Mødedato: 30.01.2002, kl. 14:00

Dispensation fra lokalplan "Fisketorvet" til to fjernvarmeledninger

Dispensation fra lokalplan "Fisketorvet" til to fjernvarmeledninger

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. januar 2002

 

Sager til beslutning

2. Dispensation fra lokalplan "Fisketorvet" til to fjernvarmeledninger

BTU 29/2002 J.nr. 611:130.0009/02

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der i forbindelse med en opfyldning af et mindre vandareal i Tømmergraven til brug for placering af 2 fjernvarmeledninger meddeles dispensation på nærmere angivne vilkår fra lokalplan nr. 202, § 3, stk. 1, om opfyldning af vandarealer

RESUME

Københavns Energi har søgt om tilladelse til at lade foretage en opfyldning langs kaj 91 i vestenden af Tømmergraven i Københavns Havn med henblik på at placere 2 fjernvarmeledninger fra H. C. Ørsted Værket. Fjernvarmeledningerne skal betjene Fisketorvsområdet, Kalvebod Brygge og store dele af Vesterbro med lavtemperaturfjernvarme. Ud for Tømmergraven vil det på grund af skærende ledninger og af hensyn til de trafikale forhold i området være forbundet med store gener at placere ledningerne i eksisterende arealer. Københavns Energi finder derfor, at det er teknisk og økonomisk mest forsvarligt at placere ledningerne i eget tracé i et opfyldt areal i Tømmergraven. Opfyldningen sker ved, at der etableres et nyt bolværk i form af en forankret stålspunsvæg ca. 3,5 m foran det eksisterende bolværk svarende til en opfyldning på ca.190 m2. Det eksisterende bol værk, der ejes af Københavns Havn A/S er fra 1907 og har en restlevetid på 5 – 10 år.

Det område, der skal opfyldes, er omfattet af lokalplan nr. 202 "Fisketorvet". Lokalplanen muliggør, at visse arealer langs Kalvebod Brygge, i Gasværkshavnen, langs havneløbet og i Tømmergraven kan opfyldes. Af lokalplanens § 3, stk. 1, og tegning nr. 26.338 fremgår hvilke vandarealer, der kan opfyldes, og af § 1, at vandarealer i øvrigt opretholdes som sådanne. I henhold til lokalplanens § 10, stk. 5, forudsættes opfyldte arealer kajsat efter kommunens nærmere bestemmelser.

Projektet afviger fra lokalplanens bestemmelser, fordi opfyldningen langs kaj 91 sker uden for de arealer, hvor lokalplanen tillader opfyldninger i henhold til § 3, stk. 1, og kræver derfor en dispensation fra lokalplanen. I den anledning har forvaltningen i perioden fra den 9. maj til den 28. maj 2001 foretaget den i henhold til planloven § 20, stk. 1, forudsatte naboorientering og har modtaget 3 indsigelser.

Indsigelserne vedrører dels mere overordnede spørgsmål om den rekreative anvendelse af havneområderne til sejlsport, herunder Tømmergraven, dels helt specifikt opfyldningens indflydelse på anvendelsen af den inderste del af Tømmergraven til rosport og anden sejlads. Indsigelserne indeholder desuden en række forslag til udformningen af den nye kaj. Indsigelserne har været forelagt Københavns Energi, hvis bemærkninger er nærmere omtalt nedenfor.

Nærværende indstilling har afventet forhandlinger mellem Københavns Havn A/S og Københavns Energi om, på hvilke betingelser Københavns Energi skal råde over det opfyldte areal. Parterne er nu enige om, at Københavns Havn bliver ejer, og at Københavns Energi får en brugsret til det opfyldte areal.

Under henvisning til Københavns Energis oplysninger om, at det vil være forbundet med store gener at placere ledningerne i eksisterende arealer, anbefales det, at der gives de nødvendige dispensationer fra lokalplanens § 3, stk. 1, til den ansøgte opfyldning. Dispensationen foreslås betinget af følgende:

  • Det opfyldte areal skal kajsættes som beskrevet i ansøgningen, idet bolværkshammeren dog skal være i granit som den eksisterende bolværkshammer.
  • Det opfyldte areal skal befæstes med chaussésten og fortovsfliser, således at belægningen fremtræder bymæssigt og kan fungere som 1. etape af den kommende promenade.
  • Den eksisterende granitkajkant skal fjernes. Den kan eventuelt genbruges til den nye bolværkshammer.
  • Projektet skal gennemføres i overensstemmelse med Kystdirektoratets godkendelse.
  • Endelig betinges det, at det endelige projekt for så vidt angår udformningen af kaj, bolværkshammer og belægninger fremsendes til forvaltningens godkendelse, jf .lokalplanens § 10, stk. 1 og 5.

