Mødedato: 27.08.2003, kl. 14:00

Byggesagsbehandling af husbåde - Erhvervs- og Boligstyrelsens udkast til "Vejledning om byggesagsbehandling af husbåde og flydende boliger"

Byggesagsbehandling af husbåde - Erhvervs- og Boligstyrelsens udkast til "Vejledning om byggesagsbehandling af husbåde og flydende boliger"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. august 2003

 

Sager til drøftelse

18. Byggesagsbehandling af husbåde - Erhvervs- og Boligstyrelsens udkast til "Vejledning om byggesagsbehandling af husbåde og flydende boliger"

BTU 390/2003 J.nr. 0421.0002/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter Erhvervs- og Boligstyrelsens udkast til "Vejledning om byggesagsbehandling af husbåde og flydende boliger".

RESUME

Erhvervs- og Boligstyrelsen har med høringsfrist den 2. september 2003 udsendt udkast til "Vejledning om byggesagsbehandling af husbåde og flydende boliger". Vejledningen giver et overblik over de forhold, som Erhvervs- og Boligstyrelsen vurderer er væsentlige i forbindelse med den tekniske byggesagsbehandling af husbåde.

Grundlaget for kommunens byggesagsbehandling er herefter bygningsreglementerne med støtte i vejledningen – kombineret med Søfartsstyrelsens "Teknisk forskrift om pontoner og pramme under flydende boliger, husbåde og lignende".

Vejledningen giver ikke forvaltningen anledning til bemærkninger.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget drøftede på mødet d. 4. juni 2003 indstilling om forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde (BTU 284/2003).

I bilagsmaterialet til indstillingen er omtalt Søfartsstyrelsens og Erhvervs- og Boligstyrelsens "Notat om flydende boliger og husbåde", hvori det slås fast, at flydende boliger er omfattet af byggeloven og skal byggesagsbehandles.

I indstillingen (BTU 284/2003) er der tillige redegjort for en række praktiske og juridiske problemer, som vil skulle håndteres, forinden der kan ske byggesagsbehandling med henblik på placering af en husbåd.

I forlængelse heraf har Erhvervs- og Boligstyrelsen nu udsendt en høringsudgave af en vejledning om den tekniske byggesagsbehandling af husbåde og flydende boliger.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Vejledningen giver et overblik over de vigtigste forhold, kommunerne skal være opmærksomme på ved byggesagsbehandlingen af flydende boliger. Vejledningen behandler alene byggesagsbehandlingen i forhold til boligdelen og byggeloven. Sagsbehandlingen af flydedelen skal ske efter Søfartsstyrelsens "Teknisk forskrift om pontoner og pramme under flydende boliger, husbåde og lignende".

Flydende boliger er omfattet af henholdsvis småhusreglementet, BR-S 98 (enfamilieboliger og fritidsboliger), og BR-95 (etageboliger, ungdomsboliger og erhvervsbyggeri). Vejledningen omfatter byggesagsbehandling efter begge reglementer, og der sondres mellem henholdsvis nybyggeri og anvendelsesændring/ombygning.

Generelt har byggeloven til formål at sikre, at bebyggelse udføres og indrettes således, at den frembyder tilfredsstillende tryghed i brand-, sikkerheds- og sundhedsmæssig henseende. Ved nybyggeri af en flydende bolig skal kommunen påse, at boligen lever op til de relevante krav i bygningsreglementet. De relevante krav er i forbindelse med nybyggeri af en flydende bolig alle de krav, der kan opfyldes ved almindelig planlægning og projektering under hensyntagen til, at der er tale om netop en flydende bolig med dens særlige karakteristika.

Det er særligt bestemmelser om brandsikkerhed, indeklima og sundhed, der er væsentlige ved indretning af en flydende bolig uanset dens anvendelse.

Herudover skal der tages stilling til de bebyggelsesregulerende bestemmelser, boligens indretning, konstruktioner og brandforhold, fugt- og varmeisolering, ildsteder og skorstene, samt lydforhold, indeklima og installationer.

I forbindelse med væsentlige anvendelsesændringer og ombygninger er kravene til sikkerhed og sundhed fortsat helt centrale og bør opfyldes i videst muligt omfang. Derimod kan der ved anvendelsesændring/ombygning af en båd til flydende bolig ses lempeligere på en række af bygningsreglementernes øvrige krav og gives dispensationer herfra.

-o-

Byggeri & Bolig arbejder fortsat med en række emner og problemer i forbindelse med byggesagsbehandling af husbåde. Der henvises i den forbindelse til bilagsmaterialet fra Bygge- og Teknikudvalgets møde den d. 4. juni 2003 (BTU 284/2003).

Med vejledningen har kommunerne dog fået et fælles udgangspunkt til håndtering af den tekniske byggesagsbehandling af selve husbådene. Forvaltningen har derfor ingen bemærkninger til høringen.

Økonomi

-

Miljøvurdering

-

Høring

-

Andre konsekvenser

-

BILAG VEDLAGT

Vejledning om byggesagsbehandling af husbåde og flydende boliger – Erhvervs- og Boligstyrelsens høringsudgave , juli 2003

Ole Sperling

 

Til top