Mødedato: 16.12.2015, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Revideret strategi for kommunikation og borgerdialog

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte en revideret strategi for kommunikation og borgerdialog.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender den reviderede strategi for lokaludvalgets kommunikation og borgerdialog, der fremgår af bilaget.

Problemstilling

Christianshavns Lokaludvalg vedtog en kommunikationsstrategi i oktober 2014. I efteråret 2015 efterspurgte lokaludvalget en revideret strategi for kommunikation. Baggrunden for ønsket var, at lokaludvalget har oprettet Christianshavns Borgerpanel og at borgerpanelundersøgelsen om projekt 'Sammen om byen' viste, at borgere mener, at lokaludvalget ikke er tilstrækkelig synligt.

Løsning

Det fremgår af kommissoriet for lokaludvalgene og af forretningsordenen for Christianshavns Lokaludvalg, at lokaludvalget skal stå for den lokale borgerdialog og arbejde aktivt for at inddrage bydelens borgere i de spørgsmål, der behandles, og de aktiviteter, udvalget sætter i værk.

Den reviderede strategi handler derfor ikke isoleret om kommunikation, men udstikker også en retning for lokaludvalgets arbejde med borgerdialog, for lokaludvalgets kommunikation og borgerdialog skal ses som en helhed. Lokaludvalgets kommunikation og borgerdialog bygger således på ensartede og sammenhængende principper. 

Lokaludvalgets dialog med borgerne er for:

  • at skabe bedre løsninger for bydelens borgere og bydelens udvikling
  • at skabe merværdi i kraft af et styrket nærdemokrati og ejerskab ved at bruge lokal viden.
  • at afdække holdninger i bydelen
  • at underbygge lokaludvalgets holdninger til aktuelle sager og temaer og dermed at skabe et kvalificeret grundlag at udtale sig ud fra.

Lokaludvalgets kommunikation er et redskab til at føre dialog med borgerne på Christianshavn. Når der er god borgerdialog, er der også noget at kommunikere om. Der er forskellige metoder til at inddrage forskellige målgrupper på forskellig vis. Lokaludvalgets forskellige kommunikationsværktøjer og borgerdialogindsatser (se side 7-15 i strategien) vedligeholder og styrker christianshavnernes kendskab til lokaludvalget og omvendt, samt opbygger netværk og medvirker til at vedligeholde og styrke den lokale identitet. Kommunikationsværktøjerne, borgerdialogen og fokuset på den lokale identitet er vigtige forudsætninger for, at borgerne benytter lokaludvalget til at  viderebringe deres meninger til politikerne og ser lokaludvalget som et af knudepunkterne for den lokale debat. 

De forskellige kommunikationsværktøjer og borgerdialogindsatser, der er beskrevet i forslaget til strategi,  kan kvalificeres yderligere. For at kunne gøre det, skal sekretariatet og lokaludvalget kende christianshavnerne bedre. Hensigten er derfor at lave en interessent- og målgruppeanalyse og i sammenhæng hermed at analysere hvilke kommunikations- og borgerdialogplatforme, der virker. Det giver en basal viden til brug for kommunikationen og borgerdialogen i bydelen og eksempelvis et bedre grundlag for at nå ud til den målgruppe, et mødes tema omhandler.

De borgere, der engagerer sig, skal føle sig hørt, og deres engagement skal fastholdes. Dette skal lokaludvalgets kommunikation og borgerdialog er tage højde for. Hver gang lokaludvalget har borgerdialog, skal det derfor klart og tydelig kommunikere,

  • hvad man ønsker borgernes meninger om og input til
  • hvordan lokaludvalget har tænkt sig at drive processen videre 
  • hvilket indflydelsesrum borgerne har eller ikke har 
  • hvor borgeren kan følge med i den videre proces.

Formanden foreslår på baggrund af ovenstående, at lokaludvalget drøfter og godkender den reviderede strategi for kommunikation og borgerdialog, der fremgår af bilaget.

Økonomi

I sig selv indebærer indstillingen ingen udgifter. I en anden sag på dagsordenen for lokaludvalgsmødet den 16. december 2016 om lokaludvalgets budget for 2016 foreslås det at afsætte 90.000 kr. ti borgerdialogaktiviteter og herunder til bydelsplanaktiviteter. Derufover er der forslag om at afsætte midler til de arrangementer, som lokaludvalget traditionelt står for henover året og som skal ses som led i lokaludvalgets kommunikation og borgerdialog.

Videre proces

Lokaludvalget arbejder i henhold til den vedtagne strategi strategi og borgerdialog.

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten V. Andersen om, at der i afsnittet om Christianshavns Borgerpanel under afsnittet "Principper for Christianshavns Borgerpanel" og i forlængelse af sætningen "Borgerpanelet skal minimum have 5 dage til at besvare spørgeskemaet, tilføjes: "og en weekend".

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten V. Andersen om, at der i afsnittet om Christianshavns Borgerpanel under "Kadence" tilføjes: "Hvert 2. år sender lokaludvalget en ny tilmelding ud til samtlige borgere på Christianshavn via e-boks med en forespørgsel om at tilmelde sig Christianshavns Borgerpanel. Dette for at slette fraflyttere og tilbyde tilflyttere at være med i Borgerpanelet. Hermed kan lokaludvalget bedre sikre sig, at det er christianshavnere, der responderer på undersøgelserne. Der er forbundet en udgift hermed".

Lokaludvalget godkendte den reviderede strategi for lokaludvalgets kommunikation og borgerdialog med de tiltrådte ændringsforslag, idet sekretariatet retter tryk- og kommafejl.

Til top