SAGSBESKRIVELSE

Ansøgning og baggrund

Københavns Energi har søgt om tilladelse til at lade foretage en opfyldning langs kaj 91 i vestenden af Tømmergraven i Københavns Havn med henblik på at placere 2 fjernvarmeledninger fra H. C. Ørsted Værket til betjening af Fisketorvsområdet, Kalvebod Brygge og store dele af Vesterbro med lavtemperaturfjernvarme. Ledningerne er allerede placeret i Skibbroen og Tømmergravsgade og mangler kun at blive forbundet via opfyldningen i Tømmergraven.

Opfyldningen skal ske i forbindelse med, at der gennemføres et ledningsprojekt med 2 fjernvarmerør i Tømmergravsgade. Ud for Tømmergraven vil det på grund af skærende ledninger og af hensyn til de trafikale forhold i området være forbundet med store gener at placere ledningerne i eksisterende arealer. Københavns Energi finder derfor, at det er teknisk og økonomisk mest forsvarligt at placere ledningerne i eget tracé i et opfyldt areal i Tømmergraven.

Projektet går ifølge ansøgningen ud på, at der skal foretages opfyldning af et ca. 190 m2 stort areal langs kaj 91 med henblik på at placere de 2 fjernvarmerør i det nye areal. Opfyldningen sker ved, at der etableres et nyt bolværk i form af en forankret stålspunsvæg ca. 3,5 m foran det eksisterende bolværk. Den nye spunsvæg forberedes for 4 m vanddybde, men der foretages ikke uddybning i forbindelse med projektet. Opfyldningen foretages med bunddække af ral og med sandfyld omkring fjernvarmerørerne. Opfyldningen befæstes med fliser. Spunsvæggen forsynes med friholderværk i tømmer samt redningsliner, pullerter og redningsstiger efter Københavns Havns almindelige retningslinier for bolværker. Den nye bolværkshammer ønskes udført i træ, og kajen opbygges ifølge Københavns Energi efter samme principper som kajen mod Kalvebod Brygge. Der l&ae lig;gges fortovsfliser imellem den eksisterende og den nye kajkant.

Som led i projektet vil en gammel tilkørselsrampe til et tidligere færgeleje i bunden af Tømmergraven blive fjernet.

Endelig kan det oplyses, at Københavns Energi har overvejet at placere ledningerne i en træbrygge etableret foran det nuværende bolværk. Denne løsning har man opgivet på grund af risikoen for isskruninger, som vil kunne ødelægge fjernvarmerørerne og som er større i bunden af et havnebassin end andre steder i havnen.

Det eksisterende bolværk ejes af Københavns Havn A/S, der ligeledes ejer ejendommen matr. nr. 1565 Udenbys Vester Kvarter, København, beliggende langs Skibbroen, og ejendommen matr. nr. 1518 ibid., beliggende Tømmergravsgade 13, hvorpå Københavns Roklub har sit klubhus.

Københavns Havn har oplyst, at det eksisterende bolværk er fra 1907. Københavns Havn har ikke sikre oplysninger om bolværkets nuværende tilstand. Hovedboltene er dog tærede. Bolværket skønnes at have en restlevetid på 5 – 10 år.

Københavns Energi oplyser, at der på et møde i december 2001 blev opnået enighed mellem Københavns Havn og Københavns Energi om, at Københavns Havn bliver ejer af det opfyldte areal og bolværket. Københavns Energi får brugsretten til arealet samt vedligeholdelsespligten. Der er desuden enighed om den overordnede udformning af bolværket. Forhandlingerne om, på hvilke betingelser Københavns Energi skal råde over det opfyldte areal, er årsagen til, at sagen har trukket ud.

Tømmergravsgade er på strækningen langs kaj 91 en del af ejendommen matr. nr. 1564 Udenbys Vester Kvarter, København, og er udlagt til privat fællesvej. Ejendommen ejes af Skanska A/S.

