Mødedato: 18.12.2019, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Supplerende høring af Kommuneplan 2019

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte, om det skal sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen vedr. den supplerende høring af Kommuneplan 2019 og i givet fald beslutte et svar.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter, om det skal sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen vedr. den supplerende høring af Kommuneplan 2019

    I givet fald:

  2. at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger formanden til skrive og sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen vedr. den supplerende høring af Kommuneplan 2019, baseret på lokaludvalgets bemærkninger til sagen.

Problemstilling

På baggrund af den offentlige høring samt ændringsforslag vedtaget på Økonomiudvalgets møde den 3. december 2019, har Økonomiforvaltningen vurderet, at væsentlige ændringer vedr. følgende forhold i forslag til Kommuneplan 2019 skal i supplerende høring. Der er svarfrist den 15. januar 2020.

En beskrivelse af ændringerne findes i høringsmaterialet på Bliv Hørt-portalen: https://blivhoert.kk.dk/hoering/forslag-til-kobenhavn-kommuneplan-2019-supplerende-horing

Nedenstående ændringer kan have interesse for Christianshavn:  


B1 rammer

Økonomiudvalget har den 3. december 2019 vedtaget en ændring i rammebestemmelserne for Områdetyper, Boliger (B). Følgende sætning tilføjes i rammebestemmelserne: 

"I B1-områder kan der ikke udstykkes grunde til enfamiliehuse på mindre end 600 m2."

I bilaget ses definition på B-rammer i kommuneplanen.

 

Boligstørrelser

Økonomiudvalget har den 3. december 2019 vedtaget en ændring for kommuneplanens regulering af boligstørrelser. Følgende understreget sætning tilføjes i kommuneplanens generelle bestemmelser for Boliger, Boligstørrelser:

"For nye boliger skal 50 % af etagearealet være mindst 95 m² etageareal i gennemsnit. De øvrige 50 % af etagearealet kan di-sponeres frit. Ingen boliger, herunder boliger der fremkommer ved opdeling af eksisterende boliger, må være mindre end 50 m² etageareal, dog i byudviklingsområderne ikke mindre end 40 m² etageareal."

 

Følgende tekst tilføjes i kommuneplanens politiske hovedstruktur:

"Minimumstørrelsen på familieboliger i byudviklingsområderne ændres fra 50 m² til 40 m² (brutto), så der kan skabes plads til de mange singler i byen. Minimumsstørrelsen fastholdes, så det kan sikres, at der i boligprojekterne kan tilvejebringes et attraktivt fællesareal i byggeriet. I arbejdet med at fremme flere små boliger, vil der i dialog med grundejer blive lagt vægt på, at boligerne har en kvalitet, hvor bebyggelsesplan, lysindfald mv. bidrager til at udvikle denne nye boligtype. Resultaterne af muligheden for byggeri af boliger ned til 40 m² skal endvidere evalueres frem mod Kommuneplan 2023."

 

Bilparkeringsnormer

Økonomiudvalget har den 3. december 2019 vedtaget, at bilparkeringsnormerne reduceres med 30 %, med mulighed for konkret vurdering. Samtidig blev det besluttet at indsætte en særlig bemærkning i byudviklingsområderne, hvorefter der i alle byudviklingsområder, der er udpegede i retningslinjer for byudvikling, kan fastlægges parkeringsdækning efter en konkret vurdering i lokalplan med lavere parkeringsnorm for alle funktioner.

Derudover blev der vedtaget en ændret redegørelsestekst til retningslinjen om parkering for så vidt angår delvis bilfrie byområder. Parkeringsnormen kan herefter fastsættes efter en konkret vurdering på baggrund af ejendommens/områdets anvendelse, beliggenhed i byen her-under nærhed til kollektiv transport og cykelinfrastruktur mv.

 

Oprindelig tekst i kommuneplanens redegørelsestekst til retningslinjer for parkering:

"I bestræbelserne på at afprøve mulighederne for at skabe et bilfrit byområde, kan der etableres en forsøgsordning med mindre delvis bilfrie byområder i de udpegede byudviklingsområder efter udarbejdelse af et kommuneplantillæg.

