der kan reducere disse påvirkninger. Det gælder for eksempel:

  • Befolkningen og menneskers sundhed
  • Den biologiske mangfoldighed (biodiversiteten) med særlig vægt på beskyttede arter og naturtyper
  • Jordarealer og jordbund
  • Vand, luft og klima
  • Materielle goder, kulturarv og landskab, samt
  • samspillet mellem disse miljøforhold.

Løsning

Lynetteholm-gruppen har skrevet udkastet til høringssvar, der ses i bilaget. Udkastet er bl.a. baseret på kommentarer fra Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn om de to infrastrukturprojekter. 

Det foreslås, at lokaludvalget godkender udkastet til høringssvar, der ses i bilaget.

Økonomi

Lokaludvalget har afsat en ramme på 40.000 kr. til to borgermøder om Lynetteholm og de afledte infrastrukturprojekter.

Videre proces

Høringssvaret lægges på Bliv Hørt-portalen og sendes til Sund & Bælt A/S. Derudover får  Borgerrepræsentationen det til orientering.

 

Metrolinje M5

Efter høringen bliver høringssvarene samlet i en såkaldt hvidbog, der forelægges Borgerrepræsentationen og indgår i den videre proces. Tidsplan i henhold til høringsmaterialet:

1. kvartal 2023
Politisk behandling af hvidbog over høringssvar til idéfasen. Efterfølgende skal forligskredsene bag Lynetteholm i henholdsvis Folketinget og Københavns Borgerrepræsentation beslutte, hvilken linjeføring for M5, der skal undergå en miljøkonsekvensvurdering.

2023-2024
Udarbejdelse af miljøkonsekvensrapport, der afsluttes med 8 ugers offentlig høring. Efterfølgende forventes det, at der vedtages en anlægslov og udstedes myndighedstilladelse til projektet.

2025
Udbudsprojektering og udbud

2026-2034
Kontraktindgåelse og anlægsfase

2035
Metrolinje M5 forventes taget i brug.

 

Østlig Ringvej

Det fremgår af høringsmaterialet, at når miljøkonsekvensvurderingen er færdig, offentliggøres
undersøgelsens resultater og danner grundlag for en offentlig debat om projektets konsekvenser.

Den afsluttende offentlige høring om resultatet af miljøvurderingen varer mindst otte uger. Som en del af denne høringsfase afholder Sund & Bælt endnu et borgermøde, hvor miljøkonsekvensvurderingens resultater præsenteres. Når høringsperioden er afsluttet, samler Sund & Bælt høringssvarene, som derefter offentliggøres i et høringsnotat.

Gennemførelse af projektet forudsætter, at Folketinget vedtager en anlægslov efter miljøkonsekvensvurderingens afslutning. Efter vedtagelse af en sådan anlægslov og
bevilling af de nødvendige midler, følger detailprojektering, besigtigelse og evt. ekspropriation, efterfulgt af nogle års anlægsarbejde. Den endelige tidsplan vil blive beskrevet i
miljøkonsekvensvurderingen.

Bilag

0.1. Link til sagen om Metrolinje M5 på Bliv Hørt-portalen:

https://blivhoert.kk.dk/hoering/metrolinje-m5-idefasehoring-miljovurdering

 

0.2. Link til hjemmeside for metrolinje M5: 

metrolinjem5.kk.dk

 

0.3. Sund & Bælts hjemmeside om Østlig Ringvej: 

https://oestligringvej.dk/

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte ændringsforslag fra Jens Eskildsen og Claus Bendixen om, at sætningen i linje 25-26 på side 1 formuleres: "Uden tidlig planlægning heraf er der risiko for, at trafikale udfordringer på de allerede overbelastede veje på og til Christianshavn – Torvegade, Prinsessegade, Danneskiold-Samsøes Allé og Kløvermarksvej – forværres."

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Københavns Kommune og Sund & Bælt vedr. idéfase forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5 og Østlig Ringvej, der ses i bilaget, med det tiltrådte ændringsforslag.

 

Protokolbemærkning fra Kirsten V. Andersen: "Jeg tager forbehold for høringssvaret".

Til top