Mødedato: 28.11.2001, kl. 14:00

Dispensation fra byplan nr. 15, Kongens Enghave

Dispensation fra byplan nr. 15, Kongens Enghave

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. november 2001

 

Sager til beslutning

14. Dispensation fra byplan nr. 15, Kongens Enghave

BTU 525/2001 J.nr. 0423.0005/01

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der med henblik på indretning af skole med tilhørende kostafdeling på ejendommen matr.nr. 14 Kongens Enghave, København, Stubmøllevej 35/Grønrisvej 2-4, under nærmere angivne forudsætninger meddeles dispensation fra byplan nr. 15, § 4, om, at området fastlægges til forretnings- og industrivirksomheder

RESUME

På vegne af ejendommens nuværende ejere har advokat Berg Nielsen søgt om principiel tilladelse til at indrette en skole i tidligere produktions- og kontorbygninger på ejendommen matr.nr. 14 Kongens Enghave, København, der er beliggende Stubmøllevej 35/Grønrisvej 2-4, med henblik på salg til den private Hay Skolen v/ Silm Fonden. Skolen ligger i dag på Høffdingsvej 18 i Valby, hvor der imidlertid er pladsproblemer. I forbindelse med flytningen til Kongens Enghave ønsker skolen at udvide undervisningskapaciteten fra i dag ca. 160 elever til i fremtiden ca. 250 elever. Man vil herefter kunne tilbyde undervisning i to spor fra 4. til 9. klassetrin. Yderligere ønskes der i tilknytning til skolen oprettet en kostafdeling med overnatningsmuligheder for op til 30 elever fra de ældste klassetrin.

Arkitektgruppen København A/S har udarbejdet projekt til nyindretning af skolen. Der projekteres med ombygninger inden for de eksisterende bygningskroppe og tilbygninger i to etager på gårdsiden af den nordlige fløj. Facadeændringer vil kun ske mod gårdrummet, hvor eksisterende tilbygninger nedrives og nye tilføres.

En tilladelse til den ansøgte anvendelse til skoleformål med tilhørende kostafdeling forudsætter dispensation fra byplan nr.15, § 4, om, at området fastlægges til forretnings- og industrivirksomheder med mulighed for indretning af enkelte boliger fortrinsvis for de til virksomheden knyttede funktionærer.

Den naboorientering, som forvaltningen har gennemført som led i dispensationsproceduren, har resulteret i 8 henvendelser, heraf én underskriftindsamling med i alt 78 underskrifter. Henvendelserne vedrører primært de forventede trafikale problemer, som skolens etablering vil medføre.

Kongens Enghave Bydelsråd er ligeledes betænkelige ved den øgede trafik i området. Bydelsrådet mener desuden, at bygningen er uegnet til skole på grund af et for lille friareal og forurening fra nærliggende virksomheder. Bydelsrådet kan ikke anbefale en dispensation.

Miljøkontrollen har udtalt, at en skole er en forureningsfølsom anvendelse, men vurderer, at skolen kan etableres i området, hvis en skorsten på et nærliggende autolakereri forhøjes, hvilket Silm Fonden har påtaget sig.

På 2 ejendomme i karreen drives autoværksted og autolakering. Ejerne af disse ejendomme har påpeget, at etablering af en skole vil kunne forringe muligheden for udnyttelse af karreens øvrige erhvervsejendomme, der blandt andet vil kunne blive mødt med skærpede miljøkrav.

Under hensyn til at disse 2 ejendomme anvendes i overensstemmelse med byplanvedtægtens bestemmelser, mens en skoleanvendelse ikke er i overensstemmelse hermed, finder forvaltningen det rigtigst, at de 2 virksomheder garanteres at blive holdt skadesløse for miljømæssige krav hidrørende fra skolen, og at der ikke bør meddeles dispensation til skolen førend, der er fundet en for ejerne af de 2 erhvervsejendomme rimelig løsning. Dette er meddelt Silm Fonden.

