Papirøen
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Christianshavns Lokaludvalg drøfter forslaget, der vandt konkurrencen om en masterplan for Papirøen, "Københavns Haller" og herunder drøfter det i forhold til lokaludvalgets vision for Papirøens udvikling.
- at Christianshavns Lokaludvalg drøfter startredegørelsen "Christiansholm", som Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til hhv. den 22. februar 2016 og 8. marts 2016, og som skal udgøre grundlaget for et forslag til lokalplan for Papirøen samt et kommuneplantillæg
- at Christianshavns Lokaludvalg drøfter den videre proces for udviklingen af Papirøen
- at Christianshavns Lokaludvalg drøfter lokaludvalgets rolle i den videre proces for udviklingen af Papirøen og herunder drøfter lokal borgerdialog, som lokaludvalget måtte skulle stå for.
Lokaludvalgets drøftelse kan føre frem til en fælles forståelse af og holdning til vinderprojektet "Københavns Haller" og til startredegørelsen "Christiansholm" samt til overordnede beslutninger om lokaludvalgets rolle i det videre forløb og om hvordan lokaludvalget skal inddrage christianshavnerne.
Se i bilaget:
- Vinderforslaget "Københavns Haller"
- Dommerbetænkning vedrørende masterplankonkurrencen
- Startredegørelsen "Christiansholm" samt indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget om startredegørelsen.
- Notat til Teknik- og Miljøudvalget om sammenhængende planlægning med de omkringliggende områder ved Papirøen.
- Lokaludvalgets vision for Papirøens udvikling.
Problemstilling
Den 11. februar 2016 offentliggjorde By & Havn, der ejer Papirøen, at projektet "Københavns Haller" vandt konkurrencen om en masterplan for Papirøen, som er udarbejdet af et team med arkitektfirmaet COBE i spidsen. Opgaven for de syv teams, der deltog i konkurrencen, var at give et bud på en masterplan for byggeri af boliger, erhverv og offentlige institutioner, herunder en svømmefacilitet med mulighed for også at rumme andre kulturformål.
Københavns Haller
Jf. indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget: Vinderforslaget "Københavns Haller" viser en fortætning af Papirøen med udadvendte stueetager i forslagets haller. En kultur- og fritidsfunktion -eksempelvis en svømmehal - er placeret i det nordvestlige hjørne, hvor en overliggende karrébebyggelse med tre højere bebyggelser er omkranset af en ny havnepromenade og med et indre grønt byrum. på den nord- og sydvendte kaj rummer mindre bygninger og husbåde i kanalrummet. Forslaget omfatter 45.000 m2 etageareal, hvilket svarer til en bebyggelsesprocent på ca. 150. Forslaget rummer 33.500 m2 boliger- stort set alle boliger har vandudsigt - og ca. 10.000 m2 kommunale kultur- og fritidsfunktioner samt 2.500 m2 publikumsorienterede funktioner af mere privat karakter. Kultur- og fritidsfunktionerne og de publikumsorienterede funktioner placeres overvejende i stueetagen. Bebyggelsen svarer i højde til Krøyers Plads-bebyggelsen, dvs. 6 etager, men hæves op tre steder - mod øst, nord og vest - til ca. 40 meter, svarende til scenetårnene på Operaen og Skuespilhuset. Både bilparkering og en stor andel af cykelparkeringen vil ske i kælder. Der planlægges etableret 300 bilparkeringspladser. Forslaget tager ikke stilling til trafikbetjeningen af Papirøen, da det ikke indgik i konkurrencen.
Startredegørelsen "Christiansholm"
Hhv. den 22. februar 2016 og 8. marts 2016 skal Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget tage stilling til Startredegørelsen "Christiansholm", som skal udgøre grundlaget for et forslag til lokalplan for Papirøen samt et kommuneplantillæg. Startredegørelsen tager udgangspunkt i vinderforslaget "Københavns Haller" og omfatter kun Papirøen, ikke de tilstødende områder..
Jf. startredegørelsen: Papirøen skal udvikles som et blandet bolig- og erhvervsområde med fokus på at skabe en kulturel destination i København, og samtidig fungere som et boligområde integreret i den omkringliggende by - Christianshavn, Holmen og Indre By. Papirøen skal udvikles bæredygtigt - miljømæssigt og økonomisk. Papirøen ligger i et område, hvor den almene boligandel med fordel kan øges.
Der er igangsat en proces, hvor kommunen er i dialog med mulige interessenter og fonde, for at komme tættere på en beslutning om om, hvad en ny kultur- og fritidsfunktion ud over en evt. udendørs og indendørs svømmefacilitet kan indeholde. Det forudsættes, at det eksisterende "kedelhus" vil blive fastlagt som bevaringsværdig, mens den øvrige bebyggelse på Papirøen kan indgå i ny bebyggelse. der skal reserveres areal til en kultur- og fritidsfunktion i områdets nordøstlige hjørne samt almene boliger.
