Mødedato: 23.01.2019, kl. 18:30
Mødested: Mødelokalet, 1. sal i Hal C, Arsenalvej 6

Processen vedr. Ørkenfortet

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et brev til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget om processen vedr. Ørkenfortet. 

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender det ene af de to breve til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget om processen vedr. omdannelsen af Ørkenfortet, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

I mødet den 19. december 2018 bad lokaludvalget formanden om et forslag til brev til forvaltningen og politikerne om processen vedr. Ørkenfortet til behandling i lokaludvalgets møde den 23. januar 2019. Lokaludvalget besluttede samtidig, at brevet skal indeholde et afsnit, der sætter spørgsmålstegn ved behovet for borgerinddragelse i sager, der er politisk vilje til at gennemføre.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget sender et af de to breve, der ses nedenfor, til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget:

Brev nr. 1:

"Processen vedr. omdannelsen af Ørkenfortet fra bankhovedsæde til hotel og jeres rolle i processen har skuffet christianshavnerne. På intet tidspunkt har I vist vilje til at lytte til borgernes forslag og indvendinger. I så således bort fra

  • Genboernes berettigede bekymring over, hvad hotelplanerne medfører mht. skyggeforhold, støj og kaotiske trafikforhold.
  • Borgeres forundring over, at bygningen ikke anvendes til boliger, når mange af jer går rundt og siger, at vi mangler boliger.
  • Borgeres forundring over, at der skal være endnu et hotel i København K.
  • Borgeres frygt for, at bygningens arkitektoniske udtryk vil blive endnu værre end hidtil.
  • Borgeres frygt for, at bygningen med endnu en etage vil dominere de omkringliggende kvarterer på begge sider af Knippelsbro.
  • Borgeres konstruktive bud på trafikale løsninger.
  • Lokaludvalgets bydelsplaner med forslag til, hvad bygningen kan bruges til.
  • Med mere.

Her bagefter er det tydeligt, at inddragelsen af lokaludvalget og borgerdialogen om lokalplanforslaget for hotellet var en skinmanøvre, fordi I i lang tid har vidst, hvad I ville med bygningen. Vi kan gisne om årsagen til jeres politiske aftaler om Ørkenfortet, men det vil vi afholde os fra i denne omgang.

Budskabet med dette brev er i stedet  at bede jer overveje og tydeligt fortælle Københavns Kommunes borgere, hvad I vil med borgerinddragelse, borgerdialog osv.  Spørgsmålet er selvfølgelig særligt aktuelt lige nu, hvor Gruppeformandskredsen beskæftiger sig med temaet og bl.a. hidkalder borgere, embedsmænd, lokaludvalgsmedlemmer, eksperter osv. osv. til workshop og konference mm. om "Københavnerinddragelse".

Baseret på christianshavnernes erfaring med Ørkenfortet er vi på nippet til at karakterisere initiativet som "Blålys" ("Noget eller nogen der ser lovende ud, men viser sig slet ikke at leve op til forventningerne" jf. Den Danske Ordbog), men det gør vi ikke. Der skal komme noget positivt og brugbart ud af Gruppeformandskredsen og Økonomiforvaltningens arbejde med borgerinddragelse. Og ja, vi ser frem til jeres svar på spørgsmålet: "Hvad vil I med borgerinddragelse?"

Man kan stille det omvendte spørgsmål: "Hvad vil borgerne og lokaludvalget med borgerinddragelse?" Vores svar er i al beskedenhed, at vi dels ønsker at kvalificere jeres beslutningsgrundlag med vores lokalkendskab, dels ønsker indflydelse på forhold af betydning for vores bydel og hverdagsliv.  For giver det mening at ulejlige os og christianshavnerne med borgerinddragelse, hvis ikke der er rum for indflydelse? 

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

 

Brev nr. 2:

"Christianshavns Lokaludvalg har været godt inddraget i planprocessen vedr. Ørkenfortet, men vi har undervejs kunnet se, at der var grænser for indflydelsen.

  • Lokaludvalget har udtrykt bekymring over de trafikale forhold i Strandgade/Torvegade-krydset i forbindelse med byggepladskørslen og efter åbningen af hotellet. Man får det indtryk, at det er noget, som man først har vilje til at tage fat på efter åbningen af hotellet.
  • Lokaludvalget har argumenteret for, at der ikke skal en ekstra etage på bygningen. Men vi fornemmer, at der tidligt har været politisk opbakning til den løsning.

Generelt er forvaltningernes inddragelse af lokaludvalg og borgere i planprocesser nyttige, når forventningerne til mulighederne for indflydelse er afstemt. Forventningsafstemningen kan ske i møder mellem forvaltningen og repræsentanter for lokaludvalget, når processen går i gang. Den tidlige inddragelse giver lokaludvalget mulighed for at tilrettelægge såvel vores interne proces som vores dialog med borgerne på et realistisk grundlag. 

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand" 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt brevet, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget.

Beslutning

Jens Loft Rasmussen stillede ændringsforslag til 1. linje i brev nr. 2 om, at ordet "godt" slettes.

Katinka Haxthausen stillede ændringsforslag om, at sætningen i  brev nr. 1, hvor "Blålys" nævnes, slettes.

Katinka Haxthausen stillede ændringsforslag om at indføje følgende sætning i brev nr. 1: "Lokaludvalget har argumenteret for, at der ikke skal en ekstra etage på bygningen. Men vi fornemmer, at der tidligt har været politisk opbakning til den løsning."

Lokaludvalget stemte om, hvorvidt det skal sende brev nr. 1 med de ovenfornævnte foreslåede ændringer eller brev nr. 2 med den ovenfornævnte foreslåede ændring.

12 lokaludvalgsmedlemmer stemte for brev nr. 1 med de ovenfornævnte foreslåede ændringer.
5 lokaludvalgsmedlemmer stemte for brev nr. 2 med den ovenfornævnte foreslåede ændring.
1 lokaludvalgsmedlem undlod at stemme.

Dermed havde lokaludvalget godkendt, at brev nr. 1 sendes til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget, idet sætningen,  hvor "Blålys" nævnes, slettes, og idet følgende sætning indføjes: "Lokaludvalget har argumenteret for, at der ikke skal en ekstra etage på bygningen. Men vi fornemmer, at der tidligt har været politisk opbakning til den løsning."

 

Protokolbemærkning fra Erik Rasmussen: "Jeg støtter ikke beslutningen".

Til top