Vurdering af mulighederne for og konsekvenserne af en rekreativ anvendelse af arealerne omkring Enghave Station i forbindelse med indstilling om endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave Station"
Vurdering af mulighederne for og konsekvenserne af en rekreativ anvendelse af arealerne omkring Enghave Station i forbindelse med indstilling om endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave Station"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 29. oktober 2003
Sager til drøftelse
28. Vurdering af mulighederne for og konsekvenserne af en rekreativ anvendelse af arealerne omkring Enghave Station i forbindelse med indstilling om endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave Station"
BTU 475/2003 J.nr. 611:121.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen
indstiller, at
RESUME
Bygge- og Teknikforvaltningens
indstilling om endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave Station" efter
supplerende høring blev på
Det samlede areal/byrum - beliggende mellem Enghavevej, jernbanen, Sønder Boulevards nordside og Vester Fælledvej - udgør op mod 15.000 m.2. Heri indgår ca. 1.000 m2 baneareal og de af lokalplanforslaget omfattede to ejendomme på ca. 3.600 m2. Forvaltningen skønner, at det samlede areal på op mod 15.000 m2 afhængigt af udformningen og belægningsvalg vil kunne indrettes til parkmæssige formål for ca. 1.200 – 1.600 kr./ m2 alt efter krav til standard og indretning, hvilket svarer til mellem 15 og 25 mio.kr. Anlægsprisen ved en omlægning af Sønder Boulevard på denne strækning er pga. af de forberedende arbejder med opbrydning af vej, omlægning af vejadgang, ændring af signalanlæg og nedlæggelse af dækningsgrave vurderet til at kunne gennemføres for 10 – 15 mio. kr. Udgiften til indretning af de to erhvervsejendomme til rekreative formål er i størrelsesordenen 5 - 6 mio.kr og for banestyrelsens arealer 1 – 2 mio. kr. Det forudsættes, at oprensning af jorden på det areal, hvor der i dag ligger en benzintank, finansieres i forbindelse med nedlæggelsen af benzintanken.
De ekstra driftsudgifter for sidstnævnte arealer ved anlæggelse af en rekreativ funktion vil være ca. 25-30 kr./ m2 , eller i alt ca. 115-140.000 kr. årligt.
Området kan overvejes indrettet til såvel aktiv som mere afslappet rekreation, hvor de nødvendige stiforløb vil medvirke til at strukturere parken. Adgang til de eksisterende boliger, langs den nordlige del af området, kan afvikles som sivetrafik. For at øge den rekreative værdi er det ønskeligt at nedlægge den nuværende placering af Enghave Station og flytte stationen ud mod Enghavevej. Det betyder, at kørselsmuligheden, herunder for busser, til Enghave Station fjernes. Såfremt stationen opretholdes med sin nuværende placering skal der være offentlig vejadgang hertil. Dette kan ske fra Vesterfælledvej eller ved at fastholde forlængelsen af Slesvigsgade tværs over Sønder Boulevard.
Der vil mod Enghavevej kunne indpasses en daginstitution i 2 etager med et etageareal på ca. 800 m2 og et grundareal på ca. 1.400 m2 i den rekreative anvendelse. Det forudsættes, at der i nødvendigt omfang etableres støjafskærmning mod jernbanen og Enghavevej, samt at der i projekteringen tages højde for eventuelle vibrationer fra jernbanen.
Borgerrepræsentationen har den 5. december 2002 afsat 22 mio.kr. til realisering af Vesterbro Trafik- og Byrumsplan, herunder Sønder Boulevard. Forvaltningen har afholdt det første borgermøde om Sønder Boulevard og arbejder på at tilvejebringe grundlaget for en politisk prioritering af de afsatte midler. Prioritering af disse midler afventer en politisk behandling.
