Mødedato: 26.08.2020, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

B-sag: Høringssvar om forslag til kommunens budget for 2021

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Økonomiforvaltningen om forslag til kommunens budget for 2021.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om forslag til kommunens budget for 2021, der fremgår af løsningsafsnittet.

 

Problemstilling

Lokaludvalget har mulighed for at fremsætte bemærkninger til Budgetforslag 2021. Bemærkninger til budgetforslaget skal sendes Økonomiforvaltningen senest den 31. august 2020, så de kan indgå i Borgerrepræsentationens videre behandling af budgettet. 

Løsning

Fomanden foreslår følgende høringsvar til Økonomiforvaltningen:

"Først og fremmest beder vi om, at alle forslag, der kan fremme strategien for en CO2-neutral by i 2025, prioriteres i kommunens budget for 2021.

Derudover beder vi om, at man prioriterer nedenstående forslag, der er en opdatering af Christianshavns Lokaludvalgs ønskeliste til kommunens Budget 2021, som vi sendte til Borgerrepræsentationen den 4. december 2019.

Teknik- og Miljøudvalget

 

  • Genetablering af busslusen på Holmen samt følgende projekter:               
    • Evaluering af forholdene på Danneskiold-Samsøes Allé og Prinsessegade efter at busslusen er sat ud af drift
    • Cykelsti i eget tracé på Danneskiold-Samsøes Allé
    • Hastighedsnedsættelse til 30 km/t på begge gader
    • Afsætningsareal ved Christiania
    • Årlige trafiktællinger og opfølgning på trafiktællingerne.

     

    Efter at busslusen på Holmen er sat ud af drift, er trafikforholdene i Danneskiold-Samsøes Allé - Prinsessegade ændret markant. Forholdene på strækningen vil ændre sig endnu mere i og med, at buslinje 2A skal betjenes af nye og længere el-busser.

    Derudover er der byggepladskørsel på strækningen de næste ca. 3-4 år til Papirøen og Dokøen.

     

     

  • Genopretning af den østlige del af Bådsmandsstræde: Trafikken i gaden er massiv. Bygningen, som idrætsklubben CIK holder til i, er i fare for at blive oversvømmet ved regnskyl.

     

  • Cykelsti på Refshalevej: I Budget 2019 var der afsat penge til en foranalyse af forbedring af cykel - og gangforhold på Refshalevej Analysen bør hurtigst muligt følges op med et egentligt anlægsprojekt.

     

  • Penge til at øge sikkerheden i krydset Torvegade/Strandgade og til at forhindre tung trafik omkring Christians Kirke via Strandgade eller Wildersgade: Det var en strålende idé, da det i 2018 politisk blev besluttet at pålægge forvaltningen at udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Københavns Kommunes budget, så der kan afsættes midler til at øge sikkerheden i krydset Torvegade/ Strandgade samt forhindre, at tung trafik ledes omkring Christians Kirke via Strandgade eller Wildersgade. Lokaludvalget ser frem til, at det sker. Desuden må det sikres, at alle typer af motoriseret trafik til og fra Hilton Hotellet IKKE kan køre ind i nærområdet omkring Christians Kirke.

     

  • Christianshavns Torv trænger fortsat til et løft i form af
    • bedre belysning på torvet
    • forgrønning af torvet.

       

  • Forgrønning af Bodenhoffs Plads:

    Jf. Christianshavns Bydelsplan 2017 er der behov for dels at gøre Bodenhoffs Plads mindre tilgængelig for den stigende, cirkulerende biltrafik og dels skabe ordentlige cykelforhold, så fodgængere ikke bliver kørt ned på fortovene. Lokaludvalget har drøftet forslag med beboere i området, bl.a. om hvordan en forgrønning af pladsen kan løse de trafikale problemer.

    Lokaludvalget foreslår derfor, at der afsættes penge til en egentlig borgerdialog om pladsens indretning samt til projektering og anlæg af en grøn og trafiksikker Bodenhoffs Plads.  

