Visionen "KøbenHAVN for ALLE"
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte de modtagne høringssvar vedr. visionen "KøbenHAVN for ALLE" samt beslutte at sende visionen til Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget med kopi til Økonomiudvalget samt By og Havn og øvrige bidragsydere med opfordring til at iværksætte et tværgående dialog om udviklingen af havnen med visionen som afsæt for et videre arbejde. Endvidere skal lokaludvalget tage stilling til et medlemsforslag om at ændre teksten i visionen. Endelig skal lokaludvalget beslutte at opfordre det nye lokaludvalg til at afsætte penge til tryk af en folder om visionen "KøbenHAVN for ALLE".
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Christianshavns Lokaludvalg drøfter de modtagne høringssvar vedr. visionen "KøbenHAVN for ALLE". Se bilaget.
- at Christianshavns Lokaludvalg tager stilling til et medlemsforslag vedr. formuleringen på side 14 i visionen KøbenHAVN for ALLE om afsnittet "Tilgængelighed til vandet for dem på land." Se medlemsforslaget nedenfor under "Problemstilling".
- at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sende visionen "KøbenHAVN for ALLE" til Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget med kopi til Økonomiudvalget samt By og Havn og øvrige bidragsydere med opfordring til at iværksætte et tværgående dialog om udviklingen af havnen og med inddragelse af lokaludvalgene og med en opfordring til, at visionen bliver brugt som afsæt for et videre arbejde.
- at Christianshavns Lokaludvalg opfordrer det nye Christianshavns Lokaludvalg til at afsætte penge til tryk af en folder om visionen "KøbenHAVN for ALLE". Se forslag til folder i bilaget.
Problemstilling
Høring om visionen "KøbenHAVN for ALLE"
I mødet den 29. november 2017 godkendte lokaludvalget et forslag til en vision "KøbenHAVN for ALLE" med forskellige ændringer. Endvidere godkendte lokaludvalget at sende visionen til udtalelse i Kongens Enghave Lokaludvalg, Vesterbro Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg, Indre By Lokaludvalg, Østerbro Lokaludvalg og i Havneforum København med svarfrist den 15. januar 2018.
Det fremgår af indstillingen til mødet den 29. november 2017, at hensigten var, at lokaludvalget skulle vedtage visionen endeligt i mødet den 31. januar 2018 og derefter sende den til de nye medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget samt til By og Havn sammen med de udtalelser, der måtte foreligge.
I januar 2018 blev høringsfristen efter aftale med formanden og tovholderen for arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn udsat først til den 15. februar og derefter til den 5. marts 2018, ligesom det blev aftalt, at vandklubber på Amager og Friluftsrådet skulle have visionen i høring.
Høringssvarene ses i bilaget. Vesterbro Lokaludvalg har ikke svaret.
Medlemsforslag
Medlemsforslag fra Ulla Bo Skovvart:
"Lokaludvalg vedtog med få ændringer oplægget til 'København for alle' ved mødet 29. november 2017. Dette blev så sendt til udtalelse inden 15. januar 2018 hos lokaludvalgene Kongens Enghave, Vesterbro, Amager Vest, Indre By og Østerbro samt og i Havneforum København.
Jeg havde desværre ikke selv været tilstrækkelig opmærksom på udfaldet mod Det Hvide Snit, Strandgade 37-67, hvor jeg selv bor. På side 14 står
Tilgængelighed til vandet for dem på land. Det er en tidligere beslutning i Københavns kommune, at man vil have fri adgang og bevægelsesfrihed langs alle vores mange kajer og kanalkanter, men det er ikke gennemført alle steder endnu. Derimod er der bevægelser i gang, hvor grundejere prøver at fratage folks allerede erhvervede rettigheder. Det er sket i Strandgade ud for det "Hvide Snit", hvor man på det seneste har indhegnet kajområdet og indskrænket bevægeligheden ved at påbyde, at man ikke må tage ophold, bade eller cykle ud for deres bebyggelse.. Det er et uvæsen, man straks må komme til livs, inden noget sådant breder sig til andre havneafsnit. Der er også opsat generende smalle cykelgennemføringer ud for lejlighedskomplekset, der er nabo til arkitektskolen. Det virker ikke gennemtænkt.
Det finder jeg er ikke bare uhensigtsmæssigt, men direkte forkert at medtage i en henvendelse til kommunen. De almene boliger Det Hvide Snit er (som bebyggelsen ved arkitektskolen) en privat lodsejer med grundliggende rettigheder. Alle har ret til at passere indenfor (vistnok) syv meter fra vandkanten, men ikke til at tage ophold, cykle, bade....
Det Hvide Snits beboere må if. bebyggelsens husorden, vedtaget på afdelingsmødet (generalforsamlingen), ikke selv ikke cykle. Den af afdelingen nyindkøbte belægning kan fx ikke tåle cykling, men selve reglen har bestået i næsten 40 år for at give plads til fx børns færden i sikkerhed på området. Ligesom fx reglen om at der ikke må færdes hunde på området. Det kaldes beboerdemokrati.
Det er desuden usandt, at området på det seneste er blevet indhegnet. Låger har erstattet tidligere bøjler (stibomme), og på lågerne er til information opsat skilte med visse af afdelingens bestemmelser fra husordenen, herunder altså den ang. cykling. - Badning uden for badezoner er ikke tilladt noget sted på havnen og er ikke særligt annonceret.
