Dispensation fra lokalplan "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark"
Dispensation fra lokalplan "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 28. november 2001
Sager til beslutning
16. Dispensation fra lokalplan "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark"
BTU 526/2001 J.nr. 611:206.0002/01
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at Bygge- og Teknikforvaltningen, i forbindelse med opførelse af en salthal på parcel af ejendommen matr.nr. 477 Amagerbros Kvarter, København, Fyrtårnsvej 17, bemyndiges til at meddele dispensation fra lokalplanens bestemmelser, for så vidt angår § 6, stk. 1, pkt. b), vedrørende bebyggelsens højde, idet der tages forbehold for resultatet af fornøden naboorientering
at der i forbindelse med opførelse af ovenstående salthal, meddeles dispensation fra lokalplanens bestemmelse, for så vidt angår § 10, stk. 2, pkt. g), om etablering af et beplantet voldanlæg som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse i område II, på betingelse af at voldanlægget etableres af Københavns Havn, når opfyldningsarbejderne er afsluttet
at Bygge- og Teknikforvaltningen generelt bemyndiges til, på det anførte vilkår, at dispensere fra ovenstående bestemmelse om etablering af det ovenfor nævnte beplantede voldanlæg som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse og ændret anvendelse af arealer i område II
RESUME
Aktieselskabet Korn- og Foderstof Kompagniet har søgt om byggetilladelse til at opføre en halbygning til oplagring af salt på Prøvestenen.
Området er omfattet af lokalplan nr. 326 ("Prøvestenen og Ny Amager Strandpark"). Salthallen ønskes opført med et sadeltag med en kiphøjde på 18 m, hvilket er i strid med lokalplanens § 6, stk. 1, pkt. b), hvorefter bygningens højde ikke må overstige 12 m.
Lokalplanens § 10, stk. 2, pkt. g) bestemmer, at der som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse og ændret anvendelse i lokalplanens område II skal etableres et beplantet voldanlæg.
Forvaltningen kan med forbehold for resultatet af fornøden naboorientering anbefale, at der meddeles dispensation fra bestemmelsen om bygningens højde bl.a. under hensyn til, at det af produktionstekniske hensyn er nødvendigt med den angivne højde.
Forvaltningen kan anbefale, at der meddeles dispensation fra bestemmelsen om etablering af det beplantede voldanlæg på betingelse af, at Københavns Havn indestår for etableringen af voldanlægget, når opfyldningsarbejderne på Prøvestenen er afsluttet, hvorved bemærkes, at størstedelen af voldanlægget ligger på arealer, der endnu ikke er opfyldt.
Forvaltningen skal endvidere anmode om, at Bygge- og Teknikudvalget giver bemyndigelse til, at forvaltningen fremover på samme vilkår kan meddele dispensation fra ovenstående bestemmelse om voldanlægget.
SAGSBESKRIVELSE
Aktieselskabet Korn- og Foderstof Kompagniet har søgt om byggetilladelse til opførelse af en halbygning til oplagring af salt på parcel af ejendommen matr.nr. 477 Amagerbros Kvarter, København, Fyrtårnsvej 17. Saltet skal anvendes til vejsalt, der bliver transporteret til Prøvestenen med skib. Af bilag A fremgår ejendommens placering i lokalplanområdet, og bilag B viser en situationsplan.
Salthallen er dimensioneret til at kunne rumme 30.000 tons salt, som en skibsladning kan indeholde. Da saltet har en skridningsvinkel på ca. 35º, og hallen skal kunne rumme 30.000 tons salt, bliver hallens bygningshøjde 18 m ved en bredde på ca. 36 m og en længde på ca. 94 m. Hvis bygningshøjden kun må være 12 m, som lokalplanen bestemmer, som vist på bilag C, kan der med en skridningsvinkel på 35º kun bygges en bygning på ca. 18 m i bredden, og en sådan bygning skulle være ca. 235 m lang for at kunne rumme de 30.000 tons salt.
Det oplyses, at der placeres et længdefyldbånd under bygningens kip. Saltet løftes op til båndet via elevator eller på sigt et af Københavns Havn opstillet transportbånd. På bilag C vises en snittegning af transportbåndets placering i kip og det underliggende saltlager, mens bilag D er et foto af en tilsvarende salthal i Aarhus Havn.
Plangrundlag
Lokalplan nr. 326 ("Prøvestenen og Ny Amager Strandpark") blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 14./15. juni 2000 (BR 287/00). Lokalplanen er inddelt i 4 underområder, hvor salthallen er beliggende i lokalplanens underområde II, hvor anvendelsen er fastlagt til havneformål, herunder lager- og oplagsvirksomheder med naturlig tilknytning til havnen, f.eks. som følge af særligt behov for skibstransport.
I lokalplanen bestemmes det i § 6, stk. 1, pkt. b), at bebyggelsens højde i område II ikke må overstige 12 m. Tanke og siloer må opføres i indtil 25 m´s højde. På arealerne nærmest kajer med anløb af skibe, kan Bygge- og Teknikudvalget i enkelte tilfælde, hvor produktionstekniske hensyn gør det påkrævet, tillade tanke og siloer i indtil 50 m´s højde og skorstene og kraner i op til 70 m´s højde.
