Etablering af Ørestads Boulevard (mellem Arne Jacobsens Allé og Njalsgade) og af Grønjordsvej
Etablering af Ørestads Boulevard (mellem Arne Jacobsens Allé og Njalsgade) og af Grønjordsvej
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 30. maj 2001
Sager til beslutning
12. Etablering af Ørestads Boulevard (mellem Arne Jacobsens Allé og Njalsgade) og af Grønjordsvej
BTU 273/2001 J.nr. 2111.0047/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at Ørestadsselskabet anlægger Ørestads Boulevard (mellem Arne Jacobsens Allé og Njalsgade)
at Ørestadsselskabet anlægger Grønjordsvej
RESUME
Ørestadsselskabet planlægger etablering af Ørestads Boulevard (mellem Arne Jacobsens Allé og Njalsgade). Samtidig skal den eksisterende Grønjordsvej opbrydes og en ny vej etableres fra krydset ved Røde Mellemvej og frem til Ørestads Boulevard.
Ved Njalsgade skal Ørestads Boulevard på sigt føres igennem til Amager Boulevard. I første fase etableres et T-kryds ved Njalsgade. Detailudformningen af dette kryds er ikke tilendebragt på nuværende tidspunkt. Når projektet for krydset foreligger, vil det blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse.
Ørestadsselskabet finansierer etableringen af de to veje. Anlægsarbejderne med vejene forventes igangsat i august 2001 og afsluttet i efteråret 2002.
SAGSBESKRIVELSE
Rammerne for anlæg af Ørestads Boulevard er fastlagt i lokalplan nr. 278. Bygge- og Teknikudvalget har tidligere godkendt anlæg af den øvrige del af Ørestads Boulevard fra Otto Baches Allé i den sydlige del af Ørestaden til Arne Jacobsens Allé i Ørestad City. (Jf. BTU76/2000 og BTU578/2000.)
Rammerne for anlæg af Grønjordsvej er fastlagt i lokalplan 301 for Ørestad Nord.
Vejene anlægges med henblik på blandt andet at skabe adgang til metroens stationer fra åbningen i slutningen af 2002. Samtidig skal de give adgang til de solgte grunde i bykvartererne Ørestad City og Ørestad Nord. På bilag 1 er vist et oversigtskort med vejanlæggenes lokalisering.
Ørestads Boulevard, generelt
Ørestads Boulevard er placeret langs metroen gennem hele Ørestaden. På bilag 2 til 4 er vist delstrækninger af Ørestads Boulevard med angivelse af blandt andet de kryds og rundkørsler, som er nærmere beskrevet nedenfor.
Ørestads Boulevard anlægges som en 2-sporet vej med hastighedsdæmpende foranstaltninger i form af forsætninger og rundkørsler. Vejen er dimensioneret, så den kan afvikle den forventede trafik i en fuldt udbygget Ørestad.
Rabatterne langs Ørestads Boulevard etableres med varierende bredde fra 0 til 9 meter afhængig af svingbaner, byggefelter eller grønne områder.
Ørestads Boulevard, Arne Jacobsens Allé - Vejlands Allé
På Ørestads Boulevard mellem Arne Jacobsens Allé og Vejlands Allé etableres to T-kryds og to signalregulerede 4-vejs kryds. Fra Ørestads Boulevard bliver der i de to T-kryds adgang via overkørsler til henholdsvis Vej 5.03 og Vej 4.03, jf. bilag 5. De signalregulerede kryds ved henholdsvis C.F. Møllers Allé og Parkeringsvej/Vej 4.02 er vist på henholdsvis bilag 6 og 7.
Krydset Ørestads Boulevard/Vejlands Allé er vist på bilag 8. Når krydset er anlagt, vil Center Østvej blive nedlagt. Umiddelbart syd for krydset føres vejen over Nordre Landkanal via en betonbro.
På bilag 13 vises et tværprofil (snit A-A; jf. bilag 1) af Ørestads Boulevard mellem Arne Jacobsens Allé og Vejlands Allé. Kørebaner og cykelstier asfalteres, mens fortove belægges med 30 cm brede granitfliser. Rabatterne tilsås med græs.
