Mødedato: 26.06.2019, kl. 18:30
Mødested: Mødelokalet på 1. sal i Hal C, Arsenalvej 6

Drøftelse af området "Knippelsbrotorv"

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte et forslag om at se udviklingen af området omkring Knippelsbro i en helhed.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter et forslag om at se udviklingen af området omkring Knippelsbro i en helhed. Se afsnittet "Problemstilling".

 

Problemstilling

Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn drøftede i sit møde den 18. juni 2019 et forslag fra medlem af arbejdsgruppen Svend Aage Schiermacher, der også er suppleant i lokaludvalget, om at se udviklingen af området omkring Knippelsbro i en helhed. Svend Aage Schiermacher skrev til arbejdsgruppen:

"Alle danskere kender vist Knippelsbro, men kun få kender Knippelsbrogade og næsten ingen Knippelsbrotorv.

Det må vi hermed rette op på, samtidig med at vi rekapitulerer lidt historie:

Christianshavn er ingen havn, men en ø gennemskåret af Christianshavns kanal, og med en længere kajgade ud til København Havn benævnt Strandgade. Øen er oprindeligt anlagt som militær beskyttelse af København Havn, og blev udtænkt af Christian den 4. og hans stab. Det var omkring 1622. Øen blev forbundet med én bro kaldet Knippelsbro.

Øen blev snart beboet af skibskaptajner og benyttet af store handelsfirmaer, som hovedsagelig bosatte sig i Strandgade. De fik gratis grund mod at fylde det lavvandede område op og tillige 10 års skattefrihed. På den anden side af Christianshavns Kanal boede de hjælpere, der ikke fik så meget ud af skattefriheden.

Øen blev anlagt med  en plads i midten, der kaldes Christianshavns Torv. Det var planlagt dobbelt så stort som det nuværende, men den ene del  blev i stedet brugt til at opføre et tugthus.

Knippelsbro har været nedrevet og genopført flere gange, men i forskellige linjeføringer, og det er derfor broen i dag ikke ligger i forlængelse af Knippelsbrogade, men i forlængelse af Torvegade.

Hvad står benævnelsen  Knippelsbrotorv for?

Det er en nytænkning omkring  et byområde der har skiftet karakter gennem tiden, og aldrig har været behandlet som et sammenhængende område med fællesinteresser, der kunne samordnes og give en form for synergieffekt. Det synes jeg, der er anledning til at tage op til nyvurdering. Ikke mindst etablering af et nyt stort hotel på hjørnet af Strandgade og Torvegade, hvis ledelse og Kommunens byplanlægger ønsker at skal  åbnes op for beboerne på Christianshavn, ligesom det er tydeligt at turister som bor på Københavns hoteller virkelig ønsker, at opleve den danske, folkelige kultur i hverdagen.

I dette område ligger en række offentlige bygninger, private historiske boliger og gårde, restauranter og cafeer som, samlet set, er værd at besøge, ligesom der i dag afholdes en række events, som både befolkningen og turisterne gerne ønsker at opleve.

Der er således tale om en ide, som kan blive til fordel for alle, men som nok vil udvikle sig bedst ved en vis form for koordinering mellem de mange interessenter, og det er et sådan samarbejde, der lægges op til og søges opbakning om. Derfor fremlægges allerede nu et foreløbigt materiale, som kan danne udgangspunkt for nogle drøftelser og offentlige debatter, som derefter forhåbentligt kan udvikle sig positivt, hvis kommunen, andre myndigheder og institutioner, samt private aktører og øens befolkning samarbejder om fremtidens tiltag i området.

Der vedlægges foreløbigt materiale i form af følgende:

  1. Oversigtskort over det gamle Christianshavn og nærliggende områder.

  2. Luftfoto af området. (mangler)

  3. Kort med nummerangivelse af væsentlige interessenter og kort beskrivelse

  4. Mere detaljeret beskrivelse med tilhørende gadefoto

  5. Beskrivelse af steder, events og nyindretninger, der kan komme på tale i fremtiden. (mangler)

  6. Nuværende myndigheder og meningsdannere og forslag til hvorledes man organiserer et samarbejde som ovenfor omtalt, og hvilke muligheder der er for finansiering m.v. (mangler)"

 

Løsning

I lokaludvalgets møde den 26. juni 2019 orienterer arbejdsgruppen om dens drøftelse af forslaget.

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter forslaget med henblik på at give arbejdsgruppen input til det videre arbejde.

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

 

Beslutning

Lokaludvalget drøftede et forslag om at se udviklingen af området omkring Knippelsbro i en helhed. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen som input til det videre arbejde i arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn med "Knippelsbrotorv".

