Mødedato: 26.06.2013, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset Dronningensgade 34

Det lokale miljøarbejde 2012

Se alle bilag
ChristianshavnsLokaludvalg skal godkende Miljøpunkt Indre By-Christianshavns årsberetning og årsregnskab for det lokale miljøarbejde 2012.Lokaludvalget skal endvidere godkende en afrapportering til Teknik- og Miljøforvaltningen om miljøopgaven i 2012.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller, 
  1. at Christianshavns Lokaludvalg tager Miljøpunkt Indre By-Christianshavns årsberetning og årsregnskab for det lokale miljøarbejde 2012, der fremgår af bilagene, til efterretning med de bemærkninger, der fremgår af løsningsafsnittet og økonomiafsnittet i denne sag. 
  2. at Christianshavns Lokaludvalg tager til efterretning, at formandskabet holder et møde med Miljøpunkt Indre By-Christianshavn om,
    - hvordan den fremtidige afrapportering, kan foregå således, at væsentlige erfaringer fra projekter i årsplanen bliver viderebragt
    - hvordan Miljøpunktet, kan lave en planlægning, der synliggør, at man får lavet de aktiviteter, der er beskrevet i årsplanen. 
  3. at Christianshavns Lokaludvalg godkende afrapporteringen til Teknik- og Miljøforvaltningen om miljøopgaven i 2012, der fremgår af bilaget.

Problemstilling

Jf. aftale om det lokale miljøarbejde udarbejder Miljøpunkt Indre By-Christianshavn hvert år i samarbejde med Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg en årsplan for det lokale miljøarbejde. Årsplanen for det lokale miljøarbejde i 2012 blev godkendt af ChristianshavnsLokaludvalg i mødet den 30. november 2011.

Jf. aftalen om det lokale miljøarbejde skal driftsstøtten fra lokaludvalgene benyttes til planlægning og gennemførelse af årsplanens aktiviteter, samt driftsudgifter forbundet med Miljøpunktets virke. I aftalen er det også bestemt, at årsberetningen for Miljøpunkt Indre By-Christianshavns arbejde det forgangne år som minimum skal indeholde en beskrivelse af gennemførte aktiviteter, status i forhold til opfyldelse af årsplanens mål og succeskriterier, samt øvrige aktiviteter der er blevet aftalt med lokaludvalgene. Det er en forudsætning for udbetaling af støtten, at årsplan, budget, årsregnskab og årsberetning er indsendt rettidigt, samt at støttevilkårene er overholdt.

Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt om en afrapportering for miljøopgaven 2012.

Løsning

Miljøpunktets årsberetning og årsregnskab 2012 blev afleveret til lokaludvalgets sekretariat inden den 15. maj 2013, dvs. rettidigt. Materialet er vedlagt som bilag. Beretningen skal ses som en overordnet opsamling af arbejdet.

Sekretariatets bemærkninger til årsberetningen
Nedenfor sammenlignes aktiviteterne, som Miljøpunktet i henhold til årsplan 2012 skulle sætte i værk, med hvordan de er gennemført jf. årsberetning 2012:

Kommunikationsstrategi - synliggørelse, dialog og formidling:
Miljøpunktet skulle arbejde med helhedstænkning i kommunikationen og kommunikere om igangværende og afsluttede projekter, samt en gang om måneden orientere lokaludvalgene skriftligt.

Sekretariatet vurderer på baggrund af årsberetningen, at Miljøpunktet har udført opgaven tilfredsstillende.

Organisering af aktiviteter og projekter:
Der skulle løbende holdes koordineringsmøder mellem Miljøpunktet og lokaludvalgene. Projekterne skulle udføres af frivillig arbejdskraft med faglig bistand fra miljøpunktet.

Sekretariatet vurderer på baggrund af årsberetningen, at Miljøpunktet ikke har taget initiativ til koordineringsmøder med lokaludvalgene, men er bekendt med, at enkelte medlemmer af de to lokaludvalg deltager i Miljøpunktets aktiviteter.

Sekretariatet vurderer på baggrund af årsberetningen, at Miljøpunktets projekter udføres af frivillig arbejdskraft.

Tema 1. Byforgrønnelse - borgerdrevne forgrønnelsesinitiativer:
Med inspiration andre steder fra, skulle Miljøpunktet gennemføre integrerede bæredygtige helhedsløsninger. I årsplanen nævnes mobile træer, urban farming mv., grønne gårde og grønne gavle som ”demomodeller” samt registrering af træer mv., regnvandsopsamling i forskellige former og endelig kompostering.

Sekretariatet vurderer på baggrund af årsberetningen, at Miljøpunktet i 2012 tog initiativ til sådanne projekter.

Tema 2. Trafikpolitik:
Miljøpunktet skulle gennemføre en trafikkonference i samarbejde med andre bydele med henblik på input til en samlet trafikpolitik for København, baseret på borgernes behov og visioner. Miljøpunktet og lokaludvalgene skulle skaffe ekstern finansiering til opgaven. Projekterne, der måtte komme ud af konferencen skulle Miljøpunktet præsentere på offentlige møder i bydelenes kvarterer for at afdække interessen og muligheden for at iværksætte projekterne.