Jeg håber, at dette vil medføre omformulering af skrivelsen 'København for alle', inden denne sendes videre på lokaludvalgets vegne."
Løsning
Indstilling fra arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn:
"Christianshavn har med sin beliggenhed og udstrækning en særlig interesse i, hvad der sker med havnen og kanalerne.
Teknik- og Miljøforvaltning udarbejdede i 2011 en basisanalyse af havnen og dens muligheder, og dette blev fulgt op af en visionsrapport ”EN HAVN af muligheder - visioner for mere liv ved og i Københavns Havn” fra 2013. Denne indeholdt en række punkter: Flere aktiviteter, bedre adgang, flere opholdssteder, bedre ruter, rent miljø og sund natur, events samt et ønske om variation og plads til alle. Borgerrepræsentationen godkendte den 8. maj 2014 visionen som ramme for det videre arbejde med at udvikle en rekreativ havn, og der er taget en række enkeltstående initiativer, men der savnes et overordnet helikopterblik på havnens udvikling samt et forum med de relevante interessenter.
Christianshavns Lokaludvalg drøftede på sit møde den 29. november 2017 oplægget KøbenHAVN for ALLE, som var udarbejdet af undergruppen Byplan, Trafik og Havn. Det blev besluttet at spørge de øvrige lokaludvalg, som ligger ud til havnen, om deres syn på oplægget. Herudover blev det sendt til Friluftsrådet København og HavneForum København, ligesom nogle klubber har kommenteret på oplægget.
Der er sket det glædelige, at alle lokaludvalgene ved havnen har hilst initiativet velkomment og har givet udtryk for et ønske om en videre dialog med afsæt i vort notat. Hovedindholdet af tilbagemeldingerne er beskrevet i et efterskrift og svarene er vedlagt som bilag.
Arbejdet med havneanlæg hører under Teknik- og Miljøudvalget (TMU), mens friluftslivet varetages af Kultur- og Fritidsudvalget (KFU). Det er en betydelig organisatorisk opgave at komme videre med helhedsvurderingen og mulige prioriteringer, og det vil derfor være hensigtsmæssigt at en kommende dialog og udviklingsproces forankres i Teknik- og Miljøforvaltningen.
Det vil endvidere være naturligt, at der er arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn som repræsenterer Christianshavns Lokaludvalg i det arbejde, der forhåbentligt lykkes at sætte i værk.
Endelig indstilles, at notatet sendes til Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget med kopi til Økonomiudvalget samt By-og Havn og øvrige bidragsydere med opfordring til at iværksætte et tværgående dialog om udviklingen af havnen og med inddragelse af lokaludvalgene med en opfordring til, at notatet bliver brugt som afsæt for et videre arbejde.
Som titlen viser, er den overordnede vision, at vandet bliver tilgængeligt for alle: KøbenHAVN for ALLE!"
Indstillingen er suppleret med en efterskrift, der samler op på de modtagne høringssvar.
Arbejdsgruppen foreslår derudover, at lokaludvalget opfordrer det nye lokaludvalget til at afsætte penge til tryk af en folder om visionen "KøbenHAVN for ALLE". Se forslag til folder i bilaget.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt indstillingen, sender formanden visionen "KøbenHAVN for ALLE" til Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget med kopi til Økonomiudvalget samt By og Havn og øvrige bidragsydere med opfordring til at iværksætte et tværgående dialog om udviklingen af havnen og med inddragelse af lokaludvalgene og med en opfordring til, at visionen bliver brugt som afsæt for et videre arbejde.
Forslaget om en folder behandles i lokaludvalgets møde den 11. april 2018.
Beslutning
- Lokaludvalget drøftede de modtagne høringssvar vedr. visionen "KøbenHAVN for ALLE".
Endvidere drøftede lokaludvalget, hvorvidt det skal bemyndige formanden til at sende visionen "KøbenHAVN for ALLE" til Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget med kopi til Økonomiudvalget samt By og Havn og øvrige bidragsydere med opfordring til at iværksætte et tværgående dialog om udviklingen af havnen og med inddragelse af lokaludvalgene og med en opfordring til, at visionen bliver brugt som afsæt for et videre arbejde.
Der var følgende bemærkninger:- Bemærkningen i visionen om tilgængelighed langs havnen, fx ved Det Hvide Snit, skal modificeres, så man respekterer den private ejendomsret.
- Andre boligforeninger har samme problem som Det Hvide Snit med folk, der vil opholde sig på deres areal ud til havnen.
- Spærringerne af promenaden ved Det Hvide Snit er en privatisering.
- Alle lokaludvalgene med områder ud til havnen bør stå som afsender af visionen "KøbenHAVN for ALLE" til Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget m.fl.
- Ideerne fra de andre lokaludvalg bør ind i visionen.
- Visionen skal indeholde et godt kort over området, som den handler om.
- Der bør nedsættes en ad hoc-arbejdsgruppe til at redigere og korrekturlæse visionen.
- Det videre arbejde med visionen kan indgå i lokaludvalgets arbejde med kommuneplanstrategien, som lokaludvalget får i høring ultimo april 2018.
- På forslag fra Poul Cohrt og efter en vejledende afstemning besluttede lokaludvalget at udsætte sagen til lokaludvalgets møde den 11. april 2018.