Status for arbejdet med integrationspolitikken
Status for arbejdet med integrationspolitikken
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 30. januar 2002
Sager til beslutning
7. Status for arbejdet med integrationspolitikken
BTU 15/2002 J.nr. 159.0006/99
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender, at redegørelsen for udvalgets arbejdet med integrationspolitikken, der er optrykt i sagsbeskrivelsen, sendes til Det Rådgivende Integrationsudvalg
RESUME
Formanden for Det rådgivende Integrationsudvalg har anmodet om en kort status til Integrationsudvalget om Bygge- og Teknikudvalgets integrationsarbejde. I redegørelsen rapporteres om igangsatte og planlagte tiltag i forvaltningen.
SAGSBESKRIVELSE
Formanden for Det Rådgivende Integrationsudvalg har med brev af 1. november 2001 anmodet samtlige stående udvalg og Økonomiudvalget om at afgive en kort status til Integrationsudvalget om integrationsarbejdet. Baggrunden er, at Borgerrepræsentationen den 14. juni 2000 vedtog en overordnet integrationspolitik med tilhørende indsatsområder for Københavns Kommune. Samtidig vedtog man at pålægge de stående udvalg og Økonomiudvalget hvert år i februar, første gang i 2002, at afgive en kort årlig status til Integrationsudvalget vedrørende arbejdet med integrationsområdet. Integrationsudvalget skal afgive en samlet redegørelse til Borgerrepræsentation herom.
Redegørelse til Det Rådgivende Integrationsudvalg
"Formanden for Det Rådgivende Integrationsudvalg har med brev af 1. november 2001 anmodet samtlige stående udvalg og Økonomiudvalget om at afgive en kort status til Integrationsudvalget om integrationsarbejdet, idet udvalget skal afgive en samlet redegørelse til Borgerrepræsentationen i form af en statusrapport. I brevet er der angivet en fælles disposition for udvalgenes besvarelse:
- Hvilke integrationsfremmende initiativer er iværksat / gennemført?
- Er der planlagt integrationsfremmende tiltag, som ikke er iværksat?
- Er der vedtaget konkrete målsætninger for udvalgsarbejdet indenfor rammerne af integrationspolitikken med tilhørende indsatsområder?
- I hvilket omfang samarbejdes der med andre udvalg/forvaltninger om integrationsindsatsen og hvordan koordineres arbejdet?
- Evalueres der på de enkelte integrationsinitiativer og er effekten af integrationsarbejdet målbar?
- Hvilke konkrete resultater er opnået på integrationsområdet og kan resultaterne dokumenteres i form af evalueringer, statistikker mv.?
ad A) Hvilke integrationsfremmende initiativer er iværksat / gennemført?
Forvaltningen som helhed: I stillingsopslag indsætter forvaltningen den af Borgerrepræsentationen vedtagne passus om, at alle opfordres til at søge uanset alder, køn, religion eller etnisk oprindelse. Ved ansættelsesprocedurer bestræber forvaltningen sig på at tilgodese Kommunens overordnede integrationsmål om forøgelse af antallet af beskæftigede af anden etnisk herkomst end dansk.
Som opfølgning på Kommunens personalepolitiske regnskab, der blev udgivet i august 2001, har Bygge- og Teknikforvaltningen bedt ca. 600 medarbejdere i forvaltningen om at besvare et spørgeskema, bl.a. om holdninger til etnisk ligestilling. Rapporten herom ventes offentliggjort i marts 2002. I foråret 2002 vil der desuden blive afholdt et ledelsesseminar, hvor etnisk ligstilling vil være et af emnerne.
Københavns Brandvæsen: Københavns Brandvæsen deltager fremdeles i Dialogggruppen og Pladsgruppen i Indre Nørrebro Bydel. I 2001 havde Dialoggruppen følgende medlemmer: Bydelschefen for Indre Nørrebro Bydel, repræsentanter for Københavns Politi, Operativ leder af brand- og redningstjenesten i Københavns Brandvæsen og udvalgte medarbejdere fra forvaltninger og institutioner i områder. Pladsgruppen, der fungerer som arbejdsgruppe under Dialoggruppen, har i 2001 haft repræsentanter fra de forskellige institutioner i området som medlemmer, bl.a. fra nærpolitiet og Københavns Brandvæsen. Begge grupper blev nedsat efter urolighederne i bydelen i 1997 med det formål at medvirke til at forebygge lignende episoder i fremtiden. Gruppernes opgave er at være bindeled mellem medarbejderne, der arbejder i området, og de lokaliteter, hvor unge af såvel dansk som anden etnisk herkomst ved deres optræden kan vanskeliggøre medarbejdernes opgaveløsning. I grupperne drøftes der generelle tiltag og enkeltproblemer. Der udveksles erfaringer og træffes aftaler om kontaktmuligheder til gruppernes bagland. Herudover tager grupperne bl.a. initiativ til iværksættelse af fritidsaktiviteter som sport og lektielæsning.
