Mødedato: 24.02.2021, kl. 18:30
Mødested: Teams

B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, februar 2021

Christianshavns Lokaludvalg skal tage formandens håndtering af henvendelser siden lokaludvalgets møde den 20. januar 2021 til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg tager hans håndtering af henvendelser siden lokaludvalgets møde den 20. januar 2021 til efterretning.

Problemstilling

Lokaludvalget har modtaget en række henvendelser siden lokaludvalgets møde den 20. januar 2021.

Løsning

1. Ny bog

Med mail den 27. januar 2021 orienterede en borger om hans nye bog "Ta' byen tilbage". Bogen stiller spørgsmålet: Kan en by være skøn, hvis borgerne ikke bestemmer over den og deres kvarter, når venner ikke har råd til at bo der, eller når der bliver bygget i byens fredede natur?

2. Christianshavns Kanal

Med mail den 31. januar 2021 skrev en borger til lokaludvalget, at der udledes noget kalkholdigt i kanalen. Hun oplyser, at det er en meget sund kanal med masser af dyr (fisk og krabber bl.a.) og planteliv(søgræs). Hun spørger, om man kan være sikker på, at kalken ikke lægger sig på bunden og dræber plantelivet. Hun spørger også om, hvordan det kan gå til, at Teknik og Miljøforvaltningen først har opdaget det lysegrønne vand nu, eftersom det bør være dem, der giver tilladelse til sådan en udledning efter en miljøgodkendelse.

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

Den 3. februar 2021 svarede Teknik- og Miljøforvaltningen borgeren og lokaludvalget:

"Som du har bemærket, er vandet i kanalen i disse dage ret grønt. Det ser voldsomt ud, men er dog ikke farligt, ligesom der faktisk heller ikke er tale om en udledning af kalkholdig væske. Den grønne farve skyldes rester af fint kalkstøv fra nogle sten, som er ved at blive lagt ud i den indre del af Trangraven. Stenene lægges ud i forbindelse med at renovere kajstrækningen nord for Prinsessegade 85-95, hvor den nye kaj skal have en stenskråning lidt ud i vandet, der gør, at det mere vil ligne den øvrige kyststrækning i den indre del af Trangraven.

Københavns Kommune blev allerede sidste år i januar 2020 forelagt beskrivelser af de arbejdsgange, som foregår nu. Kommunen har i den henseende vurderet, at der er tale om arbejder, som ikke risikerer væsentlig ophvirvling af de forurenede havnesedimenter i Trangraven og at arbejdet derfor ikke kræver tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens § 27 stk. 2. Kommunen har under det nuværende udlægningsarbejde været på tilsyn ved Trangraven d. 26/01 samt i går og i dag. Ved tilsynene har vi konstateret, at arbejdet følger den oprindelige arbejdsbeskrivelse.

Selvom kalkstøvet syner af meget i kanalens vand, forventer vi ikke, at det vil have nogen negative konsekvenser for kanalens dyre- og planteliv. Langs naturlige kyster med blotlagte kalkbunde og -strande, så som ved Møns Klint,  kan der i forbindelse med mindre skred eller hårdt vejr godt hvirvles tilsvarende kalkpartikler op i vandet. Det kan se voldsomt ud oppe i vandet, og kan skygge for lyset så længe det svæver rundt, men når det synker til bunds, er der tale om et meget tyndt lag kalkstøv, som typisk ikke udgør en fare for bundens dyr og planter.

I forbindelse med den nuværende stenudlægning i Trangraven er der to yderligere omstændigheder, som også taler imod, at der kan ske nogen væsentlig påvirkning af dyre- og plantelivet i Christianshavns Kanal. Dels har entreprenøren spændt et såkaldt siltgardin tværs over den indre del af Trangraven. Dette sørger for, at langt det mest kalkstøv vil synke til bunds i den indre del af Trangraven, og altså ikke ude i kanalen. Dels er der en ekstra sikkerhed i, at arbejdet foregår nu her om vinteren. Det betyder dels, at planterne er i en form for dvale og er ikke så afhængige af sollys. Dels betyder det kolde vejr også, at lange de fleste bundlevende dyr vil være trukket ud på dybere vand, hvor vandet ikke er så koldt.

