Mødedato: 30.10.2002, kl. 14:00

Udeservering på anløbsbroer i Nyhavn og Christianshavns Kanal

Udeservering på anløbsbroer i Nyhavn og Christianshavns Kanal

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. oktober 2002

 

Sager til beslutning

16. Udeservering på anløbsbroer i Nyhavn og Christianshavns Kanal

BTU 504/2002 J.nr. 21541.0025/02

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

  1. forvaltningen udsteder påbud overfor DFDS Canal Tours A/S om nedlæggelse af den nuværende udeservering på den faste anløbsbro ved Mindeankeret i Nyhavn ved udgangen af indeværende sæson.
  2. forvaltningen udsteder påbud om fjernelse af en række fysiske indretninger på og tilbygninger til anløbsbroen herunder diverse tilbygninger inden udgangen af indeværende år.

at forvaltningen fremsender ansøgning om dispensation fra gældende fredningsbestemmelser med henblik på at fastholde en udeservering i forbindelse med Christianshavns Bådudlejning i Christianshavns Kanal.

RESUME

DFDS Canal Tours A/S har via Københavns Havn fået tilladelse til udvidelse af anløbsbroen ud for trappeanlægget til Mindeankeret under henvisning til en bedre afvikling af på- og afstigningsforholdene ved anløbsbroen. Udvidelsen består i, at den eksisterende anløbsbro er udvidet mod NØ og SV, således at anløbsbroen i dag spænder over hele bassinbredden i den fredede Nyhavnskanal med tilhørende fredede bolværker. Både den eksisterende anløbsbro og den efterfølgende udvidelse er udført som et fast anlæg på en pælekonstruktion og dækker vandfladen med ca. 237 m². Fredningsnævnet har meddelt dispensation fra de fredningsbestemmelser, der er gældende for den fredede bolværk og fra Københavns Havn er tilladelsen betinget af, at DFDS Canal Tours A/S selv indhenter øvrige relevante tilladelser.

Efterfølgende har DFDS Canal Tours A/S opført en pavillonbygning på anløbsbroen samt møbleret denne med diverse faste reklameskilte, flagstænger med reklameflag, bænk, blomsterkasser samt opstillet løse skilte og affaldsbeholdere på offentligt gadeareal. Der er ligeledes opført to faste trappeanlæg med underliggende rum langs de fredede bolværker og med direkte adgang til det offentlige gadeareal. DFDS Canal Tours A/S har endvidere udlejet en del af adgangsbroen (udvidelsen) til udeserveringsformål. I tilknytning til denne udeservering er der etableret aflåseligt depot i føromtalte faste trappeanlæg ved bolværket og delvis i den synlige del af boldværket, samt opstillet bardisk, borde og stole m.m. i direkte tilknytning til vinduespartierne ved det offentlige herretoilet. Herudover er der monteret fakler på bolværket, som desuden benyttes til opmagasinering af fustager. Endvidere e r bardisk og dele af udeserveringsarealet overdækket med oplyste parasoller. Sammenfattende er disse forhold ikke ansøgt og således ikke i overensstemmelse med henholdsvis vejloven og bestemmelserne i bolværksfredningen.

Kombinationen af historisk byrum, veteran skibe og udeservering, giver Nyhavn sit særlige bymiljø. Forvaltningen ønsker at sikre at der tages hensyn til alle aspekterne, så Nyhavns særlige bymiljø bevares. Det betyder, at udeserveringsareal ikke vil blive udvidet på bekostning den almindelige brug af arealet. Udover den manglende tilladelse til opstilling af pavillonbygning, opsætningen af reklameskilte, flagstænger med reklameflag, bænk, blomsterkasser og affaldsbeholdere samt opførelsen af faste trappeanlæg skønner forvaltningen, at en såden tilladelse ikke vil kunne opnås under hensyntagen til det særlige bymiljø i Nyhavn.

Med baggrund i disse forhold ønsker forvaltningen at udstede et påbud til DFDS Canal Tours A/S med henblik på at bringe den nuværende udeservering til ophør i indeværende sæson samt at få fjernet de øvrige forhold, som relaterer sig til ovenstående bestemmelser vedrørende fredning og offentlige vejarealer m.m. Københavns Kommune påser overholdelsen af lov om naturbeskyttelse og de regler der er udstyedt efter loven, samt af fredningsbestemmelser. Det følger af naturbeskyttelsesloven § 73 jævnfør § 77. På det grundlag kan kommunen give påbud, hvis en fredningsdeklaration - som den foreligende i Nyhavn - ikke er fulgt efter kommunens opfattelse.

