Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse vedrørende parkeringsordningen i brokvartererne
Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse vedrørende parkeringsordningen i brokvartererne
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 30. april 2003
Sager til beslutning
3. Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse vedrørende parkeringsordningen i brokvartererne
BTU 207/2003 J.nr. 310.0004/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at vedlagte brev (Bilag A) fra kommunens advokat sendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet for at få afklaret rækkevidden af Ministeriets udtalelse
at beslutninger om tilbagebetaling af licenser og p-afgifter afventer Ministeriets svar på brevet samt svar på advokatfirmaets brev af 15. april 2003 vedrørende parkeringsafgifter (Bilag B)
at parkeringskontrollen på de private fællesveje fortsætter med henblik på at sikre at de øvrige parkeringsregler, der ikke vedrører 2-timers begrænsningen, overholdes
at udgifterne til ovennævnte midlertidige administrationspraksis betales af overførte driftsmidler.
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
at administrationen af parkeringsordningen for brokvartererne indtil videre ændres således,
at de private fællesveje tages ud af 2-timers ordningen via opsætning af skilte inden 1. august 2003
at beboere og virksomheder på private fællesveje kan få gratis parkeringslicens, der kun gælder til deres egen vej, indtil vejen er skiltet ud af ordningen
at beboere og virksomheder fortsat kan købe licenser til de offentlige veje i den P-zone, som deres adresse er beliggende i
at det annonceres, at det ikke er muligt at købe 2-timers billetter eller dagbilletter til parkering ud over 2-timers grænsen på de private fællesveje, som – indtil andet eventuelt bliver besluttet – er omfattet af parkeringsordningen
RESUME
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har udtalt, at parkeringsordningen på de offentlige veje, herunder det forhold, at prisen på beboerlicens og erhvervslicens er forskellig, er lovlig.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har endvidere udtalt, at det er i strid med lovgivningen, at Københavns Kommune har indgået aftale på privatretligt grundlag om private fællesvejes tilslutning til den parkeringsordning for brokvartererne, der administreres af kommunen.
Indenrigs- og Sundhedsministeriets hovedsynspunkt er, at når der ikke er givet direkte lovhjemmel hertil i privatvejsloven, er det ikke er en kommunal opgave at opkræve betaling for parkering på private veje, men at lovgivningen tillader de private vejejere selv at indføre et afgiftssystem. Det følger heraf, at Københavns Kommune ikke kan være part i en privatretlig aftale om opkrævning af afgifter.
Københavns Kommunes advokat, LINDH STABELL HORTEN A/S, mener imidlertid, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet har misforstået den procedure, som Københavns Kommune har anvendt ved indførelsen af parkeringsordningen. Advokatfirmaet finder herunder, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet har overset, at parkeringsordningen også på de private fællesveje blev indført under overholdelse af de offentligretlige procedurer for indførelse af tidsbegrænsningen, og at politiet har været løbende inddraget og har samtykket til indførelsen og udformningen af parkeringsordningen. Advokatfirmaet har derfor meddelt Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at parkeringsordningen er indført med hjemmel i færdselslovens § 92 og privatvejslovens § 44. Politiet er enig i denne betragtning jf. bilag C. Samtidigt har advokatfirmaet varslet, at Københavns Kommune ønsker snarest belejligt at drøfte en række andre forhold vedrørende Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse.
Bygge- og Teknikforvaltningen og advokatfirmaet er enige om, at der kan gå en vis tid, inden alle relevante spørgsmål er gennemdrøftet med Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Der er derfor behov for at fastlægge en forvaltningsmæssig holdbar administrationspraksis i denne afklaringsperiode. Indstillingen rummer de elementer, der efter forvaltningens opfattelse er nødvendige hertil.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har den 8. april 2003 taget stilling til den klage over parkeringsordningen i brokvartererne, der har været indgivet af Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger. Ministeriet tager ikke blot stilling til den konkrete påstand om, at parkeringsordningen skulle være i strid med grundlovens § 43 men også til parkeringsordningens lovlighed som sådan.
Det er Indenrigs- og Sundhedsministeriets opfattelse, at parkeringsordningen på de offentlige veje, herunder det forhold, at prisen på beboerlicens og erhvervslicens er forskellig, er i overensstemmelse med lovgivningen. Ministeriet agter derfor ikke at fortage sig videre i denne del af sagen.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har endvidere taget stilling til, om Københavns Kommune har handlet i overensstemmelse med lovgivningen ved på privatretligt grundlag at indgå aftaler om private fællesvejes tilslutning til parkeringsordningen, der administreres af kommunen. Det kan efter Indenrigs- og Sundhedsministeriets opfattelse ikke anses for lovligt, at Københavns Kommune på privatretligt grundlag har indgået aftaler til varetagelse af formål, der er omfattet af den lovgivning, der gælder for regulering af færdselsmæssige foranstaltninger på private fællesveje.