  • "Knippelsbrotorv" skal ses som en bypark omkring Knippelsbro, der er et kontorområde. Hensigten er at få en dialog med grundejerne om en plan for, hvordan området kan blive mere publikumsvenligt.
  • Forslaget omfatter et område af Indre By , hvorfor Indre By Lokaludvalg bør inddrages. Indre By Lokaludvalg har et forslag om, at havnerundfarten i Nyhavn skal rykkes til Havnegade foran Nationalbanken.
  • Hvad fører et sådant projekt med sig? Hvad vil vi med det?
  • Christianshavns Bibliotek kan flyttes til Gl. Dok, nu hvor Dansk Arkitektur Center er flyttet derfra.
  • Havnefronten har tilstrækkeligt med steder, hvor party-zonen har taget overhånd. Aktiviteterne henvender sig i hovedsagen til andre end christianshavnerne.
  • Udgangspunktet bør være en bæredygtig udvikling, hvor hensynet til christianshavnerne tillægges første prioritet.
  • Boliger må ikke udsættes for miljøgener som støj, affald, afledt trafik og parkering i baglandet osv

  • Der skal være areal til rådighed, også uden at havnearealet udvides med pontoner o.l.

  • Cykeltrafikken skal kunne afvikles, så hensynet til fodgængere har første prioritet

  • Kvalitet i udviklingen af byrum har første prioritet.

  • Der er ikke så meget plads, som forvaltningen tror:
     - Mellem Ørkenfortet og kajen er afstanden 11 meter. Havnebussen er nabo til Ørkenfortet.
     - Cirkelbroen er 3,5 meter bred.
     - Ved Sukkerfabrikken er afstanden til kajen 9 meter.

  • Gå-, forgænger- og løbehjulstrafikken på kajen mellem Langebro og Knippelsbro er p.t så kaotisk, at der er behov for at regulere trafikken. Fodgængere, forældre med barnevogne osv. er underlagt de cyklende, der absolut ikke tager hensyn. Det kan medføre, at de nævnte forgænger-grupper ikke længere tør færdes på kajen. Når ”Lille Langebro” åbner i juli 2019 kollapser trafikken på stækningen formentlig.

  • De nærmeste boliger ved Hammershøj Kaj ligger 50 meter fra havnepromenaden. De nærmeste boliger i Johan Semps Gade ligger 110 meter fra havnepromenaden.

  • Udviklingen på Krøyers Plads er ikke et eksempel til efterfølgelse. Lokaludvalget bør støtte beboerne på Krøyers Plads, for det, der foregår, er ikke rimeligt. 

  • Lokaludvalget har ikke vedtaget noget om "Knippelsbrotorv" og om aktivering af havnepromenaden, hvorfor ingen har mandat til at udtale sig på lokaludvalgets vegne om dette forslag.

  • Det er tilstrækkeligt med de nuværende aktiviteter omkring Knippelsbro.

  • Aktiviteterne i området bør være rettet mod de lokale.

  • Hvis havnepromenaden skal aktiveres, skal beboerne omkring inddrages. 
  • I henhold til lokalplanen skal der være 1.500 cykelparkeringspladser ved Ørkenfortet.
  • Aktiviteter på havnepromenaden ved Knippelsbro vil ikke genere beboerne på samme måde, som beboerne på Krøyers Plads er generet af aktiviteterne dér.
  • Der er behov for at få skabt liv i området ved Knippelsbro. Der er dødt nu. Der er behov for bedre adgang til havnen.
  • I forslaget om "Knippelsbrotorv" vil der skulle tages stilling til trafikken på havnepromenaden.
  • Der er ikke stille ved Gl. Dok. Mange passerer forbi og der bades. Der mangler ikke noget og der er ikke behov for mere.
  • "Knippelsbrotorv" er en fortænkt konstruktion. Området er ikke et torv. Hvis der skal arbejdes videre med forslaget, bør den del, der ligger i Indre By, udelades af forslaget.
  • Det er i orden at tale om, hvad havnepromenaden skal bruges til, men det er begrænset, hvad der kan være der.
  • Det skal ikke udvikle sig til endnu et turistområde.
  • Det er ikke en kommunal opgave at skabe liv på private arealer.
  • Der er ikke behov for mere i forhold til turismen. Livet kommer af sig selv, når der er en synlig trappe mellem Torvegade og havnepromenaden.
  • Lokalplanen giver mulighed for udeservering på havnepromenaden foran Ørkenfortet.
Til top