Der henvises til bilag A, der viser Tømmergraven og omgivende ejendomme langs Skibbroen og Tømmergravsgade samt det fremtidige opfyldte areal, bilag B, der viser tegning nr. 26.338 fra lokalplan nr. 202, samt til bilag C1 og C2, der viser fotos af området ved Tømmergraven.

Andre myndigheder

Ifølge lov om Københavns Havn A/S skal opfyldninger i havnens søområde godkendes af Trafikministeriet.

Kystdirektoratet har på ministeriets vegne godkendt opfyldningen den 5. april 2001 på en række vilkår, herunder at der skal indhentes en dispensation fra lokalplan nr. 202, og at der skal indgås aftale med Københavns Havn om opfyldningen. Det skal også sikres, at indfatningen hindrer fyldmaterialer i at sive ud på søterritoriet, og at indfatningen holdes i god og forsvarlig stand. Væsentlige udvidelser eller ændringer kræver Kystdirektoratets godkendelse. Såfremt anlægget ikke fuldføres eller det af anden grund anses for påkrævet, kan Trafikministeriet eller Kystdirektoratet forlange de fornødne foranstaltninger udført til sikring af, at anlægget ikke er til ulempe for omgivelserne. Opfyldningen skal være tilendebragt senest den 31. december 2003.

Kystdirektoratet har desuden vurderet, at projektet ikke er omfattet af Trafikministeriets bekendtgørelse om miljømæssig vurdering af anlæg på søterritoriet (bkg. nr. 128 af 1. marts 1999). Hovedstadens Udviklingsråd har ligeledes vurderet, at projektet ikke er omfattet af reglerne om VVM i bekendtgørelse om supplerende regler i medfør af lov om planlægning (bkg. nr. 428 af 2. juni 1999).

Planforhold

Den del af Tømmergraven, hvor opfyldningen skal ske, er omfattet af lokalplan nr. 202 "Fisketorvet".

Ifølge lokalplanens § 1 er det blandt andet planens formål at muliggøre, at visse arealer langs Kalvebod Brygge, i den sydlige del af Gasværkshavnen, langs havneløbet og i Tømmergraven kan opfyldes, og at sikre, at vandarealer i øvrigt opretholdes som sådanne.

Af lokalplanens § 3, stk. 1, fremgår det, at de på vedlagte tegning nr. 26.338, bilag B, med krydsskravering angivne vandarealer kan opfyldes.

Af lokalplanens § 10, stk. 5, fremgår det, at opfyldte arealer forudsættes kajsat efter kommunens nærmere bestemmelser, og at eksisterende kajer forudsættes opretholdt.

Af lokalplanens § 10, stk. 6, fremgår det, at der langs vandarealer skal anlægges offentligt tilgængelige promenader – herunder langs kaj nr. 91, hvor opfyldningen skal ske. Promenaden skal være mindst 8 m bred på blandt andet denne strækning og egnet for cyklister og fodgængere. Promenaderne skal med hensyn til den nærmere placering, afgrænsning, belægning, belysning, inventar, beplantning m.v. udformes efter kommunens nærmere bestemmelse. Promenaderne skal henligge uindhegnede.

Endvidere skal offentligt tilgængelige friarealer, herunder promenader og arealer langs hermed, udformes med en bymæssig karakter efter magistratens (nu Bygge- og Teknikforvaltningen) nærmere godkendelse, jf. lokalplanens § 10, stk. 1.

Af lokalplanens § 3, stk. 2, fremgår det, at opfyldte arealer overgår til byzone.

Endelig fremgår det af § 12, at der ikke må foretages opfyldninger, før der er opnået tilladelse fra Trafikministeriet som følge af statens højhedsret over søterritoriet.

Projektet afviger fra lokalplanens bestemmelser, fordi opfyldningen langs kaj 91 sker uden for de områder, hvor lokalplanen tillader opfyldninger i henhold til § 3, stk. 1.

Dispensation

Kommunen kan meddele dispensation fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af lov om planlægning § 19 og lokalplanens § 16.

Under henvisning til at lokalplanen åbner mulighed for opfyldninger, og til at der i denne sag er tale om et begrænset areal, vurderer forvaltningen ikke, at opfyldningen er i strid med planens formålsbestemmelser om opretholdelse af vandarealer.