Hvad angår opkrævning af betaling for erhvervslicens og dagbilletter for parkering på private fællesveje, er der efter Ministeriets opfattelse tale om en skat, der ikke er lovhjemmel til at opkræve.
Hvad angår beboerlicenserne, hvor prisen ikke overstiger omkostningerne ved ordningens administration, lægger Ministeriet vægt på, at Københavns Kommune ikke uden lovhjemmel først kan pålægge private vejejere en indskrænkning i deres adgang til at råde over deres ejendom for derefter at opkræve betaling fra ejere og andre private for at dispensere for disse restriktioner. Efter ministeriets opfattelse er der tilstrækkelige reguleringsmuligheder i færdselsloven og lov om private veje til offentlig regulering af færdslen – og herunder parkeringen – på de private fællesveje.
Efter Indenrigs- og Sundhedsministeriets opfattelse vil Københavns Kommune således være forpligtet til at ændre parkeringsordningen i brokvartererne, så der ikke længere betales for parkering på private fællesveje. Rent praktisk ville dette indebære, at der ved udkørsel fra de private fællesveje skulle skiltes, at man nu kører ind i 2-timers zonen i brokvartererne. Der vil kræve en samlet plan for skiltning som søger at begrænse skiltningen mest muligt så denne ikke bliver uoverskuelig og fortsat bygger på at der principielt anvendes "zoneskiltning" i Københavns Kommune. Vej og Park har skønnet, at udgifterne til ændret skiltning vil udgøre ca. 1,2 mio. kr.
Fastholdelse af Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse vil indebære, at der er et antal beboere og virksomheder, der fra parkeringsordningen trådte i kraft og indtil udtalelsen faldt, ulovligt har været opkrævet et gebyr for udstedelse af licenser. Disse beboere og virksomheder vil efter omstændighederne have krav på at få deres licensbetalinger tilbagebetalt. Tilsvarende vil de, der er blevet pålagt P-afgifter for overtrædelse af 2-timers reglen på private fællesveje, have krav på tilbagebetaling af afgifterne, hvis Indenrigs- og Sundhedsministeriets nuværende udtalelse lægges til grund . (Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse beror på dette punkt – som ovenfor nævnt – på en misforståelse af de faktiske forhold.) Samlet set betyder det – opgjort på baggrund af Parkering Københavns registreringer – at der skal tilbagebetales i alt ca. 2.5 mio. kr. til licensmodtagere og ca. 6 mio. kr. til refundering af p-afgifter. 3 af de 6 mio. kr. skal tilbagebetales af Staten, som modtager halvdelen af udstedte afgifter. Parkering København vil herudover have administrative ekstraudgifter i forbindelse hermed på ca. 0,5 mio. kr.
Derudover vil det være nødvendigt at Københavns Kommune iværksætter en systematisk information både til offentligheden og til husstande og virksomheder på de private fællesveje der hidtil har været underlagt ordningen, om de ændrede vilkår. Bygge- og Teknikforvaltningen skønner at denne information vil koste ca. 0,5 mio. kr.
Økonomi
Som det fremgår af ovenstående skønner Bygge- og Teknikforvaltningen at det vil koste Københavns Kommune ca. 6-7 mio. kr. at efterleve kravene til lovliggørelse af parkeringsordningen i brokvartererne, såfremt Indenrigs- og Sundhedsministeriet fastholder sin udtalelse og Københavns Kommune vælger ikke at prøve udtalelsen ved domstolene. I beløbet indgår en omkostning på ca. 1,2 mio. kr. til ændring af skiltningen.
Med hensyn til de fremtidige økonomiske konsekvenser er det Bygge- og Teknikforvaltningens opfattelse, at selvom de tilmeldte private fællesveje udelukkes af ordningen, vil mange stadig købe licens for at kunne parkere på de offentlige veje i området.
Miljøvurdering
Bygge- og Teknikforvaltningen skønner, hvis de private fællesveje tages ud af ordningen, at det fald i pendlertrafik på 12.000 rejsende, der har været opnået med parkeringsordningen indtil nu, vil blive reduceret med ca. 15%. Lokalt vil der ved udskiltning kunne opstå et betydeligt øget pres på parkeringspladser i private fællesveje. I bilag D er vist, hvilke veje, der er tilmeldte private fællesveje.
Høring
Inden Indenrigs- og Sundministeriet afgav sin udtalelse, har der været foretaget høringer af alle relevante myndigheder, herunder Københavns Kommune. Bygge- og Teknikforvaltningen har derfor ingen kommentarer til de gennemførte høringer.
BILAG VEDLAGT
A: Brevforslag af 22. april 2003 fra LINDH STABELL HORTEN A/S:
B: Brev af 15. april 2003 fra LINDH STABELL HORTEN A/S med bilag.
C: Brev af den 14. April 2003 fra Politiet
D: Kort over tilmeldte private fællesveje.
Ole Bach