Mødedato: 26.09.2001, kl. 14:00

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i en del af karreen Viborggade, Løgstørgade, Århusgade og Silkeborggade

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i en del af karreen Viborggade, Løgstørgade, Århusgade og Silkeborggade

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. september 2001

 

Sager til beslutning

1. Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i en del af karreen Viborggade, Løgstørgade, Århusgade og Silkeborggade

BTU 400/2001 J.nr. 451:195.0001/01

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i udvalgets møde den 6. juni 2001 vedtagne forslag til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt, der omfatter ejendommene Viborggade 61-63, 67, Århusgade 72-74, 76A-B, 78-84 og Silkeborggade 27-35 - efter fremlæggelse for offentligheden i henhold til byfornyelseslovens bestemmelser - nu vedtages endeligt

RESUME

Formålet med forslaget er at forbedre ejendommenes friarealer ved etablering af et fælles gårdanlæg, som ejerne efterfølgende skal drive og vedligeholde.

Forslaget omfatter 8 beboelsesejendomme med 193 beboere fordelt på 126 boliger, en offentlig institution (fritidshjem), en ubebygget grund samt 9 erhvervslejemål mv.

Forslaget har været ude i høring, og der er modtaget 5 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger til forslaget.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget vedtog i mødet den 6. juni 2001 (Sag nr. 293/2001) at offentliggøre forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt. Indsigelsesfristen blev fastsat til 8 uger.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

-

Økonomi

Udgifterne til anlæggets etablering skønnes at udgøre 2.900.000 kr., der betales af stat og kommune med hver 50 %.

Høring

Offentlighed

Forslaget har været offentliggjort i perioden 13. juni – 10. september 2001 og er udsendt og omdelt til de berørte grundejere og lejere samt bydelsrådet. Forslaget har endvidere været fremlagt i Københavner Information og på Biblioteket, Dag Hammarskjölds Alle 19.

Indsigelser

I offentlighedsperioden er der modtaget de i kopi vedlagte 5 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger.

1) Brev af 3. september 2001 fra Ejendomsselskabet Heina ApS v/ Erik Nyhegn (udlejningsejendommen Viborggade 63).

Ejendomsselskabet gør indsigelse imod forslaget.

Det anføres, at forslagets gennemførelse vil medføre støjgener fra de øvrige ejendommes beboere, da de fortrinsvis vil opholde sig i ejendommens gård, hvor solen er.

Erik Nyhegn tror, at beboerne foretrækker forholdene, som de er i dag, og det anføres, at maskinerne i smedeværkstedet kun høres lejlighedsvis i dagtimerne på hverdage, hvor beboerne er på arbejde.

I øvrigt mener han, at beboerne i dag hører mere skrig og larm fra fritidshjemmet i Viborggade 67 end støj fra smedeværkstedet.

Han anfører afslutningsvis, at selskabet har en lejeindtægt fra udlejning af lagerrummene under halvtaget, den lille bagvedliggende bygning og gårdarealet på ejendommen Viborggade 63. Med hensyn til den lille bygning spørger han, om forslaget skal forstås således, at denne bygning nedrives.

Bemærkning

Forslaget er udformet efter forhandling med ejendommenes ejer- og beboerrepræsentanter, der ikke har givet udtryk for bekymringer for støj i forbindelse med fællesgårdanlæggets etablering.

Som det fremgår af forslaget, vil forvaltningen - efter byfornyelsesbeslutningens vedtagelse og bekendtgørelse - indlede forhandlinger med ejeren om afståelsesvilkårene som følge af nedrivning af erhvervsbaghusene. Hvis der ikke opnås forlig imellem ejeren og kommunen, er der hjemmel i byfornyelsesloven til at lade erstatningsspørgsmålet afgøre ved taksation.

Som det endvidere fremgår af forslagets gennemførelsesprojekt nedrives den lille bygning.

2) Brev af 3. september 2001 fra E. H. Nyhegn A/S v/Erik og Bent Nyhegn (ejer af baghusene i Ejerforeningen Viborggade 61).

Aktieselskabet gør indsigelse imod forslaget.

Selskabet ejer ejendommens bag- og sidehuse, som udgør 1 erhvervslejlighed ud af 11 lejligheder i ejerforeningen. Erik Nyhegn ejer personligt 2 beboelseslejligheder i forhuset.

Det anføres, at det er nødvendigt, at der er en tilpas bred sti fra vejen via ejendommens port til baghuset.

De er bekendt med, at Lene Vesten – ejer af lejligheden over porten i Viborggade 61 - har gjort indsigelse imod, at denne port inddrages i fællesgårdanlægget som fælles adgang, alene fordi hun er bange for støjgener fra færdselen i porten.

De mener, at Lene Vesten kommer med nogle helt udokumenterede påstande om gener fra smedeværkstedet samt om, at porten på naboejendommen Viborggade 63 er i bedre stand end porten i Viborggade 61.

De bemærker, at flytter man i stedet fællesporten i Viborggade 61 til porten i Viborggade 63, vil der også her være en lejer over denne port.

Selskabet gør afslutningsvis opmærksom på, at inddragelsen af deres lejede arealer i Viborggade 63 samt nedrivningen af sidebygningen i Viborggade 61 forringer deres mulighed for optimalt at kunne drive en rentabel VVS- og smedevirksomhed, ligesom det medfører utryghed, idet rygterne svirrer om, at de kan blive tvunget til at lukke deres 105 år gamle virksomhed.

