Mødedato: 26.08.2020, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Lokaludvalgets cykeltur med teknik- og miljøborgmesteren

Christianshavns Lokaludvalg skal godkende programmet for lokaludvalgets cykeltur den 15. september 2020 kl. 17 med teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender programmet for lokaludvalgets cykeltur den 15. september 2020 kl. 17 med teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, der fremgår af løsningsafsnittet.
  2. at Christianshavns Lokaludvalg udpeger de lokaludvalgsmedlemmer, der nævnes i parenteserne i programmet, til at fortælle om nedslagspunkterne på turen.
  3. at Christianshavns Lokaludvalgs medlemmer og suppleanter tilkendegiver, om de deltager i cykelturen; evt. i en del af turen.

Problemstilling

Teknik- og miljøborgmesteren ønsker, at lokaludvalget viser, hvad der fylder i christianshavnernes  hverdag, både positivt og negativt. Tirsdag den 15. september kl. 17:00-19:00 er afsat i hendes kalender til besøget.

I mødet den 24. juni 2020 udpegede lokaludvalget Lokaludvalget udpegede Jens B. Sørensen og Jens Eskildsen til at planlægge cykelturen med teknik- og miljøborgmesteren.

Løsning

Jens B. Sørensen og Jens Eskildsen foreslår nedenstående program for cykelturen, der tager udgangspunkter i ønsker til turen, der fremkom i lokaludvalgsmødet den 24. juni 2020. I parenteserne foreslås hvem, der skal fortælle om de forskellige nedslagspunkt på turen.

VELKOMMEN kl. 17:00 – under Langebro

(???, max 3 min.)

 

1. Go-Boat og andre sejlende

(Jens Brandt Sørensen, max 3 min.)

Beskrivelse:

Go-Boats folder: ”Oplev vores smukke København til vands. Nyd kanalerne, arkitekturen og vores skønne havn med dem du holder af. …….. . Her kan du finde toiletter. Det er er strengt forbudt at anvende Havnen og dens omgivelser som toilet”.

Alt for mange sejlende bruger porte, haver, facader etc. langs kanalerne som ”offentligt toilet”. Desuden mener Christianshavns Lokaludvalg, at det slet ikke er OK, at sejlende forurener havneområdet og kanalerne med støj fra Sound-bokse, forstærkere, Bluetooth-højttalere, ghettoblastere og andre lydanlæg. Trods det, er Go-Boat er et fantastisk projekt.

 

Vi cykler via Langebrogade til:

 

2. Lille Langebro´s landfæste og havnefronten

(Jens Brandt Sørensen og Frode Neergaard, max 5 min.)

Beskrivelse:

Landfæsterne på begge sider af Lille Langebro bør genovervejes, da sammenblandingen af den gående og den kørende i trafik ikke er sikker. Lille Langebro har medført øget trafik af cyklister og gående langs havnefronten. På strækningen mod Knippelsbro har det medført problemer med adskillelse af cyklister og gående blandt andet på Cirkelbroen og på de to små broer på strækningen. Den planlagte trappe fra Knippelsbro til havnefronten vil medføre yderlige trafik og derved behov for afstribning / adskillelse af trafikken – for eksempel lig Inderhavnsbroens brofæste på Nyhavnssiden.

 

Vi cykler langs havnefronten via Cirkelbroen og Knippelsbrogade til Strandgade Syd:

 

3. Ørkenfortet

(Frode Neergaard, max 5 min.)

Beskrivelse:

Ombygningen til hotel skaber store trafikale problemer i Torvegade/Strandgade-krydset, på Strandgade ned til Christians Kirke og med byggepladstrafik i gaderne bag Christians Kirke. Trods udpegning af en Christianshavns Lokaludvalg-dialogrepræsentant har der siden oktober 2019 kun været et møde med ATP og pt. er dialogen gået i stå.

Jfr. byggetilladelsen skal ATP udarbejde en trafikplan for området. Christianshavns Lokaludvalg vil gerne i dialog med ATP om: Hvordan det sikres, at trafik til og fra hotellet generer beboerne i Strandgade mindst muligt, om genplantning af fældede træer, om en påtænkt vendeplads for busser på havnefronten og regulering af trafikken, så den ikke kører ind i og gennem nærområdet bag Christians Kirke. Vil Ninna Hedeager Olsen opfordre ATP til snarest at fremlægge en trafikplan for Ørkenfortet? Trafikforholdene omkring Ørkenfortet skal i øvrigt ses i sammenhæng med Torvegade-analysen og ombygningen af Torvegade.

