Forholdene på Krøyers Plads
Indstilling
Indstilling om,
- at Christianshavns Lokaludvalg godkender brevet til Teknik- og Miljøudvalget og Københavns Nattelivsudvalg om forholdene på Krøyers Plads, der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn har drøftet forholdene på Krøyers Plads på baggrund af et oplæg fra lokaludvalgsmedlem Preben Møller Whitt. Det fremgik af oplægget, at Teknik- og Miljøforvaltningen vil indstille til Teknik- og Miljøudvalget at nedprioritere de etablerede dialogforaer, bl.a. dialogforaet for Krøyers Plads. Se bilaget.
Dialogforum
På baggrund af en beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 7. december 2020 om reducering af gener med affald og støj samt fokus på øget tryghed i udvalgte parker og havnearealer har Teknik- og Miljøforvaltningen, i samarbejde med politiet og øvrige myndigheder, udarbejdet konkrete indsatsområder for at skabe mere tryghed, mindre affald og færre støjgener. Der blev på denne baggrund nedsat tre dialogfora ved henholdsvis Nordhavn (inkl. Sandkaj, Marmormolen – Århusgadekvarteret), Krøyers Plads og Islands Brygge. Efter to års drift, foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen et mere fleksibelt pop-up format til dialogfora. Se bilaget.
Afspærring af havnefronten med hegn
Krøyers Plads er et privat område. Det har ikke været på tale at afspærre området for offentligheden.
Naboen "Det Hvide Snit" har haft adfærdsproblemer på deres del af havnefronten som dem, man oplever på Krøyers Plads. Det blev løst med afspærring af deres del af havnefronten med et hegn. Man kunne gå gennem området via to låger.
En dom i Østre Landsret den 17. april 2023 fastslog, at afspærringen af området med hegn ikke er lovlig. Se bilaget.
Sagen illustrerer modsætningsforholdet mellem ønsket om offentlig adgang til private arealer havnefronten, hvor kommunen ikke kan regulere adfærd, og ønsket fra grundejerne af arealer på havnefronten om værktøjer til at regulere adfærden på deres del af havnefronten, når kommunen og politiet ikke kan pga. hhv. manglende beføjelser og manglende ressourcer.
Havneværter
Københavns Kommune og By & Havn etablerede i 2019 en havnevært-ordning. De sejlende havneværter er opsøgende overfor uhensigtsmæssig adfærd og skal bidrage til en sikker havn gennem dialog og samtale. Læs mere her: https://svoemkbh.kk.dk/svoemmeanlaeg/de-sejlende-havnevaerter
Løsning
Det foreslås, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøudvalget samt Københavns Nattelivsudvalg:
"Den 30. marts 2023 skrev Teknik- og Miljøforvaltningen til deltagere i dialogfora, at man efter to år med dialogfora i Nordhavn, Krøyers Plads og Islands Brygge har foreslået Teknik og Miljøudvalget at ændre formatet med dialogfora til fleksible pop-up fora. Forvaltningens tanke med denne ændring er at imødekomme og tilgodese flere områder, end det er muligt med det nuværende format, samt sikre en mere målrettet indsats for at skabe mere tryghed, mindre affald og færre støjgener ved havnefronter og parker.
Forvaltningen lægger derfor op til, at det fremadrettede dialogarbejde fortsætter i fleksible pop-up dialogfora og at grundejerforeninger, beboerforeninger, myndigheder samt lokaludvalg kan bede om et dialogmøde under forudsætning af, at der er tale om en dagsorden, der er forenelig med det oprindelige udgangspunkt for etableringen af dialogfora.
Christianshavns Lokaludvalg mener, at Teknik- og Miljøudvalget skal fastholde det etablerede format for dialogforaet for Krøyers Plads og gerne styrke det med inddragelse af flere interessenter.
Teknik- og Miljøforvaltningens forslag kan ses som et signal om, at kommunen har opgivet at ændre på forholdene på Krøyers Plads. Men problemerne med adfærden på Krøyers Plads går ikke væk. Tværtimod ses en tendens til, at adfærdsproblemerne vokser, bl.a. fordi politiet sjældent har de fornødne ressourcer til være til stede i området.
Lokaludvalget mener, at dialog og håndhævelse af regler er vejen frem. Derfor foreslår lokaludvalget, at man fastholder det nuværende format for dialogforaet for Krøyers Plads og samtidig opprioriterer havneværterne fx. med en permanent tilstedeværelse på Krøyers Plads på dage, hvor området er særligt søgt, så de kan sætte ind overfor uhensigtsmæssig adfærd.
Kommunen har gjort adgangen til Krøyers Plads nem med etablering af Inderhavnsbroen og samtidig gjort området til en attraktion ved at tillade Broens Gadekøkken at etablere sig tæt ved. Kommunen har således skabt et dilemma ved at kræve offentlig adgang til private arealer med herlighedsværdi, der ligger tæt på beboelsesejendomme.
Lokaludvalget er for den offentlige adgang til havnefronten, men kommunen må være sit ansvar bevidst og dels til stadighed være i dialog med interessenterne omkring Krøyers Plads og dels så vidt mulig sørge for ordnede forhold på Krøyers Plads til glæde for såvel beboere som det store flertal af gæsterne.
Da det af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. februar 2023 i sagen "Fleksible pop-up dialogfora i regi af Restaurations- og Nattelivsplan 2021" fremgår, at den fremtidige arbejdsgang for fleksible pop-up dialogfora er sendt i høring hos Københavns Nattelivsudvalg, er dette brev også sendt til Københavns Nattelivsudvalg.
Med henvisning til kommissoriet for lokaludvalg ville det have været god stil også at have hørt Christianshavns Lokaludvalg om forslaget om fleksibel pop-up dialogforum for Krøyers Plads, da det er en sag af væsentlig betydning for Christianshavn.
Med venlig hilsen
Asbjørn Kaasgaard,
Christianshavns Lokaludvalg"
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt brevet, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøudvalget og Københavns Nattelivsudvalg.
Bilag
0. Link til indstilling og Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i sagen "Fleksible pop-up dialogfora i regi af Restaurations- og Nattelivsplan 2021":
Beslutning
Lokaludvalget godkendte brevet til Teknik- og Miljøudvalget og Københavns Nattelivsudvalg om forholdene på Krøyers Plads, der fremgår af løsningsafsnittet.