Ud for Bella Centret mellem C.F. Møllers Allé og Parkeringsvej vil Ørestadsselskabet i første omgang kun etablere et fortov på den østlige side af Ørestads Boulevard. Bygge- og Teknikudvalget vedtog imidlertid den 21. marts 2001 i forbindelse med godkendelse af Forslag til lokalplan "Bella Center II" med tilhørende forslag til Kommuneplan 1997 (BTU128/2001), at der også skal anlægges fortov på den vestlige side af Ørestads Boulevard mellem C.F. Møllers Vej og Parkeringsvej.
Etablering af fortovet kan på nuværende tidspunkt ikke ske uden væsentlige gener for Bella Centrets vareindlevering. Forvaltningen foreslår derfor, at det vestlige fortov senest skal anlægges i forbindelse med etablering af en ny indgang til Bella Centret, der ligger nærmere den nærliggende metrostation end den nuværende indgang, eller i forbindelse med andre ændringer af Bella Centret. Forvaltningen vil dog foreslå Bygge- og Teknikudvalget, at fremskynde etableringen af fortovet, hvis de trafikale forhold viser sig uholdbare med den midlertidige løsning. Etablering af fortovet skal finansieres af Ørestadsselskabet.
Fra Parkeringsvej til Vejlands Allé etableres fortov med 30 cm brede granitfliser i begge sider.
Ørestads Boulevard, Vejlands Allé - Njalsgade
På den nordlige strækning af Ørestads Boulevard føres vejen gennem den mere landskabelig del af Ørestaden. Krydsene ved Grønjordsvej og de to kryds ved adgangsvejene til Ørestad Nord er udformet som rundkørsler; jf. henholdsvis bilag 9 og 10. Etablering af Vej 1.08 og Vej 1.09 (jf. bilag 10) vil senere blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse, da de ikke er omfattet af nærværende indstilling.
Nord for rundkørslen ved Grønjordsvej (jf. bilag 9) etableres et busstoppested for HT-busser i den østlige vejside ud for metrostationen ved Rigsarkivet. Busstoppestedet er endestation for HT-bussen, som planlægges at komme via Grønjordsvej. Når bussen skal starte igen, vil den køre mod nord og vende i den første rundkørsel. Herfra vil den igen køre ud af Ørestaden via Grønjordsvej. Foran busstoppestedet etableres en "kiss and ride"-plads for to biler. Ved busstoppestedet etableres der endvidere en 1,5 meter bred perron mellem kørebane og cykelsti. Der placeres buslæskærm i bagkant af fortovet ud for busstoppestedet. Udformningen af busstoppestedet svarer til udformningen af de busstoppesteder, som Bygge- og Teknikudvalget godkendte på mødet den 16. maj 2001 på den sydlige del af Ørestads Boulevard (mellem Otto Baches Allé og Hannemanns Allé).
Ca. 130 meter syd for Njalsgade etableres et T-kryds, der giver adgang til Vej 1.10 og den nordlige del af Ørestad Nord. Krydset er vist på bilag 11.
Detailudformningen af krydset ved Njalsgade er ikke tilendebragt på nuværende tidspunkt. Når projektet for krydset foreligger, vil det blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse.
Fra Vejlands Allé til ca. 100 meter nord for metrostationen ved Amager Fælled etableres fortov med 30 cm brede betonfliser i begge sider.
På den landskabelige del af Ørestads Boulevard fra ca. 100 meter nord for metrostationen ved Amager Fælled til ca. 130 meter syd for Njalsgade etableres der belægning i "Ørestadsgrus" (stenmel) på det vestlige fortov og 30 cm brede betonfliser på det østlige fortov.
På de sidste 130 meter syd for Njalsgade etableres der fortov med 30 cm brede betonfliser i begge sider.
Grønjordsvej
Den eksisterende Grønjordsvej giver i dag adgang til Grønjordskollegiet og parceller langs Nordre Digevej. Vejen er i meget dårlig stand og vil blive opbrudt og en ny vej etableret frem til Ørestads Boulevard.
Krydset ved Røde Mellemvej og Peder Lykkes Vej er vist på bilag 12. I forbindelse med forvaltningens efterfølgende administrative godkendelse af afstribningsplanen mv. for krydset vil det blive vurderet, hvorvidt Peder Lykkes Vej's tilfart skal udvides inden for det eksisterende vejareal, så der bliver 3 spor (et højre-, et ligeud og et venstresvingsspor) i stedet for som vist på bilaget kun 2 spor. Dette kan i givet fald ske ved at inddrage et par meter af den meget brede rabat mellem cykelsti og kørebane frem mod krydset.