 

Vi cykler via Strandgade syd, Nicolai Eigtveds Gade til Johan Semps Gade i:

 

4. Nærområdet omkring Christians Kirke

(Jens Eskildsen, max 3 min.)

Beskrivelse:

Området opfylder kommunens krav til et delvist bilfrit område: Parkeringskældre, nærhed til kollektiv trafik og cykelstier samt et begrænset antal p-pladser. Ved ombygning af Torvegade kan området ændres til delvist bilfrit område med reduceret trafik og uden tung trafik. Ved at nedsætte hastigheden medvirker det også til at reducere luft- og støjforureningen. Desuden er normalen her – som på andre brostensbelagte gader på Christianshavn – at cyklisterne kører på fortovene.

 

Vi cykler via Wildersgade og Torvegade til:

 

5 A. Christianhavns Torv

(Ruth Plovgaard, max 5 min.)

Beskrivelse:

Christianshavns Torv er et rodet midtpunkt i vores bydel. Christianshavns Torvenetværk og Christianshavns Lokaludvalg arbejder ihærdigt på at gøre det til et ”Torv for alle”: Vi gennemfører arrangementer. Vi vil gerne bestyre kiosken. Vi vil gerne øge samarbejdet med kommunen om Torvets fremtid. Ved Ninna Hedeager Olsen hvornår Metroselskabet går i gang med ændringer af Torvet? Trafikforholdene omkring Torvet skal i øvrigt ses i sammenhæng med Torvegade-analysen og ombygningen af Torvegade.

 

 

5 B. Plakattavler på Christianshavns Torv:

(Jane Lytthans, max 3 min)

Beskrivelse:

Christianshavns Lokaludvalg blev spurgt om Plakattavlens placering – før den blev opsat. Vi mente da som nu, at den ikke skulle placeres på vores lille i forvejen opfyldte Torv. Plakattavlen er placeret få meter fra Metrotrappen, så Metro-trafikanterne ser den dominerende reklametavle som det første, nå de går ned i og kommer op fra Metroen. Christianshavns Lokaludvalg og mange christianshavnere mener, at den påtrængende placering er uhensigtsmæssig og anmassende. Vi mener fortsat, at Torvets størrelse og travle liv ikke skal domineres af plakattavlen. Så - vi ønsker, at den fjernes snarest muligt.

 

5 C. Løbehjul på Christianshavn

(Svend Erik Brockdorff, max 3 min.)

Beskrivelse:

Christianshavns Lokaludvalg har sendt 2 breve til Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvorfor el-løbehjul er uønskede på Christianshavn: El-løbehjul flyder alle steder på Christianshavn, især på Christianhavns Torv og på fortove - til stor gene for gående, barnevogne, rollatorer, kørestole m.m. El-løbehjul kører alt for stærkt og er lydløse til stor gene/fare for alle. El-løbehjul kører ofte på fortove, da mange af vores gader er brostensbelagte. Der er ingen begrænsning på antal el-løbehjul. Indsamling af el-løbehjul til opladning sker ofte af dieselbiler, der holder i tomgang i mere end 1 min. og i strid med kommunens tomgangsregulativ.

 

Vi cykler via Torvegade til krydset Torvegade / Prinsessegade:

 

6. Lysregulering krydset Torvegade / Prinsessegade

(Svend Erik Brockdorff, max 5 min.)

Beskrivelse:

Christianshavns Lokaludvalg har 2 gange i 2020 skrevet til Teknik- og Miljøforvaltningen om et problem for ældre, dårligt gående m.fl. der skal krydse Torvegade. Og det drejer sig om alle lyskryds i Torvegade. Christianshavns Lokaludvalg mener, at vi begge gange har fået et afvisende svar fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Fodgængerovergangen ved krydset Torvegade / Prinsessegade bruges af mange beboere i Voldboligerne. Problemet er, at der kun er grønt lys i 16 sek. Derfor kan mange ældre og gangbesværede ikke nå over. Teknik- og Miljøforvaltningen har oplyst, at der er en sikkerhedstid på 10 sek. Men det ved hverken bilister eller gående. Derfor stresser højre- og venstresvingende bilister fra Prinsessegade fodgængerne, da bilisterne tror, at fodgængerne går over for rødt. Vi har foreslået yderligere ca. 10 sek. Dette har også Teknik- og Miljøforvaltningen afvist. Trafikforholdene i krydset skal i øvrigt ses i sammenhæng med Torvegade-analysen og ombygningen af Torvegade.

