Mødedato: 24.03.2021, kl. 18:30
Mødested: Teams

Restaurations- og nattelivet

Se alle bilag

Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte restaurations- og nattelivet i lyset af de politiske beslutninger om "Første udkast til Restaurations- og nattelivsplan 2021" og med udgangspunkt i oplæg fra hhv. lokaludvalgsmedlem Erik Rasmussen og Miljøgruppen.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter restaurations- og nattelivet på Christianshavn i lyset af de politiske beslutninger om "Første udkast til Restaurations- og nattelivsplan 2021" og med udgangspunkt i oplæg fra hhv. lokaludvalgsmedlem Erik Rasmussen og Miljøgruppen. Se oplæggene i løsningsafsnittet.

Problemstilling

Revision af Restaurations- og Nattelivsplanen fra 2017

Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget besluttede på deres møder hhv. d. 24. og 28. september 2020 at igangsætte en revision af Restaurations- og Nattelivsplanen fra 2017 samt at nedsætte ’Advisory Board for Natteliv’ med en række af de centrale aktører i nattelivet til at komme med anbefalinger til indholdet af planen.

Advisory Boardet har afholdt to møder samt flere idéudviklingsworkshops. På den baggrund har forvaltningerne udarbejdet et fælles kommuniké (se bilaget), som beskriver arbejdet samt anbefalinger til det videre arbejde med Restaurations- og Nattelivsplanen.

Med udgangspunkt i kommunikéet samt udvalgenes tilkendegivelser udarbejdede Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen et første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 (se bilaget).

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. marts 2021

Første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 var på dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. marts 2021. Se Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i bilaget. 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning den 17. marts 2021

Med mail den 1. marts 2021 sendte Kultur- og Fritidsforvaltningen første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 (inkl. bilag) i høring i lokaludvalgene. Se bilaget. Svarfristen var den 31. marts 2021.

Med mail den 18. marts 2021 oplyste Kultur- og Fritidsforvaltningen, at Kultur- og Fritidsudvalget den 17. marts 2021 besluttede at tilbagevise udkastet til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 til fornyet behandling med henblik på, at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder et nyt første udkast til politisk udvalgsbehandling. 

Se Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i bilaget.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har derfor bedt lokaludvalgene om at se bort fra det fremsendte materiale af 1. marts 2021 vedrørende Restaurations- og Nattelivsplan 2021.

Når Kultur- og Fritidsudvalget har behandlet et nyt første udkast til en restaurations- og nattelivsplan, vil lokaludvalgene modtage nyt materiale herom. Fristen for besvarelser er endnu ikke fastlagt. Forvaltningen vender tilbage, når den kendes.

Løsning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning betyder, at høringen af lokaludvalgene om første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021, der blev sat i gang den 1. marts 2021, er aflyst.

Synspunkter på første udkast, Restaurations- og Nattelivsplan 2021

Lokaludvalgsmedlem Erik Rasmussen har bedt om, at nedenstående forslag til kommentarer fra Christianshavns Lokaludvalg til første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 kommer til debat i lokaludvalgets møde den 24. marts 2021, selv om høringen nu er aflyst:

 

"Københavns Kommune har den 1. marts 2021 sendt et første udkast til kommunens Restaurations- og Nattelivsplan 2021 i høring hos lokaludvalgene.

Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget vil behandle sagen på ny i april bl.a. på baggrund af lokaludvalgenes høringssvar. Derefter sendes et endeligt udkast til nattelivsplanen i høring i uge 18-24, altså fra primo maj til medio juni.

Christianshavns Lokaludvalg ønsker at fremføre følgende synspunkter på nattelivsplanens første udkast:

  1. Masser af fest, men respekt for beboere og andre brugere af byen. København skal være en attraktiv og levende by for både københavnere og turister. Det kræver et restaurations- og natteliv af høj kvalitet. Det støtter vi, og de mange arbejdspladser er vigtige. Vi deler samtidig den opfattelse, som udtrykkes først i dokumentet, at restaurations- og nattelivet skal udfoldes med respekt for naboen, uanset om naboen er gruppen ved næste bord, den man deler dansegulv med, eller beboeren, der søger at sove ovenover.

