B-sag: Tilvejebringelse af boliger med bopælspligt i eksisterende bygninger
Indstilling
Indstilling om,
- at Christianshavns Lokaludvalg godkender brevet til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget om tilvejebringelse af boliger med bopælspligt i eksisterende bygninger, som ses i løsningsafsnittet.
Problemstilling
Manglen på boliger er et af omdrejningspunkterne i udkastet til kommuneplanstrategi og baggrunden for, at man vil have flere boliger i København, bl.a. på inddæmmede arealer i havnen.
Lokaludvalget har fået en henvendelse fra beboere i Voldgården om, hvordan de oplever kommunens administration af bopælspligten. Se bilaget.
Lovgrundlag
Lovgrundlaget for kommunernes regulering af helårsbeboelse og overholdelse af bopælspligten findes i boligreguleringsloven og planloven.
Kommune- og lokalplaner er bestemmende for, hvordan en bolig må anvendes. Hvis det fremgår af lokalplanen, at boliger skal anvendes til helårsbeboelse, må de derfor kun anvendes til dette formål.
Det fremgår af boligreguleringsloven, at man som ejer af en bolig har pligt til at melde boligen tom senest 6 uger efter fraflytning.
Læs mere om bopælspligt på kommunens hjemmeside: https://www.kk.dk/borger/bolig-og-byggeri/oplysninger-om-byggeri-og-ejendom/bopaelspligt-i-koebenhavn
Løsning
Det foreslås, at lokaludvalget skriver til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget:
"Manglen på boliger er et af omdrejningspunkterne i udkastet til kommuneplanstrategi og baggrunden for, at man vil have flere boliger i København, bl.a. på inddæmmede arealer i havnen.
Christianshavns Lokaludvalg foreslår, at man også ser på, hvordan bygninger i den eksisterende by kan afhjælpe manglen på boliger.
På Christianshavn er der boliger, hvor ingen er registreret med folkeregisteradresse. Der er også boliger uden bopælspligt og boliger, som bruges til erhverv, fritidsaktiviteter, pendlerlejligheder, firmalejligheder og hotellignende virksomhed, fx. airbnb..
Lokaludvalget mener, at kommunen skal bruge alle midler til at håndhæve reglerne om bopælspligt og afsætte de nødvendige ressourcer hertil.
Derudover mener lokaludvalget, at kommunen skal afsætte ressourcer til en løbende og systematisk dialog med ejendomsejere og deres brancheforeninger om, hvordan de kan være med til at afhjælpe problemet med manglen på boliger.
I første omgang vil det være formålstjenligt med en beregning af, hvad det vil koste kommunen at optimere håndhævelsen af bopælspligten. Det vil også give mening, at man på højt niveau i forvaltningerne drøfter boligudlejningsstrategi til gavn for København med ejendomsejernes brancheforeninger. Dette som led i arbejdet med kommuneplanstrategien.
Endelig mener lokaludvalget, at kommunen med lokalplaner og andre administrative tiltag skal sikre, at enheder i bygninger, som egner sig til boliger, men som i dag lovligt anvendes til andet formål, med tiden konverteres til boliger med bopælspligt. Vi foreslår, at I beder forvaltningerne om en redegørelse om hvilke værktøjer en kommune har til rådighed til at tilvejebringe boliger i bygninger, der oprindeligt blev opført som beboelsesejendomme. Et eksempel er Voldgården på adresserne Ved Kanalen 1-9, Voldgården 2-6 og Langebrogade 17-27:
Med venlig hilsen
Asbjørn Kaasgaard,
Christianshavns Lokaludvalg"
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt brevet, sender sekretariatet det til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte brevet til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget om tilvejebringelse af boliger med bopælspligt i eksisterende bygninger, som ses i løsningsafsnittet, med det tiltrådte ændringsforslag.