Københavns Brandvæsen er desuden gået ind i et pilotprojekt sammen med SSP-sekretariatet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der skal give unge "utilpassede" personer af såvel dansk som anden etnisk herkomst mulighed for under faste rammer at opleve vilkårene på en arbejdsplads. Formålet med projektet, der starter i januar 2002, er at give de unge lejlighed til at opleve arbejdspladserne positivt, så de kan få et andet forhold til omgivelserne og til det at komme i arbejde. I projektet indgår også, at de unge gives kompetence inden for førstehjælp og brandslukning. Som instruktør i pilotprojektet vil der medvirke en række brandfolk, der deltager på frivillig basis. BG Fonden og Bikuben Fonden støtter projektet med 150.000 kr.
Kommune Teknik København: Kommune Teknik København er opmærksom på, at der ikke til alle virksomhedens stillinger er krav om et fejlfrit dansk. Således var der i sommeren 2001 ansat et stort antal sæsonarbejdere af anden etnisk herkomst end dansk. Blandt den faste stab af medarbejdere og lærlinge er der ligeledes personer af anden etnisk herkomst end dansk. Kommune Teknik København har åbnet mulighed for, at der – i stillinger som nødvendiggør et bedre dansk sprog – efter aftale mellem ledelsen og medarbejderen kan tilbydes deltagelse i danskkurser. I øvrigt er ledelsen af virksomhedens kantine opmærksom på, at maden skal være så varieret som muligt, således at alle ansatte har mulighed for at købe mad mv.
Vej & Park: I forbindelse med udviklingen af Kommunens parker og grønne områder har Vej & Park i 2001 været opmærksom på, at borgere af anden etnisk herkomst end dansk kunne bidrage med ideer og have særlige behov, der bør tilgodeses. I arbejdet med parkbrugerråd har der således - uden held - været rettet henvendelse til INDSAM – de etniske mindretals landsdækkende paraplyorganisation – for kontakt til relevante deltagere fra de etniske grupper. I arbejdet med Pleje- og Udviklingsplaner valgte Parkbrugerrådet for Fæstningsringen med Vej & Park at afholde to parkvandringer med henholdsvis armenere og afghanere. Personerne blev fundet via henvendelser til adskillige etniske/kulturelle foreninger, som så igen pegede på de deltagende personer. Dette medførte dog en væsentlig underrepræsentation af kvinder. Parkbrugerrådet og Vej & Park havde gode erfaringer med van dringerne, og tilsvarende har de to grupper udtrykt glæde over at være blevet hørt.
I samarbejde med en gruppe somaliere, Somalia Mothers Society, gennemførte naturvejlederne i Vej & Park et åbent arrangement for Kommunens borgere bl.a. med det formål at lægge kimen til en kulturel tilnærmelse gennem gensidigt kendskab. Naturvejlederne har desuden afviklet en turrække med en sprogskole for døve indvandrere. Fokus i denne type ture lægges på, hvad der er tilladt og hvilke oplevelser man kan få i den danske natur.
Vej & Park har også i 2001 udsendt materiale på flere sprog til forældre til børn med skolestart. I forbindelse med denne kampagne om trafiksikkerhed følger en periode med annoncering på HT-busser. I 2001 var personvalget af de afbildede børn etnisk repræsentative.
Endelig har Vej & Park indrettet et bederum for sine muslimske ansatte.
Københavns Kirkegårde: Københavns Kirkegårde har pr. 1. december 2001 udarbejdet gravstedserklæringer på arabisk og urdu, som skal underskrives af familien i forbindelse med køb af muslimsk gravsted.
Fra samme dato har Københavns Kirkegårde taget en ny muslimsk afdeling i brug på Bispebjerg Kirkegård. Denne afdeling adskiller sig fra den muslimske afdeling på Vestre Kirkegård ved, at afdøde kan blive begravet korrekt i forhold til Mekka.
ad B) Er der planlagt integrationsfremmende tiltag, som ikke er iværksat?
Kommune Teknik København: I Kommune Teknik København pågår et arbejde med at få gennemført en ligestillingspolitik, der blandt andet vil komme til at omhandle etnisk ligestilling.
