Mødedato: 26.06.2013, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset Dronningensgade 34

Sammenhængende børne- og ungepolitik

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen har udarbejdet et udkast til Københavns Kommunes sammenhængende Børne- og Ungepolitik. Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar .

Indstilling og beslutning

  1. Formanden indstiller,

    at Christianshavns Lokaludvalg godkender Kultur, Skole og Fritidsgruppens udkast til høringssvar.

Problemstilling

Den 27. maj 2013 sendte Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen et udkast til Københavns Kommunes sammenhængende Børne- og Ungepolitik i høring i lokaludvalget med svarfrist 5. juli 2013.

Ifølge Dagtilbudsloven og Serviceloven skal alle kommuner have en sammenhængende børnepolitik, der beskriver, hvordan indsatser er forankret på tværs af forskellige faggrupper, institutioner og sektorer. Udkastet til en overordnet Børne- og Ungepolitik binder de forskellige politikker og strategier på det samlede børne- og ungeområdet sammen. Politikken skal fungere som en paraply for den samlede indsats på børne- og ungeområdet og går på tværs af fagområder og forvaltninger.

Løsning

 Kultur, skole og fritidsarbejdsgruppen har  behandlet indstillingen fra Børne- og Ungeforvaltningen og udarbejdet følgende forslag til høringssvar:

Københavns Kommunes udkast er båret af høj moral og gennemgribende plan om demokratisk udvikling af børn og unges liv.

Teksten er ikke lokalbaseret og detaljerer ikke indenfor de enkelte bydele, men fra Christianshavns Lokaludvalgs synspunkt er det naturligt at pege på, at forudsætningen for at opfylde den sammenhængende børne-og ungepolitik, er at de fysiske rammer er til stede. Vi vil derfor minde om behovet for udvidelse af skolekapaciteten, det er en nødvendighed –helst i form af nybygning (se også vort bydelsplansforslag nr. 13) – for en fremtidssikret helhedsløsning /helhedspolitik på vores  bydelsområde.

I bilag 1 i det foreliggende udkast kan man på side 2 læse, at det er et mål ”at højne kvaliteten i børnenes og de unges dagligdag”. Det er vi meget enige i, og vi kan her bl.a. referere til vort bydelsplansforslag nr. 12 om ”musikundervisning for unge”.

Vi noterer os også, at det tilsendte udkasts bilag 1 slår til lyd for, ”at det er centralt at de unges uddannelse og sociale udvikling giver dem mulighed for at få fodfæste på arbejdsmarkedet” (side 6). Vore bydelsplansforslag nr. 11 ”Være – og værksteder for unge i eksisterende lokaler” og ”Ungehus bl.a. med adgangsgivende kurser til forskellige erhverv” (projektforslag nr.14) peger i høj grad netop i den retning.

Bilag 1 side 8 nævner, at ”vi ønsker, at børn og unge kan bevæge sig sikkert rundt til fods og på cykel –”. For Christianshavns Lokaludvalgs vedkommende er det her på sin plads at nævne bydelens årelange kamp for sikker Prinsessegade og bevaring af busslusen på Holmen.

Sluttelig er det også iøjefaldende, at udkastets bemærkninger i bilag 1 på side 8 om, at ”der er særligt fokus på de byområder der har brug for ekstra støtte til at kunne tilbyde sunde og trygge rammer”, passer glimrende på Christianshavn og 2 af vore øvrige bydelsplansforslag nemlig projektforslag nr. 1 ”Suppegryde på dødsruten ” og nr. 6 ”Vilde liv”.

Christianshavns Lokaludvalg hilser således den sammenhængende børne-og ungepolitik velkommen og ser frem til, at ordene omsættes til virkelighed.

Økonomi

Intet

Videre proces

Forvaltningerne oplyser, at på baggrund af høringssvarene forelægges Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget en endelig Børne- og Ungepolitik på udvalgsmøderne hhv. 4. og 11. september 2013. Børne- og Ungepolitikken forventes herefter behandlet i Borgerrepræsentationen i oktober måned 2013.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte arbejdsgruppens udkast til høringssvar.
Flere bemærkede det fine arbejde med at få lokaludvalgets bydelsplan inkorporeret i svaret.
Til top