Mødedato: 29.01.2004, kl. 14:00

Status på arbejdet med integrationspolitikken

Status på arbejdet med integrationspolitikken

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 29. januar 2004

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Status på arbejdet med integrationspolitikken

 

BTU  54/2004  J.nr. 159.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at nedenstående brev vedr. status for arbejdet med integrationspolitikken oversendes til Det rådgivende Integrationsudvalg

 

 

RESUME

Formand for Det rådgivende Integrationsudvalg, borgmester Bo Asmus Kjeldgaard har ved brev af 5. november 2003 rettet henvendelse til Bygge- og Teknikudvalget med anmodning om status for arbejdet med integrationspolitikken fra Bygge- og Teknikudvalget.

I udkast til svar til Det rådgivende Integrationsudvalg fremgår det bl.a., at der inden for Bygge- og Teknikudvalgets ressort er iværksat initiativer inden for indsatsområdet "Beskæftigelse". Bygge- og Teknikforvaltningen indgår desuden i en række samarbejder med andre forvaltninger og eksterne parter. Der er ikke som sådan iværksat initiativer på indsatsområdet "Kommunikation". Afsluttende oplyses det, at i forbindelse med den personalepolitiske proces, der pågår i forvaltningen i øjeblikket, vil etnisk ligestilling være et af fokusområderne.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 14. juni 200 en overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune (BR 274/2000). Der blev opstillet fem indsatsområder: "Beskæftigelse", "Det boligsociale område", "Kommunikation", "Børn og unges liv og fremtid" og "Det frivillige og foreningsbaserede arbejde".

 

I mødet den 14. juni 2000 besluttede Borgerrepræsentationen endvidere at pålægge de stående udvalg at udarbejde en kort status til Det rådgivende Integrationsudvalg vedrørende arbejdet med integrationsområdet. Det rådgivende Integrationsudvalg vil på baggrund af udvalgenes tilbagemeldinger afgive en samlet redegørelse til Borgerrepræsentationen i form af en statusrapport.

 

Der blev første gang udarbejdet en statusrapport for 2001, og det blev ved godkendelsen heraf besluttet, at den næste statusrapport skulle udarbejdes for 2003.

 

Med udgangspunkt i erfaringer fra arbejdet med den første statusrapport har Det rådgivende Integrationsudvalg besluttet, at udvalgenes besvarelse ikke nødvendigvis skal ske ud fra identiske spørgsmål.

 

Samtlige udvalg skal besvare spørgsmål inden for indsatsområderne "Beskæftigelse" og "Kommunikation". Alle spørgsmål er bygget op efter samme skabelon, så der skabes ensartethed i rapporten.

 

Forslag til svar

" Det rådgivende Integrationsudvalg

Økonomiforvaltningen

Rådhuset

 

Vedr. status for arbejdet med integrationspolitikken

Bygge- og Teknikudvalget godkendte i mødet den 29. januar 2004 følgende brev

(beslutningsprotokol vedlagt):

 

Formand for Det rådgivende Integrationsudvalg, borgmester Bo Asmus Kjeldgaard har ved brev af 5. november 2003 rettet henvendelse til Bygge- og Teknikudvalget med anmodning om status for arbejdet med integrationspolitikken fra Bygge- og Teknikudvalget.

 

Bygge- og Teknikudvalget skal indledningsvist bemærke, at ansvaret for iværksættelsen af initiativer m.v. på integrationsområdet er tillagt forvaltningens enkelte enheder.

 

Bygge- og Teknikudvalget kan endvidere oplyse, at de iværksatte initiativer alt overvejende er at finde inden for indsatsområdet "beskæftigelse".

 

Beskæftigelse

I Bygge- og Teknikforvaltningen er der iværksat en række tiltag inden for indsatsområdet "beskæftigelse". Som ovenfor nævnt er ansvaret for integrationsindsatsen decentraliseret i Bygge- og Teknikforvaltningen, hvorfor de iværksatte initiativer, som nævnes nedenfor, ikke er dækkende for hele forvaltningen.