Er der ikke fundet en ordning mellem ejerne af de 2 erhvervsejendomme og Silm Fonden på tidspunktet for Bygge- og Teknikudvalgets behandling af sagen, anbefales det at afslå ansøgningen om dispensation.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På vegne af ejendommens nuværende ejere har advokat Berg Nielsen søgt om principiel tilladelse til at indrette en skole i tidligere produktions- og kontorbygninger på ejendommen matr.nr. 14 Kongens Enghave, København, der er beliggende Stubmøllevej 35/Grønrisvej 2-4. Når en godkendelse af byggeandragende til skoleindretning foreligger, vil ejendommen blive afhændet til Hay Skolen v. Silm Fonden.

Hay Skolen er en privat skole, som i dag ligger på Høffdingsvej 18 i Valby, hvor der imidlertid er pladsproblemer. I forbindelse med flytningen til Kongens Enghave ønsker skolen at udvide undervisningskapaciteten fra i dag ca. 160 elever til i fremtiden ca. 250 elever. Man vi herefter kunne tilbyde undervisning i to spor fra 4. til 9. klassetrin. Yderligere ønskes der i tilknytning til skolen oprettet en kostafdeling med overnatningsmuligheder for op til 30 elever fra de ældste klassetrin.

Arkitektgruppen København A/S har udarbejdet projekt til indretning af skolen med ombygninger inden for de eksisterende bygningskroppe og tilbygninger i to etager på gårdsiden af den nordlige fløj. De to nuværende beboelseslejligheder på 2. sal i den sydlige fløj forbliver uændrede og vil ikke blive berørt af ombygningerne. Facadeændringer vil kun ske mod gårdrummet, hvor eksisterende tilbygninger nedrives og nye tilføres. Der vil således ikke ske ændringer i den eksisterende bebyggelses facader mod Stubmøllevej og Grønrisvej.

I den nordøstlige fløj indrettes klasselokaler, speciallokaler, lærerværelse og lokaler til administrationen. I den sydvestlige fløj indrettes i stueetagen festsal/aktivitetsrum og kantine. På 1. sal indrettes værelser med plads til op til 30 overnattende elever samt en lejlighed til forstander/leder, jf. vedlagte situationsplan (bilag A).

Plangrundlag

Ejendommen er omfattet af byplan nr. 15, der er tinglyst den 16. april 1948. Byplanen er en plan for et stort område, hvoraf størstedelen fastlægges til boliger. Foruden boligområdet fastlægger byplanen arealer til offentlige formål samt arealer til forretnings- og industrivirksomheder, jf. vedlagte tegning nr. 13.588 (bilag B), som viser byplanens udstrækning og den fastlagte arealanvendelse. Den aktuelle ejendom er på tegningen vist med fed sort indramning. Som det fremgår heraf, er den aktuelle ejendom beliggende i udkanten af arealet fastlagt til forretnings- og industrivirksomheder. Ifølge byplanens § 4 må der her kun indrettes sådanne virksomheder, der ikke forårsager larm eller ilde lugt, frembyder ubehageligt skue eller på anden måde er til ulempe for de omboende. Der kan endvidere tillades indrettet enkelte boliger fortrinsvis for de til virksomheden knyttede funktionærer.

I henhold til Kommuneplan 1997 og det forslag til Kommuneplan 2001, der forventes endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2001, indgår ejendommen i et område for blandet erhverv. Området må anvendes til lettere industri-, værksteds-, håndværks-, lager-, engros- og transportvirksomhed med dertil hørende administration og lignende samt til serviceerhverv, såsom administration, liberale erhverv, erhvervs- og fritidsundervisning samt andre virksomheder, der naturligt kan indpasses i området. Endvidere kan der tillades virksomheder af offentlig/almen karakter, såsom tekniske anlæg samt institutioner og andre sociale, uddannelsesmæssige og kulturelle servicefunktioner, der er forenelige med anvendelsen til blandet erhverv. I kommuneplanforslaget nævnes i denne forbindelse endvidere grundskoleundervisning. Der må normalt kun udøves virksomhed til og med forureningsklasse 3 (u væsentlig forurening med vejledende afstandskrav på 50 m til boliger og lignende). Endelig kan det, hvis det er miljømæssigt forsvarligt, tillades, at der opføres eller indrettes enkelte boliger for indehaver, bestyrer, portner eller andre personer med lignende tilknytning til virksomheden (E1-område).