     

  • Følgearbejder ved Lille Langebro, bl.a. skiltning og lysregulering i Langebrogade og adskillelse af cyklister og fodgængere på promenaden: Lille Langebros brofæste ved Langebrogade er et rodet område trafikalt set, og derfor usikkert for cyklister og fodgængere. Så vi ønsker, at der bruges penge på skiltning og lysregulering i Langebrogade. Derudover ønsker vi en adskillelse af cyklister og fodgængere på promenaden mellem Lille Langebro og Knippelsbro, fordi der opstår uheldige situationer mellem fodgængere og cyklister på dette stykke. Promenaden er et offentligt tilgængeligt privat areal, forstår vi. Men da den indgår i kommunens trafikplanlægning (Havneringen) skal kommunen tage ansvar og betale for, at forholdene på promenaden bliver sikre og trygge for cyklister og fodgængere.

     

  • Analyser vedr. en trafikplan for Christianshavn: Lokaludvalget er i god dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om en trafikplan for Christianshavn. Næste skridt er at få foretaget analyser, der kan understøtte trafikplanen.

     

  • Penge til ny indretning af Torvegade: Der er afsat penge i Budget 2020 til udarbejdelse af et dispositionsforslag for øget cykelkapacitet på Torvegade. Det skal følges op med penge til at realisere forslaget.

     

     

     

    Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget

     

  • Tilgængelighed til Christianshavns Beboerhus for handicappede:

    Christianshavns Beboerhus er et omdrejningspunkt for kulturlivet og det sociale liv på Christianshavn, men det har mangler i forhold til tilgængelighed, som der bør rettes op på snarest.

     

    Hvis en offentlig bygning skal være tilgængelig, skal alle uden hjælp fra en anden person kunne bevæge sig ind og ud af og rundt i bygningen; alle skal kunne høre, hvad der bliver sagt; alle skal kunne opleve, at der er den nødvendige belysning og der skal være et behageligt indeklima. I det lys er Christianshavns Beboerhus desværre langt fra at være tilgængelig.

    Vi beder Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget samt forvaltningerne om at tage ønsket om et tilgængeligt Christianshavns Beboerhus med i kommende budgetter samt i

    vedligeholdelsesplanen for Beboerhuset.

     

     

    Kultur- og Fritidsudvalget:
     

  • Bemanding i Hal C:
    Vi ser gerne, at kommunen passer på den relative nye Hal C, som christianshavnerne i ca. 20 år har kæmpet for at få til Christianshavn.

Hidtil har været til glæde og gavn for lokalsamfundet, men tidligere i år oplevede vi utryghedsskabende adfærd i og omkring hallen. En gruppe unge stod bag, og det skal tages alvorligt.

Dertil kommer, at hallen til stadighed bør vedligeholdes. Vi hører, og oplever også selv, at hallen forfalder lige så stille. Det ser vi som en følge af kommunens begrænsede ejerskab til hallens drift, og det trækker desværre hærværk og utryghedsskabende adfærd til sig.

Derfor bør der afsættes penge til bemanding af Hal C i hallens åbningstid med medarbejdere, der kan tage medansvar for hallens daglige drift og vedligeholdelse, og også har pondus til at håndtere utryg adfærd blandt unge.

