Anvendelse af "Pulje til trafik og nye boligområder"
Anvendelse af "Pulje til trafik og nye boligområder"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 29. januar 2003
Sager til drøftelse
16. Anvendelse af "Pulje til trafik og nye boligområder"
BTU 53/2003 J.nr. 0431.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter,
om der af "Puljen til trafik og nye boligområder" skal disponeres 11 mio. kr. til forbedring af busfremkommeligheden i 2003-04
RESUME
På Borgerrepræsentationens møde den 5. december 2002 behandledes under dagsordenens punkt 13 "Handlingsplan for trafikafvikling i København 2000-2005" (Trafikafviklingsplanen, TAP), hvor der skulle tages stilling til at afsætte 20 mio. kr. om året i 2004 og 2005 til realisering af tidligere besluttede projekter (Ringbanen).
I den forbindelse besluttede Borgerrepræsentationen, at forvaltningen skal udarbejde forslag til iværksættelse af "Vesterbro trafikplan", herunder renoveringen af Sønder Boulevard. Forslagenes realisering skal finansieres via TAP, idet der endnu ikke er indgået bindende aftaler om anvendelsen af projekter svarende til 21 mio. kr.
Af ovenstående 21 mio. kr. var der disponeret 9 mio. kr. til at gennemføre et projekt for busfremkommelighed på Vesterbrogade - i samarbejde med HUR og Frederiksberg Kommune, der tilsammen har reserveret et tilsvarende beløb. Hvis det aftalte projekt fortsat ønskes gennemført, skal der skaffes en alternativ finansiering af Københavns Kommunens andel.
I forbindelse med budgetaftalen for 2003 blev der afsat 90 mio. kr. til "Pulje til trafik og nye byområder". 20 mio. kr. af puljen er i forvejen af budgetforligsparterne reserveret til renovering af Gefion springvandet.
Det foreslås, at Kommunens andel af Vesterbrogade-projektet - 9 mio. kr. - finansieres af "Puljen til trafik og nye boligområder". Projektet beskrives i en særskilt indstilling.
Herudover har HUR og forvaltningen som et led i at fremme den kollektive trafik udarbejdet en liste over højt prioriterede busfremkommelighedsprojekter for 2003. Omkostningerne ved gennemførelsen af projekterne skønnes at være i størrelsesordenen 25 mio. kr. Da HUR allerede har reserveret 15 mio. kr. til busfremkommelighedsindsatsen i Københavns Kommune, foreslår forvaltningen, at der af "Puljen til trafik og nye boligområder" disponeres 11 mio. kr. som kommunens medfinansiering.
For at sikre de nødvendige ressourcer til udviklingen af ovennævnte busfremkommelighedsprojekter, der på grund af deres kompleksitet ofte forudsætter inddragelse af eksterne specialister, foreslår forvaltningen, at der anvendes 1 mio. kr. – af de 11 mio. kr. – til projektudvikling (rådgivningsbistand, projektansættelser og indkøb af ressourcer). Midlerne foreslås anvist fra "Pulje til trafik og nye boligområder".
Forvaltningen foreslår, at de resterende 50 mio. kr. af puljen reserveres med 10 mio. kr. til en ekstraordinær vejvedligeholdelsesindsats, 4 mio. kr. til en ekstraordinær renholdelses-/graffitiindsats, 2 mio. kr. til trafiksikkerhed og lokale trafikplaner, 5 mio. kr. til Cykelfremkommelighed/cykelparkering, 10 mio. kr. til Nørreport, 17 mio. kr. til Israels Plads og 2 mio. kr. til projektudvikling af ovennævnte tiltag/projekter.
Den ekstraordinære indsats på driftsområdet vil kunne gennemføres i 2003, medens de nye anlægsorienterede projekter vil, som følge af tid til den nødvendige projektudvikling herunder borgerinddragelsen, strække sig over 2003 og 2004. De enkelte projekter vil blive forelagt til politisk godkendelse i forbindelse med ansøgning om kapitalbevilling.