 

Initiativer

I Bygge- og Teknikforvaltningen er der iværksat forskellige konkrete initiativer, der har forskelligt sigte og målgrupper.

 

a)      Ekstraordinære jobs

I Vej & Park er der oprettet tre ekstraordinære jobs til medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk, der har svært ved at komme ind arbejdsmarkedet. Formålet med de tre ekstraordinære jobs er at give mulighed for uddannelse og erhvervserfaring, så den enkelte bliver rustet til at søge og få job på almindelige vilkår. Der bliver lagt vægt på, at den enkelte, i forbindelse med jobtræningen, indgår i så normalt et arbejdsforhold som muligt, samtidig med at der er plads til uddannelse.

 

b)     Praktikforløb

IT-kontoret, Sekretariatet, ansatte i efteråret en praktikant i et tre et halvt måneders praktikforløb.

Efterfølgende udannelse som datanom og datamatiker, deltog praktikanten i et integrationsprojekt iværksat af POEM (Paraplyorganisation for de Etniske Mindretal) i samarbejde med IT- og HR-virksomheden InplacmenT. Projektet, der er økonomisk støttet af Integrationsministeriet og EU-socialfond, indeholdt bl.a. kurser i IT-sikkerhed. Praktikken i IT-kontoret indgik sammen med en række eksamener som afslutningen på sikkerhedsuddannelsen.

 

c)     Projekt Fælles ansvar

Københavns Kirkegårde har igangsat et projekt kaldet "Fælles ansvar". Formålet med projektet er at hjælpe nogle unge mennesker under 21 år, som af den ene eller anden årsag har haft svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. P.t. uddannes en gartnerelev med anden etnisk baggrund end dansk.

 

d)     Handleplaner og åbenhed for fastholdelse af "nye" medarbejdere

I forbindelse med ansættelsen af nye medarbejdere med anden etnisk oprindelse fulgte nogle problemstillinger, bl.a. fordi de nye medarbejdere ikke havde haft mulighed for at tilegne sig dansk arbejdskultur, sprog, adfærd og sociale netværk. For at imødegå konflikter blev besluttet at have åbenhed omkring problemstillingerne. Åbenheden har bevirket, at ledelsen og medarbejderne har haft flere samtaler, om, hvorledes problemstillingerne kunne løses. I disse samtaler har alle medarbejdere fået lejlighed til at sætte ord på eventuel utryghed eller utilfredshed. Samtalerne udmøntede sig i nogle konkrete handleplaner til håndtering af eventuelle problemstillinger.

Ledelsen og den faglige klub har givet hinanden håndslag på, at Parkering ∙ Københavns værdigrundlag danner den bedst tænkelige ramme til at byde alle velkommen, uanset alder, køn og etniske baggrund.

 

e)     Ansættelsesprocedure

Ved ansættelsen af nye medarbejdere i Parkering ∙ København i efteråret 2003 blev der både i annonceringen, men også internt på briefinger, lagt vægt på, at mangfoldighed, rummelighed og åbenhed var og er en styrke.

Herudover er det besluttet, at såfremt valget står mellem to ensartede kvalificerede medarbejdere, og den ene har anden etnisk baggrund end dansk, vælges personen med anden etnisk baggrund. Dette sker for at opfylde virksomhedens værdigrundlag omkring mangfoldighed.

Pr. 1. januar 2004 er 12 ud af 120 p-vagter af anden etniske oprindelse end dansk. Heraf er de 9 ansat i løbet af 2003.

 

Ansvarlig for initiativer

Ansvaret for førstnævnte initiativ er forankret i HR-funktionen i Vej & Park. Sekretariatets IT-chef er ansvarlig for det andet initiativ, mens enhedens ledelse er ansvarlig for de tre sidstnævnte.

 

Målgruppe

Som nævnt er de iværksatte initiativer rettet i mod forskellige målgrupper. I de ovenfornævnte initiativer er målgrupperne henholdsvis arbejdsløse med anden etnisk baggrund end dansk; unge under 21, der har problemer med at få adgang til arbejdsmarkedet; og kollegaer med anden etnisk oprindelse.