  • Flytning af Christianshavns Bibliotek til Papirøen eller Gl. Dok:
    Christianshavns Lokaludvalg ønsker fortsat, at Christianshavns Bibliotek flyttes til Papirøen, som med byudviklingen kommer til at ligge centralt i vores bydel, tæt på Christianshavns uddannelses- og kulturinstitutioner, heriblandt Kunstakademiets Arkitektskole, og tæt på Hal C. Der er behov for at fremtidssikre et bibliotekstilbud med tidssvarende og attraktive faciliteter til både beboerne i lokalområdet og øvrige københavnere. Med en flytning af Christianshavns Bibliotek til Papirøen skabes der mulighed for et åbent folkebibliotek. Profilen vil spille harmonisk sammen med de omkringliggende institutioner og det kommende vandkulturhus. I dagligdagen vil de kunne samarbejde om events og arrangementer, som vil kunne tiltrække borgere fra Christianshavn og resten af København. Hvis Papirøen ikke er muligt, kan Christianshavns Bibliotek eventuelt flyttes til Gl. Dok i Strandgade. Lokaludvalget er ved at undersøge, om det er et realistisk alternativ.

Børne- og Ungeudvalget

  • Driftsmidler til ungehuset i Brobergsgade 10: Lokaludvalget har forstået, at der ikke er afsat driftsmidler til ungehuset.

 

Socialudvalget

  • Midlertidige boliger eller bo-institution på Refshaleøen til hjemløse: Christianshavn har historisk erfaring i at rumme udsatte mennesker, og gadeplansmedarbejdere peger på denne rummelighed samt den kendsgerning, at Christianshavn har tre varmestuer som forklaringen på, at mange udsatte betragter Christianshavn som ”hjemme” på trods af, at de aldrig kan komme til at bo i så dyr en bydel. Men som en meget velhavende bydel har vi også et særligt ansvar overfor de svageste, og her på Christianshavn er de svageste meget synlige i bybilledet. En velhavende bydel som Christianshavn bør have et tilbud indenfor rækkevidde til de værst stillede, fordi der er et behov.

Et herberg, vil være en god begyndelse, men også meget gerne skæve boliger med sociale viceværter samt en beskyttet arbejdsplads, hvor udsatte har mulighed for at arbejde når pengene ikke slår til.

Der kan for eksempel om ikke længe komme et tidspunkt, hvor der bliver behov for genhusning af de udsatte, der p.t. bor på vandet i ”Fredens Havn” i Erdkehlgraven, fordi stedet er ulovligt og beboerne skal væk.

Refshaleøen er udlagt som perspektivområde, og spørgsmålet er, om ikke det er muligt at etablere noget af ovennævnte dér, måske som en midlertidig forsøgsordning.          


Sundheds- og Omsorgsudvalget

  • Plejecenter på Christianshavn: Borgerrepræsentationen besluttede i forrige valgperiode, at der så hurtigt som muligt skal opføres et plejecenter på Christianshavn.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens administration har siden da undersøgt mulighederne for at erhverve en grund på Christianshavn, men hidtil har dette ikke kunnet lade sig realisere, bl.a. af økonomiske årsager, hvilket skyldes, at opførelsen af plejecentre skal foregå som almenbebyggelse, der har strenge økonomiske krav.

Hvis Christianshavns dækning med plejeboliger skulle være den samme som i det øvrige København, skal der i bydelen være ca. 60 plejeboliger stigende til 150 i 2030, så vidt vi har forstået.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at et plejecenter ikke kun omfatter plejeboliger, men også skal fungere i forhold til den øvrige del af bydelen m.h.t. lokaler, træningsfaciliteter, evt. cafe o.l.

For at sikre en relevant placering af et plejecenter på Christianshavn beder lokaludvalget om at få repræsentation i de kommunale arbejdsgrupper, som foretager indstillingen til Borgerrepræsentationen om placeringen af centret. 

Jeg kan oplyse, at efter at det har vist sig, at statens ejendom i Strandgade 29 ikke kan bruges til plejecenter, fordi staten selv vil råde over ejendommen, drøftes det nu på Christianshavn, om et plejecenter på Nyholm er en god idé.

Økonomiudvalget

  • Der bør afsættes penge til og reserveres arealer på Nyholm til offentlige formål.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Økonomiforvaltningen.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Økonomiforvaltningen om forslag til kommunens budget for 2021, der fremgår af løsningsafsnittet.

 

Til top