Forvaltningen er blevet opmærksom på, at den eksisterende udeservering ved bådudlejningen i Christianshavns Kanal (ved Børnehusbroen/Ovengaden neden Vandet) er etableret uden, at der er ansøgt om dispensation fra fredningsbestemmelserne hos Fredningsnævnet. I dette tilfælde mener forvaltningen, at byrummet har en skala og karakter, som er forenelig med en udeservering med den valgte udformning og udstrækning. Det skyldes bl.a., at kanalforløbet her ikke er et blindt afsluttende kanalbassin, samt udeservering her i højere grad er integreret med bådudlejningen fra tømmerflåden. Hertil kommer endvidere, at Ovengaden neden Vandet ikke på nogen måde fremtræder med samme intensitet af restaurationer med tilhørende udeserveringer som Nyhavn. Forvaltningen ønsker derfor at bibeholde udeserveringen her, og foreslår derfor, at Fredningsnævnet ansøges om dispensation fra fredningsbeste mmelser.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Nyhavnskanalen og tilstødende bolværker er fredede i henhold til "Deklaration vedrørende kanalerne", dateret 16. juni 1966.

Københavns Havn er myndighed for vandfladen og ejer af de tilstødende fredede bolværker i Nyhavnskanalen. Efter år 2005 overtager kommuen dog ejerskabet af bolværkerne.

Københavns Kommune påser overholdelsen af lov om naturbeskyttelse og de regler der er udstyedt efter loven, samt af fredningsbestemmelser. Det følger af naturbeskyttelsesloven § 73 jævnfør § 77. På det grundlag kan kommunen give påbud, hvis en fredningsdeklaration - som den foreligende i Nyhavn - ikke er fulgt efter kommunens opfattelse. Det vil sige, at forvaltningen kan udstede påbud ud fra forhold, som vurderes i strid med fredningsbestemmelserne. Såfremt man ønsker dispensation fra fredningsbestemmelserne, kan der ansøges hos Fredningsnævnet for København.

Udover den manglende tilladelse til opstilling af pavillonbygning, opsætningen af reklameskilte, flagstænger med reklameflag, bænk, blomsterkasser og affaldsbeholdere samt opførelsen af faste trappeanlæg skønner forvaltningen, at en såden tilladelse ikke vil kunne opnås. Kombinationen af historisk byrum, veteran skibe og udeservering, giver Nyhavn sit særlige bymiljø. Forvaltningen ønsker at sikre at der tages hensyn til alle aspekterne, så Nyhavns særlige bymiljø bevares. Det betyder samtidig at udeserveringsareal ikke vil blive udvidet på bekostning den almindelige brug af arealet.

Endvidere er forvaltningen vejmyndighed i relation til det offentlige gadeareal herunder også i relation til benyttelsen af dette areal – eksempelvis i forbindelse med tilladelser til udeservering, skiltning, affaldsdeponering, belysning, tilslutning til offentlig gadeareal o.l.

Tilladelse til udvidelse af anløbsbro

DFDS Canal Tours A/S har ansøgt Fredningsnævnet og Københavns Havn om tilladelse til at udvide den eksisterende faste anløbsbro i Nyhavnskanalen ved granittrappen til Mindeankeret under henvisning til en ønsket forbedring af passagerforholdene til og fra turistbådene. Denne tilladelse er efterfølgende givet fra Københavns Havn på baggrund af Fredningsnævnets dispensation fra gældende fredningsbestemmelser for de fredede bolværker og under forudsætning af, at DFDS Canal Tours A/S selv indhenter evt. øvrige relevante tilladelser i forbindelse med den ansøgte udvidelse.

Udvidelsen består i, at den eksisterende faste træanløbsbro på pælefundament udvides til begge sider med en tilsvarende konstruktion/detailudformning og et tilsvarende materialevalg, således at hele anløbsbroen spænder tværs over havnebassinet og langs de to fredede træbolværker. Udvidelsen udgør ca. 102 m² og er markeret på vedlagte projekttegning 3966 (bilag 1).