 

Herudover indgår Bygge- og Teknikforvaltningen i forskellige samarbejder (se nedenfor), hvor målgruppen bl.a. er kollegaer af anden etnisk oprindelse samt højrisikogrupper for marginalisering, herunder især kvinder med etnisk minoritetsbaggrund.

 

Samarbejde med andre forvaltninger eller eksterne parter

a)      Ekstraordinære jobs

I forbindelse med initiativet vedr. de tre ekstraordinære jobs, har Vej & Park udarbejdet stillingsbeskrivelser for jobbene, og forelagt disse for Center for Jobformidling under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. På denne baggrund hjælper Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med at finde frem til mulige kandidater til jobbene, ligesom de er behjælpelige med at finde frem til hvilken ordninger under det "Rummelige Arbejdsmarked", der skal bruges til ansættelsesforholdet.

 

b)     Samarbejde med Yusuf Kundakci

I Københavns Kirkegårde har man siden november 2002 indgået i et samarbejde med Yusuf Kundakci, som er ansat i SID i Tåstrup. Han har flere gange kunne anvise medarbejdere til ledige stillinger i Københavns Kirkegårde, ligesom han også har været behjælpelig med at løse problemer af bl.a. sproglig karakter.

 

I 2003 ansatte København Kirkegårde således to rengøringsassistenter med anden etnisk baggrund end dansk. Begge medarbejdere er fundet i samarbejde med Yusuf Kundakci. I slutningen af 2003 startede den ene rengøringsassistent til danskundervisning to gange om ugen på Sprogcenter Vestegnen.

 

c)     Det rummelige arbejdsmarked og integration

Fire tillidsrepræsentanter/suppleanter samt lederen af Personalesektionen i Københavns Kirkegårde har været på kursus omhandlende "Det rummelige arbejdsmarked og ligestilling". Kurset er arrangeret af TLS-konsulenterne og bestilt af fagbevægelsen. Det første ud af fire moduler af afviklet. På baggrund af kurset deltager Københavns Kirkegårde i projektet "Det rummelige arbejdsmarked og integration". Dette projekt er et samarbejde mellem TLS-konsulenterne, Roskilde Tekniske Skole, Gartnernes Fagforening og tre-fire arbejdsgivere fra henholdsvis Roskilde og København. Projektet har til formål at gøre arbejdsmarkedet mere inkluderende overfor personer, der udgøre højrisikogrupper for marginalisering – især kvinder med etnisk minoritetsbaggrund. Det vil bl.a. ske ved at sætte fokus på strukturelle og adfærdsmæssige barrierer i undervisningen ved erhvervspraktik og i arbejdsforholdet.

 

d)     Ansættelsesprocedure

I forbin delse med annonceringen efter nye medarbejdere i efteråret 2003 blev Parkering ∙ København kontaktet af Nina Ullmann, der er jobkonsulent i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Hun henvendte sig, idet hun havde to personer af anden etnisk oprindelse end dansk, som hun ønskede at drøfte jobmulighederne for. Et møde mellem Parkering ∙ København og de to personer blev aftalt med henblik på at vurder, om de kunne være egnede medarbejdere. Hvis egnet, blev de bedt om at fremsende en individuel ansøgning, som gav direkte adgang til at møde med ansættelsesudvalget, hvor ledelse og medarbejderrepræsentant i fællesskab kunne vurdere den enkeltes egnethed til jobbet. Den ene af de to omtalte personer.

 

e)     Kommunikation

Et forhold, der kan skabe problemer i forbindelse med medarbejdere af anden etnisk oprindelse, er en manglende evne til at udtrykke sig på dansk. For at imødegå dette har Parkering ∙ København samarbejdet med Dansk-FVU om at afholde danskundervisning, hvor medarbejdere af anden etnisk oprindelse end dansk har fået mulighed for at styrke det danske sprog.

 

Herudover er der samarbejdet med sproglaboratoriet i Københavns Kommune om at styrke udtalen hos to medarbejdere med anden etnisk oprindelse.

