Dispensation fra lokalplan 310 "Teglværkshavnen"
Dispensation fra lokalplan 310 "Teglværkshavnen"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 29. januar 2004
Sager til beslutning
20. Dispensation fra lokalplan 310 "Teglværkshavnen"
BTU 55/2004 J.nr. 611:135.0002/04
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen
indstiller, at
at der meddeles dispensation fra lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen" for så vidt angår § 6, stk. 3, om, at bygningshøjden i område I ikke må overstige 20 m i forbindelse med opsætning af en mobilantenne på erhvervsejendommen Sluseholmen 8
RESUME
Hi3G Denmark ApS har søgt om tilladelse til at etablere et 3. generations mobiltelefonianlæg på erhvervsejendommen matr. nr. 453 Kongens Enghave, København, der er beliggende Sluseholmen 8 (Nauticonbygningen) og dermed omfattet af lokalplan nr. 310. Det ansøgte anlæg placeres i et eksisterende teknikrum, hvorover antennerne etableres på et 5,5 m langt bærerør.
Sagen forelægges
I henhold til lokalplan nr. 310 må bygningshøjden maksimalt
være 20 m. Bærerøret med antennerne vil få en højde på 23,3 m over terræn. Forvaltningen finder ikke, at der er grundlag
for at nægte, at der meddeles den fornødne dispensation og vurderer endvidere,
at dis
pensationen kan meddeles uden forudgående naboorientering.
SAGSBESKRIVELSE
Hi3G Denmark Aps har søgt om tilladelse til at etablere et sendeanlæg til motiltelefoni på erhvervsejendommen matr. nr. 453 Kongens Enghave, København, der er beliggende Sluseholmen 8 (Nauticonbygningen). Anlægget er et såkaldt 3. generations mobiltelefonianlæg. Sendeanlægget består af 3 stk. 1,3 m lange panelantenner, 1-3 stk. parabollignende minilink-antenner med en maksimal diameter på 0,60 m samt 3. stk. antenneforstærkere. Panelantennerne, minilink-antennerne og antenneforstærkerne søges placeret på et maksimalt 5,5 m langt bærerør. Hele udstyret placeres i et eksisterende teknikrum lige neden under antennerne. Bærerørets samlede højde over jorden vil blive 23,3 m. Der er medsendt fuldmagt fra ejeren, Danske Ejendomme.
På vedlagte bilag 1 er vist ejendommens beliggenhed, og på bilag 2 er vist bygningens facade.
Opsætning af en mobilantenne som heromhandlede kræver byggetilladelse. I forbindelse med udstedelse af byggetilladelse vil de bebyggelsesregulerende bestemmelser, som gælder for det pågældende område, samt de konstruktive forhold blive vurderet. Såfremt en mobilantenne ønskes opsat på en ejendom, som er omfattet af en lokalplan, byplan eller servitut, vil placeringen også blive behandlet i forhold til eventuelle æstetiske og andre bygningsmæssige forhold, som måtte være reguleret i de nævnte servitutter. Såfremt opsætningen er i strid med bestemmelser i en lokalplan eller byplan, forudsætter opsætningen en dispensation fra disse bestemmelser.
Planloven, byggeloven og bygningsreglementet indeholder ikke bestemmelser, som kan regulere eventuelle sundhedsmæssige konsekvenser af opsætningen. På den baggrund er der ikke hjemmel til, at lade de sundhedsmæssige forhold indgå i vurderingen af relevansen af opsætning af mobilantenner.
I fortsættelse af et medlemsforslag
fra
Baggrunden for medlemsforslaget var de igangværende bestræbelser på indførelse af den ny 3. generations mobiltelefoni i Danmark samt påpegningen i en hollandsk undersøgelse af risiko for, at masternes stråling har sundhedsmæssige konsekvenser.
Videnskabsministeren har efterfølgende meddelt, at han, efter drøftelse med samtlige partier i Folketinget, vil rette henvendelse til Forskningsforum med anmodning om, at der igangsættes et forskningsprogram, som et bidrag til den internationale forskning på området.
Økonomiforvaltningen har med bistand fra Bureau Veritas foretaget en undersøgelse af eksponeringen af radiobølger fra de antenner, som er monteret på Nyboder Skole. Konklusionen af undersøgelserne viste, at selv ved worst case beregningerne ligger radiobølgerne fra UMTS antennen (3. generations mobilantenne) mindst 1000 gange under grænseværdien for UMTS anlæg.
Planforhold
Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 310 "Teglværksholmen" og er beliggende i underområde I.
I henhold til lokalplanens § 6, stk. 3, må bygningshøjden ikke overstige 20 m.
Dispensation
Kommunen kan meddele dispensation fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af lov om planlægning § 19, jf. lokalplanens § 16.
På baggrund af en eventuel
sundhedsrisiko ved opsætning af mobilmaster, besluttede
Forvaltningen vurderer, at sendeanlægget til mobiltelefoni er hensigtsmæssigt placeret sammen med en del af bygningens øvrige, tekniske installationer, og at det ikke med sin placering på en bygning i et fastlagt erhvervsområde, som bl.a. grænser mod Sjællandsbroen og Sluseløbet, vil virke dominerende i området.
Forvaltningen kan på den baggrund anbefale, at der meddeles den fornødne dispensation. Opmærksomheden skal henledes på mastelovens (lov om etablering og fælles udnyttelse af master til radiokommunikationsformål m.v.) bestemmelse om fælles udnyttelse af antenneanlæg opsat bl.a. på bygninger samt på, at i henhold til denne lov er der ikke mulighed for, at ejeren af en bygning kan nægte opsætning af antenner af heromhandlede karakter, hvis der foreligger de fornødne tilladelser i henhold til bygge- og planlovgivningen.
På baggrund af at sendeanlæggets visuelle påvirkning af omgivelserne vil være af ringe betydning, finder forvaltningen, at orientering om dispensationen er af underordnet betydning, hvorfor naboorientering ikke er påkrævet, jf. § 20, stk. 2, i lov om planlægning.
Forvaltningen finder, at
dispensation fra kravet om maksimal bygningshøjde på det foreliggende grundlag
visuelt er uden særlige miljømæssige konsekvenser.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Plantegning som viser bygningens placering
Bilag 2: Nedfotograferet tegning som viser bygningens facade.