 

Vi cykler via Prinsessegade Nord til krydset Prinsessegade / Burmeistergade

 

7. Forslag til ensretning af Prinsessegade

(Mogens Holm, max 8 min)

Beskrivelse:

Trafikken har er et smertensbarn for områdets beboere, som Christianshavns Lokaludvalg har peget på i mange år og hvor problemerne forventes at blive væsentligt forøget de kommende år. Ensretning af gaden med relevant omlægning af trafikken i sidegaderne, ville være en klar forbedring af situationen. Busserne kan måske undtages for ensretningen? Trafikforholdene i Prinsessegade skal i øvrigt ses i sammenhæng med Torvegade-analysen og ombygningen af Torvegade.

 

Vi cykler ad Prinsessegade ind på Refshalevej:

 

8. Forslag til cykelsti langs Refshalevej m.m.

(Mogens Holm, max 3 min)

Beskrivelse:

Etablering af mange boliger i Refshale-området har medført øget trafik på Refshalevej: Bolig-arbejde, pendlere, børn til skoler og daginstitutioner på Christianshavn og derved et stort behov for cykelsti på Refshalevej.

 

Vi cykler videre på Refshalevej via Kongebrovej til sydligste del af Nyholm:

 

9. Nyholm, Københavns åndehul

(Asbjørn Kaasgaard, max 8 min)

Beskrivelse:

Støtter Ninna Hedeager Olsen Det særlige Bygningssyns udvidede fredningsforslag for hele Nyholm? Vil Ninna Hedeager Olsen tage initiativ til - i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen og Forsvarsministeriets Departement - at tilvejebringe en plan for hele området?

 

Vi cykler ad Danneskjold Samsøes Allé via Fabriksmestervej og langs Arsenalgraven til:

 

10. Operaparken

(Jens Brandt Sørensen, max 3 min)

Beskrivelse:

Etableringen af Operaparken følger tidsplanen og forventes færdig i 2023. Af de foreløbigt 40.000 ton jord der er gravet væk, er ca. 80 % sejlet væk med båd til Nordhavnen. Resten er kørt med lastbiler til jordbehandling. Bygherren søger i videst mulige omfang for, at transport med lastbiler foregår ad Fabriksmestervej, Danneskjold Samsøes Allé, Forlandet og Kløvermarksvej.

 

Vi cykler via Dokøvej til:

 

11. ”Busslusen” på Danneskjold Samsøes Allé

(Mogens Holm, max 3 min)

Beskrivelse:

Christianshavns Lokaludvalg peger igen på behovet for at genoprette busslusen ved indgangen til Danneskjold Samsøes Allé, således at kun biler med beboerstatus kan køre igennem. Nedlægningen af slusen har forøget trafikken i Prinsessegade og videre gennem Torvegade. Ved Ninna Hedeager Olsen om der findes en trafikmåling, der kan bekræfte denne påstand?

 

Vi cykler fra Danneskjold Samsøes Allé via Trangravsvej til:

 

12. Inderhavnsbroen

(Jens Brandt Sørensen, max 3 min)

Beskrivelse:

Med det igangværende projekt som skal regulere trafikken ved begge landfæster, er det målet at få en mere sikker afvikling af både for cyklister og fodgængere. Det første møde med mellem interessenterne og Teknik- og Miljøforvaltningen (afholdt på broen) har indikeret, at det er et par spændende og alternative rådgivere, som Teknik- og Miljøforvaltningen har entreret med. Den glimrende proces kan måske benyttes på begge sider af Lille Langebro og hele vejen langs kajen via Cirkelbroen til Udenrigsministeriet?