Forvaltningerne vil i det videre samarbejde med bygherre og rådgiver særligt fokusere på følgende temaer:
- Områdets egenart – herunder bebyggelsens ydre fremtræden
- Boligkvalitet - herunder variation i beboersammensætning bl.a. ved at stille krav om almene boliger
- Byliv - herunder, hvordan boligernes friarealer spiller sammen med de offentlige byrum, sikring af frodighed i ”den grønne hal”, samt kantzoner inkl. mellem det bebyggede miljø og vandarealerne, herunder skabe mulighed for gennemsejling fra Trangraven til Arsenalgraven.
- Fleksibilitet - herunder anvendelsesmuligheder til kulturfunktioner, erhverv og boliger i dele af stueetagerne.
- Kultur- og fritidsfunktion - Rammer for en fremtidig konkurrence af eventuel svømmehal med sammenhængende og havnebad samt evt. yderligere kultur- og fritidsaktiviteter.
- Kulturarv - Genanvendelse af konstruktioner/ reminiscenser fra de eksisterende haller i ny kontekst
- Trafik og parkering – Der skal sikres tilgængelighed til og fra øen, samt sikres hensyn og påvirkning både lokalt og til omkringliggende områder inkl. internt cirkulation på øen.
Den videre proces for udviklingen af Papirøen og lokaludvalgets rolle
Jf. indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget: Når udvalgene har godkendt startredegørelsen, gennemfører forvaltningerne en intern høring af relevante instanser – herunder Christianshavns Lokaludvalg og Indre by Lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget. Herudover holdes at offentligt møde om vinderprojektet og det videre arbejde, arrangeret i dialog med lokaludvalgene.
Når planarbejdet sættes i gang, vil Teknik- og Miljøforvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).
Forvaltningerne forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen juni 2016, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget ultimo 2016. I januar 2017 forventes konkurrencen om den offentlige funktion igangsat.
Lokaludvalgets vision for Papirøens udvikling
Lokaludvalget vedtog i april 2015 en vision for Papirøens udvikling. I visionen indgår en bygade i form af en arkade i flere etager, som har indgang fra et torv ved Trangravsvej. Torvet er også indgang til Kolonihistorisk Center. Arkaden ender i et højt lyst baderum med et helårshavnebad, der udformes som en lysende krystalformet juvel. I visionen beskrives juvelen som hele Inderhavnens og et af byens mest markante vartegn og samlingssteder. ved siden af anlægges en bystrand med plads til tilskuere ved sportstævner. På andre tidspunktet kan stedet anvendes til stadepladser, spil og leg.
Langs Arsenalgraven opføres et kolonihistorisk videns- og oplevelsescenter, der kan binde de historiske tråde for området sammen. Mod nordvest bygges et grønt boligkvarter med grønne private og offentlige opholdsarealer. Mindst 25% øremærkes til almene boliger.
Overordnet skal byggerierne have et varieret udseende i en menneskelig skala. Kuglegården er retningsgivende for det øvrige byggeri hvad angår bygningshøjde og volumen. Helårshavnebadet må dog gerne skille sig ud med sit arkitektoniske udtryk.
Arbejdsgruppen Kultur, Skole, Fritid, Børn og Unge
Arbejdsgruppen Kultur, Skole, Fritid, Børn og Unge har i sit møde den 16. februar 2016 drøftet sagen. Set fra arbejdsgruppens vinkel, er det endnu ikke i COBE-projektet muligt at se, hvad der skal komme ud af de kvadratmeter, der er udlagt til kunst, kultur og madmarked. Arbejdsgruppen vil stadig slå et slag for et helt nyt bibliotek på øen, men alt omkring investorer er stadigt uklart.
Løsning
Lokaludvalgets tovholdere på den igangværende proces har et møde den 23. februar 2016 om den videre proces samt om vinderprojektet med medarbejdere fra Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen, COBE og udviklingsselskabet CØ P/S. Tovholderne vil i lokaludvalgets møde den 24. februar 2016 orientere om status.
På baggrund af afsnittet "Problemstilling" og bilagene samt tovholdernes orientering om mødet den 23. februar 2016 drøfter lokaludvalget
- forslaget, der vandt konkurrencen om en masterplan for Papirøen, "Københavns Haller" og herunder drøfter det i forhold til lokaludvalgets vision for Papirøens udvikling.
- startredegørelsen "Christiansholm", som skal udgøre grundlaget for et forslag til lokalplan for Papirøen samt et kommuneplantillæg
- den videre proces for udviklingen af Papirøen
- lokaludvalgets rolle i den videre proces for udviklingen af Papirøen og herunder lokal borgerdialog, som lokaludvalget måtte skulle stå for.
Drøftelsen kan føre frem til en fælles forståelse af og holdning i lokaludvalget til vinderprojektet "Københavns Haller" og startredegørelsen "Christiansholm". Endvidere kan drøftelsen føre frem til overordnede beslutninger om lokaludvalgets rolle i det videre forløb og om hvordan lokaludvalget skal inddrage christianshavnerne.