Endvidere bestemmes det i lokalplanens § 10, stk. 2, pkt. g), at der som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse og ændret anvendelse af arealer i område II skal etableres et beplantet voldanlæg med en højde på minimum 8 m i område III, på grænsen mellem de to områder. Voldanlægget skal etableres i et på en lokalplantegning vist afskærmningsbælte, der er udlagt i 40 m's bredde. Voldanlægget skal etableres i princippet som vist på en lokalplantegning og beplantes efter nogle angivne principper.
Afvigelse fra bestemmelserne
Bebyggelsens højde afviger fra lokalplanens bestemmelse om en maksimal bygningshøjde på 12 m. Siloer kan tillades i en højde op til 25 m, men Bygge- og Teknikforvaltningen finder ikke, at bygningen kan karakteriseres som en sådan.
Det i lokalplanen nævnte voldanlæg, der skal etableres som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse, er ikke etableret. Størstedelen af voldanlægget ligger på arealer, der skal opfyldes, og vil ikke hensigtsmæssigt kunne etableres, før opfyldningsarbejderne er afsluttet.
Dispensation
Kommunen kan meddele dispensationer fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationerne ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af planlovens § 19, stk. 1, jf. lokalplanens § 15.
Bl.a. under hensyn til, at bygningens anvendelse som salthal er i overensstemmelse med områdets anvendelse til havneformål på grund af behovet for skibstransport, at bygningen på grund af produktionstekniske hensyn ønskes opført i 18 m´s højde, og at højdeoverskridelsen i form af et sadeltag vil fremtræde mindre massiv end f.eks. en bygning i samme højde med fladt tag, kan Bygge- og Teknikforvaltningen anbefale, at den fornødne dispensation fra lokalplanens bestemmelser i § 6, stk. 1, pkt. b) om bygningens højde gives, hvis den fornødne naboorientering ikke giver anledning til væsentlige indsigelser.
Desuden bemærkes, at de eksisterende tanke på Prøvestenen er opført i en højde på indtil 25 m, og at det er forvaltningens opfattelse, at disse tankanlæg uanset den ansøgte salthal fortsat vil dominere fjernvirkningen, og at salthallen dermed ikke vil ændre væsentligt ved Prøvestenens fremtræden.
For så vidt angår udsigten fra de i lokalplanen til offentlige rekreative formål fastlagte tilgrænsende områder III og IV bemærkes, at der som nævnt mellem område II og III bliver etableret et 40 m bredt beplantet voldanlæg i en højde på minimum 8 m. Dette voldanlæg vil tage noget af udsynet mod de store tanke og siloer, og salthallen vurderes heller ikke herfra at få en fremtrædende betydning.
Med hensyn til det beplantede voldanlæg, som i henhold til lokalplanens § 10, stk. 2, pkt. g) skal etableres som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse i område II, gør Københavns Havn i brev af 13. november 2001 til Københavns Kommune rede for, at opfyldningen af Prøvestenen endnu ikke er igangsat, men anlægsarbejdet forventes påbegyndt i foråret 2002. Det anføres, at det først vil være hensigtsmæssigt at udføre voldanlægget, når opfyldningsarbejderne er afsluttet, og Københavns Havn anmoder derfor om dispensation fra ovennævnte bestemmelse, idet Københavns Havn indestår for, at voldanlægget bliver etableret, når opfyldningsarbejderne er afsluttet. Kopi af brevet fra Københavns Havn er vedlagt som bilag E.
Bygge- og Teknikforvaltningen kan, på betingelse af at Københavns Havn indestår for etableringen af voldanlægget, anbefale, at den fornødne dispensation fra lokalplanens bestemmelse i § 10, stk. 2, pkt. g) om etablering af et voldanlæg som forudsætning for ibrugtagningstilladelse gives, idet de rekreative områder III (hvor voldanlægget skal etableres) og IV, som voldanlægget skal afskærme fra støj og anden forurening i område II, endnu ikke er opfyldte og etablerede.
Da der forventes flere ansøgninger om bebyggelse i område II, inden opfyldninger og voldanlæg er etableret, anmoder forvaltningen desuden om en generel bemyndigelse til på samme vilkår at dispensere fra kravet herom.
Naboorientering
Den foreslåede dispensation vedr. bygningshøjden har efter forvaltningens vurdering en sådan karakter, at den forudsætter naboorientering. Forvaltningen har iværksat en naboorientering med høringsperiode fra den 19. november til den 3. december 2001 i lokalplanens område II samt til interessegrupper.
Forvaltningen vil efter naboorienteringen på baggrund af eventuelle indkomne indsigelser og Bygge- og Teknikudvalgets beslutning vurdere, om dispensationen kan gives.
BILAG VEDLAGT
Bilag A: Lokalplantegning med ejendommens placering i område II
Bilag B: Situationsplan med salthallens placering
Bilag C: Snittegning visende transportbåndets placering under kip med angivelse af lokalplanens tilladte maksimale højde
Bilag D: Foto af en tilsvarende salthal i Aarhus Havn
Bilag E: Kopi af brev fra Københavns Havn den 13. november 2001
Jens Ole Nielsen