Mødedato: 18.05.2022, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Høringssvar om Sikker By-strategi

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Økonomiforvaltningen om et udkast til Sikker By-strategi.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret i løsningsafsnittet til Økonomiforvaltningen om udkast til Sikker By-strategi.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har sendt et udkast til Sikker By-strategi i høring i lokaludvalgene med svarfrist den 3. juni 2022.

Sikker By-strategien udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem forvaltningerne, SSP og politiet og den strategiske udvikling af det kriminalpræventive og tryghedsskabende arbejde i kommunen. Strategien indeholder overordnede mål og principper som forvaltningerne, SSP og politiet ser som vigtige i Sikker By samarbejdet. Sikker By strategien indeholder derimod ikke beslutninger om konkrete kriminalpræventive og tryghedsskabende indsatser

Den nuværende Sikker By strategi 2018-2021 er udløbet, og strategien skal derfor fornys. Det er besluttet, at den nye strategi skal bygge på en række overordnede principper og en række fagprincipper. Med høringen ønsker Økonomiforvaltningen lokaludvalgenes input til de fire fagprincipper. Økonomiforvaltningen beder lokaludvalgene forholde sig til, om de fire principper rummer de kriminalitets- og tryghedsudfordringer, som lokaludvalgene oplever i deres område. De fire principper er:

  • Fokus på kriminalitetstruede børn og unge
  • Fokus på rocker- og bandekriminalitet
  • Fokus på lokalområder med tryghedsudfordringer
  • Fokus på forebyggelse af ekstremisme.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget sender følgende høringssvar til Økonomiforvaltningen:

”Christianshavns Lokaludvalg anerkender Økonomiforvaltningens anmodning om høring til de fire fagprincipper:

  • Kriminalitetstruede børn og unge
  • Lokalområder med tryghedsudfordringer
  • Fokus på rocker- og bandekriminalitet
  • Fokus på forebyggelse af ekstremisme

Vi finder principperne gode og rummelige for den nye Sikker By-strategi.

Børn og unge er mere eller mindre gennemgående i de fire fagprincipper, og det er derfor væsentlig med et godt skoleliv og et sundt ungdomsliv med gode tilbud.

Christianshavn er den bydel med færrest tilbud til de unge for så vidt angår idræt og fritid. Vi ønsker derfor:

  • At Christianshavn tilgodeses med investering i nye idræts- og fritidsfaciliteter.
  • At støtte til idræts- og ungdomsklubber øges.
  • At Christianshavns unge tilgodeses, når der tildeles pladser i den nye svømmehal på Papirøen.
  • At der generelt i byen skabes rum til, at de unge kan feste. Vi så behovet under Covid 19.
  • At aldersgrænsen for ophold i unge bofællesskaber hæves fra 18 til 21 år, således at disse unge bliver endnu bedre rustet til voksenlivet.

Tryghed:

Det er en kendt sag, at narkohandlen på Christiania skaber utryghed for beboerne omkring Christiania. Ligeledes skal fremhæves, at de mange unge om sommeren på bryggerne ved Krøyers Plads tiltrækker narkohandlen til stor utryghed for beboere, og spirer til et usundt ungdoms- og voksenliv. Christianshavns Lokaludvalg anbefaler derfor, at der i den nye Sikker By-strategi indgår modeller for legalisering af hashhandlen.

Til genopbygning af beboernes tryghed ønskes Christianshavns lokale politistation genetableret. Genetableringen af politistationen vil også have en positiv effekt på de unge, således at der etableres et nært kendskab mellem politi og unge.

Sikker By-strategien bør indeholde elementer fra Københavns Nattelivsudvalg, og vi støtter en model hvor der udstedes færre natbevillinger og en fremrykning af åbningstider, således at der lukkes tidligere. I tilknytning hertil ønskes, at trygheds- og natteværter også kommer på Christianshavn, især på Broens Gadekøkken og Krøyers Plads i sommermånederne.

Med venlig hilsen

Asbjørn Kaasgaard,
formand”

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Økonomiforvaltningen.

Beslutning

 
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Katinka Haxthausen om, at sidste dot i brevet formuleres: "At aldersgrænsen for ophold i unge-bofællesskaber hæves fra 18 til 21 år, således at disse anbragte unge bliver endnu bedre rustet til voksenlivet."

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ulla Bo Skovvart om, at næstsidste dot i brevet formuleres: "At der generelt i byen stilles lokaler til rådighed, hvor de unge kan feste. Vi så behovet under Covid 19."

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Hulda Mader om, at første afsnit under overskriften "Tryghed" formuleres: "Det er en kendt sag, at hashhandlen på Christiania skaber utryghed for beboerne omkring Christiania. Ligeledes skal fremhæves, at de mange unge om sommeren på bryggerne ved Krøyers Plads tiltrækker hashhandlen til stor utryghed for beboere, og spirer til et usundt ungdoms- og voksenliv."

Lokaludvalget godkendte høringssvaret i løsningsafsnittet til Økonomiforvaltningen om udkast til Sikker By-strategi med de tiltrådte ændringsforslag.

Til top