Bydelsplanen: Strategiske retningslinjer for brug af puljemidler
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte en tekst til Christianshavns Bydelsplan om strategiske retningslinjer for brug af puljemidler.
Indstilling
Formanden foreslår,
-
at Christianshavns Lokaludvalg drøfter lokaludvalgets brug af puljemidler i 2016 jf. problemstillingen
-
at Christianshavns Lokaludvalg drøfter indholdet i afsnit 5 i Christianshavns Bydelsplan om strategiske retningslinjer for brug af puljemidler jf. løsningsafsnittet
Problemstilling
I Christianshavns Bydelsplan skal indgå et afsnit om strategiske retningslinjer for brug af puljemidler
Afsnittet skal fortælle læseren, hvordan lokaludvalget prioriterer sine puljemidler og hvilke kriterier, det anvender, når der gives støtte til eksternes aktiviteter. Retningslinjerne kan kædes sammen med visionen og indsatsområderne, som lokaludvalget arbejder i henhold til.
Som baggrund for drøftelsen er her en oversigt over lokaludvalgets brug af puljemidler i 2016:
Aktiviteter |
Beløb i kr. |
Procent af det samlede forbrug |
Puljeansøgninger: Eksternes aktiviteter |
197.638
|
34,9 % |
Egne projekter samlet set |
259.659
|
45,8 % |
- Borgerdialog aktiviteter |
14.209 |
2,5 % |
- Arrangementer + merchandise |
187.966 |
33,2 % |
- Priser |
32.484 |
5,7 % |
- Hjemmeside |
25.000 |
4,4 % |
Lokalt miljøarbejde |
109.308 |
19,3 % |
SUM |
566.604 |
100 % |
Bemærkninger til oversigten:
-
Lokaludvalget har brugt 45,8 % af de samlede puljemidler på egne projekter. En stor andel af dette beløb er blevet brugt til arrangementer i bydelen (33,2% af det samlede puljebeløb – eller 72,4 % af beløbet som er brugt på egne projekter). Indkøb af merchandise, som fx parasoller er også medregnet i beløbet.
-
Borgerdialogaktiviteter udgjorde en relativ beskeden andel af udgifterne. Det skyldes blandt andet, at brugen af borgerpanelet er gratis.
- Der bevilges flere penge til eksterne puljeansøgninger end til det lokale miljøarbejde.
Støtten til eksternes aktiviteter i 2015 og 2016
Lokaludvalget behandler i stort set alle møder ansøgninger om støtte fra lokaludvalgets pulje. Aktiviteterne, som lokaludvalget støtter, dækker et bredt spektrum, men der gives især støtte til aktiviteter indenfor kulturområdet. Det hænger sammen med, at lokaludvalget i hovedsagen modtager ansøgninger angående støtte til kulturaktiviteter.
I 2015 støttede lokaludvalget 26 projekter og aktiviteter. Der blev uddelt i alt 203.164 kr. til puljeansøgerne. I gennemsnit blev der givet 7.814 kr. pr. aktivitet.
I 2016 støttede lokaludvalget 21 projekter og uddelte sammenlagt 197.638 kr. I gennemsnit blev der givet 9.411 kr. til hver aktivitet.
Nedenfor er en opstilling, der viser, hvordan puljemidlerne blev brugt fordelt på forskellige områder.
Opgørelsen viser, hvordan støtten i kroner og ører fordeler sig.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter lokaludvalgets brug af sine puljemidler i 2016 jf. problemstillingen, og drøfter og godkender indholdet i afsnit 5 i Christianshavns Bydelsplan om lokaludvalgets brug af puljemidler. Udkast til tekst:
5. Strategiske retningslinjer for brug af puljemidler
Lokaludvalgene råder over et fast beløb årligt til lokale aktiviteter. Puljemidlerne bruges dels af lokaludvalget selv til at finansiere egne aktiviteter og projekter, til at understøtte det lokale miljøarbejde, og til at støtte andres aktiviteter i bydelen.
Brugen af puljemidler til egne aktiviteter (ca. 45 %)
Lokaludvalget bruger knap halvdelen af de tildelte puljemidler til at finansiere egne projekter og aktiviteter. Disse bruges hovedsagelig på borgerdialogaktiviteter, som borgermøder og arrangementer for Christianshavnerne.
