Høringssvar om ændret regulativ for husholdningsaffald
Indstilling
Indstilling om,
- at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger Asbjørn Kaasgaard til at sende Teknik- og Miljøforvaltningen et høringssvar om ændret regulativ for husholdningsaffald med de pointer, der ses i løsningsafsnittet.
Problemstilling
Med mail den 18. april 2023 har Teknik- og Miljøforvaltningen bedt om høringssvar om forslag til revideret regulativ for husholdningsaffald. Der er svarfrist den 16. maj 2023. Sagen ligger også på Bliv Hørt-portalen: https://blivhoert.kk.dk/hoering/forslag-til-revideret-regulativ-husholdningsaffald
Københavns Kommunes regulativ for husholdningsaffald skal revideres, fordi der skal sorteres flere typer affald til genanvendelse.
Det reviderede regulativ indeholder forslag om, at borgerne skal sortere bleaffald, pottemuld, dyrestrøelse, keramik og porcelæn til genanvendelse i stedet for at smide det i restaffaldet. Bleaffald skal indsamles i separate beholdere, pottemuld og dyrestrøelse skal indsamles sammen med haveaffald, og keramik og porcelæn skal indsamles i miljøskabet og –boksen sammen med farligt affald.
Regulativet indeholder også forslag om, at “Storskrald” ændrer navn til “Stort indbo og indendørs træ”. Navneskiftet skal signalere, dels at affaldet er en værdifuld ressource og ikke skrald, og dels at andre typer affald, fx trykimprægneret træ, pap- og plastaffald, skal sorteres og afleveres i andre affaldsordninger.
Og endelig er der forslag om, at det ikke længere skal være muligt at bestille midlertidige containere til storskrald og haveaffald. Det skyldes bl.a., at alt for mange typer affald blandes sammen i containerne, og at affaldet derfor bliver forurenet og ikke kan genanvendes.
Løsning
Lokaludvalgets borgerdialog
Frem mod lokaludvalgets mødet den 26. april 2023 gives borgerne mulighed for at kommentere på sagen på lokaludvalgets Facebookside.
Høringssvar
Det foreslås, at lokaludvalget bemyndiger Asbjørn Kaasgaard til at sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen med følgende pointer:
- Det er uhensigtsmæssigt, at keramik og porcelæn skal indsamles i miljøskabet og –boksen sammen med farligt affald. Det kan føre til, at der sløses med aflåsningen af miljøskabet og –boksen med farligt affald. Indsamling af keramik og porcelæn til genanvendelse kan i stedet ske ved sorteringspunkterne. Alternativt skal åbning og aflåsning af miljøskabet og –boksen med farligt affald kunne ske forholdsvis nemt for dem, der skal have adgang til miljøskabet og –boksen og uden brug af kode. Det bør undersøges, om det kan ske ved brug af et elektronisk nøglekort.
- Affaldsindsamlingen foregår efterhånden i mange beholdere. De mange beholdere fylder i de små gårde. Man bør derfor overveje, om der er behov for endnu en beholder til at håndtere bleaffald. Det fremgår ikke, hvad tømningsfrekvensen vil være. Hvis ikke den tømmes tit, vil det måske give lugtgener.
- Det nævnes, at grundejer i etageejendomme m.m. skal udpege en affaldsansvarlig. Men det nævnes ikke, hvilke beføjelser den ansvarlige skal have og hvilke sanktioner, der måtte være, hvis vedkommende ikke lever op til sit ansvar.
- Umiddelbart ser det ud som om, at borgerne i større grad end hidtil selv skal sørge for transport af større genstande til genbrugspladser. Det kan ses som en modsætning til den førte trafik- og parkeringspolitik, som alt andet lige gør det sværere for beboerne at transportere store genstande til og fra deres bolig.
- En høringsperiode på 4 uger på så vigtigt et område for borgerne er ikke rimelig. Borgerne kan dårligt nå at orientere sig om sagen og lokaludvalgene har begrænset mulighed for at gennemføre borgerdialog om den.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Lokaludvalgets høringssvar sendes til Teknik- og Miljøforvaltningen og bliver lagt på Bliv Hørt-portalen.
Beslutning
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Lars Josephsen om, at høringssvaret skal indeholde et forslag om, at det ændrede regulativ for husholdningsaffald skal evalueres efter to år, da affaldsområdet er dynamisk.
Lokaludvalget bemyndigede Asbjørn Kaasgaard til at sende Teknik- og Miljøforvaltningen et høringssvar om ændret regulativ for husholdningsaffald med de pointer, der ses i løsningsafsnittet, og med det tiltrådte ændringsforslag.