Under henvisning til Københavns Energis oplysninger om, at det vil være forbundet med store gener at placere ledningerne i eksisterende arealer, kan man anbefale, at der gives den nødvendige dispensation fra lokalplanens § 3, stk. 1, til den ansøgte opfyldning på følgende betingelser:

  • Det opfyldte areal skal kajsættes som beskrevet i ansøgningen, idet bolværkshammeren dog skal være i granit som den eksisterende bolværkshammer.
  • Det opfyldte areal skal befæstes med chaussésten og fortovsfliser, således at belægningen fremtræder bymæssigt og kan fungere som 1. etape af den kommende promenade.
  • Den eksisterende granitkajkant skal fjernes. Den kan eventuelt genbruges til den nye bolværkshammer.
  • Projektet skal gennemføres i overensstemmelse med Kystdirektoratets godkendelse.
  • Endelig betinges det, at det endelige projekt for så vidt angår udformningen af kaj, bolværkshammer og belægninger fremsendes til forvaltningens godkendelse, jf. herved forudsætningen i lokalplanens § 10, stk. 5, om, at kajsætning af opfyldte arealer sker efter Magistratens (nu Bygge- og Teknikforvaltningen) nærmere godkendelse, og § 10, stk. 1, om at promenader og arealer langs hermed skal udformes bymæssigt efter Magistratens (nu Bygge- og Teknikforvaltningens) nærmere godkendelse.

En dispensation på disse vilkår er i overensstemmelse med retningslinierne i "Promenader langs havnen, kanalerne og kysten", der blev tiltrådt i Borgerrepræsentationens møde den 26. august 1999 (BR 337/99).

Naboorientering

Plan & Arkitektur har i perioden fra den 9. maj til den 28. maj 2001 foretaget den i henhold til planloven § 20, stk. 1, forudsatte naboorientering. Der er i den anledning modtaget 3 indsigelser.

1) Brev af 17. maj 2001 fra Dansk Forening for Rosport, Københavnskredsens bestyrelse v/ kredsformand Michael Kassow

Foreningen mener, at det beskrevne projekt er i strid med kommunens overordnede hensigt om, at havneområder, der ikke længere anvendes erhvervsmæssigt, skal anvendes til rekreative områder.

Foreningen gør opmærksom på, at der er foretaget opfyldninger i Gasværkshavnen i forbindelse med etableringen af "Fisketorvet" uden kompenserende udgravninger. Det er irrelevant, at færgerampen fjernes, idet denne alligevel ville blive fjernet før eller siden.

Københavns Roklubs pontoner er allerede i dag vanskelige at anvende på grund af pladsforholdene. Efter opfyldningen vil den inderste del af pontonen ikke kunne anvendes, fordi bolværket kommer for tæt på.

Udover Københavns Roklub anvender også lystbåde og husbåde Tømmergraven, og der er ikke plads til yderligere beskæring af Tømmergravens areal.

Sydhavnen er velegnet til træningsbane for motionsroere og på længere sigt til kaproningsbane. En forudsætning er etablering af områder med roligt vand, hvor lettere materiel og unge roere kan sættes i vandet og lægge til. Tømmergraven er netop et sådant beskyttet sted.

Under henvisning til ovenanførte bør fjernvarmerørerne efter foreningens opfattelse føres over Tømmergraven i frit hængte rør i en passende højde over vandoverfladen.

Meddeles der alligevel dispensation til projektet ønsker foreningen en servitut tinglyst på bolværket, som forbyder fortøjning af skibe og andre former for blokering af bolværket af hensyn til manøvremulighederne for robåde og lignende fartøjer.

Bemærkninger

Kommunens overordnede politik vedrørende havnen og kysterne er blandt andet at forbedre de rekreative muligheder, hvilket også finder udtryk i lokalplanens formålsparagraf om etablering af offentligt tilgængelige promenader langs vandet.

Kun en beskeden del af Tømmergraven vil blive berørt af opfyldningen, og ramperne til det gamle færgeleje bliver fjernet som led i opfyldningen. På denne baggrund finder forvaltningen, at opfyldningsprojektet vil medføre en forbedring rent æstetisk, og at den beskedne fremrykning af kaj 91 ikke vil kunne få større indflydelse på mulighederne for sejlads i området.