Christianshavns Lokaludvalg står blandt andet bag tre arrangementer, som er blevet til tilbagevendende traditioner på Christianshavn. Det drejer sig om Christianshavnerdagen, som er en festlig dag i september, hvor bydelens borgere møder Christianshavns kulturliv, foreningsliv, politiske partier og andre lokale aktører – og omvendt. Første søndag i advent står lokaludvalget for en juletræstænding på Christianshavns Torv, hvor christianshavnerne synger julen ind. Og i januar er lokaludvalget vært for en nytårskur, hvor borgerne kan møde lokaludvalget og hinanden og ønske "godt nytår".
De tre arrangementer har som overordnet mål at styrke sammenhængskræften i bydelen ved at give anledninger til, at christianshavnerne mødes og kommer hinanden ved. Lokaludvalget bruger også arrangementerne til at skabe yderligere kendskab til lokaludvalget og udbrede viden om lokale og aktuelle sager i bydelen. Arrangementernes uformelle stemning giver kommunal- og lokalpolitik et ansigt.
Borgerdialogen, som lokaludvalget står for, gennemføres om aktuelle temaer og sager, og sker gerne i samarbejde med kommunens forvaltninger. Borgerdialogen gennemføres eksempelvis som klassiske borgermøder, vandringer, møder på stedet, offentlige workshops eller med spørgeskemaundersøgelser til Christianshavns Borgerpanel.
Puljemidler til at understøtte det lokale miljøarbejde (ca. 20 %)
Christianshavns Lokaludvalg prioriterer det lokale miljøarbejde højt; først og fremmest med en aktiv Miljøgruppe, der arbejder med forskellige miljømæssige problemstillinger, og ved at at yde driftsstøtte til Miljøpunkt Indre By-Christianshavn mod at Miljøpunktet gennemfører årsplaner for det lokale miljøarbejde, som lokaludvalget er med at vedtage. Derudover samarbejder lokaludvalget med Miljøpunktet om enkeltstående aktiviteter og projekter indenfor miljøområdet – eksempel en aktivitet som Ren Vold, hvor bydelen en gang årligt samles om at rydde op på Christianshavns Vold.
Puljemidler til støtte af andres aktiviteter i bydelen (35 %)
En gang om måneden behandler Christianshavns Lokaludvalg ansøgninger om støtte til aktiviteter, andre i bydelen vil gennemføre. Puljeansøgningerne forbehandles af lokaludvalgets arbejdsgrupper. Dermed får arbejdsgrupperne indsigt i nye aktører eller initiativer på de forskellige fagområder i bydelen.
Ved tildeling af puljemidler til eksterne aktører har lokaludvalget fastlagt og vedtaget en række kriterier. Lokaludvalget forudsætter, at ansøgeren er fra Christianshavn og lægger vægt på, at borgernes initiativer til arrangementer, aktiviteter og projekter er:
-
Tværgående (enten mellem forskellige kvarterer i bydelen, mellem aldre eller indkomstgrupper.)
-
Bydelsrelaterede (rettet mod Christianshavn)
-
Dialogskabende
-
Netværksdannende
-
Identitetsskabende og udviklende
-
Lokalkulturelt bevarende/udviklende
Lokaludvalget ønsker især, at puljemidlerne er med til:
-
at styrke Christianshavns sociale og kulturelle ressourcer, øge borgernes involvering og indflydelse
-
at samle borgerne på tværs af sociale og etniske forskelle
-
at skabe dialog og debat om og i bydelen
-
at styrke sammenhængen mellem de forskellige boligområder i bydelen
Lokaludvalget har valgt ikke at øremærke puljemidlerne til bestemte aktiviteter eller indsatsområder, eller områder i bydelen. Øremærkning af puljemidler kunne risikere at afskære Christianshavn for at få gode projekter og aktiviteter!
Økonomi
Lokaludvalget har af 2017-puljen afsat 25.000 kr. til bydelsplanprocessen.
Videre proces
I mødet den 29. marts 2017 skal lokaludvalget vedtaget bydelsplanteksten i sin helhed.
Bilag
1. Lokaludvalgets gældende retningslinjer for tildeling af støtte:
http://christianshavnslokaludvalg.kk.dk/assets/151028-PULJEMIDLER-retningslinjer.pdf