Dispensation

En tilladelse til den ansøgte anvendelse til skoleformål med tilhørende kostafdeling forudsætter dispensation fra byplanens § 4, om, at området fastlægges til forretnings- og industrivirksomheder med mulighed for indretning af enkelte boliger fortrinsvis for de til virksomheden knyttede funktionærer.

Kommunen kan meddele dispensationer fra byplanens bestemmelser, hvis dispensationerne ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af planlovens § 19, stk. 1, jf. byplanens § 8.

Forvaltningen finder, at der kan meddeles dispensation til indretning af skole, herunder indretning af overnatningsmuligheder for op til 30 elever ad gangen, fordi ejendommen er beliggende i udkanten af erhvervsområdet og op til boligområdet, og fordi byplanens fastlæggelse af området til forretnings- og industrivirksomheder er at sidestille med kommuneplanens blandede erhvervsanvendelse, hvor der efter et konkret skøn, åbnes mulighed for indpasning af virksomheder af offentlig/almen karakter, herunder sociale, uddannelsesmæssige og kulturelle servicefunktioner, herunder i henhold til forslaget til Kommuneplan 2001 grundskoleundervisning.

Det er desuden en forudsætning for skoleprojektets gennemførelse, at der meddeles byggelovsmæssig dispensation vedrørende bestemmelser om bebyggelsesprocent og højde og afstand til skel efter naboorientering. Forvaltningen har fundet det rigtigst at lade denne naboorientering afvente dels den principielle stillingtagen til ejendom-mens anvendelse i henhold til byplanvedtægten og dels et mere detaljeret projekt-materiale.

Det skal i denne forbindelse oplyses, at det foreliggende skitseprojekt efter ombygning omfatter 3.460 etagemeter (heraf 340 m2 ikke-udnyttet loftsareal ifølge andrager) svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 120 og et friareal eksklusiv parkering på ca. 31 pct. svarende til 4,3 m2 pr. elev. Parkering forudsættes løst på arealet mellem bebyggelsen og grundens grænse mod sydvest, idet der vil blive stillet krav om etablering af 5 nye parkeringspladser.

Miljøvurdering

Miljøkontrollen oplyser, at der på adressen Stubmøllevej 43 ligger et autolakereri og et autoværksted. Afstanden til Stubmøllevej 35 er 50 m. Ifølge autoværkstedsbekendtgørelsen bør der ikke etableres forureningsfølsomme funktioner i en afstand nærmere end 100 m fra autolakererier. På nabogrunden Spontinisvej 5/Stubmøllevej 37 ligger et autoværksted. Det vejledende afstandskrav fra autoværksteder til forureningsfølsomme aktiviteter er 50 m. Miljøkontrollen anser en skole for børn og unge som værende en forureningsfølsom aktivitet og vurderer, at autolakeriet og autoværkstederne vil kunne give miljømæssige gener for den planlagte skole.

Hay Skolen / Silm Fonden har på grundlag af denne vurdering påtaget sig at foretage den nødvendige forhøjelse af skorstenen på autolakeriet Stubmøllevej 43, hvorefter Miljøkontrollen har vurderet, at de eksisterende virksomheder i området ikke vil være til gene for den ansøgte anvendelse til skoleformål, herunder indretning af en tilhørende kostafdeling med overnatningsmuligheder.

En jordbundsundersøgelse fra 1995 i området afgrænset af Stubmøllevej, Hammelstrupvej og Gåsebækrenden viser, at koncentrationen af tungmetaller ligger under kvalitetskriterierne for ren jord. Den foretagne undersøgelse med 3 prøveboringer er imidlertid ikke tilstrækkelig til at fastslå, at der ikke er forurening på arealet. Idet der tidligere har været maskinfabrik på den aktuelle ejendom og under hensyn til, at fyldjord og overfladejord er forurenet mange steder i København, kan det ikke udelukkes, at der er koncentrationer over kvalitetskriterierne for ren jord.