Såfremt herom handlede areal foran Enghave Station ønskes anlagt som et sammenhængende rekreativt rum, kunne dette projekt indarbejdes som et ønske på forvaltningens investeringsplan og realiseres i overensstemmelse med en politisk prioritering af de afsatte midler til parkformål. Der er ikke frie midler på investeringsplanen før 2008. Fremme af projektet før dette tidspunkt, indebærer at andre projekter må udskydes eller der tilvejebringes øget finansiering.
Forvaltningen vurderer, at indretning af arealet til rekreative formål samt daginstitution vil kunne gennemføres uden lokalplan, men finder, i kraft af den væsentlige ændring et egentligt parkanlæg med mulighed for indpasning af institution indebærer, at udarbejdelse af en lokalplan bør overvejes, når der er budgetmæssig baggrund herfor. I forbindelse med den kommende revision af kommuneplanen forudsættes området i givet fald ændret til et område for offentlige rekreative formål med mulighed for indretning af en daginstitution (O1*-område).
Såfremt udvalget ønsker de aktuelle ejendomme anvendt til rekreative formål og institutionsformål forudsættes indstilling om endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave Station" fremmet til Borgerrepræsentationen med bemærkning om, at udvalget indstiller, at det fremlagte lokalplanforslag "Enghave Station" bortfalder.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsdomsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen er blevet anmodet om en udtalelse i forbindelse med en anvendelse af ejendommen til rekreative formål og til institution. Endvidere har HUR udtalt sig vedrørende en eventuel omlægning af busdriften.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anfører, at den vedtagne Børneplan forudsætter en institutionsudbygning på en række navngivne lokaliteter på Vesterbro, hvor arealet ved Enghave Station ikke indgår, men da der foreligger en række usikkerheder om tidshorisont, realisérbarhed og mulige antal institutionspladser på lokaliteterne, så ønsker forvaltningen, at der åbnes mulighed for etablering af en daginstitution inden for lokalplanområdet omkring Enghave Station.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ønsker bl.a mulighed for idrætsaktiviteter i forbindelse med nærliggende skoler.
Økonomiforvaltningens 9. kontor har redegjort for de økonomiske konsekvenser ved den foreslåede rekreative anvendelse af de to erhvervsejendomme, der indebærer bortfald af såvel lejeindtægter som muligheden for et salg af en del af arealet. Det økonomiske tab ved manglende salg anslås til mellem 8 og 12 mio.kr.
HUR har udtalt, at vendemuligheden på Sønder Boulevard ikke uden problemer kan fjernes i forhold til busdriften på Vester Fælledvej. Busdriften vil kunne opretholdes, ved at der ved Vester Fælledvej etableres vende og depotmulighed samt en lille terminal for 2-3 busser. Der vil ved udformningen af området blive taget hensyn til HUR's bemærkninger.
SAGSBESKRIVELSE
Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling om endelig
vedtagelse af lokalplan "Enghave Station" efter supplerende høring, hvorunder
der fremkom 34 indsigelser, blev på
Indstilling med bilag er vedlagt som bilag 2.
Forvaltningen har vurderet en mulig arealdisponering af det samlede areal/byrum, der er beliggende mellem Enghavevej, jernbanen Vester Fælledvej og Sønder Boulevards nordside.
Området er i Kommuneplan 2001 opdelt i et område for serviceerhverv (S1-område), et område for tekniske anlæg (T1-område) og et boligområde (B5-område) med midtlinien i Sønder Boulevard som grænse. S1-området udgøres foruden af del af Sønder Boulevard af ejendommene matr.nr. 1498 og 1530 Udenbys Vester Kvarter, København, der i dag anvendes til benzintank og autoforhandler. T1-området udgøres af baneanlægget, Enghave Stationsbygning samt flere mindre bygninger, herunder bebyggelse, der indeholder café mv., samt af del af Sønder Boulevard. Den nordlige del af Sønder Boulevard indgår i B5-området.
Ejendommene matr.nr. 1498 og 1530 ibid. omfatter ca. 3.600 m2 svarende til ca. ¼ af det samlede areal mellem Enghavevej, jernbanen, Vester Fælledvej og nordsiden af Søndre Boulevard.
