B-sag: Høringssvar om "Handlingsplan for vejstøj 2018-2023"
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om forslag til "Handlingsplan for vejstøj 2018-2023", der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har den 23. marts 2018 sendt et forslag til handlingsplan for vejstøj 2018-2023 i offentlig høring på bliv hørt-portalen med svarfrist den 18. maj 2018.
Handlingsplanen sætter rammen for, hvordan der vil blive arbejdet med støj fra vejtrafikken i København. Det fremgår af bliv hørt-portalen, at støj fra vejtrafik er et miljøproblem og udgør en helbredsrisiko for de mennesker, som hver dag udsættes for støjen. I Teknik- og Miljøforvaltningens vision Fællesskab København er målet at antallet af stærkt støjbelastede boliger over 68 dB skal være halveret inden udgangen af 2025. For at nå målet skal der gennemføres særlige støjreducerende foranstaltninger, som er beskrevet i handlingsplanen.
Løsning
Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen foreslår følgende høringssvar:
"Christianshavns Lokaludvalg værdsætter, at Københavns Kommune har fokus på at reducere støj fra vejtrafik, som udgør et stort miljø- og helbredsproblem for mange københavnere.
På Christianshavn mærker vi de trafikale effekter af befolkningstilvækst og øget bilejerskab. Trafikken mellem Amager og Indre By bringer Torvegade op i støjkortets øverste blå felt på mere end 78 DB.
Fjernelsen af busslusen på Holmen har øget den gennemkørende trafik i Prinsessegade og på Danneskiold-Samsøes Allé, hvilket har haft en negativ effekt for de boliger og institutioner, der ligger her. Prinsessegade befinder sig i det mørkt orange felt på 68-73 DB, mens beboere og institutioner ved Danneskiold-Samsøes Allé er blevet lyst orange med generende 63-68 DB.
I betragtning af støjens ødelæggende virkning for borgere og byliv bør ambitionsniveauet øges, så der inden for kortere tid, end der lægges op til, gennemføres en fredeliggørende støjreduktion.
Det var en klar fejl at fjerne busslusen og at åbne Prinsessegade for gennemkørende trafik. Vi har efterlyst aktuelle trafiktællinger, som viser trafikbelastningen i løbet af døgnets timer, herunder for de tidspunkter af dagen, hvor biltrafikken topper.
I handlingsplanen anføres, at der kan sættes ind med hastighedsbegrænsninger, brug af støjreducerende drænasfalt og reduktion af tung trafik gennem boligområder f.eks. ved anlægsarbejder. Vi skal henstille, at disse tiltag til støjreduktion hurtigst muligt sættes i værk på de nævnte støjplagede veje på Christianshavn.
Vi er opmærksomme på, at politiet hidtil har været meget restriktivt, når det gjaldt godkendelse af hastighedsbegrænsninger. Dette har betydet, at bydelen er plastret over med de kommunale vejledende blå zoneskilte i stedet for bindende røde hastighedsbegrænsninger.
I handlingsplanen henvises til en ny bekendtgørelse udstedt af transport-, bygnings- og boligministeren, som skal gøre det nemmere for politiet at tillade lavere hastighedsgrænser i byerne, så der skabes bedre rammer for bylivet.
Vi skal anbefale, at forvaltningen følger op på denne mulighed og gerne med Christianshavn som testområde. I andre byer f.eks. Berlin er der en udbredt brug af en hastighedsbegrænsning på 30 km/t for at reducere støjen for beboerne.
I myldretiden snegler trafikken sig af sted, men indførsel af en hastighedsbegrænsning på 30 km/t vil have en betydelig effekt på de tidspunkter af døgnet, hvor der er mulighed for at køre hurtigt. En hastighedsbegrænsning på 30 km/t vil ikke alene være et effektivt middel til begrænsning af støj, men vil også skabe større sikkerhed for fodgængere og cyklister. Der er et påtrængende behov for, at især ældre og børn kan føle sig mere trygge, når de færdes i trafikken på Christianshavn.
Vi ser frem til et samarbejde med forvaltningen om reduktion af vejstøj på udsatte områder i vores bydel.
Med venlig hilsen
Poul Cohrt,
formand"
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, lægger sekretariatet det på bliv hørt-portalen.