Grundvandet er ikke undersøgt, men arealet ligger i et område med begrænsede drikkevandsinteresser.

Stubmøllevej og Grønrisvej er begge lokalgader, hvor trafikstøjniveauet langs grundgrænsen vurderes at ligge under 60 dB(A), og Miljøstyrelsens vejledende krav forventes at kunne opfyldes.

Høring

Plan & Arkitektur har i perioden fra den 19. september 2001 til den 4. oktober 2001 foretaget den i henhold til planlovens § 20. stk. 1, forudsatte naboorientering, jf. det fremlagte bilag 1.

Ved en fejl blev naboorienteringen ikke sendt til Kongens Enghave Bydel og Socialistisk Folkeparti Sydvest, hvorfor der i perioden fra den 23. oktober 2001 til den 6. november 2001 er foretaget en høring af disse.

I høringsperioderne er modtaget 8 henvendelser, heraf én underskriftindsamling med i alt 78 underskrifter. 2 henvendelser vil muligvis blive trukket tilbage, jf. nedenfor.

Henvendelserne er blevet sendt til Erik K. Jørgensen A/S, der er rådgivende ingeniører for Silm Fonden, til orientering. Ingeniørfirmaet har på denne baggrund fremsendt det som bilag D vedlagte brev af 10. oktober 2001. Henvendelsen fra Kongens Enghave Bydelsråd er efterfølgende blevet tilsendt ingeniørfirmaet til orientering.

En liste over de modtagne henvendelser er vedlagt som bilag C.

Henvendelse fra offentlige myndigheder

1) Skrivelse af 5. november 2001 fra Kongens Enghave Bydelsråd

Bydelsrådet er meget betænkelig ved den øgede trafik, som etableringen af skolen vil medføre gennem bydelen, og for de gener, dette vil medføre for de omkringboende borgere. Bydelsrådet er desuden betænkelig ved bygningens egnethed til skole, idet ejendommens friareal er for ringe til pædagogisk forsvarlige udendørsaktiviteter, og idet bygningen ligger for tæt på virksomheder med en ikke ubetydelig forureningsrisiko. Bydelsrådet peger i stedet på Ellebjerg Skole, der allerede er gearet til at løse opgaven med undervisning af tyrkiske elever på en forsvarlig måde.

Bydelsrådet anbefaler derfor, at Bygge- og Teknikudvalget ikke meddeler dispensation fra byplanen.

Endelig beklager Bydelsrådet den sene modtagelse af sagen, der har bevirket, at den ikke har kunnet behandles på normal måde igennem systemet.

Bemærkninger

En beregning foretaget af forvaltningen viser, at ejendommens friarealprocent vil være ca. 31 eksklusiv parkering efter etablering af skolen svarende til 4,3 m2 pr elev ved fuld belægning. Ejendommens bebyggelsesprocent vil være ca. 120.

Fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen oplyses, at der ikke er nogen lovmæssige krav til folkeskolers friarealer, der kunne være vejledende i denne sag. Københavns folkeskolers friarealer er meget varierende i størrelse afhængig af skolens beliggenhed. Ved anlæg af en skole ser Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen på friarealernes kvalitet samt naboarealernes kvalitet.

Ifølge Kommuneplan 1997 forudsættes nye private skoler som hovedregel – under iagttagelse af de særlige friarealkrav for nye skoler i rammerne for lokalplanlægningen– indpasset i områder, der er fastlagt til boliger og serviceerhverv (C) eller til serviceerhverv (S) og i visse tilfælde i områder til blandet erhverv (E). De særlige krav til friarealer betyder, at friarealkravet til grundskoleundervisning i kommuneplanen sidestilles med friarealkravet til boliger i relation til de enkelte områders maksimale bebyggelsesprocent.

Stubmøllevej 35 er beliggende i et E1-område med en maksimal bebyggelsesprocent på 110. I kommuneplanens rammebestemmelser for E-områder fremgår følgende: Hvor der muliggøres grundskoleundervisning, jf. skolelovgivningen, skal friarealet i de enkelte områder mindst svare til friarealkravet for boliger i S-områder. I S1-områder med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 er friarealprocenten ved boliger 60.