 

13. Krøyers Plads

(Jens Brandt Sørensen og Jens Eskildsen, max 3 min)

Støj og møg synes at have ødelagt de ellers gode intentioner, der var med Krøyers Plads. Sammen med grundejerforeningen bør Teknik- og Miljøforvaltningen lave en plan for, hvordan ophold bliver udholdeligt for alle parter. Hvis det resulterer i forbud, skal Krøyers Plads have bistand til at håndhæve reglerne. Vil Ninna Hedeager Olsen tage initiativ til, at bestemmelserne i ”Bekendtgørelse nr. 511 om politiets sikring af den offentlige orden” praktiseres i området?

 

Vi cykler via Strandgade nord via Bådsmandsstræde til krydset Bådsmandsstræde / Overgaden neden Vandet:

 

14. Den multifunktionelle affaldsløsning ved krydset Bådsmandsstræde / Overgaden neden Vandet

(Kirsten V. Andersen, max 3 min)

Beskrivelse:

Her gøres en afstikker til den flerfunktionelle affaldsløsning på Overgaden neden Vandet. Den er en demonstrationsmodel og har fungeret fint siden oktober 2018. De fleste naboer synes godt om både containere, bænk, sukkulenter ovenpå og ikke mindst bog-bytteskabet.

 

Vi cykler fra Overgaden neden Vandet via Skt. Annægade til Udenrigsministeriet:

 

15. Trafikforholdene i Strandgade Nord

(Jane Lytthans, max 3 min.)

Beskrivelse:

Strandgade Nord har gennem årene skiftet karakter. Der er bygget flere og flere boliger. Erhvervsbygninger er ombygget til

publikums-rettede aktiviteter. Derfor er trafikken både til boliger, restauranter og gademarkedet ved Inderhavnsbroen blevet meget forstærket – uden der er ændret meget ved gadestrukturen eller belysningen. Det er således blevet meget vanskeligere for gående og cyklister at færdes på Strandgade Nord. Christianshavns Lokaludvalg ønsker en vurdering af og en forbedring af de trafikale forhold i denne del af Strandgade. Trafikforholdene i Strandgade Nord skal i øvrigt ses i sammenhæng med Torvegade-analysen og ombygningen af Torvegade.

 

AFSLUTNING  kl. 19:00 – ved Udenrigsministeriet

(???, max 3 min.)

Fakta om cykelturen:

  • Distance ca. 6,5 km.
  • 17 nedslagspunkter = 1 time og 15 min.

 

Økonomi

Forplejningen på turen betales af sekretariatets budget.

Videre proces

Afhænger af drøftelserne med teknik- og miljøborgmesteren.

I mødet den 30. september 2020 evaluerer lokaludvalget turen.

Beslutning

 
  1. Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Eskildsen om, at programmet for cykellturen indeholder et stop ved Cirkelbroen for at vise teknik- og miljøborgmesteren, at der mangler gelænder på trappen mellem broen og landfæstet.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Eskildsen om at ændre formuleringen af beskrivelsen af "4. Nærområdet omkring Christians Kirke" til: "Området opfylder kommunens krav til et delvist bilfrit område: Parkeringskældre, nærhed til kollektiv trafik og cykelstier samt et begrænset antal p-pladser. Trafikforholdene i nærområdet skal i øvrigt ses i sammenhæng med Torvegade-analysen og ombygningen af Torvegade. Ved at nedsætte hastigheden medvirker det også til at reducere luft- og støjforureningen. Desuden er normalen her – som på andre brostensbelagte gader på Christianshavn – at cyklisterne kører på fortovene."

    Lokaludvalget godkendte programmet for lokaludvalgets cykeltur den 15. september 2020 kl. 17 med teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, der fremgår af løsningsafsnittet, med ovennævnte tiltrådte ændringer.

  2. Lokaludvalget godkendte, at de lokaludvalgsmedlemmer, der nævnes i parenteserne i programmet, fortæller om nedslagspunkterne på turen, idet der var følgende ændringer:
    7. Forslag til ensretning af Prinsessegade: Svend Aage Schiermacher i stedet for Mogens Holm.
    8. Forslag til cykelsti langs Refshalevej m.m.: Lotte Barfod i stedet for Mogens Holm.
    11. ”Busslusen” på Danneskjold Samsøes Allé: Jane Lytthans i stedet for Mogens Holm.

  3. Lokaludvalgets medlemmer og suppleanter tilmelder sig cykelturen med en mail til sekretariatet.
Til top