Mødedato: 24.02.2016, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Høringssvar om nyt koncept for bydelsplaner

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar om nyt koncept for bydelsplaner samt en evaluering af den seneste bydelsplan, der er produceret.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om nyt koncept for bydelsplaner, der fremgår af løsningsafsnittet, samt en evaluering af den seneste bydelsplan, der er produceret.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har sendt et nyt koncept for bydelsplaner i høring hos lokaludvalgene med svarfrist den 1. marts 2016. Anledningen er, at lokaludvalgene inden længe skal i gang med at udarbejde nye bydelsplaner. Endvidere har Økonomiforvaltningen fremsendt en evaluering af de hidtidige bydelsplaner. her fremgår det, at bydelsplanerne har to vedtagne hovedformål:

  • At igangsætte en sammenhængende og fremadrettet dialog om byens udvikling mellem Borgerrepræsentationen og københavnerne.
  • At formulere lokale principper for bydelenes fremtidige udvikling i relation til den gældende kommuneplan.

Ud fra erfaringerne fra de foregående bydelsplaner har Økonomiforvaltningen udarbejdet et forslag til nyt koncept for bydelsplaner. Det nye koncept fokuserer særligt på at tydeliggøre bydelsplanernes formål og at styrke bydelsplanerne som et værktøj for både lokaludvalg, Borgerrepræsentationen og forvaltningerne. Det nye koncept har overordnet set til hensigt, at:

  1. Indholdet i bydelsplanerne gentænkes og sættes mere fri
  2. Bydelsplanerne gøres mere lokale og fokuserede
  3. Bydelsplanerne kan benyttes som input til den overordnede planlægning

Økonomiforvaltningen beder i høringen om lokaludvalgenes kommentarer til følgerne:

  1. Kan lokaludvalget fremhæve særlige fordele og ulemper ved hhv. første og anden runde af bydelsplaner?
  2. Hvad vil lokaludvalget gerne fastholde i en ny runde, og hvad anbefaler lokaludvalget udgår?
  3. Har lokaludvalget konkrete forslag til, hvordan bydelsplanerne kan bruges til at styrke dialogen med hhv. kommunens forvaltninger og politikere?

Løsning

Forslag til høringssvar

"Økonomiforvaltningen har sendt et nyt koncept for bydelsplaner i høring hos lokaludvalgene med svarfrist den 1. marts 2016.

Borgerdialog

Lokaludvalget har ikke haft borgerdialog om sagen.

Lokaludvalgets holdning

Det er positivt, at Økonomiforvaltningen har opgivet den meget stramme, centrale styring af bydelsplanprocessen. Den ville have slået processen ihjel, så det skal forvaltningen have ros for. 

Christianshavns Lokaludvalg mener, at visionsdelen er vigtig, da det er denne, som alle de underordnede konklusioner skal relatere sig til. Der skal således skabes en direkte kobling mellem bydelsplan og kommuneplan, så bydelsplane visioner indgår som byggeklodser i den samlede kommuneplan.

Derfor er det vigtigt, at forvaltningerne får pligt til at afsætte ressourcer til at kvalificere de konkrete forslag, som udvikles på grundlag af visionerne i bydelsplanen. Med "kvalificere" mener vi, at på baggrund af forslagene skal forvaltningerne udarbejde et reelt beslutningsgrundlag, der er robust for så vidt angår det faglige indhold og for så vidt angår den økonomiske vurdering, så forslaget kan indgå i en politiske drøftelse mellem lokaludvalget og borgerrepræsentanterne samt borgerrepræsentanterne imellem. Det er ikke forvaltningernes rolle at ændre eller beskære forslagene, som bydelsplanprocessen kaster af sig.

Lokaludvalgets tilgang til bydelsplanen og processen, der går forud, er, at den skal være gennemskuelig og let forstålig. Lad os undgå embedsmandssprog og lange, indviklede og detailorienterede udredninger. Borgerne har så meget kendskab til deres bydel, at de lokaludvalget vil overlade det til dem, at stå for den fornødne detaljering.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Økonomiforvaltningen.

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten V. Andersen om, at sidste sætning i 3. afsnit under overskriften "Lokaludvalgets holdning" formuleres: "Det må være forvaltningernes rolle at understøtte og underbygge forslagene fra lokaludvalget, så de i form af  budgetnotater kan indgå i de politiske forhandlinger om kommunens budget."

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Erling Ekegren om at ændre 1. afsnit under overskriften "Lokaludvalgets holdning" til: "Det er positivt, at Økonomiforvaltningen har opgivet den meget stramme, centrale styring af bydelsplanprocessen. Det skal forvaltningen have ros for."

Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Jane Lytthans om, at evalueringen af den seneste bydelsplan for så vidt angår status for projektet "Skt Annæ Gade som sivegade" ændres til "Ikke gennemført" samt at bemærkningen slettes.

Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Kirsten V. Andersen om, at evalueringen af den seneste bydelsplan for så vidt angår bemærkningen til projektet "Forbedring af vandkvaliteten i Ydre Stadsgrav fortsættes med: "En ny vandpumpe samt nye rør er ved at blive installeret."

Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Jane Lytthans om, at evalueringen af den seneste bydelsplan for så vidt angår status for projektet "Begrønning og trafiksanering af Bodenhoffs Plads og Burmeistergade" ændres til "Ikke gennemført" og at bemærkningen ændres til "En mindre trafiksanering af Burmeistersgade er gennemført".

 

Lokaludvalg godkendte høringssvaret til Økonomiforvaltningen om nyt koncept for bydelsplaner, der fremgår af løsningsafsnittet, samt en evaluering af den seneste bydelsplan, der er produceret, med de ovennævnte tiltrådte ændringsforslag.

Til top