Kommuneplanforslag 2001 svarer til Kommuneplan 1997 for så vidt angår friarealkrav ved grundskoler.

Kravet til friarealprocent i et lokalplanlagt E1-område til skoleanvendelse er med andre ord 60.

Det kan oplyses, at i lokalplan nr. 322 "Heimdalsgade Syd" (O3-område) fastsættes en friarealprocent på 60 for grundskoler, idet det bestemmes, at friarealprocenten kan være af størrelsesordenen 30 ved indretning af overbygningsskoler i områdets eksisterende bebyggelse. Begrundelsen for den lave friarealprocent er ifølge lokalplanredegørelsen, at der er tale om en overbygningsskol for 8 – 10. klasse, det vil sige ældre elever, og at overbygningsskolen indrettes i eksisterende bebyggelse, samt at skolen er beliggende ved et fremtidigt parkområde og i nærheden af Nørrebrohallen.

Den kommende skole på Stubmøllevej, der skal rumme 4 – 9. klasse, indrettes ligeledes i eksisterende bebyggelse og er beliggende tæt på Valbyparken og Valby Idrætspark og Valby - hallen. Byplanvedtægten indeholder ikke bestemmelser om friareal.

Under henvisning til ovenstående finder forvaltningen ikke, at friarealforholdene bør give anledning til at afslå dispensationsansøgningen.

Det kan ikke undgås, at skolen vil øge trafikbelastningen i området.

Skolen vil komme til at ligge tæt på den regionale vej Ellebjergvej/P. Knudsens Gade der må antages benyttet af hovedparten af biltrafikken til skolen gennem bydelen. Den øgede trafikbelastning igennem bydelen vil efter forvaltningens opfattelse ikke være mærkbar på disse veje, hvor en trafiktælling fra 1997 viser, at døgntrafikken var på henholdsvis 36.000 og 33.400 biler.

Derimod vil trafikbelastningen være mærkbær ved Stubmøllevej og Grønrisvej. Det skal dog bemærkes, at også andre anvendelser af ejendommen vil medføre trafik i større eller mindre omfang. Ejendommen ligger desuden i udkanten af det store boligområde, der er centreret omkring Stubmøllevej, således at trafikken til skolen bør kunne foregå uden den store belastning af boligområdet. Døgntrafikken på Stubmøllevej var 5.000 i 1997.

Det må desuden antages, at en del af eleverne vil bruge offentlige transportmidler. Skolen ligger således tæt på Sjælør Station og den kommende Ringbanestation Ny Ellebjerg Station.

Silm Fondens rådgivende ingeniørfirma har vedrørende trafikbelastningen oplyst, at det på Hay Skolens sidste generalforsamling blev besluttet at opfordre forældre og børn til at bruge offentlige transportmidler. Det blev også besluttet kun at køre med en enkelt skolebus, når skolen er flyttet til Stubmøllevej, jf. bilag D. Ingeniørfirmaet har efterfølgende oplyst, at man har valgt at ville spare den ene bus, fordi den benyttes af for få børn. Det er intentionen, at børnene i stedet skal anvende de offentlige transportmidler, blandt andet de nærved beliggende S-togsstationer. Ingeniørfirmaet oplyser, at kun få børn køres individuelt af forældrene i dag. Det ventes ikke at være anderledes, når skolen flytter.

Med hensyn til forureningsrisikoen henvises til afsnittet ovenfor om miljøvurdering, hvoraf det fremgår, at Miljøkontrollen har vurderet, at de eksisterende virksomheder i området ikke vil være til gene for den ansøgte anvendelse til skoleformål under forudsætning af, at skorstenen på autolakereriet Stubmøllevej 43 forhøjes, hvilket Silm Fonden har påtaget sig.

Bydelsrådet har haft 14 dage til at fremkomme med en udtalelse, hvilket er sædvanlig praksis og i overensstemmelse med planloven.

Henvendelse fra ejere og beboere mv.