Af tegningsmaterialet fremgår det ikke, at udvidelsen også skulle omfatte diverse trappeanlæg til det offentlige gadeplan og etablering af en billetpavillon ud for den eksisterende granittrappe mellem de to toiletbygninger samt anden form for aptering af kommerciel karakter herunder en udeservering.

Fredningsdeklaration vedr. kanalerne

Forvaltningen er tilsynsmyndighed i relation til fredningsbestemmelserne i "Deklarationen vedr. kanalerne", som bl.a. omfatter Nyhavnskanalen med tilhørende bolværker. Af deklarationen fremgår det bl.a.:

"…Der må ikke uden samtykke fra Naturfredningsnævnet for København foretages opfyldning i eller væsentlige ændringer af kanalerne eller i disse anbringes faste indretninger, herunder fast anbragte skibe og andre fartøjer, der er genstand for bygningsmæssige udnyttelse af ikke rent forbigående art.

Dette er dog ikke til hindre for anbringelse i Børsgraven af såkaldte pæreskuder (med salg af frugt, grøntsager og blomster) og opretholdelse ud for matr. Nr. 526 Christianshavns kvarter, Ovengade neden Vandet 29, af bådebro med tilhørende trappe og en tømmerflåde (med et mindre træhus) til brug for udlejning af robåde og bådebyggeri og –reparation.

Det er havnevæsnet forbeholdt at foretage alle foranstaltninger, der tjener til opretholdelsen af driften af kanalerne, derunder f.eks. uddybning af disse og anbringelsen af anløbsbroer til trafikken på kanalerne…."

Nuværende forhold

Sommeren 2002 fremtrædte anløbsbroen inkl. tilhørende udvidelse som et bebygget anlæg med en tredelt billetpavillon, to faste trappeanlæg med underliggende aflåste rum langs de fredede bolværkssider samt indbyggede depoter i bolværkssiden og apteret med diverse faste skilte, portaler, flagstænger og belysning samt en partiel parasoloverdækning over en udeservering, som - set fra Mindeankeret - helt dækker udsigten til vandfladen i kanalbassinet (bilag 2). Fra modsat side - ved Nyhavnsbroen - udgør det samlede anløbsanlæg ligeledes en visuel barriere til henholdsvis det oprindelige trappeanlæg op til Mindeankeret og i relation til de karakteristiske granitfacader ved de to toiletbygninger. Parasoloverdækningen ved henholdsvis billetpavillonen (bilag 3) og over udeserveringen udgør ligeledes en visuel barriere for udsigten til anløbsbroen set fra gadeplan ved det NØ-lige hjø rne af kanalbassinet (bilag 4). Herudover er landgangsbroen udformet således, at der er direkte indkigsmuligheder til de to offentlige toiletter - eksempelvis støder herretoilettets vinduer direkte op til udeserveringens møblering (bilag 5).

Forvaltningens bemærkninger til ansøgte forhold

Forvaltningen finder, at den nuværende udvidelse af anløbsbroen ikke på forsvarlig måde sikrer mod et uønsket indkig til de offentlige herre- og dametoiletter. Endvidere giver udvidelsen af anløbsbroen et tilsløret helhedsintryk af Nyhavnskanalens karakteristiske afslutning ved det eksisterende toilet- og trappeanlæg, som er tegnet af arkitekterne J. Magdahl Nielsen og Fritz Koch i forbindelse med en arkitektkonkurrence i begyndelsen af 1900-tallet. Nyhavnsforeningen har i 2001over for Skov- og Naturstyrelsen rejst fredningssag med henblik på en genoprettelse og fredning af dette bygningskompleks.

Forvaltningens bemærkninger til ikke ansøgte forhold

Forvaltningen finder, det direkte indkig fra udeserveringen (bar m.m.) til det offentlige herretoilet - Elverhøj - er helt uacceptabelt. Samme forhold gør sig gældende i relation til den supplerende udluftning fra toilettet, som bl.a. sker via åbning af toilettets vinduespartier på varme sommerdage. Ligeledes finder forvaltningen den nuværende adgangszone til redningsudstyr ved toiletfacaden utilstrækkelig på grund af den tilfældige henstilling af borde og stole som opstår, når kunderne forlader udeserveringen (bilag 6). Forvaltningen vil med baggrund i dette forlange udeserveringen med tilhørende møbleringer fjernet inden udgangen af indeværende år og uden mulighed for genetablering fremover.