Umiddelbart øst for Metroen krydses Grønjordsvej af den nord-syd gående cykelrute. Krydsningen foregår på en hævet flade, der samtidig virker hastighedsdæmpende på trafikken på Grønjordsvej. Krydsningen er vist på bilag 9.
På bilag 13 er vist et tværprofil af Grønjordsvej. Vejen udformes som en 2-sporet vej med cykelsti og fortov i begge sider. Kørebane og cykelstier asfalteres. Fortove anlægges med 30 cm brede betonfliser.
Ørestadsselskabet finansierer etableringen af de to veje incl. ombygningen af krydset ved tilslutningen til Røde Mellemvej.
Efter anlæg af Ørestads Boulevard overdrages den i henhold til Lov om Ørestaden mv. (Lov nr. 447 af 24/06/1992) vederlagsfrit til Københavns Kommune. Foreløbig er de fremtidige drifts- og vedligeholdelsesomkostninger for den omhandlede del af Ørestads Boulevard anslået til ca. 1.849.734 kr. om året, som vil skulle finansieres over Vej & Parks driftbudget.
Ørestadsselskabet og Bygge- og Teknikforvaltningen forhandler om det fremtidige ejerskab af en række veje, pladser og grønne områder i Ørestaden. Ørestadsselskabet har foreslået, at Grønjordssvej overdrages til kommunen som offentlige vej.
Når drøftelserne mellem Ørestadsselskabet og Københavns Kommune om blandt andet Grønjordsvejs fremtidige status er afsluttet, vil resultatet blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget.
Grønjordsvej kan således på et tidspunkt muligvis blive overdraget til Københavns Kommune, der herefter vil skulle afholde fremtidige drifts- og vedligeholdelsesomkostninger. Foreløbig er de fremtidige drifts- og vedligeholdelsesomkostninger for Grønjordsvej anslået til 146.480 kr. om året.
Rammerne for anlæg af Ørestads Boulevard er fastlagt i lokalplan nr. 278 og fulgt op i lokalplanerne 301-1, 307, 309 og 325. Rammerne for anlæg af Grønjordsvej er fastlagt i lokalplan 301. Begge planer har været i offentlig høring.
Handicaporganisationerne har været inddraget i vurdering af udformning af detailløsninger på stier, veje og pladser mv.
Politiet har været hørt i forbindelse med udformningen af krydsene og rundkørslerne samt trafikafviklingen.
Andre konsekvenser
På den nordlige del af Ørestads Boulevard er det sandsynligt, at der forefindes lettere forurenet jord. Jorden stammer fra tidligere opfyldninger med jord fra bygge - og anlægsarbejder i København. Jorden er af Miljøkontrollen blevet henvist til deponering på Kalvebod Miljøcenter.
Ammunitionsrydning er gennemført, forinden anlægsarbejdet igangsættes.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Oversigtskort over lokaliseringen af Ørestads Boulevard fra Arne Jacobsens Allé til Njalsgade samt Grønjordsvej
Bilag 2: Oversigtskort over lokaliseringen af Ørestads Boulevard fra Arne Jacobsens Allé til Vejlands Allé (med angivelse af kryds mv.)
Bilag 3: Oversigtskort over lokaliseringen af Ørestads Boulevard fra Vejlands Allé til Grønjordsvej (med angivelse af kryds mv.)
Bilag 4: Oversigtskort over lokaliseringen af Ørestads Boulevard fra Grønjordsvej til Njalsgade (med angivelse af kryds mv.)
Bilag 5: Vejkryds Ørestads Boulevard og Vej 5.03/4.03
Bilag 6: Vejkryds Ørestads Boulevard og Vej 4.04/C.F. Møllers Allé
Bilag 7: Vejkryds Ørestads Boulevard og Vej 4.02
Bilag 8: Vejkryds Ørestads Boulevard og Vejlands Allé
Bilag 9: Rundkørsel Ørestads Boulevard / Grønjordsvej
Bilag 10: Rundkørsel Ørestads Boulevard / Vej 1.08/1.09
Bilag 11: Vejkryds Ørestads Boulevard / Vej 1.10
Bilag 12: Vejkryds Grønjordsvej / Røde Mellemvej
Bilag 13: Tværprofiler af Ørestads Boulevard og af Grønjordsvej
Ole Bach