     

  2. Festen i gaden og i værtshuse, mv., havde taget overhånd især i Indre By og på dele af Christianshavn. Inden Corona havde festen i de senere år taget overhånd, især i det meste af Indre By og på dele af Christianshavn. Både ”i gaden” og i de direkte omgivelser af mange værtshuse. Vi er enige i den grundholdning i planen, at der er behov for initiativer for at vende denne udvikling, når byen åbner igen.

     

  3. En hurtig genopblomstring, men på en bedre måde. Vi ønsker en hurtig genopblomstring af restaurations- og nattelivet efter Corona – vi savner det. Samtidig hilser vi planen velkommen som et instrument til dialog, så vi i fællesskab får ryddet de dårlige ting af vejen.

     

  4. Planen indeholder mange fornuftige forslag om bekæmpelse af støj, svineri, vold, osv. En lang række af de 35 forslag, som er oplistet i planen, omhandler øgede krav til restauratørerne og en øget indsats fra kommunen for at nedbringe ulemper i form af støj, vold, affald, narkotika og bræk og urin i porte og på gader (forslagene 1-30). Vi er enige i disse forslag og ønsker, at de gennemføres hurtigst muligt.

     

  5. Festen i gaden – og havnen - kræver bedre ordensregler, håndhævelse og dialog om festkultur. ”Festen i gaden” er blandt de mest belastende dele af nattelivet for naboer og øvrige brugere af byen. Vi fremhæver behovet for styrkede ordensregler og deres håndhævelse (f.eks. omkring brug af musikanlæg i det åbne) (bl.a. forslag 6, 14 og 15), men også for dialogen om gensidig respekt og bedre festkultur. Vi ønsker os mere fokus i planen på udfordringerne med ”festen i havnen”.

     

  6. Godt at få aften-/natsalg af alkohol i detailsalg forbudt i festområder. Enkelte forslag kræver lovgivning. Det gælder f.eks. forslag 4. Her foreslås lovgivningen ændret, så kommunen får hjemmel til at begrænse salget af alkohol fra detailforretninger i nabolaget af områder med ”fest i gaden”. Vi støtter varmt, at der gås videre med dette forslag.
  7. Klassificering af udskænkningssteder og bydele skaber rammer for bedre regulering. En gruppe af forslag vedrører udrulningen af et nyt system for klassificering af udskænkningssteder efter deres belastning af omgivelserne og en zoneopdeling af byen efter det enkelte områdes udfordringer og muligheder på nattelivsfronten. Endvidere omhandler denne gruppe af forslag de initiativer, som foreslås iværksat inden for de enkelte zoner (forslagene 31-35).

     

    Vi hilser både forslagene om opdeling i zoner og klassificering af udskænkningssteder velkommen. Zoneopdelingen kan betragtes som en videreudvikling af det nuværende system med områder med restriktiv bevillingspraksis (Middelalderbyen og Indre Nørrebro). Zoneopdelingen gør det muligt at målrette bevillingspolitikken mv., så lokale udfordringer kan håndteres, og så lokal ligebehandling af de enkelte udskænkningsvirksomheder opretholdes.

     

  8. Særlige festområder (blå zone) kan på fornuftig måde aflaste f.eks. Middelalderbyen. Specielt fremhæver vi forslaget om etableringen af en blå zone af tre områder (Nyhavns solside, Kødbyen og ”Metropolområdet” med Rådhuspladsen og trekanten nordvest for Tivoli). Med blå zone identificeres områder, hvortil de mest belastende udskænkningssteder kan henvises. Det er fornuftigt, hvis det samtidig medfører, at den øvrige by aflastes. Vi anser Metropolområdet og Kødbyen for mere velegnede end Nyhavn, men anerkender Nyhavns rolle som absolut turist-hotspot i byen. På sigt ser vi gerne flere egnede områder bragt i spil til aflastning af rød zone.