Vi forventer altså, at vi til foråret stadig har en sund kanal, som igen står flot med sine bundplanter og tilhørende dyreliv."

3. Mobiltelefonmaster på Ørkenfortet

Med mail den 1. februar 2021 skrev en borger, at hun fra Irgens Gård har haft en fantastiske udsigt over Christianshavns gamle tage og skorstene. Men nu er udsigten blevet ødelagt af to mobiltelefonmaster på Ørkenfortet. I forvejen var der kommet en sådan mast op på huset på hjørnet af Torvegade/Wildersgade, oplyser hun. Hun synes, at den ødelægger hele gadebilledet i Wildersgade.

Hun undrer sig over, at der blev givet tilladelse til at bygge Ørkenfortet om, så man ikke kan se den oprindelige bygning. Hun undrer sig også over, at det blev tilladt at bygge en ekstra etage på bygningen, der reelt er 1½ etage. Dertil kommer så de to master, der rager langt op over den oprindelige bygnings højde.

Hun vil gerne vide, hvad lokaludvalgets holdning er til dette, og hvad lokaludvalget har givet tilladelse til.

Hun foreslår, at man flytter masterne til den modsatte side af bygningen, altså ud mod havnen, så de ikke ødelægger gadebilledet i Strandgade.

Den 5. februar 2021 bad sekretariatet Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget. Forvaltningen har endnu ikke svaret. 

Sekretariatet svarede borgeren den 10. februar 2021, at lokaludvalget har været kritisk overfor bygningshøjden og overfor højden og placeringen af antennemast. Sekretariatet henviste til

  • lokaludvalgets høringssvar den 31. oktober 2019 til Teknik- og Miljøforvaltningen om dispensation til en 44 meter høj antennemast, der midlertidigt i 2 år søges placeres mod havnen mellem Ørkenfortet og Nordea.
  • lokaludvalgets høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen den 1. september 2020 om dispensation til at overskride den godkendte højde på Ørkenfortet
  • lokaludvalgets brev til teknik- og miljøborgmesteren den 16. september 2020 bl.a. om ovennævnte dispensation til Ørkenfortet vedr. højden.
     

4. Lynetteholm

Med mail den 4. februar 2021 oplyste en borger, at Rederiet Svitzer er kommet på banen med ønsket om at servicere Lynetteholmen med jord på el-drevne pramme for at tydeliggøre et bæredygtigt alternativ til vejkørsel. Han vedlagde høringssvar vedr. VVM for Lynetteholmen fra Foreningen for Lystbåde i Danmark.

Sekretariatet videresendte borgerens mail til Lynetteholm-gruppen.

 

5. Underskriftsindsamling

En borger opfordrede med mail den 8. februar 2021 lokaludvalget til at støtte en underskriftsindsamling for at få en vejledende folkeafstemning om byggerierne på Amager Fælled og Stejlepladsen.

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Se ovenfor.

Beslutning

 
Ad. 3. Mobiltelefonmaster på Ørkenfortet
 
Lokaludvalget godkendte et forslag fra Jens Eskildsen om, at lokaludvalget beder Teknik- og Miljøforvaltningen
  • om en trafikplan for området omkring Ørkenfortet
  • om en beplantningsplan for området omkring Ørkenfortet
  • om dispensationerne fra lokalplanen for Ørkenfortet vedr. tekniske anlæg og mobiltelefonmaster i gadeplan og på taget af bygningen.

Lokaludvalget drøfter trafikplan, beplantningsplan og dispensationer i sit møde den 24. marts 2021.

 

Med de beslutninger tog lokaludvalget formandens håndtering af henvendelser siden lokaludvalgets møde den 20. januar 2021 til efterretning.

Til top