Mødedato: 19.06.2024, kl. 18:30
Mødested: Hal C, Arsenalvej 6

Borgermøde om miljøkonsekvensvurdering af metrolinje M5

Miljøkonsekvensrapporten til metrolinje M5 sendes i offentlig høring i perioden 1. august-26. september 2024. Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte, om det vil holde et borgermøde om konsekvenser for Margretheholm og Margretheholm Havn ved anlæg og drift af M5.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg holder et borgermøde om metrolinje M5 med fokus på lokale konsekvenser for Margretheholm og Margretheholm Havn.

  2. at Christianshavns Lokaludvalg vælger tovholdere til at planlægge og gennemføre borgermødet sammen med sekretariatet og eksterne samarbejdspartnere som fx. SK Lynetten.

  3. at Christianshavns Lokaludvalg afsætter 15.000 kr. til at planlægge og afvikle et borgermøde ved Margretheholm.

Problemstilling

Metroselskabet har udarbejdet en miljøkonsekvensrapport, der indeholder en beskrivelse af de miljømæssige påvirkninger ved anlæg og drift af metrolinje M5.

Miljøkonsekvensrapporten blev drøftet af Økonomiudvalget i Københavns Kommune den 11. juni 2024, hvorpå det blev besluttet at anbefale Borgerrepræsentationen at sende miljøkonsekvensrapporten i offentlig høring.

På den baggrund forventes det, at miljøkonsekvensrapporten vil blive sendt i offentlig høring i perioden 1. august-26. september 2024.

I høringsperioden planlægger Økonomiforvaltningen og Metroselskabet at holde et fysisk borgermøde den 21. august 2024 og et digitalt borgermøde den 27. august 2024. 

Løsning

Jf. afsnittet nedenfor vil anlæg og drift af M5 få væsentlige konsekvenser for Margretheholm og Margretheholm Havn. Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen foreslår derfor, at lokaludvalget står for et borgermøde, som sætter særlig fokus på de lokale konsekvenser i det område.

Det foreslås, at borgermødet holdes omkring 1. september i SK Lynettens lokale eller et andet sted sted tæt på de borgere og beboere, som vil blive mest berørt af anlægsprojektet. Mødet planlægges og gennemføres i samarbejde med lokale samarbejdspartnere som fx. SK Lynetten.

Konsekvenser for Margretheholm og Margretheholm Havn

Af indstillingen til Økonomiudvalget fremgår det, at de væsentlige miljøpåvirkninger i området bl.a. omfatter nedenstående punkter:

  • ”Påvirkningerne på de rekreative forhold i anlægsfasen som følge af inddragelse af byrum til byggepladser.

    De største påvirkninger i anlægsfasen vurderes at være ved Margretheholm Havn, hvor den inderste del af havnen fyldes op midlertidigt, med mindre strækningen opføres som tunnel. Derudover inddrages dele af Sundbyøster Plads, Lergravsparken og Østre Anlæg i anlægsfasen, og festivalområde på Refshaleøen indskrænkes. Københavns Gokartbane skal sandsynligvis lukkes, og Copenhagen Cablepark skal lukke, hvis nordlig løsning gennemføres pga. tekniksporet. 
  • Evt. permanent påvirkning på de rekreative forhold i Margretheholm Havn, hvis opfyld gøres permanent, idet lystbådehavnen bliver mindre. Der etableres dog i videst muligt omfang erstatningsbådepladser, ved Prøvestenen Syd og i den østlige del af Margretheholms Havn, som kompensation derfor.

  • I anlægsfasen vil der lokalt kunne forekomme væsentlige påvirkninger på flora, fauna og biodiversitet. På Margretheholm vil et grønt areal blive inddraget, såfremt højbaneløsningen vælges. Ved kontrol- og vedligeholdelsescentret på Prøvestenen kan der under anlægsfasen opstå egnede leve- og ynglesteder for bilag IV-arten grønbroget tudse i form af hjulspor eller andre vandfyldte lavninger.

    Som afværgeforanstaltning etableres erstatningsbiotoper ved fældning af flagermusegnede træer på Margretheholm og etablering af både erstatningsbiotoper og paddehegn på Prøvestenen og andre arbejdsområder, hvor arter som grønbroget tudse tidligere er fundet. Der gennemføres overvågning af bl.a. paddernes vandring og om paddehegnene er funktionelle under hele anlægsfasen samt af områdets ynglefugle fx i form af ynglefugletællinger hvert andet år.”

 

Økonomi

Christianshavns Lokaludvalg afsætter 15.000 kr. til borgermødet. Der vil være udgifter til annoncering, forplejning og eventuelt også lokaleleje. Pengene tages fra lokaludvalgets pulje til borgerdialogaktiviteter. 

Videre proces

Hvis lokaludvalget beslutter at holde borgermødet, vil tovholderne og sekretariatet gå i gang med at planlægge borgermødet og kontakte relevante medvirkende parter, heriblandt Metroselskabet, Københavns Kommune, Trafikstyrelsen, SK Lynetten, boligforeninger på Margretheholm m.fl.

Den offentlige høring vil foregår på Bliv Hørt-portalen. Økonomiforvaltningen oplyser følgende i indstillingen til Økonomiudvalget:

"Efter høringen udarbejder Økonomiforvaltningen en hvidbog om de modtagne høringssvar med henblik på den endelige politiske behandling af miljøkonsekvensrapporten og udkastet til § 25-tilladelse forventeligt ultimo 2024.

Det er en forudsætning for, at kommunen kan meddele § 25-tilladelsen, at Folketinget vedtager en anlægslov som muliggør etablering af metrolinje M5. Folketinget forventes at vedtage en anlægslov for projektet i maj/juni 2025.

Trafikstyrelsen meddeler særskilt tilladelse til den del af projektet, som ligger i Københavns Havn. Denne tilladelse kan erstattes af en anlægslov."

Bilag

1. Link til indstilling og Økonomiudvalgets beslutning den 11. juni 2024 i sagen "Offentlig høring af miljøkonsekvensvurdering og udkast til § 25- tilladelse til M5":

https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/%C3%98konomiudvalget/m%C3%B8de-11062024/referat/punkt-4

Beslutning

  1. Lokaludvalget besluttede at holde et borgermøde om metrolinje M5 med fokus på lokale konsekvenser for Margretheholm og Margretheholm Havn.

  2. Lokaludvalget valgte Henning Nielsen til planlægge og gennemføre borgermødet sammen med sekretariatet og eksterne samarbejdspartnere. Sekretariatet spørger Frode Neergaard og Claus Bendixen, om de vil deltage i planlægningen og gennemførelsen af mødet.

  3. Lokaludvalget afsatte 15.000 kr. til borgermødet.
Til top