Det anses i givet fald for hensigtsmæssigt, at også det ca.
1.000 m2 store baneareal langs Sønder Boulevard indgår i det
rekreative område. Dette forudsætter en dialog med Banestyrelsen som ejer,
herunder om muligheden for flytning af Enghave Stations hovedadgang til
Enghavevej, hvorfra der allerede i dag er nedgang til perronen.
I Vesterbro Trafik- og Byrumsplan omhandler den overordnede målsætning en nedklassificering af den del af Sønder Boulevard, der er beliggende mellem Enghavevej og Vester Fælledvej, til en stationsforplads og parkering.
De aktuelle ønsker går ud på, at området udformes som et samlet rekreativt område, hvor såvel Enghave Kirkes som Enghave Stations nuværende forpladsarealer indpasses i grønne omgivelser.
Parkarealet foreslås indrettet til såvel aktiv som mere afslappet rekreation, hvor de nødvendige stiforløb, herunder den grønne cykelrute "Carlsbergruten", vil medvirke til at strukturere parken. Adgang til de eksisterende boliger og kirken langs den nordlige del af området tillades kun som sivetrafik.
Kun fodgængere og cyklister vil således via parken få adgang til den nuværende Enghave Station fra det nordfor beliggende byområde, Vester Fælledvej og Enghavevej, herunder ad trappen/elevatoren fra broen ved Enghavevej.
Som konsekvens af et ønske om et grønnere og bilfrit byrum vil der ske en reduktion af parkeringsmulighederne, idet de nuværende 136 delvis afmærkede parkeringspladser på vejarealet erstattes af 40-50 pladser langs sivegaden ud for den eksisterende bebyggelse. Det skal hertil bemærkes, at der tidligere og senest i 2002 i forbindelse med opgørelse over parkeringssituationen er foretaget en parkeringstælling på Sønder Boulevard, der viser en udnyttelse på 25 procent på dette sted i aftentimerne.
For at kunne opretholde buskørsel til stationsområdet kan der sikres et vejudlæg langs Vester Fælledvej med mulighed for etablering af en mindre busterminal, og langs Enghavevej vil et 5 m vejudlæg være nødvendigt af hensyn til en evt. fremtidig udvidelse af Enghavevej på denne strækning.
Med en samlet planlægning og gennemførelse af den ovenfor omtalte strækning af Sønder Boulevard vil Vesterbro få mulighed for at tilføre bydelen hårdt tiltrængte friarealer, der understøtter de parkpolitiske mål og giver en attraktiv afslutning af et enestående forløb strækkende sig fra Reventlowsgade til Vester Fælledvej. En afslutning hvis nærmere udformning i givet fald bør ske på baggrund af en byrumsarkitektkonkurrence.
Indpasning af
daginstitution
Forvaltningen vurderer, at der kan indpasses en daginstitution i 2 etager og med et etageareal på ca. 800 m2 ud mod Enghavevej. Til daginstitutionen skal der udlægges et friareal svarende til 800 m2, hvilket betyder, at det samlede areal til en daginstitution vil udgøre ca. 1.400 m2, inklusive parkeringsarealer.
Med hensyn til miljøbelastningen fra vejtrafikken vil en bebyggelse langs Enghavevej fungere som en støjskærm. Det vil eventuelt være nødvendigt at indrette dele af friarealerne med en støjafskærming. Støj fra jernbanen bevirker, at det er nødvendigt at opsætte en støjskærm langs jernbanen. For så vidt angår vibrationer fra jernbanen gælder der en vejledende mindsteafstand til bebyggelse på 50 m fra spormidte for strækninger med fjerntog og 25 m fra strækninger med S-tog. Udbredelsen af vibrationer fra jernbane er dog afhængig af jordbundens beskaffenhed, og ved byggeri tættere på en jernbane end de anførte minimumsafstande bør det ved måling på stedet eftervises, om grænseværdien på 75 db (KB-vægtet accelerationsniveau) kan forventes overholdt.
