Mødedato: 19.02.2014, kl. 18:30
Mødested: Hal C, 1. sal, Arsenalvej 6

Åben spørgetid

Under dette punkt har tilhørerne mulighed for at komme med forslag og stille spørgsmål til lokaludvalget. Der er afsat op til en halv time til spørgetiden. Når der ikke er flere spørgsmål, begynder lokaludvalgets ordinære møde.

Bemærk, at forslag og spørgsmål vedrørende Eurovision 2014 på Refshaleøen tages op under et andet punkt på dagsordenen for lokaludvalgsmødet den 19. februar 2014.

Beslutning

Lederen af Fedtekælderen, Sharon Parker, orienterede om situationen i Fedtekælderen: Stedet er benyttes af psykisk syge, hjemløse, misbrugere og skæve eksistenser. I øjeblikket er der 60-120 brugere.

Brugersammensætningen afspejler omverdenen. For hver gang der er blevet optaget et nyt land i EU, har man således fået en ny brugergruppe fra det pågældende land. Når der har været razzia på Christiania, mærker man det også.

Staten fortolker lovgivningen sådan, at man skal have et gult sygesikringsbevis for at få hjælp fra det offentlige. Det betyder, at de private hjælpeorganisationer, herunder Kirkens Korshær, der står for Fedtekælderen, står alene om at hjælpe udenlandske hjemløse.

Fedtekælderen hjælper alle, uanset baggrund. I øjeblikket er 70 % af brugerne fattigdomsemigranter fra Afrika og Østeuropa, mens 30% er fra Norden og Grønland. Den gamle brugergruppe fra Norden og Grønland er søgt andre steder hen, fordi de har det svært med den nye brugergruppe, men Fedtekælderen har fortsat kontakt til dem. Dog har de psykisk syge ikke problemer med den nye brugergruppe, fordi de kan passe sig selv.

Fedtekælderen er ikke længere et frirum for psykisk syge, hjemløse, misbrugere og skæve eksistenser. I stedet er man blevet leverandør af helt basale ydelser til de udenlandske hjemløse, der ikke kan klare sig selv i Danmark.
Men hjælpeorganisationerne håber, at man på EU-plan eller på nationalt plan vil tage medansvar for de udenlandske hjemløse. Der er behov for tilbud.

I sommeren 2013 var Fedtekælderen udsat for en mediehetz, om at østeuropæerne, der benytter Fedtekælderen, skaber utryghed i kvarteret omkring Fedtekælderen. Derfor holdt Fedtekælderen nabomøder. En morgen blev Fedtekælderen overfaldt af en gruppe maskerede personer. De hjemløse blev jagtet med tåregas, og nogle blev banket og smidt i kanalen. Såvel personale som de hjemløse var rystet over hændelsen. Siden da har Fedtekælderen fået knust ruder 7 gange og der er blevet malet truende graffiti på hoveddøren. Det viser, at problemerne med de østeuropæiske hjemløse, som nogle i samfundet synes at have, falder tilbage på Fedtekælderen, og det belaster stedets økonomi. Fedtekælderen har derfor haft indslag i lokalaviserne om, hvad stedet står for.

Der knuses også ruder andre steder på Christianshavn, hvilket måske er udtryk for en trend, men Fedtekælderen oplever det som målrettet hærværk mod stedet.

Fedtekælderen og politiet kan ikke dokumentere, at volden og hærværket er racistisk motiveret, men man kan gisne om, hvorvidt det forhold, at den nye brugergruppe er romaer, udløser denne reaktion. De er mørklødet og holder sammen i grupper, hvilket kan være utrygt for andre, men for Fedtekælderen er det en fredelig og nem gruppe at arbejde med.

Julius Lund oplyste, at lokaludvalget har skrevet til tre udvalg i Folketinget om hjemløseproblematikken uden at få svar.

Poul Cohrt oplyste, at lokaludvalget tager sagen op i lokaludvalgsmødet den 26. februar 2014.
Til top