  1. Skrivelse af 25. september 2001 fra afdelingsbestyrelsen for KSB afdelingerne Händelsvej 38-66, Spontinisvej 21-23, Grønrisvej 1-9 samt Stubmøllevej 23-33 v/Birgit Andreasen
  2. Afdelingsbestyrelsen påpeger, at både Stubmøllevej, Grønrisvej og Spontinisvej er smalle veje, der er præget af trafikproblemer på grund af virksomhederne i området og parkeringsproblemer. Afdelingsbestyrelsen er bekendt med, at der på nuværende tidspunkt er store trafikale problemer ved skolen på Høffdingsvej, hvor elevtallet er 160, idet der dagligt kommer 2 busser, der henter og bringer børnene, hvortil kommer, at mange børn bliver bragt med privatbiler. Trafikbelastningen vil blive endnu større ved en skole på Stubmøllevej med et elevtal på 250. De smalle veje omkring den planlagte skole vil ikke kunne rumme denne yderligere trafikbelastning. Afdelingsbestyrelsen tager derfor stærkt afstand fra planerne om etablering af en skole.

  3. Udateret underskriftindsamling med 78 underskrifter
  4. Underskriverne protesterer imod indretning af en skole på Stubmøllevej 35/ Grønrisvej 2-4 og bakker op om brev af 25. september 2001 fra afdelingsbestyrelsen for de ovenfor nævnte KSB afdelinger. Underskriverne gør opmærksom på det uhensigtsmæssige i en skole med 250 elever kun 25 m fra beboelse.

  5. Skrivelse af 30. september 2001 fra Randi og Kenneth Frederiksen, Grønrisvej 5, 2. tv.
  6. Indsigerne påpeger, at skolen vil føre til store trafikproblemer og være til stor gene for beboelsen på Grønrisvej, der kun ligger 25 - 30 m fra den ejendom, hvor skolen skal indrettes.

  7. Skrivelse af 2. oktober 2001 fra Gerd Andersen, Grønrisvej 7 A, st. tv.
  8. Indsigeren mener, at ejendommen Stubmøllevej 35/ Grønrisvej 2-4 er uegnet til skole, fordi grunden er forurenet. Skolebygningerne vil desuden komme til at ligge alt for tæt på beboelsesbygningerne i området, hvilket vil føre til støjgener på grund af trafiklarm, klokkeringning og støjende skolebørn.

  9. Skrivelse af 3. oktober 2001 fra Børge og Lis Sigrid Emilie Assentoft, Händelsvej 62, st. th., samt Birte og Leif Hansen, Händelsvej 62, 1. th.

Indsigerne er imod en skole Grønrisvej/Stubmøllevej og påpeger, at der i forvejen er trafik- og parkeringsproblemer på grund af andre børneinstitutioner i området. I øvrigt mener indsigerne, at eleverne af integrationsmæssige hensyn bør gå i en folkeskole.

Bemærkninger

Vedrørende trafik henvises til bemærkningerne til udtalelsen fra Kongens Enghave Bydelsråd.

Skolens friarealer er placeret på en sådan måde, at skolebygningerne skærmer i forhold til de overfor beliggende boliger. Støj fra selve skolen vurderes herefter især at knytte sig til trafikken i forbindelse med skoletids begyndelse og ophør og at være af en sådan karakter, at den må anses for acceptabel i grænsen mellem et boligområde og et erhvervsområde.

Som anført i afsnittet ovenfor om miljøvurdering er der ikke konstateret jordforurening i området, men forurening kan ikke udelukkes henset til områdets tidligere anvendelse til maskinfabrik. Skal der fjernes jord i forbindelse med ombygningen, der viser sig at være forurenet, skal det anmeldes til Miljøkontrollen, som herefter anviser jorden normalt til godkendt modtageanlæg.