På baggrund af ovenstående må det forudsættes, at der i forbindelse med opførelse af en daginstitution udføres vibrationsmålinger, samt at der om nødvendigt i forbindelse med en projektering af nybyggeri tages højde for vibrationer.
Lokalplan
Forvaltningen vurderer, at indretning af arealet til rekreative formål samt daginstitution vil kunne gennemføres uden lokalplan, men finder, i kraft af den væsentlige ændring et egentligt parkanlæg vil indebære, at udarbejdelse af en lokalplan bør overvejes. I forbindelse med den kommende revision af kommuneplanen forudsættes området ændret til et område for offentlige rekreative formål med mulighed for indretning af en daginstitution (O1*-område).
Såfremt udvalget ønsker de aktuelle ejendomme anvendt til
rekreative formål og institutionsformål forudsættes indstilling om endelig
vedtagelse af lokalplan "Enghave Station" fremmet til Borgerrepræsentationen
med bemærkning om, at udvalget indstiller, at lokalplanen bortfalder.
Udgifterne til anlæg af det op mod 15.000 m2 store grundareal til rekreative formål vil afhænge af udformningen. Med en ændring til et decideret parkareal med større græsplæner og beplantning vil etableringsomkostningerne inklusive udgifterne til fjernelse af de eksisterende belægninger, dækningsgrave, signalregulering, nedlæg gelse af station m.v. skønsmæssigt kunne beløbe sig til 15 – 25 mio. kr. ved en meget enkel indretning med overvejende grønne anlæg, grusbelægninger o.l.. Det forudsættes, at oprensning af jorden på det areal, hvor der i dag ligger en benzintank, finansieres i forbindelse med nedlæggelsen af benzintanken af Oliebranchens miljøpulje. Udgifterne i forbindelse med inddragelse af de to erhvervsejendomme til rekreative formål vil kunne reduceres med 1,5 til 2,5 mio.kr. ved en anvendelse til daginstitution.
Inddragelse af Banestyrelsens areal, der bl.a. er udlejet til café, forudsætter styrelsens accept.
Der er afsat 22 mio.kr. til realisering af Vesterbro Trafik- og Byrumsplan, herunder Sønder Boulevard. Såfremt de planmæssige forudsætninger for arealet giver mulighed for at etablere et sammenhængende rekreativt byrum, bør projektet medtages som et ønske på forvaltningens investeringsplan. Realiseringen afhænger af en politisk prioritering af de afsatte midler til parkformål. Det bemærkes, at investeringsplanen i øvrigt er disponeret frem til 2008, og at inddragelse af areal til daginstitution eller til idrætslignende aktiviteter kan medvirke til en medfinansiering fra de øvrige forvaltninger.
Driftsomkostningerne ved et nyetableret anlæg anslås til
25-30 kr./ m2 og ved en omlægning og indragelse af nyt areal
forudsættes et rammeløft, da det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at
optage nye driftsomkostninger med den eksisterende ramme.
Anvendelsen af arealerne
til rekreative formål vil betyde et øget udbud af grønne friarealer på
Vesterbro, der er en bydel med relativt få grønne arealer. Fredeliggørelse af
Sønder Boulevard på den pågældende strækning vil ligeledes medvirke til at begrænse
støj og andre gener fra trafikken.
Høring
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelse- og Ungdomsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen er blevet anmodet om en udtalelse i forbindelse med en anvendelse af ejendommen til rekreative formål og til institution. Endvidere har HUR udtalt sig vedrørende en eventuel omlægning af busdriften.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i brev af 22. august 2003 anført, at den vedtagne Børneplan forudsætter en institutionsudbygning på en række navngivne lokaliteter på Vesterbro, hvoriblandt arealet ved Enghave Station ikke indgår. Da der foreligger en række usikkerheder om tidshorisont, realisérbarhed og mulige antal institutionspladser på lokaliteterne, ønsker forvaltningen, at der åbnes mulighed for etablering af en daginstitution inden for lokalplanområdet ved Enghave Station. Det forudsættes, at miljøforholdene på stedet (herunder vibrationer fra baneterrænet) ikke er til hinder for en institutionsbebyggelse.