 

Udefrakommende barrierer i forbindelse med beskæftigelsesindsatsen

I forbindelse med arbejdet med beskæftigelsesindsatsen opleves forskellige barrierer. Blandt andet kan nævnes:

-         Fordomme om arbejdspladsen. Københavns Kirkegårde har konstateret, at det er svært at tiltrække medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk, da der i denne gruppe er følelsesmæssige problemer med at være ansat på en kirkegård.

 

-         Lille personaleomsætning og utryghed på arbejdspladsen er begge forhold, der er med til at begrænse beskæftigelsesindsatsen mod personer med anden etnisk oprindelse end dansk.

 

Initiativer i 2004 i forbindelse med beskæftigelsesindsatsen

Endnu fastlægger kun få initiativer på beskæftigelsesområdet for 2004. Blandt de planlagte kan nævnes:

a)      På baggrund af de erfaringer Vej & Park har gjort i forbindelse med de tre ekstraordinære jobs, er det blevet besluttet at videreføre ordningen i 2004, således at to andre med anden etniske baggrund end dansk får mulighed for at komme i jobtræning.

b)     Københavns Kirkegårde har aftalt møde med Taner Yilmaz fra Københavns Jobcenter vedrørende et samarbejde om jobtræning af etniske borgere på kontanthjælp.

c)     I forlængelse af det ovennævnte praktikforløb har IT-kontoret, Sekretariatet, besluttet at ansætte praktikanten i en tidsbegrænset stilling i et halvt år. Her vil han indgå i kontorets løbende arbejde, bl.a. løbende support, deltagelse i AD-projekt, diverse tekniske arbejder og opdatering af forretnings- og arbejdsgange på IT-området. 

d)     Ansættelsesprocedure

Parkering ∙ Københavns samarbejde med Nina Ullmann (jf. ovenfor), herunder processen for ansættelse af nye medarbejdere, videreføres i 2004.

 

Resultatkrav

I Vej & Parks virksomhedsplan 2003-2005 står: "Mål M3: Vej & Park skal fra 2005 årligt uddanne mindst fem ledige og 10 elever/praktikanter til jobmarkedet, heraf mindst 3 med anden etnisk baggrund".

 

Målinger af resultatkrav

Vej & Park vil frem til 2005 evaluere indsatsen årligt, og delmålene revideres efter behov.

 

Kommunikation

Der er ikke i Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdet politikker om brugen af tolke eller om oversættelse af skriftligt materiale.

Nogle af forvaltningens pjecer er dog oversat til fremmedsprog, f.eks. arabisk. Endvidere er der på kirkegårdene skiltning med ordensreglementet oversat til flere fremmedsprog, herunder bl.a. tyrkisk og arabisk. Ordensreglementet fremgår ligeledes af Københavns Kirkegårdes hjemmeside.

 

Generelle spørgsmål

Etnisk ligestilling – år 2003

I forbindelse med fokusåret "Etnisk Ligestilling – år 2003" indmeldte Bygge- og Teknikforvaltningen tre projekter. To af projekterne er omtalt ovenfor, "Projekt Fælles ansvar" samt etableringen af tre ekstraordinære jobs i Vej & Park. Det tredje projekt, der blev indmeldt, var et integrationsprojekt, der havde til formål at integrere 3-4 unge med anden etniske baggrund end dansk i det daglige arbejde i KTK's Byservicedistrik 1. Projektet afventer fortsat afklaring af finansiering.

 

Etnisk ligestilling i 2004

Ledelsen i Bygge- og Teknikforvaltningen er opmærksom på, at der fortsat er be hov for at styrket arbejdet med etnisk ligestilling i forvaltningen. I forbindelse med den personalepolitiske proces, der pågår i forvaltningen i øjeblikket, vil etnisk ligestilling være et af fokusområderne.

 

Med venlig hilsen

 

Søren Pind"

 

 

Økonomi

-

 

Miljøvurdering

-

 

Høring

-

 

 

 

BILAG VEDLAGT

Brev af 3. november fra formand for Det rådgivende Integrationsudvalg Bo Asmus Kjeldgaard

 

 

Mette Lis Andersen


 


Til top