Henvendelser, der eventuelt vil blive tilbagekaldt:

A) Skrivelse af 1. oktober 2001 fra Annlise Lund

Annlise Lund ejer ejendommen Stubmøllevej 43, der er udlejet til autoværksted/lakering. Annlise Lund finder det forkert at nedlægge en erhvervsejendom til fordel for en skole, der kan placeres mange andre steder, og påpeger, at det vil forringe muligheden for udnyttelsen af de omkringliggende industrigrunde. Hvis dispensation gives, forventer Annlise Lund at blive holdt skadesløs for udgifter vedrørende miljøkrav, herunder også fremtidige skærpede krav.

B) Skrivelse af 1. oktober 2001 fra Valby Autoforum A/S, Spontinisvej 5, ved advokatfirmaet Osborne Clarke

Valby Autoforum driver virksomhed ved siden af den ejendom, hvor skolen skal etableres. Firmaet har planlagt en række investeringer med henblik på at udvide virksomhedens aktiviteter ud fra den forudsætning, at der drives erhverv på de omkringliggende ejendomme, da området er udlagt til dette formål. Firmaet kan ikke leve med risikoen for at blive mødt med fremtidige påbud om at foretage foranstaltninger til nedbringelse af støj m.v. fra virksomheden.

Bemærkninger

Forvaltningen er enig i, at placeringen af en skole i dette område vil kunne begrænse mulighederne for at anvende naboejendommene til erhvervsvirksomhed i overensstemmelse med byplanens bestemmelser, hvilket man har meddelt Silm Fonden.

Fondens advokat Thomas Berg har ved brev af 29. oktober 2001 tilbudt Valby Autoforum A/S en uigenkaldelig erklæring om, at Silm Fonden indestår for at holde Valby Autoforum skadesløs for ethvert krav, som Valby Autoforum måtte blive mødt med fra det offentlige i forbindelse med øgede miljømæssige tiltag begrundet i skoledriften på Stubmøllevej 35 på betingelse af, at Valby Autoforum trækker sin indsigelse tilbage.

Advokat Thomas Berg har ligeledes s. d. meddelt Annlise Lund, at Silm Fonden er villig til at afgive en uigenkaldelig erklæring om, at fonden til enhver tid vil friholde Annlise Lund for øgede miljømæssige krav, som nu eller i fremtiden vil blive pålagt Stubmøllevej 43 som følge at etablering af skolen på Stubmøllevej 35.

Forvaltningens vurdering og evt. alternativer til indstillingen

Som nævnt ovenfor vurderer forvaltningen, at etablering af en skole på Stubmøllevej 35, der er en forureningsfølsom anvendelse, vil kunne få indflydelse på anvendelsen af Annlise Lunds og Valby Autoforums ejendomme.

Under hensyn til at disse 2 ejendomme anvendes i overensstemmelse med byplanvedtægtens bestemmelser, mens en skoleanvendelse ikke er i overensstemmelse hermed, finder forvaltningen det rigtigst, at de 2 virksomheder holdes skadesløse for eventuelle miljømæssige krav, der er forbundet med etableringen og driften af skolen, og at der ikke bør meddeles dispensation til skolen førend, der er fundet en for Annlise Lund og Valby Autoforum rimelig løsning.

Dette er meddelt Silm Fonden, hvis advokat som nævnt ovenfor ved skrivelse af 29. oktober 2001 har tilbudt at friholde Annlise Lund og Valby Autoforum for udgifter af miljømæssig karakter hidrørende fra skolen.

Annlise Lunds og Valby Autoforums holdning til tilbudet foreligger ikke.

Er der ikke fundet en ordning mellem Annlise Lund, Valby Autoforum og Silm Fonden på tidspunktet for Bygge- og Teknikudvalgets behandling af sagen, anbefales det at afslå ansøgningen om dispensation.

BILAG VEDLAGT

Bilag A: Situationsplan

Bilag B: Tegning nr. 13.588 fra byplan nr. 15

Bilag C: Liste over modtagne henvendelser

Bilag D: Kopi af brev af 10.oktober 2001 fra Erik K. Jørgensen AS Rådgivende Ingeniører

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL, VÆRELSE 36

Bilag 1: Kopi af naboorienteringsbrev af 19. september 2001 med bilag

Bilag 2: Kopi af de modtagne henvendelser

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top