Arealbehovet for en standard integreret daginstitution med 5 børnegrupper kan fastsættes til ca. 800 m2etageareal og med et friareal af tilsvarende størrelse. Hertil kommer evt. adgangs- og p-arealer.
Miljøforholdene på stedet kan medføre, at det kan være hensigtsmæssigt at opføre institutionen i 2 etager.
Uddannelse- og
Ungdomsforvaltningen anfører i e-mail af 8. oktober 2003:
Ny Carlsbergvejens Skole og Alsgade Skole er begge skoler,
der mangler idrætspladser el. lign. Begge skoler har begrænsede muligheder for
udendørs aktiviteter, specielt i forbindelse med idræt. Det nærmeste tilbud er
nogle asfalterede boldbaner i Enghaveparken. I den sammenhæng bør det overvejes
at kigge på etableringen af BKO, i lighed med det, der er besluttet i
Ørestaden. BKO et bevægelsesklart område indeholder en række muligheder for
bevægelse og kan indpasses på en irregulær grund. - Der ønskes mulighed for
opstilling/etablering af pauserum på ca. 20-25 m2.
Fritidshjemmet "Krudtuglen" beliggende i Dannevirkegade har
midlertidigt opstillet et skur i Enghaveparken, som Vej & Park som
fredningstilsyn har påtalt og krævet fjernet, da det er i strid med fredningen.
Fritidshjemmet ligger i stuen i boligbyggeri, med et begrænset friareal,
hvilket indebærer, at de har et stort behov for gode udendørsarealer.
Økonomiforvaltningens 9. kontor har i brev af 10. juli 2003 redegjort for de økonomiske konsekvenser ved den foreslåede anvendelse af de to erhvervsejendomme, der rummer to lejemål, hvoraf et lejemål på ca. 176 m2 kan opsiges med 3 måneders varsel, mens det andet grundlejemål på ca. 3.340 m2 er uopsigeligt indtil den 31. marts 2004, hvor det ophører uden yderligere opsigelse. Ved ophør skal arealet afleveres i ryddet stand fri for bygninger mv. Lejeindtægterne ved den nuværende anvendelse udgør 287.857 kr. Herudover betaler lejeren de på arealet faldende skatter og afgifter på ca. 250.000 kr. Et salg af ejendommen kan med en bebyggelsesprocent på 110 svarende til en byggemulighed på ca. 4.000 m2anslås at indbringe mellem 8 og 12 mio.kr.
HUR har i e-mail
af 11. august 2003 udtalt, at vendemuligheden på Sønder Boulevard ikke uden
problemer kan fjernes i forhold til busdriften på Vester Fælledvej. Busdriften
vil kunne opretholdes, ved at der ved Vester Fælledvej etableres vende og
depotmulighed samt en lille terminal for 2-3 busser. Der vil ved udformningen
af området blive taget hensyn til HUR's bemærkninger
BILAG VEDLAGT
Bilag 1. Indstilling og beslutningsprotokol fra Bygge-
og Teknikudvalgsmødet den 12. marts 2003.
Bilag 2. Indstilling og beslutningsprotokol fra Bygge-
og Teknikudvalgsmødet den 4. juni 2003.
Bilag 3. Tegning der viser arealet mellem Enghavevej,
jernbanen, nordsiden af Sønder Boulevard og Vesterfælledvej.
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS
FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
Bilag A. Høringsskrivelsen
Bilag B. Kopi
af indsigelser i forbindelse med den supplerende høring
Bilag C. Offentliggørelsesmaterialet
til lokalplanforslaget omfattende indstilling med bilag samt orienteringspjece.
Bilag D. Kopi
af de i den forbindelse modtagne henvendelser
Jens Ole Nielsen