Samarbejde med Dansk Arkitektur Center, DAC
Indstilling og beslutning
- at Christianshavns Lokaludvalg drøfter og tager stilling til et tilbud fra DAC om et samarbejde i perioden april-juni 2015 i forbindelse med en udstilling, der sætter fokus på demokratiet i arkitekturen og byudviklingen.
Hvis lokaludvalget ønsker et samarbejde: - at Christianshavns Lokaludvalg drøfter hvad lokaludvalget kan byde ind med i et sådant samarbejde
- at Christianshavns Lokaludvalg beslutter at tilbyde DAC et samarbejde om et offentligt møde om den generelle problemstilling "borgerinddragelse i forbindelse med bygningers ejer- og/eller anvendelsesskift" bl.a. med udgangspunkt i, at DAC fraflytter bygningen i Strandgade 8 og Nordea fraflytter "Ørkenfortet" i Torvegade indenfor en kort årrække.
- at Christianshavns Lokaludvalg udpeger tovholdere til i sammen med sekretariatet at stå for samarbejdet med DAC, herunder planlægning og gennemførelse af ovennævnte offentlige møde
Problemstilling
"Vi er på nuværende tidspunkt i gang med at udvikle den kommende udstilling der skal forløbe i perioden april-juni 2015. I den forbindelse afholder vi en række arrangementer hvor vi blandt andet har haft lokaludvalget i tankerne.
(...)
Vi vil i forbindelse med denne udstilling gerne inddrage jer i vores arrangementsprogram. Konceptet er at Dansk Arkitektur Center inviterer forskellige interessante grupper, personer eller lignende ind i DAC’s udstillingslokaler, hvor de kan afholde et arrangement. Her forestiller vi os at lokalet kan blive indtaget af områdefornyelser med borgermøder, lokaludvalgsmøder, samtalesaloner, workshops eller lignende. Arrangementerne vil således finde sted i udstillingens fysiske lokaler, hvor vores udstillingsarkitekt på nuværende tidspunkt er i gang med at udvikle den præcise form.
Kort om udstillingen:
Dansk Arkitektur Center (DAC) åbner 16. april 2015 dørene for en udstilling, der sætter fokus på demokratiet i arkitekturen og byudviklingen. I løbet af 2015 fejres 100-års jubilæet for revideringen af danske Grundlov bredt ud i det danske samfund, hvor også Dansk Arkitektur Center bidrager til denne fejring ved at stille skarpt på den danske tradition for at tænke i fællesskaber, inddragelse og borgerdrevne initiativer i arkitekturen og på byniveau. Borgerinddragelse, borgerinvolvering, buttom-up, borgerengagement, urban aktivisme, civilsamfundsaktivitet – tendensen har mange navne men involveringsdiskursen fylder meget i mindre danske lokalsamfund, i kommunale processer og i udviklingen af de danske byer. Borgerinitierede projekter er betydningsfulde i det danske samfund og for de fysiske rammer, hvilket er omdrejningspunktet for udstillingen. DAC skaber med denne udstilling en platform, hvorfra vi showcaser den borgerlyst, der influerer vores byer og samfund. I udstillingen synliggøres de ildsjæle og borgergrupper, som har taget udviklingen i egen hånd. Publikum kan blive inspirerede til selv at gå ud og tage handling eller blive inspireret til at engagere borgere på nye måder i deres professionelle arbejde.
For at understøtte den kollaborative tanke, vil DAC invitere eksterne aktører og organisationer ind i udstillingsperioden, hvor de kan være med til at forme udstillingen. Således skaber vi et mulighedsrum, en platform, som skal være med til at inspirere til handling og interaktion borgere, organisationer og fagfolk imellem. DAC skaber med denne udstilling en arena, der illustrerer cases fra ind- og udland, som er med til at vise demokratiets betydning for vore fysiske rammer og den borgerlyst, der er med til at forme vores byer og samfund.
Udstillingsperioden strækker sig over syv uger med åbning 16. april og stor fejring af demokratiet 5. juni med en arrangementsrække på Grundlovsdag. "
Løsning
Hvis lokaludvalget ønsker et samarbejde, skal lokaludvalget drøfte hvad lokaludvalget kan byde ind med i et sådant samarbejde. I en anden sag på dagsordenen er der forslag om at holde et offentligt møde i DAC om "Christianshavnerpuljen".
Borgerinddragelse i forbindelse med bygningers anvendelsesskift
Formandskabet vurderer, at det vil passe fint ind i udstillingens tema at holde et offentligt møde om betydningen for en bydel eller en by af, at eksisterende, væsentlige byggerier skrifter anvendelse, hvilket typisk forekommer, når en ny ejer eller lejer overtager bygningen. Offentlgiheden har via Planloven mulighed for at kommentere på og i nogen grad for indflydelse på udvikling af en grund og/eller en ejendom, men hvordan kan offentligheden få indflydelse på, hvad en eksisterende bygning, hvor der ikke sker et skifte i anvendelse i Planlovens forstand, få indflydelse på, hvad bygningen skal anvendes til? Og skal offentligheden overhovedet involveres?
På Christianshavn er spørgsmålet aktuelt for så vidt angår DACs bygning, samt Ørkenfortet og Christiansholm/Papirøen, men det er en generel problemstilling, som kan have interesse på såvel byniveau som landsniveau og derfor må være vedkommende for DAC.
Tovholdere
Lokaludvalget skal udpege tovholdere, der sammen med sekretariatet står for samarbejdet med DAC.
Økonomi
Videre proces
Hvis lokaludvalget beslutter at samarbejde med DAC, aftaler sekretariatet et møde med DAC og tovholderne om rammerne for samarbejdet.
Beslutning
- Lokaludvalget drøftede og besluttede at tage i mod tilbuddet fra DAC om et samarbejde i perioden april-juni 2015 i forbindelse med en udstilling, der sætter fokus på demokratiet i arkitekturen og byudviklingen.
- På forslag fra Asbjørn Kaasgaard besluttede lokaludvalget at tilbyde DAC at bruge lokaludvalgets materiale om byudvikling, som er udarbejdet i samarbejde med borgerne; fx bydelsplanerne, Til Havns-projektet og Visionen for Papirøen, til udstillingen.
- Lokaludvalget besluttede, at et samarbejde med DAC om et offentligt møde tages op, når der foreligger et passende emne.
- Lokaludvalget udpegede Visionsgruppen v/ Kirsten V. Andersen og Tage Henningsen som tovholdere til sammen med sekretariatet og Jutta Helles (medlem af arbejdsgruppen Teknik, Miljø og Havnen) at stå for samarbejdet med DAC.