SAGSBESKRIVELSE
I forbindelse med forvaltningens realisering af "Handlingsplan for trafikafvikling i København 2000-2005" (Trafikafviklingsplanen, TAP) er der i samarbejde med HUR og Frederiksberg Kommune udviklet et busfremkommelighedsprojekt på Vesterbrogade til ca. 18. mio. kr. Heraf var det planlagt, at kommunens medfinansiering på 9 mio. kr. skulle tages af TAP-midlerne.
I forbindelse med en revision af TAP, hvor der skulle tages stilling til at reservere yderligere 40 mio. kr. til Ringbanen, besluttede Borgerrepræsentationen den 5. december 2002, at forvaltningen skal udarbejde forslag til iværksættelse af "Vesterbro trafikplan", herunder renoveringen af Sønder Boulevard. Forslagenes realisering skal finansieres via TAP, idet der endnu ikke er indgået bindende aftaler om anvendelsen af projekter svarende til 21 mio. kr.
Af ovenstående 21 mio. kr. var de 9 mio. kr. disponeret til at gennemføre busfremkommelighedsprojektet på Vesterbrogade. Hvis det aftalte projekt fortsat ønskes gennemført, skal der skaffes en alternativ finansiering af Københavns Kommunens andel. Der fremsendes særskilt indstilling herom.
I forbindelse med budgetaftalen for 2003 blev der afsat 90 mio. kr. til "Pulje til trafik og nye byområder". 20 mio. kr. af puljen er i forvejen af budgetforligsparterne reserveret til renovering af Gefion springvandet.
Foranlediget af ovenstående manglende medfinansiering af Vesterbrogadeprojektet har forvaltningen udarbejdet nærværende forslag til anvendelse af de resterende 70 mio. kr. puljemidler.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Forvaltningen foreslår, at 20 mio. kr. af "Puljen til trafik og nye boligområder" disponeres til følgende to projekter:
- Vesterbrogade, 9 mio. kr. –Projektet, der er beregnet til at koste ca. 18 mio. kr., er i løbet af 2002 udviklet i Samarbejde med HUR og Frederiksberg Kommune. Projektforslaget har efter forudgående drøftelse i Bygge- og Teknikudvalget været i offentlig høring hos de berørte ejere og brugere i efteråret 2002 og planlægges anlagt i 2003. Projektet er beskrevet i en særskilt indstilling.
- Busfremkommelighedsprojekter 2003, 11 mio. kr. Forvaltningen har i samarbejde med HUR defineret busfremkommelighedsprojekter i 2003, der skal medvirke til en succesfuld indførelse af A- Bussystemet. Projekterne omfatter tiltag i St. Kongensgade, Grønningen, Dag Hammerskiölds Allé, Tagensvej, Amager Boulevard, Amagerbrogade, Bremerholm og Vanløse St. Projekter er vurderet til at koste i størrelsesordenen 25 mio. kr. HUR har reserveret 15 mio. kr. til løsning af opgaven
Erfaringerne med busfremkommelighedsprojekter er, at de er meget ressourcetunge at projektudvikle, idet hele gaderummet og alle trafikarter skal inddrages i løsningsmodellerne for at finde en afbalanceret løsning. Hertil kommer, at der skal inddrages specialistviden for at optimere trafikafviklingen i de signalregulerede kryds. Forvaltningen foreslår, at der af de 11 mio. kr. bevilges 1 mio. kr. til projektudvikling af busfremkommeligheden (rådgivningsbistand, projektansættelser og indkøb af ressourcer). Det er afgøren de, at bevillingen af disse midler foretages hurtigt, således at arbejdet kan igangsættes snarest muligt.
Bygge- og Teknikforvaltningen foreslår, at de resterende 50 mio. kr. i "Pulje til trafik og nye boligområder" reserveres til en indsats indenfor følgende områder:
- Ekstraordinær indsats til vejvedligeholdelse 10 mio. kr.