Vej & Park: Vej & Park forventer at videreføre de under ad A) nævnte initiativer i 2002. Endvidere åbner Vej & Park et naturværksted ved Utterslev Mose i 2002. De daglige brugere vil være at finde inden for den almindelige institutions- og skoleverden samt grupper og foreninger, der tematisk skal beskæftige sig med naturen. Naturvejlederne vil tillige tage kontakt til etniske privatskoler, når man har et reelt tilbud til deres elever. Naturvejlederne vil også kontakte sprogskolerne. For også at få kontakt til diverse interessegrupper indenfor indvandrergrupperne, har man anmodet INDSAM om at være et bindeled.
Brochuren til forældre med skolestartende børn genoptrykkes i 2002 eller 2003, og i den forbindelse overvejes det at udvide antallet af sprog i brochuren.
I 2002 igangsætter Storkøbenhavns Trafiksikkerhedsråd en kampagne for brug af børneseler og -sæder i biler. Vej & Park overvejer hvorvidt man skal følge kampagnen op med flersproget materiale om temaet rettet mod de i Københavns Kommune bosiddende forældre af anden etnisk herkomst end dansk.
Vej & Park udgiver materiale om regler for vareudstilling og reklameskilte i forbindelse med udlejning af vejareal, der udsendes til godt 4000 forretningsdrivende en gang om året. Det overvejes om dette materiale skal foreligge på flere sprog end dansk.
ad C) Er der vedtaget konkrete målsætninger for udvalgsarbejdet indenfor rammerne af integrationspolitikken med tilhørende indsatsområder?
Forvaltningen som helhed: Som en fortsættelse på den under ad A) nævnte opfølgning på Kommunens personalepolitiske regnskab overvejes det at opstille en konkret målsætning for andelen af medarbejdere i forvaltningen af anden etnisk herkomst end dansk.
Vej & Park: Vej & Park har nedsat en arbejdsgruppe, der i øjeblikket udarbejder oplæg til hvorledes forvaltningsenheden kan styrke arbejdet for enhedens sociale ansvar, herunder integration. På baggrund af dette arbejde vil man definere en række konkrete initiativer og målsætninger herfor. Under forudsætning af Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse vil initiativerne vil blive sat i værk senest i 2003.
ad D) I hvilket omfang samarbejdes der med andre udvalg/forvaltninger om integrationsindsatsen og hvordan koordineres arbejdet?
Forvaltningen som helhed: Bygge- og Teknikforvaltningen er repræsenteret i følgegruppen under Det rådgivende Integrationsudvalg og i Arbejdsgruppen til revidering af Handlingsplan for Etnisk Ligestilling.
Københavns Brandvæsen: Som nævnt under ad A) samarbejder Københavns Brandvæsen med SSP-sekretariatet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om et pilotprojekt vedrørende unge "utilpassede" personer, herunder unge af anden etnisk herkomst end dansk.
ad E) Evalueres der på de enkelte integrationsinitiativer og er effekten af integrationsarbejdet målbar?
Forvaltningen som helhed: Der foretages ikke en samordnet evaluering af initiativerne, men i de forvaltningsenheder, der har initiativer i gang, pågår der til stadighed en erfaringsopsamling som grundlag for beslutning om hvordan initiativerne skal videreføres.
For de igangværende initiativer er effekten målbar på den måde, at antallet af personer, der deltager, vil kunne gøres op. I forbindelse med kommende initiativer vil forvaltningen forsøge at udarbejde metoder til en mere nuanceret opgørelse af effekten.
ad F) Hvilke konkrete resultater er opnået på integrationsområdet og kan resultaterne dokumenteres i form af evalueringer, statistikker mv.?
Forvaltningen som helhed: Udover opgørelsen i Økonomiforvaltningens notat af 10. september 2001 over medarbejdere i Københavns Kommune opgjort efter etnisk baggrund foreligger der ikke dokumentation for resultaterne af Bygge- og Teknikforvaltningens integrationsarbejde. Af den nævnte opgørelse fremgår det, at 3,6% af forvaltningens medarbejdere er af anden etnisk herkomst end dansk.
Bygge- og Teknikudvalget har godkendt dette brev i udvalgets møde den 30. januar 2002. En udskrift af beslutningsprotokollen er vedlagt.
Søren Pind
Jens Jacobsen"
BILAG VEDLAGT
Brev af 1. november 2001 fra formanden for Det rådgivende Integrationsudvalg
Jens Jacobsen