Økonomi
Intet.
Videre proces
COBEs vinderforslag skal kvalificeres i et samarbejde mellem COBE, By & Havn, Københavns Kommune og selskabet CØ P/S, som skal stå for den kommende udvikling. CØ P/S består af Unionkul Holding v/Klaus Kastbjerg, Nordkranen og Danica Ejendomme.
By & Havn og CØ P/S har inviteret til fyraftensarrangement om Christiansholm den 25. februar 2016 kl. 16-18 i Papirhallen på Papirøen. Frist for tilmelding er den 22. februar 2016.
Se i øvrigt ovenfor.
BILAG
1. Indstilling til Teknik- og Miljøudvalget til beslutning den 22. februar 2016 og Økonomiudvalget den 8. marts 2016:
Startredegørelse for lokalplan ”Christiansholm” (Papirøen), Christianshavn.
Læs den her: http://www.kk.dk/indhold/teknik-og-milj%C3%B8udvalgets-m%C3%B8demateriale/22022016/edoc-agenda/92a02adc-9b69-4e98-b060-0fa49c2f9ba0/90cfba87-a380-4e29-b60d-82a5cc8e45bb
I bilagene til indstillingen ses
2. Christianshavns Lokaludvalgs vision 2015 for udvikling af papirøen: Læs den her: http://christianshavnslokaludvalg.kk.dk/assets/Udviklingspjecen-2015.pdf
Beslutning
- Lokaludvalget drøftede forslaget, der vandt konkurrencen om en masterplan for Papirøen, "Københavns Haller", herunder i forhold til lokaludvalgets vision for Papirøens udvikling, samt startredegørelsen "Christiansholm", som skal udgøre grundlaget for et forslag til lokalplan for Papirøen samt et kommuneplantillæg.
Der var følgende bemærkninger:- Formen på husene er i orden, men byggeri højere end 6 etager, som er det gængse på Christianshavn, er ikke er acceptabelt
- De trafikale forhold er et problem. Man vil lave en parkeringskælder med 300 parkeringspladser, men med utilstrækkelig vejadgang.
- Projektet inkluderer mange elementer fra lokaludvalgets vision og er et spændende projekt.
- Projektet har en mangel; Det er ikke et bæredygtigt byggeri. Man genbruger ikke betonhallerne.
- Projektet indeholder mange gode ting og mange af de funktioner, som lokaludvalget ønsker.
- Det, lokaludvalget kan undersøge nu, er, hvad borgerne ønsker, at de 10.000 m2 offentlige funktioner skal anvendes til.
- Lokaludvalget kunne foreslå, at der etableres et plejehjem.
- De blå og grønne elementer i projektet svarer til det, lokaludvalget efterlyser.
- Tagfladerne i den gamle stil er fint.
- Højhuset ved Kuglegården skal placeres et andet sted.
- Broen over til Papirøen skal retableres, så gennemsejling er mulig.
- Byggehøjden er ikke i orden. Det er et massivt byggeri.
- Forholdene i Prinsessegade er dårlige nu og bliver værre, når busslusen på Holmen nedlægges. Nedlæggelsen af busslusen giver 1.200 flere biler i gaden og byggeriet på Papirøen vil give yderligere 1.000 biler.
- Det er godt med højhuse.
- Der skal ikke ligge en parkeringskælder her. Det holder ikke, at beboernes biler ikke må generere dem selv, men generer andre, når de er i brug. Man kan etablere en parkeringskælder andetsteds.
- Det er fint med en hal til streetfood.
- Det er fint med højhuse. Det giver plads til det grønne.
- Byggeriet er ikke kønt. Det ligner en fæstning, som lukker sig omkring en gård, og det er for højt.
- Der vil nok ikke kunne etableres plejehjem på Papirøen. Det vil være for dyrt.
- Huslejen vil nok være for høj fremover til, at streetfood kan komme tilbage.
- Der er noget modsætningsfyldt i, at man vil basere byggeriet på kulturarven og samtidig river alt ned for at bygge nyt.
- Fremfor en parkeringskælder, bør Papirøen trafikbetjenes af busser og havnebusser.
- Projektet er et mesterværk. Det er smukt og man har valgt det bedste.
- Det er i orden med højden og det er et flot, afbalanceret projekt.
- Vil højhusene give for meget skygge på de grønne områder?
- Det er muligt med et plejehjem, hvis den øvrige del af byggeriet betaler for det, man måtte miste ved at sælge en grund under markedsprisen til formålet.
- Man kan bygge højt i forstæderne, men man skal respektere Middelalderbyen og ikke bygge højt inden for voldene.
- Beboernes bilbehov kan løse med delebiler.
- Lokaludvalget udpegede Poul Cohrt og Erling Ekegren til sammen med repræsentanter fra Indre By Lokaludvalg og Teknik- og Miljøforvaltningen at planlægge den kommende borgerdialog om projektet og lokalplanforslag.