     

  9. Forslag om bedre rammer for fest i KKs øvrige bydele er fornuftige. Vi fremhæver også de forslag, der fremlægges for rammerne for værtshuse i gul og grøn zone, altså områderne uden for Indre By, Christianshavn, Indre Nørrebro og Indre Vesterbro. Vi ønsker ikke at ”kaste med aber” og anerkender, at der er områder i brokvarterne, hvor ”festen i gaden” allerede har taget overhånd. Generelt må det dog være godt for bymiljø og turisme i disse områder af byen, at der kommer fokus på udviklingen af restaurations- og nattelivet.

     

  10. Forslagene om stop for servering efter 24 i rød zone er for vidtgående, men afspejler behov for, at KK søger lovgrundlaget forbedret. Forslaget om en fuldstændig afvikling af nattilladelser i hele rød zone (især forslag 31) er for vidtgående og vil ændre vores by på en uønskelig måde. På den anden side er grænsen nået for det instrument, som har været anvendt i de sidste 5-10 år i Indre By og på Indre Nørrebro: Stop for nye natbevillinger. Erhvervet påpeger med rette, at stop for nye virksomheder og koncepter medfører, at tingene stagnerer, og i øvrigt er et stop utilstrækkeligt, hvis der er behov for en egentlig begrænsning, f.eks. i antallet af 05-nattilladelser.

    Det, der er behov for, er en dimensionering med et begrænset antal af de forskellige typer af nattilladelser i de enkelte dele af rød zone. Vi er enige i, som forslag 31 lægger op til, at det indebærer, at tidsbegrænsningen (op til 8 år) for nattilladelser må håndhæves, så tilladelserne ikke i realiteten gives tidsubegrænset. Men der skal mere til, bl.a. lovrammer for fordelingen af et begrænset antal tilladelser. Vi ønsker, at Københavns Kommune optager forhandlinger med regeringen om en ændring af restaurationsloven med dette formål (se boks 1)."

Boks 1. En blandt mange mulige modeller for fordelingen af et begrænset antal nattilladelser

  1. Udskænkningssteder, der i mere end 25 år har ligget på samme adresse under samme navn, udtages som ”kulturværtshuse” og får mulighed for at forny nattilladelse på hidtidige vilkår.
  2. Bevillingsnævnet beslutter en dimensioneringsplan for et område (f.eks. Vestergade/Larsbjørnsstræde-området), f.eks. at der ønskes 12 05-tilladelser i området ud over 4 kulturværtshustilladelser.
  3. Ved udløb for hidtidige tilladelseshavere udbydes de 12 05-tilladelser i grupper på 6 med 4 års mellemrum.
  4. Efter f.eks. 4 år evalueres, og man fortsætter eventuelt med udbud af 05-tilladelser i andre områder af rød zone og af 03- og 02-nattilladelser.

 

 

Miljøgruppens forslag

Miljøgruppen drøftede i sit møde den 9. marts 2021 første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 og besluttede at foreslå lokaludvalget at vedtage nedenstående høringssvar i mødet den 24. marts 2021:

"Christianshavns Lokaludvalg har modtaget Første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 til høring. Dette er vore kommentarer.

Vi er glade for:

  • at ordningen for Støjvagter planlægges bevaret og udbygget
  • at ordningen for Natteværter planlægges bevaret og udbygget
  • at der planlægges med flere offentlige toiletter i byen. På Christianshavn vil vi meget gerne have flere permanente toiletter
  • at der planlægges med flere grønne områder i byen, som kan give ro, bedre luft og smukke omgivelser
  • at der vil blive oprettet flere stillezoner i byen.

