Ressortanalysen og lokaludvalgene
Indstilling
Indstilling om,
- at Christianshavns Lokaludvalg tager et brev fra kredsen af forpersoner for lokaludvalg (LUFT) til Borgerrepræsentationen om den forvaltningsmæssige placering af lokaludvalgene til efterretning. Se brevet i bilagsoversigten.
- at Christianshavns Lokaludvalg drøfter
- det forhold, at Borgerrepræsentationen kan henlægge flere opgaver til lokaludvalgene end de nuværende. Se løsningsafsnittet nedenfor.
- om det er den vej, lokaludvalget skal udvikle sig.
Problemstilling
I 2024 gennemførte en ekstern konsulent en analyse af ressortopdelingen i Københavns Kommune. I sit møde den 29. januar 2025 tog Borgerrepræsentationen analysen til efterretning. Se analysen i bilaget.
Løsning
Brev om lokaludvalgenes placering
Forretningsudvalget foreslår, at lokaludvalget tager et brev fra kredsen af forpersoner for lokaludvalg (LUFT) til Borgerrepræsentationen om den forvaltningsmæssige placering af lokaludvalgene til efterretning. Se brevet i bilagsoversigten.
Oplæg til drøftelse
Forretningsudvalget foreslår, at lokaludvalget drøfter følgende:
- I resortanalysen opstilles der tre eksempler for ændring, side 49-51, hvor forslag 2 eksplicit indtænker lokaludvalgene i forvaltningen. Se bilagsoversigten.
- I de sidst fire år er der ikke rigtig sket noget i udviklingen af lokaludvalgenes arbejdsområder i forhold til det lokale demokrati.
I henhold til Lov om kommuners styrelse § 65 d er det muligt for kommunalbestyrelserne at henlægge en række opgaver til lokaludvalgene - dvs. det ikke skal over Folketinget.
Er det den vej vi vil udvikle os?
Kommunestyrelsesloven:
§ 65 d. En kommunalbestyrelse kan træffe bestemmelse om nedsættelse af lokaludvalg, herunder om henlæggelse af beslutningskompetence til lokaludvalgene i nærmere angivne kommunale anliggender. Lokaludvalgenes medlemmer vælges af kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen kan bestemme, at et antal observatører deltager i lokaludvalgenes møder.
Stk. 2. Til selvstændig varetagelse af lokaludvalg kan henlægges opgaver inden for følgende områder:
1) Opgaver vedrørende tilvejebringelse af lokalplaner, jf. kapitel 5 og 6 i lov om planlægning, inden for områder, der i kommuneplanens rammer er udlagt til boligformål.
2) Dispensationer fra lokalplaner og byplanvedtægter, jf. §§ 19, 20 og 21, stk. 1, i lov om planlægning, inden for de i nr. 1 nævnte områder.
3) Opgaver vedrørende servitutbestemmelser, jf. § 43 i lov om planlægning for så vidt angår ejendomme inden for de i nr. 1 nævnte områder.
4) Opgaver vedrørende trafiksikring, trafiksanering og færdselsregulerende foranstaltninger, jf. kapitel 2 i lov om offentlige veje og § 57 i lov om private fællesveje.
5) Opgaver vedrørende vedligeholdelse og istandsættelse af private fællesveje, jf. kapitel 6 og 9 i lov om private fællesveje.
6) Opgaver vedrørende støjulemper i forbindelse med fritidsaktiviteter, jf. § 42 i lov om miljøbeskyttelse.
7) Opgaver efter regler vedrørende forurening, der er fastsat i medfør af §§ 16 og 18 i lov om miljøbeskyttelse.
8) Opgaver efter kapitel 6 i lov om folkeskolen.
9) Opgaver vedrørende dag- og klubtilbud til børn og unge, jf. §§ 7, 19 og 63 i lov om social service.
10) Opgaver efter de uskrevne retsregler om kommunernes opgavevaretagelse.
Stk. 3. Såfremt kommunalbestyrelsen i henhold til stk. 2 henlægger opgaver til lokaludvalgenes selvstændige varetagelse, skal de nærmere regler om lokaludvalgene og deres virksomhed fastsættes i et regulativ. I regulativet kan der fastsættes bestemmelse om, at formanden tillægges et vederlag. I øvrigt kan der i regulativet træffes bestemmelser, herunder bestemmelser om fravigelser af denne lovs indhold, som oprettelsen af lokaludvalg gør ønskelige.
Stk. 4. Regulativet om lokaludvalg skal vedtages af kommunalbestyrelsen efter de regler, som gælder for vedtagelse af kommunens styrelsesvedtægt, jf. § 2, stk. 2, og godkendes af indenrigs- og sundhedsministeren efter forhandling med vedkommende minister. Regulativet og ændringer heri offentliggøres.
Stk. 5. Lokaludvalgenes afgørelser vedrørende anliggender, der i henhold til stk. 2 er henlagt til lokaludvalgenes selvstændige varetagelse, kan indbringes for overordnede myndigheder i samme omfang, som hvis de var truffet af kommunalbestyrelsen.
Stk. 6. Reglerne i §§ 47-56, 61og 63 finder tilsvarende anvendelse på lokaludvalgene og deres medlemmer.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Afhænger af drøftelsen.
Bilag
0. Link til indstillingen og Borgerrepræsentationens beslutning om sanalysen om ressortopdelingen i Københavns Kommune: