Mødedato: 24.04.2019, kl. 18:30
Mødested: Mødelokalet på 1. sal i Hal C, Arsenalvej 6

Høringssvar om "Handlingsplan for vejstøj"

Se alle bilag

Christianshavns Lokaludvalg skal godkende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om Handlingsplan for vejstøj 2018-2023.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om Handlingsplan for vejstøj 2018-2023, baseret på bemærkningerne i løsningsafsnittet og baseret på de bemærkninger, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Støj fra vejtrafik er et miljøproblem og udgør en helbredsrisiko for de mennesker, som hver dag udsættes for støjen. I Teknik- og Miljøforvaltningens vision Fællesskab København er målet, at antallet af stærkt støjbelastede boliger over 68 dB skal være halveret inden udgangen af 2025. For at nå målet, skal der gennemføres særlige støjreducerende foranstaltninger, som er beskrevet i handlingsplanen.

Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 var i offentlig høring i foråret 2018 og blev sendt tilbage til forvaltningen efter behandling i Borgerrepræsentationen den 23. august 2018 med et ønske om, ”at forvaltningen vender tilbage med en opdateret handlingsplan, der bruger nedsættelse af benzin og dieseltrafik som hovedredskabet til at nedbringe vejstøj.” Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 er nu opdateret jævnfør Borgerrepræsentationens beslutning. Den er i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen frem til den 1. maj 2019.

Løsning

Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen foreslår, at lokaludvalget gentager det høringssvar, som blev fremsendt den 14. maj 2018 til den oprindelige handlingsplan, hvor lokaludvalget især ønsker at understrege muligheden for at benytte hastighedsgrænsen på 30 km/timer som støjdæmpende foranstaltning.

Derudover foreslår Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen, at lokaludvalget svarer, at de positive resultater der er opnået ved overgang fra diesel til el som drivmiddel i busser udbredes i resten af byen så hurtigt som muligt, og ligeledes tages i brug i havnerundfarten.

Endelig foreslår Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen, at lokaludvalget svarer, at det gerne ser, at der sættes ind mod støj fra motorcykler ved at eksisterende støjgrænser overholdes. Selvom støj fra motorcykler er ”punktkilder,” er den pludselige og meget høje støj en væsentlig kilde til ubehag for beboerne.

 

Miljøgruppen har følgende bemærkninger, som den ønsker med i høringssvaret: 

"En by støjer, og det er noget vi lægger mærke til, når vi tager ud på landet eller til ødegården i Sverige. Men hvordan sætter vi en grænse for støjen?

Bilerne ud af byen hed vores gamle slogan eller Mobil uden Bil, for det ses tydeligt på støjkortet, at det er ved hovedfærdselsårerne, at den er gruelig gal.

Afhjælpende foranstaltning, som Københavns Kommune bør sætte på budgettet straks, er støjdæmpende belægning og især nedsat hastighed til 30 km/t i stedet for 50 km/t ved boligområder.

Amager Boulevard larmer unødigt meget, når man går tur på voldområdet (naturen).

Tilskud til 3-lags lydglas for boliger i de belastede områder.

Flere el-biler og kun el-busser på gaderne og flere el-både i kanalerne det hverken støjer eller møjer!

Støjende adfærd på kanalerne forplanter sig særligt over vand.

Københavns kommune må kræve, at Havnerundfarterne installer lydløse højtalersystemer i alle bådene samt investerer i flere el-drevne både i fremtiden.

Afskaffelse af den larmende og forurenende påhængsmotor og dieselmotor på diverse lystbåde i kanalerne på sigt.

Facadebeplantninger kan både rense luften og reducere støjen, så Københavns kommune må udbrede, promovere og støtte dette på både kommunale og private facader."

 

Formanden foreslår, at lokaludvalget bemyndiger ham til at sende Teknik- og Miljøforvaltningen et høringssvar baseret på ovenstående bemærkninger fra de to arbejdsgrupper.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Høringssvaret lægges på bliv hørt-portalen.

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Jens B. Sørensen om, at høringssvaret skal indeholde et forslag om, at målene for vejstøj bliver bindende.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Jette Philipsen om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at lydglas ikke er en optimal løsning, da folk skal have mulighed for at åbne deres vinduer, især om sommeren, uden at opleve generende vejstøj.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Frode Neergaard om, at høringssvaret skal indeholde et forslag om, at der stilles krav til busselskaber og taxaselskaber om at benytte emissionsfrie og støjsvage køretøjer.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Kirsten V. Andersen om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at vejstøjen fra Amager Boulevard er generende for beboere på Christianshavn, hvorfor der bør lægges støjdæmpende asfalt på Amager Boulevard.


    Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om Handlingsplan for vejstøj 2018-2023, baseret på bemærkningerne lokaludvalgets høringssvar af 14. maj 2018 og baseret på de bemærkninger, der fremgår af løsningsafsnittet,  samt baseret på ovennævnte tiltrådte forslag.


  2. Lokaludvalget bad Miljøgruppen skrive et udkast til brev til kommunen med forslag om en generel indsats mod det stigende støjniveau i byen, som lokaludvalget kan stilling til i et kommende møde. Brevet skal bl.a. handle om støjen fra højtalerne i kanalrundfarterne, støjen fra soundboxes på fartøjerne i kanalerne og på torvet mv., støj fra motorcykler og støj fra events mm, samt fremhæve reglen i Strandparken på Islands Brygge om ingen musik efter kl. 22.  

 

 

 

Til top