Mødedato: 18.12.2024, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om klimasikring og oversvømmelsesrisici

Se alle bilag

 

Indstilling

Indstilling om,

  1. At Christianshavns Lokaludvalg drøfter og beslutter en henvendelse til Teknik- og miljøforvaltningen om klimasikring og oversvømmelsesrisici, som fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn (BTH) har drøftet bekymringen for oversvømmelse på Christianshavn som følge af stormfloder og skybrud.

Arbejdsgruppen forstår, at Københavns Kommune, HOFOR og Beredskabsstyrelsen har forskellige roller i klimasikringen – (Københavns Kommune står for langsigtede beskyttelsestiltag mod stormflod, HOFOR håndterer kapacitet til skybrudssikring, og Beredskabsstyrelsen udvikler samfundets krisestyringsevner) – men BTH er i tvivl om samarbejdet mellem de forskellige aktører er tilstrækkeligt koordineret.  

BTH foreslår derfor, at lokaludvalget efterspørger en beskrivelse af, hvordan kommunen planlægger at beskytte særligt sårbare områder i byen, herunder Christianshavn, samt hvordan kort- og langsigtede klimatilpasningsinitiativer skal koordineres.

I bilag 1 ses oplægget fra lokaludvalgsmedlem Lars Josephsen, som gav anledning til BTHs drøftelse i arbejdsgruppemødet den 10. december 2024. 

Løsning

Forslag fra BTH om brev fra lokaludvalget til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Christianshavns lave beliggenhed gør bydelen særligt sårbar over for oversvømmelser fra stormfloder og skybrud. Det giver anledning til bekymring.

I lokaludvalget er vi opmærksomme på, at Københavns Kommune, HOFOR og Beredskabsstyrelsen har forskellige roller i klimasikringen, men vi er usikre på om samarbejdet mellem de forskellige aktører er tilstrækkeligt koordineret.

Derfor anmoder vi om en redegørelse for, hvordan kommunen planlægger at beskytte sårbare områder som Christianshavn, og hvordan de kort- og langsigtede klimatilpasningstiltag vil blive koordineret.

Vi har derfor følgende spørgsmål, som vi håber, forvaltningen kan hjælpe med at besvare:

  1. Er Christianshavn vurderet som et særligt risikoområde?
  2. Er der behov for særlige overvejelser, planer og/eller andre konkrete initiativer vedr. skybruds- og stormflodssikring af Christianshavn sammenlignet med andre områder?
  3. Hvordan er samarbejdet organiseret mellem Københavns Kommune, HOFOR, Beredskabsstyrelsen og andre aktører i forhold til skybruds- og stormflodssikring?
  4. Hvordan planlægges virksomheder, foreninger og borgere inddraget i klimatilpasningsindsatsen?
  5. Er der planer om at analysere gråzonen mellem kort- og langsigtede klimatilpasningstiltag?

Med venlig hilsen,
Asbjørn Kaasgaard,
forperson for Christianshavns Lokaludvalg"

 

Økonomi

Intet.

 

Videre proces

Sekretariatet sender henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen sammen med bilag 1.

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Lars Josephsen om, at følgende indsættes efter 2. afsnit: "Derfor anmoder vi om en redegørelse for, hvordan kommunen planlægger at beskytte sårbare områder som Christianshavn, og hvordan de kort- og langsigtede klimatilpasningstiltag vil blive koordineret (’gråzoneproblemet’). Med henblik på oversvømmelsesrisici generelt foreslår lokaludvalget, at kommunen belyser mulighederne for at reducere en årelang uvished hos de berørte borgere."
 
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Frode Neergaard om, at det efterfølgende afsnit formuleres: "Vi har derfor følgende spørgsmål, som vi håber, vil blive besvaret i redegørelsen:"

Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om klimasikring og oversvømmelsesrisici, som fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.

Til top