Ved et delvist bilfrit byområde forstås et område med færre parkeringspladser og/eller parkering samlet i et anlæg. Det kan understøttes af kollektiv trafikbetjening, fællesfaciliteter, cykelinfra-struktur og indretning af nemt tilgængelig delebilsparkering mv. Der vil således forsat skulle være fornøden vejadgang til området mv. af hensyn til brandredning og slukning, ambulancekørsel, varelevering, korttidsparkering, taxier og renovation mv. Det er således ikke tale om et fuldstændigt bilfrit område, men et område med mindre biltrafik og eventuel lavere parke-ringsnorm."

 

Erstattes med følgende tekst:

"I bestræbelserne på at skabe en CO2-neutral og mindre bilafhængig by skal alle byudviklingsområder, der er udpeget i retningslinjer for byudvikling, etableres som helt eller delvis bilfri. Ved et helt eller delvist bilfrit byområde forstås som et område med ingen og/eller færre parkeringspladser samlet i et anlæg, dog altid med begrænset antal pladser til afsætning og handicapparkering. Det skal være understøttet af kollektiv trafikbetjening, fællesfaciliteter, cykelinfrastruktur og indretning af nem tilgængelig delebilsparkering mv. Der vil således forsat skulle være fornøden vejadgang til området mv. af hensyn til brand-redning og slukning, ambulancekørsel, varelevering, korttidsparkering, taxier og renovation mv. Det er således ikke tale om et fuldstændigt bilfrit område, men et område med mindre biltrafik og lavere parkeringsnorm."

 

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter, om det skal sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen vedr. den supplerende høring af Kommuneplan 2019

I givet fald, at lokaludvalget bemyndiger ham til at  skrive og sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen, baseret på lokaludvalgets bemærkninger til sagen.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

Beslutning

  1. Lkaludvalget drøftede, om det skal sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen vedr. den supplerende høring af Kommuneplan 2019.  Der var følgende bemærkninger i drøftelsen.
    • Lokaludvalget bør forholde sig til parkeringsnormerne.
    • Ændringen vedr. boligstørrelser er i orden.
    • Lokaludvalget bør rose og takke for ændringerne.
    • Jeg er enig i Venstres protokolbemærkning til sagen.
    • Lokaludvalget bør foreslå, at ikke kun byudviklingsområder skal etableres som helt eller delvis bilfri. Det kan afprøves på Christianshavn.
    • Lokaludvalget bør foreslå miljøzoner med lav hastighed for biltrafikken, fx 30 km/t.
    • Eksisterende byområder skal ikke være bilfrie.    

         Lokaludvalget besluttede derpå, at det skal sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen vedr. den supplerende høring af Kommuneplan 2019. 

2. Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Jens B. Sørensen, Erik Rasmussen, Asbjørn Kaasgaard og Frank Hedegaard om, at lokaludvalget roser og takker for     ændringerne i høringssvaret til Økonomiforvaltningen.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Jens Eskildsen om, at lokaludvalget skriver følgende i høringssvaret til Økonomiforvaltningen: "I bestræbelserne på at     afprøve mulighederne for at skabe et bilfrit byområde, kan der etableres en forsøgsordning med mindre delvist bilfrie byområder. Ved delvist bilfrit byområde     forstås et mindre område med færre parkeringspladser og/eller parkering samlet i et anlæg. Det kan understøttes af kollektiv trafikbetjening, fællesfaciliteter,     cykel-infrastruktur og indretning afnemt tilgængelig deleparkering m.v. Begrundelsen for forslaget er, at det da også vil være muligt - på de nævnte     forudsætninger for delvist bilfrie byområder - at omdanne eksisterende byområder til delvist bilfrie og bæredygtige forsøgsområder."

 

    Lokaludvalg bemyndigede formanden til skrive og sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen vedr. den supplerende høring af Kommuneplan 2019, baseret     på ovennævnte forslag.

Til top