Sekretariatet vurderer på baggrund af årsberetningen, at Miljøpunktet har udført opgaven tilfredsstillende, om end der i årsberetningen ikke er oplysninger om finansiering af konferencen og heller intet om opfølgning på det, der måtte være kommet ud af konferencen

På foranledning af medlemmer af Indre By Lokaludvalg er der som udløber af konferencen fornyelig blevet etableret et netværk af lokaludvalgsmedlemmer på tværs af lokaludvalgene, som jævnligt mødes med det formål at se på en række trafik-temaer på tværs af bydelene. Medlemmer af Christianshavns Lokaludvalg er med i netværket.

Tema 3. Årets særlige indsatsområde: Forureningen af Stadsgraven:
Miljøpunktet skulle iværksætte et dokumentationsprojekt om vandkvaliteten i Stadsgraven. Projektet skulle gennemføres med en studentermedhjælp og borgere fra Christianshavn.

Årsberetningen omtaler ikke dette indsatsområde, men sekretariatet er bekendt med, at Miljøpunktet har deltaget i et møde med Teknik- og Miljøforvaltningen, som førte til, at kommunen iværksatte et projekt til forbedring af vandkvaliteten i Stadsgraven. Men ikke desto mindre mangler der en status i årsberetningen på dokumentationsprojektet om vandkvaliteten i Stadsgraven.


Tema 4. Service
Miljøpunktet skulle løbende stå for udlån af ladcykler, partikelmåler, el-sparetasker og termografisk kamera.

Sekretariatet mener, at årsberetningen godt kunne være mere udførlig omkring udlån og brug af ladcykler, partikelmåler, el-sparetasker og termografisk kamera, men vurderer på baggrund af årsberetningen, at Miljøpunktet har udført udlånsopgaven tilfredsstillende.

Tema 5. Katalysatorfunktion
Miljøpunktet skulle udarbejde høringssvar og stå for borgerhøringer efter koordinering med lokaludvalgenes sekretariat og arbejdsgrupperne under lokaludvalget. Endvidere skulle Miljøpunktet stå for netværkspleje.

Sekretariatet vurderer på baggrund af årsberetningen, at Miljøpunktet har udført opgaven tilfredsstillende.

Tema 6. Ekstern finansiering af projekter - eventuelle partnerskaber
Miljøpunktet skulle søge ekstern finansiering til byforgrønnelsesprojekter, hvor der var interesse for det, og til projektkoordineringen af trafikkonferencen.

Årsberetningen omtaler kort, at man har søgt om midler til projekter, hvoraf nogle indgår i årsplanen, mens andre ikke gør.

Sekretariatet vurderer på baggrund af årsberetningen, at Miljøpunktet har gjort en indsats for at skaffe ekstern finansiering, men sekretariatet havde gerne set, at årsberetningen indeholdte oplysninger om hvem man har søgt og hvad der er kommet ud af det.

Tema 7. planlægning og ressourcer:
Miljøpunktet skulle udarbejde en konkret tidsplan for gennemførelsen af projekterne samt have en fuldtidsansat samt administrativ og regnskabsmæssig assistance og projektansatte til gennemførelse af projekterne.

Sekretariatet vurderer på baggrund af årsberetningen, at Miljøpunktet ikke udarbejdet en konkret tidplan for gennemførelsen af projekterne
Sekretariatet vurderer på baggrund af årsberetningen, at Miljøpunktet har haft de fornødne personaleressourcer, om end årsberetningen intet konkret nævner om projektansatte.

Status i forhold til opfyldelse af årsplanens mål og succeskriterier
Som nævnt under ”Problemstilling” skal årsberetningen indeholde en status i forhold til opfyldelse af årsplanens mål og succeskriterier.

Årsberetning 2012 kredser omkring det, men indeholder ikke en systematisk opgørelse over, hvad man har opnået i forhold til årsplanen. Årsplanen er nu heller ikke særlig tydelig på mål og succeskriterier.

Men sekretariatet vurderer på baggrund af årsberetningen, at Miljøpunktet i det store hele er nået et godt stykke med hensyn til gennemførelsen af årsplan 2012. Indtrykket er dog, at man usystematisk har spredt sine ressourcer over mange projekter og aktiviteter.

Indstilling
Sekretariatet foreslår, at lokaludvalget tager årsberetningen til efterretning med en anbefaling til Miljøpunktet om,
  • at fremtidige årsberetninger skrives, så de er umiddelbart sammenlignelige med årsplanen
  • at man systematisk oplyser i hvilket omfang, man har opnået de mål og resultater, der er skitseret i årsplanen, også med hensyn til ekstern finansiering 
  • at man i årsberetningen skelner mellem aktiviteter i medfør af årsplanen og andre aktiviteter, som Fonden bag Miljøpunktet har gang i.
  • at man arbejder systematisk og fokuseret på færre projekter med en konkret tidplan for gennemførelsen af projekterne
Sekretariatets bemærkninger til årsregnskabet
Af årsregnskabet fremgår det bl.a.,
  • at Miljøpunktets drift og aktiviteter i hovedsagen finansiereres af Københavns Kommune og lokaludvalgene
  • at udgifterne til aktiviteter og projekter udgør ca. 34% af Miljøpunktets samlede udgifter, at administrationsudgifter inkl. lokaleudgifter udgør ca. 36,5 % mens løn- og personaleudgifter udgør ca. 29,5%.