- Der er ved mange lejligheder redegjort for efterslæbet på vejvedligeholdelsen. Der er et påtrængende behov for en ekstraordinær indsats såfremt vejnettet ikke yderligere skal forfalde.
- Ekstraordinær indsats til renhold/graffiti 4 mio. kr.
- Papirkurve 2 mio. kr.
- Infokampagne 1 mio. kr.
- Særlig renholdelsesindsats 1 mio. kr.
Forvaltningen vil gerne gennemføre en forårsrengøring af byen, hvor der sættes fokus på renhold. Da forudsætningen for godt renhold er gode store (og tømte) papirkurve foreslår afsat 2 mio. kr. til ca. 500 nye papirkurve. Til udskiftning af de gamle. Endelig foreslås afsat 1 mio. kr. til yderligere renholds- og graffitirensforbedringer.
- Trafiksikkerhed og lokale trafikplaner 2 mio. kr.
Der er brug for penge til styrkelse af trafiksikkerheden og trygheden omkring skolerne og til gennemførelse af elementer fra de efterhånden mange udarbejdede, men ikke realiserede trafikplaner for lokalområder. Dette er et områder, hvor der i sig selv kan bruge mange hundrede millioner.
- Cykelfremkommelighed/cykelparkering 5 mio. kr.
Pengene foreslås anvendt til forbedring af belægningen i vejsiderne på strækninger, der hverken har cykelsti eller bane. Endvidere foreslås der anvendt midler til etablering af flere "cyklistsignaler" til fremme af cyklisternes fremkommelighed og sikkerhed.
- Nørreport 10 mio. kr.
I håb om, at staten afsætter midler til renovering af Nørreport foreslås reserveret 10 mio. kr. til projektet.
- Israels Pl./Torvehaller (eller anden anvendelse) 17 mio. kr.
- Køb af grund 3 mio. kr.
- Torvehaller/Israels Pl. Syd 14 mio. kr.
Såfremt Statoil skal købes ud af Israels Plads skal anvendes ca. 3 mio. kr. Dette er en forudsætning for Torvehallernes realisering eller enhver anden rekreativ anvendelse af pladsen. Derudover er der brug for midler både til realisering af Torvehalsprojektet (eller en anden anvendelse af pladsen) og til renovering af Israels Plads på arealet syd for Vendersgade. Freja som ejer pladsen og som alligevel skal renovere membranen over kælderen er interesseret i et samarbejde.
- Projektudvikling 2 mio. kr.
Til udvikling af ovennævnte projekter (frem til politisk godkendelse) foreslår forvaltningen, at der reserveres midler til rådgivningsbistand, projektansættelser og indkøb af ressourcer.
I forbindelse med budgetaftalen for 2003 blev der afsat 90 mio. kr. til "Pulje til trafik og nye boligområder". 20 mio. kr. af puljen er i forvejen af budgetforligsparterne reserveret til renovering af Gefion springvandet.
Forvaltningens forslag til anvendelse af de resterende 70 mio. kr. i puljen er følgende:
Projekt |
Beløb, mio. kr. |
Vesterbrogade, busfremkommelighed |
9 |
Busfremkommelighed i øvrigt (*) |
11 |
Vejvedligeholdelse |
10 |
Renhold, graffiti |
4 |
Trafiksikkerhed/trafikplaner (*) |
2 |
Cykelfremkommelighed/-parkering (*) |
5 |
Nørreport (*) |
10 |
Israels Plads/Torvehaller (*) |
17 |
Projektudvikling (*) |
2 |
I alt |
70 |
Den ekstraordinære indsats på driftsområdet vil kunne gennemføres i 2003, medens de nye anlægsorienterede projekter (*) vil, som følge af tid til den nødvendige projektudvikling herunder borgerinddragelsen, strække sig over 2003 og 2004. De enkelte projekter vil blive forelagt til politisk godkendelse i forbindelse med ansøgning om kapitalbevilling.
Ole Bach