Det nuværende sydvestlige trappeanlæg i træ (incl. underliggende rum) er opført langs det fredede bolværk mellem anløbsbroens udvidelse og det offentlige gadeareal (bilag 7). Trappeforløbet afsluttes i gadeplan med en repose, der har direkte adgang til kørebanen mellem parkeringsarealet og fortovsforbindelsen til trappenedgangen ved dametoilettet (bilag 8). Reposens træværn er endvidere forsynet med dobbeltsidet fast skiltning.

Trappeplaceringen med tilhørende rum og skiltning m.m. kan ikke begrundes ud fra driftsmæssige eller sikkerhedsmæssige synspunkter, idet turistbådene ikke har direkte adgangsmulighed til/fra anløbsbroens udvidelse. Hertil kommer, at adgangsforholdene til dametoilettet på gode solskinsdage er meget vanskelig, da kødannelse til DFDS Canal Tours A/S helt eller delvist forhindrer benyttelsen af toilettet. Forvaltningen vil med baggrund i dette forlange trappeforbindelsen med tilhørende rum og skiltning fjernet fra det fredede bolværk inden udgangen af indeværende år. Endvidere skal DFDS Canal Tours A/S afholde udgifter til udbedring af evt. skader på bolværk, bolværkshammer og granitfacade.

Det nuværende nordøstlige trappeanlæg i træ (incl. underliggende rum) er ligeledes opført langs det fredede bolværk mellem anløbsbroens udvidelse og det offentlige gadeareal. Trappeforløbet afsluttes i gadeplan med en repose, der har direkte adgang til selve gågadearealet mellem en fortøjringspullert og trappenedgangen til herretoiletterne (bilag 9). I tilknytning hertil er der endvidere en stadeplads for en pølsevogn.

Trappeforløbet afsluttes i gadeplan med en repose, der har direkte adgang til selve gågadearealet mellem en fortøjningspullert og trappenedgangen til herretoiletterne (bilag 14 og 15). i tilknytning hertil er der endvidere en stadeplads for en pølsevogn.

Trappeforbindelsen afsluttes i gadeplan med et fast træværn på bolværkshammeren. Værnet er endvidere forsynet med fast dobbeltsidet skiltning.

Trappeplaceringen med tilhørende rum i direkte tilknytning til udeserveringens bardisk (bilag 10) kan ikke begrundes ud fra driftsmæssige eller sikkerhedsmæssige synspunkter, idet turistbådene ikke har direkte adgangsmulighed til/fra anløbsbroens udvidelse, som primært benyttes som et møbleret udeserveringsareal. Hertil kommer, at adgangsforholdene til herretoilettet "Elverhøj" på gode solskinsdage ofte har trange kår, idet den tilstødende bolværkshammer er en yndet siddeplads i forbindelse med livet i Nyhavn. Forvaltningen vil med baggrund i dette forlange trappeforbindelsen med tilhørende rum, skiltning og værn fjernet fra det fredede bolværk inden udgangen af indeværende år. Endvidere skal DFDS Canal Tours A/S afholde udgifter til udbedring af evt. skader på bolværk, bolværkshammer og granitfacade.

Deponering af diverse emballager m.m. i forbindelse med udeservering/båddrift sker henholdsvis synligt i bolværket og i faste "indbyggede skabe" i det fredede bolværk (bilag 10). Endvidere opmagasineres løst gitterinventar til billetpavillon mellem granittrappens smedejernsgitter og anløbsbroens bænk. Forvaltningen vil med baggrund i dette forlange diverse deponeringer og ovenstående "skabe" fjernet fra henholdsvis det fredede bolværk og trappegitteret inden udgangen af indeværende år. Endvidere skal DFDS Canal Tours A/S afholde udgifter til udbedring af evt. skader på bolværket.

Den nuværende billetpavillon er placeret på anløbsbroen i midteraksen af henholdsvis det midterste anløbsleje og granittrappen op til Mindeankeret (bilag 2). Pavillonbygningen er opdelt i to cylinderformede tilbygninger i forlængelse af en mindre midterbygning. Facaderne er beklædt med lakerede og galvaniserede jernplader, der partielt er beklædt med diverse former for skiltning. De to cylinderbygninger er afsluttet med lave udragende kegletage, der fremstå med lakeret overflade. Indgangspartierne er placeret mod havnebassinet.