 

Indstilling
Sekretariatet foreslår, at lokaludvalget tager årsregnskabet til efterretning med en anbefaling til Miljøpunktet om, 

  • at man under budgetposten "øvrige indtægter” fremover nævner, hvorfra indtægten stammer
  • at Miljøpunktet overvejer, hvordan den eksterne finansiering kan forøges og anvendes på aktiviteter og projekter.

 Afrapporteringen til Teknik- og Miljøforvaltningen om miljøopgaven i 2012
I bilaget er sekretariatets opgørelse over ressourceforbrug og resultater for den lokale miljøopgave 2012. I opgørelsen er anvendt skabelonen, som Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet.

Indstilling
Sekretariatet foreslår, at lokaludvalget godkender og sender opgørelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen med en bemærkning om, at jf. Borgerrepræsentationens vedtagelse den 25. maj 2013 i sagen "Tillidsdagsorden og afskaffelse af krav" bør Teknik- og Miljøforvaltningen overveje, om denne afrapportering skal gennemføres fremover.

Indre By Lokaludvalg
I sit møde den 13. juni 2013 behandlede Indre By Lokaludvalg en lignende sag. Indre By Lokaludvalg besluttede følgende:


  1. Lokaludvalget tog Miljøpunkt Indre By-Christianshavns årsberetning og årsregnskab for det lokale miljøarbejde 2012, der fremgår af bilagene, til efterretning med de bemærkninger, der fremgår af løsningsafsnittet og økonomiafsnittet i denne sag. 
  2. Lokaludvalget tager til efterretning, at formandskabet holder et møde med Miljøpunkt Indre By-Christianshavn om,
    - hvordan den fremtidige afrapportering, kan foregå således, at væsentlige erfaringer fra projekter i årsplanen bliver viderebragt
    - hvordan Miljøpunktet, kan lave en planlægning, der synliggør, at man får lavet de aktiviteter, der er beskrevet i årsplanen og eventuelt prioriterer opgaver i 2013, så man har fokus på færre områder og kommer mere i dybden med dem.
  3. Lokaludvalget udsatte behandlingen af den foreslåede afrapportering til Teknik- og Miljøforvaltningen om miljøopgaven i 2012 til mødet den 22. august 2013

.

Økonomi

I 2012 udbetalte Københavns Kommune 640.000 kr. til Miljøpunktet til det lokale miljøarbejde i medfør for af aftalen om det lokale miljøarbejde og årsplan 2012, mens Indre By Lokaludvalg udbetalte 680.000 kr og Christianshavns Lokaludvalg 100.000 kr. Derudover har Indre By
Lokaludvalg betalt 20.000 kr. for Miljøpunktets deltagelse i Miljøfestivalen samt betalt 30.000 kr. for til Miljøpunktets støjmåler og efter ansøgning støttet Miljøpunktet med 25.000 kr. til køb af partikelmåler.

Da sekretariatet på baggrund af årsberetningen vurderer, at Miljøpunktet er nået et godt stykke med hensyn til gennemførelsen af årsplan 2012, indstilles det, at lokaludvalget meddeler Miljøpunktet, at man – bortset fra ovenstående anbefalinger - ikke har bemærkninger til anvendelsen af driftsstøtten for 2012.

Videre proces

Sekretariatet orienterer Miljøpunktet, Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen om lokaludvalgenes beslutning.

Miljøpunktet og lokaludvalgene arbejder videre i henhold til aftalen om det lokale miljøarbejde og den reviderede årsplan 2013.

Sekretariatet gør opmærksom på, at aftalen om det lokale miljøarbejde udløber i december 2014 og at en eventuel ny aftale skal være på plads senest den 30. juni 2014.

Beslutning

Bemærkninger:

Jette Philipsen bemærkede, at hun i sin forening havde haft problemer med at låne et kamera, som er støttet af lokaludvalget.
Ligeledes blev det nævnt, at depositumgebyret for kameratet var for højt.

Jens Sørensen, repræsnentant for Christianshavns Lokaludvalg i Miljøpunkt Indre By og Christianshavn, ville tage problematikken om at det er for svært og for dyrt at låne materiel af Miljøpunkt Indre By og Christianshavn med i drøftelserne med Miljøpunktet.

 ad 1) Lokaludvalget tog årsberetning og årsregnskab til efterretning, med de bemærkninger om forbedringer der fremgår under løsnings- og økonomiafsnittet til efterretning.

ad 2) lokaludvalget tog til efterretning, at formandskabet holder møde med Indre By Lokaludvalg og Miljøpunktet om den fremtidige afrapportering, således at erfaringer viderebringes.

ad 3) lokaludvalget godkendte afrapporteringen til Teknik- og Miljøforvaltningen.
Til top