Det er korrekt, at den fremrykkede kaj 91 vil komme tæt på Københavns Roklubs slæbested for både. Som det fremgår nedenfor har Københavns Roklub også fremsendt en indsigelser, hvoraf det fremgår, at Københavns Roklub kan leve med opfyldningen på nærmere angivne forudsætninger ( maksimal fremrykning af kaj med 3,5 m og uden bådebro m.v.), som Københavns Energi ved brev af 4. oktober 2001 meddeler at kunne imødekomme. På denne baggrund finder forvaltningen, at hensynet til Københavns Roklubs interesser er varetaget.

Med hensyn til ønsket om en servitut, der forbyder fortøjning af skibe og andre former for blokering af bolværket, henvises til lokalplanens § 10, stk. 8, hvoraf det fremgår, at marina og lignende samt henlægning af permanent karakter af skibe ved bolværkerne, kræver kommunens godkendelse. I det konkrete tilfælde vil ønsker om henlæggelser ved den nye kaj involvere en konkret vurdering og i den forbindelse høring af roklubben.

Herudover er det Københavns Havn, der som bolværksejer træffer bestemmelse om bolværkernes anvendelse.

2) Brev af 26. maj 2001 fra Københavns Roklub v/ formand Gunner Nielsen

Københavns Roklub, der er beliggende Tømmergravsgade 13, bemærker, at klubben kan leve med opfyldningen under forudsætning af, at bolværket som oplyst kun flyttes 3,5 m ud i Tømmergraven, og at der ikke yderligere kommer bådebro eller lignende ud for kaj 91.

Københavns Roklub forventer, at det område på roklubbens grund, der skal opgraves, vil blive reetableret, og at det til enhver tid under opfyldningsarbejderne skal være muligt at køre ind på klubbens bådplads. Endelig skal det sikres, at bådpladsen kan aflåses i hele projektperioden, og at slæbested til bådene hele tiden er intakt og brugbart.

Bemærkninger

Københavns Energi udtaler i brev af 4. oktober 2001 til indsigelsen fra Københavns Roklub, at man kan imødekomme roklubbens bemærkninger til projektet. Forvaltningen har ikke yderligere bemærkninger til indsigelsen fra Københavns Roklub.

3) Brev af 27. maj 2001 fra Foreningen Skibbroen v/ Anders Clausen

Foreningen, der har adresse Skibbroen 1, har en række forslag til udformningen af kajanlægget efter opfyldningen:

  • Kajhøjden laves så lavt som muligt af hensyn til almindelige lystbåde
  • Friholder laves ca. 20 cm over den daglige vandstand
  • I stedet for almindelige pullerter, svejses der rundjern mellem spunsvæggens indadgående bugter nærved kajkanten med 3-4 meters mellemrum
  • Nuværende rækværk opretholdes, og rækværk af samme type opsættes, hvor færgeklapperne er i dag
  • Der laves trappe fra kajen ind mod Skibbroen og eventuelt trappe op til kajen mod Tømmergravsgade

Endelig ønskes det oplyst om, kajkanten, hvor tilkørselsrampen til det tidligere færgeleje er i dag, vil blive udført med granitsten som den øvrige kaj.

Bemærkninger

Københavns Energi udtaler i brev af 4. oktober 2001 til henvendelsen fra Foreningen Skibbroen, at man vil følge forslagene vedrørende udformningen af den nye kaj, i det omfang det er realiserbart, i et samarbejde med Københavns Havn.

I den forbindelse henledes opmærksomheden på, at det som nævnt er en betingelse for dispensationen, at den endelige udformning af kaj og belægninger fremsendes til forvaltningens godkendelse.

I overensstemmelse med lokalplanens § 10, stk. 6, om at promenader skal henligge uindhegnede kan det allerede nu oplyses, at rækværk ikke kan godkendes opsat.

Som anført ovenfor betinges det, at bolværkshammeren bliver sat i granit.

BILAG VEDLAGT

  • Bilag A. Plan, der viser Tømmergraven, de omgivende ejendomme og det fremtidige opfyldte areal
  • Bilag B. Lokalplantegning nr. 26.338 fra lokalplan 202
  • Bilag C1 og C2, der viser fotos af området ved Tømmergraven

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  • Kopi af indsigelser

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top