Vi ser gerne,

  • at det forbydes at spille med forstærket musik mindre end 50 meter fra beboelse samt på sejlende både i havnen og på kanalerne
  • at Bevillingsnævnet begrænser antallet af alkoholbevillinger, især bevillinger til efter kl. 1 om natten
  • at fremover bør alkoholbevillinger følges af skærpede krav om styring af støj, møg og vold m.m.
  • at Bevillingsnævnet skal kunne fratage bevillinger ud fra egne vurderinger og ikke kun i de nævnte situationer på side 14
  • at bar-ejere får et større ansvar for deres udenomsareal med hensyn til især støj og møg
  • at de af Club Mafia foreslåede certificeringer gennemføres. Vi forestiller os, at alle beværtninger med alkoholbevillinger, har en ”smiley” a la Levnedsmiddelstyrelsens smiley, siddende i vinduet. Se side 21-32 i dokumentet: Samlede skriftlige anbefalinger fra aktørerne i Advisory Board for Natteliv.pdf. Man kan forestille sig, at alkoholbevillinger betinges af et nattelivscertifikat
  • at når der laves restriktioner og forbud for generende adfærd i nattelivet, så bliver de håndhævet
  • at der vil være én indgang for borgerne til klageinstanser (kommunen og politiet), og at der kan klages døgnet rundt. Bemandingen må meget gerne have de rette kompetencer til at reagere straks og korrekt
  • at påbud på pladser og gader skiltes med ens-udseende skilte.

Spørgsmål:

  • Har ”festaberne” været kontaktet og spurgt, hvorfor de opfører sig, som de gør? De ses ikke at deltage i Advisory Board, så vidt vi kan se 😊
  • Kan et ordenskorps overtage nogle af politiets opgaver og da hvilke?"

 

Drøftelsen i lokaludvalget den 24. marts 2021

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter oplæggene fra Erik Rasmussen og Miljøgruppen. Drøftelsen kan danne udgangspunkt for udkastet til høringssvar, som lokaludvalget skal tage stilling til, når et nyt udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 er i høring i lokaludvalgene.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Restaurations- og Nattelivsplan 2021 skal endeligt godkendes af Borgerrepræsentationen i efteråret 2021. Inden da skal den i offentlig høring.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede restaurations- og nattelivet på Christianshavn i lyset af de politiske beslutninger om "Første udkast til Restaurations- og nattelivsplan 2021" og med udgangspunkt i oplæg fra hhv. lokaludvalgsmedlem Erik Rasmussen og Miljøgruppen. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:

  • Lokaludvalget skal være proaktivt og lægge pres på, ved at indsende bemærkninger til sagen nu, selv om høringen er aflyst.
  • De to input til høringssvar, der fremgår af sagen, skal samles og indsendes nu.
  • Bemærkningerne fra lokaludvalget kan vente til næste lokaludvalgsmøde. Høringen af lokaludvalgene kommer ikke foreløbig.
  • Punkt 5 i oplægget fra Erik Rasmussen skal formuleres skrappere. Vi behøver ikke forstærket musik i det offentlige rum.
  • Der er behov for at få kigget på festen i havnen, Det gælder bl.a. det forhold, at der i udlejningsbåde spilles forstærket musik og indtages alkohol.
  • Serverings- og nattelivssteder bør certificeres på samme måde som spisesteder er det i dag med en smiley-ordning. Certifikationen skal være synlig på stedet.
  • Der skal ikke være automatik i fornyelser af kl. 5-bevillinger.
  • Der er behov for styring af nattelivet med natteværter.
  • Vi skal væk fra drukkulturen.
  • Der skal både være plads til natteliv og til beboerne.
  • I øjeblikket er der ingen restaurationer på Christianshavn med kl. 5-bevilling.
  • Ideen om en certificering er god, men det må ikke blive komplekst.
  • Det er en god idé at tale med "festaberne", sådan som Miljøgruppen foreslår.
  • I Amsterdam tager restauratørerne ansvar for, hvad der foregår i byrummet foran deres restauration. Dette ansvar mangler i København.

2. Lokaludvalget besluttede, at Erik Rasmussen og Miljøgruppen skriver deres oplæg sammen til ét oplæg, som lokaludvalget drøfter i mødet den 28. april 2021.

 

 

Til top