I tilknytning til denne pavillonbygning er der på hver side opført en skilteportal, som bæres af to flagstænger. Begge portaler er placeret ud for de to anløbsmoler, som ligeledes afsluttes mod havnebassinet med dobbeltsidet fast skiltning mellem to flagstænger. Forvaltningen ønsker med baggrund i dette terminallignende anlæg - som helt eller delvist tager udsynet til kanalbassinet med de karakteristiske bevaringsværdige fartøjer – at forlange pavillonbygningen lovliggjort i indeværende år og efterfølgende fjernet senest ved udgangen af år 2004 uden mulighed for en fremtidig genetablering ved det oprindelige trappe- og toiletanlæg ved Mindeankeret. Endvidere ønsker forvaltningen at forlange en reduktion i de otte flagstænger samt fjernelse af den faste skiltning mellem anløbsmolerne og havnebassinet inden udgangen af indeværende år.

Møde med DFDS A/S og DFDS Canal Tours A/S

På orienteringsmøde den 14. august 2002 med repræsentanter fra DFDS A/S og DFDS Canal Tours A/S blev de nuværende forhold på anløbsbroen gennemgået og drøftet på baggrund af diverse registreringsfoto (foto 2-10 m. fl.). På samme møde redegjorde forvaltningen for den rejste fredningssag for det eksisterende toilet- og trappekompleks, og for Kommunens overtagelse af de fredede bolværker i år 2005 samt relationerne til Kongens Nytorv og det nuværende caféliv i Nyhavn. I den forbindelse ønsker forvaltningen ikke, at den nuværende "sminkning" af miljøet med fakkelbelysning o.l. bredere sig og har derfor iværksat en registrering af udeserveringerne langs Nyhavnskanalen - herunder også forholdene på og ved nærværende anløbsbro.

Forvaltningen oplyste endvidere, at den er indforstået med, at det nuværende anløb ved Mindeankeret bør opretholdes som "stoppested" for turistfarten, de nuværende terminallignende forhold med bebyggelse, udeservering o.l. er uacceptable. Hvis det nuværende koncept for Canal Tours ønskes opretholdt i sin nuværende form og udstrækning, anbefalede forvaltningen, at der etableres af en anden anløbsplads, som i højere grad kan indpasse konceptets serviceringsforanstaltninger med respekt for det pågældende byrums kvaliteter/muligheder og uden tilsidesættelse af bevaringsværdige værdier.

På mødet var repræsentanterne fra DFDS A/S og DFDS Canal Tours A/S enige i, at de nuværende påtalte forhold på anløbsbroen bør strammes op med hensyn til skiltning, opbevaring o.l.

Forhold ved Christianshavns Kanal

I relation til de registrede forhold oplyste DFDS Canal Tours A/S, at man har indhentet tilladelse til den nuværende udeservering hos Københavns Havn, og man var enig i, at der ikke var ansøgt om øvrige relevante dispensationer/tilladelser, men henviste til tilsvarende udeservering i Christianshavns Kanal ved Børnehusbroen/Overgaden neden Vandet.

I øvrigt mener forvaltningen, at de to byrum har vidt forskellig skala/karakter og henviser bl.a. til, at kanalforløbet her ikke var et blindt afsluttende kanalbassin, samt at udeservering her i højere grad er integreret med bådudlejningen fra tømmerflåden. Hertil kommer endvidere, at Overgaden neden Vandet ikke på nogen måde fremtræder med samme intensitet af restaurationer med tilhørende udeserveringer som i Nyhavn (bilag 11). Forvaltningen ønsker derfor, at bibeholde udeserveringen her.

Diverse fjernelser efter mødet

Efter ovenstående møde har forvaltningen efterfølgende konstateret, at den løse reklameskiltning (sandwichskilte) på ulovlige og offentlig trapper samt den synlige opbevaring af fustager i bolværkerne er fjernet. Endvidere er udeserveringens fakkelbelysning på de fredede bolværker fjernet. Og senest den 8. oktober 2002 er det konstateret, at diverse blomsterarrangementer er fjernet samt at den faste skiltning på de to trætrapper og på de to anløbsmoler er demonteret.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1 Niras projekttegning nr. 3966 vedr. udvidelse anløbsbro, dateret 2.3.2000

Bilag 2-10 Diverse registreringsfoto på/ved anløbsbro, dateret 6. og 11.8.2002

Bilag 11 Diverse registreringsfoto ved Christianshavns Kanal, dateret 17.9.2002

 

Ole Bach

 

Til top