Åben spørgetid
Beslutning
En repræsentant for Foreningen Christianias Naboer kommenterede sagen på lokaludvalgets dagsorden om undersøgelse af mulighed for byfornyelse på Christiania:
Foreningen repræsenterer 9 beboerforeninger, samt Christianshavns Gymnasium og CIK. Den er dannet i 2003 og beskæftiger sig med forholdet mellem Christiania og Christianias naboer. Foreningen sætter pris på mange af aktiviteterne på Christiania, men nogle af aktiviteterne giver problemer for omgivelserne.
Christianias Naboer ønsker, at lokaludvalget skal være med i analysearbejdet vedrørende byfornyelse af Christiania, som kommunen og Fonden Fristaden Christiania skal gennemføre. I sagen om byfornyelse, som Teknik- og Miljøudvalget har behandlet, står der intet om samspillet med Christianshavn. Derfor ønsker Christianias naboer lokaludvalget med i det videre arbejde.
Christiania har ikke reageret på henvendelser fra Christianias Naboer om parkeringsproblemerne, som Christianias beboere skaber for omgivelserne. Borgmester Morten Kabell har meddelt Christianias Naboer, at han ikke vil afvise, at Christiania skal være med til at løse parkeringsproblemerne, men et endeligt tilsagn er det ikke. Det er især privatbilerne, som Christianias Naboer har holdende på Refshalevej, der er et problem. Christianshavn skal ikke betale for, at Christiania ikke vil tage ansvar. Christianias beboere må frigøre sig for bilafhængighed, hvis de siger, at Christiania er bilfrit. Christiania må holde op med at være dobbeltmoralske. Christianias Naboer har ikke forslag til hvor på Christiania, der kan være parkeringspladser. Det må Christianias beboere selv finde ud af, men beboerne bør som rockerne, der holder til i et hus ud til Bådsmandsstræde, have parkering inde på Christiania. Parkering nord for Refshalevej 6 kunne være en mulighed. Christianias Naboer har forståelse for, at Christianias beboere skal have et sted at parkere deres erhvervsbiler.
Derudover er det et problem, at taxaerne til Christiania fortsat holder halvvejs oppe på cykelstierne i Prinsessegade og ikke benytter taxaholdepladsen i Bådsmandsstræde.
I analysearbejdet bør indgå, at Christiania er et turistmål og at Christiania tjener penge på turismen, mens nabolaget skal betale kommunen for rengøring af fortov med den begrundelse, at Christiania er et turistmål og forårsager meget affald i gaderne omkring. Nabolaget mister således penge på, at Christiania er et turistmål.
Tage Henningsen svarede, at han gætter på, at der på Christiania er 4-5 gange mere friareal pr. indbygger end der er på den resterende del af Christianshavn.
Erling Ekegren svarede, at det måske kunne være en idé, at byfornyelsesområdet omfatter nabolaget, således at de trafikale problemer kan håndteres i sammenhæng med byfornyelsen.
Kirsten V. Andersen svarede, at der kommer høje kantsten i Prinsessegade i forbindelse med trafiksaneringen, hvilket må kunne løse problemet med taxaerne, der holder i gaden.
Thorben Nielsen svarede, han er en af dem, der parkerer sin bil udenfor Christiania. Han bruger bilen til at komme rundt til opgaver i forbindelse med hans arbejde. Han ser Christainia som en rekreativ park, hvor der ikke bør være parkering eller taxaer. Christiania har holdt møder med bl.a. kommunen om randparkeringen. Der har været forslag om parkering i en kælder under børneinstitutionen på hjørnet af Refshalevej og Prinsessegade samt i Palmehaven ud til Prinsessegade, men det har ikke kunnet lade sig gøre.
_________________________________________________________________________________________________________
En repræsentant for Christianshavns Lokalråd kommenterede sagen på lokaludvalgets dagsorden om plejeboliger:
Den 19. marts 2015 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget ældrepolitikken "Lev stærkt hele livet". Lokaludvalgets høringssvar om politikken var tyndt. Hun skrev selv til medlemmerne af Borgerrepræsentationen i to omgange; senest den 27. oktober 2015, hvor hun gjorde opmærksom på det kritisable i, at trods det forhold at en fjerdedel af Christianshavns beboere er over 60 år, har bydelen intet plejehjem. Borgmester Ninna Thomsen svarede hende, at det er dyrt at bygge plejeboliger.
Hun kan ikke forstå, at der skal bygges et plejehjem i Amager Øst, hvor der i forvejen er plejehjem. Lokaludvalget skal slå i bordet overfor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, så Christianshavn ikke bliver forbigået.
Lotte Barfod svarede, at der ikke er plejeboliger i Amager Øst.
Elin Johansson svarede, at lokaludvalgets Arbejdsgruppe om Sociale Forhold, Sundhed og Omsorg løbende har været i kontakt med Københavns Kommune om det forhold, at der ikke er plejeboliger på Christianshavn. Sagen er, at i Ørestaden er grundprisen tilpas lav til, at det er muligt at bygge et plejehjem indenfor den økonomiske ramme, der er udstukket. Kvadratmeterprisen på grunde på Christianshavn er for høj til, at man kan bygge her. Kommunens embedsmand, der har med byggeri af plejehjem at gøre, er åben over for at deltage i et borgermøde eller et møde med lokaludvalget med henblik på at drøfte muligheder.