Bemærkning:

Forvaltningen finder, at der er den anførte brede sti til baghuset.

Forvaltningen mener ikke, at der er væsentlige gener ved at bo over en fællesport og er enig i den anførte konsekvens ved at flytte fællesporten fra Viborggade 61 til Viborggade 63.

Der henvises i øvrigt til det anførte til brev 1.

3) Breve af 3. og 27. august 2001 fra Lene Vesten, Viborggade 61, 1.tv. (lejer i Ejerforeningen Viborggade 61).

Lene Vesten foreslår, at der etableres fællesport i naboejendommen Viborggade 63 i stedet for i Viborggade 61, hvor hun bor over porten.

Hun anfører, at denne placering af fællesporten har været drøftet under forhandlingerne forud for forslagets udarbejdelse, samt at porten i Viborggade 61 er i dårlig stand, hvorfor det vil være billigere at inddrage porten i Viborggade 63, der er i god stand.

I forslaget er dagrenovationen endvidere placeret tættere på porten i Viborggade 63, hvilket vil medføre, at renovationsselskabet vil svine mindre, hvis denne port i stedet anvendes som fællesport.

Ud over Lene Vesten er 8 lejere i ejendommen Viborggade 61 medunderskrivere på ændringsforslaget.

Bemærkning

Når porten i Viborggade 61 er valgt som fællesport i denne del af gårdanlægget, er det for at imødekomme ønsker fra ejeren af VVS- og smedefirmaet vedrørende adgangen til virksomhedens side- og baghuse.

Forvaltningen mener iøvrigt, at generne ved inddragelse af en port til fællesadgang er begrænsede - også for den lejlighed, der ligger over porten.

4) Brev af 7. september 2001 fra Jens Nielsen, Århusgade 76 B, st. (formand for Andelsboligforeningen Århusgade 72-74 og 76A-B).

Jens Nielsen udtrykker – på vegne af bestyrelsen – sin tilfredshed med forslaget, hvis gennemførelse han finder vil give ejendommene et tiltrængt løft.

Han anfører, at der i forbindelse med gårdsammenlægningen fjernes et cykelhalvtag, hvor der er plads til ca. 35 cykler, samt et mindre stativ uden overdækning med plads til 4 cykler.

Det foreslås derfor, at der etableres cykelparkering i Århusgadepassagen og eventuelt også ud for ejendommen Århusgade 78-80.

Der bør også etableres cykelparkering op ad gårdfacaden – mellem trappetårnene - på ejendommen Århusgade 72-74. Denne parkering bør overdækkes med gennemsigtigt tag af hensyn til lysindfaldet i kælderlejlighederne.

Herudover kunne der eventuelt etableres yderligere cykelparkering i gården ved den nordlige gavl af beboelsesbaghuset Århusgade 76A-B og mellem trappetårnene på østfacaden af ejendommen.

Det bemærkes, at rampen i gården ud for Århusgade 76 B bør flyttes mod vest, så der bliver mest mulig opholdsplads ved baghusets facade, hvilket er muligt, fordi arealet vest for rampen skal benyttes til tørreplads.

Det bemærkes endvidere, at det er vigtigt, at loftet i porten i baghuset Århusgade 76A-B, der skal benyttes til dagrenovation, isoleres mod støj- og lugtgener.

Bestyrelsen beder afslutningsvis om, at det overvejes, om gårdarealet langs hegnet til fritidshjemmet, Viborggade 67, kan benyttes til opholdsareal, i stedet for til dagrenovation, idet dette areal har lang aftensol. I så fald foreslås det, at dagrenovationen placeres op ad smedeværkstedets gavl, Viborggade 61.

Bemærkning:

Der er i dag indrettet cykelparkering i ejendommenes gårde til i alt 35 cykler.

Ifølge forslaget opsættes der cykelstativer i gårdens sydøstlige del samt i passagen i Århusgade til 40 cykler.

Forvaltningen er indstillet på at forsøge at indpasse yderligere cykelstativer i passagen i Århusgade samt på de nævnte steder i gården i forbindelse med gårdanlæggets projektering.

Der vil ligeledes blive foretaget den ønskede tilpasning af rampen samt isolering af loftet i porten i Århusgade 76A-B.

Forvaltningen finder det derimod ikke muligt at imødekomme ønsket om flytning af skurene til dagrenovation samt stor- og miljøfarligt affald.

Dette skyldes, at skurene også skal benyttes af beboerne i Silkeborggade. Herudover fungerer skurene som en skærm mellem det støjende fritidshjem i Viborggade 67 og fællesgårdanlæggets største og bedste lege- og opholdsareal. Det skal i øvrigt bemærkes, at der ikke er plads op ad den foreslåede gavl.

5) Brev af 19. juni 2001 fra Gunnar Kjems, Peder Hvitfeldts Stræde 12 (ejer af udlejningsejendommen Århusgade 82).

Gunnar Kjems foreslår, at gennemgangen i ejendommen Århusgade 82 nedlægges i forbindelse med etablering af fællesgårdanlægget.

Han anfører, at en bevaring af gennemgangen vil øge risikoen for at uvedkommende personer kan trænge ind i gårdanlægget, ligesom mindre børn lettere kan forlade legepladserne i gården, hvorved opsynet med børnene vanskeliggøres.

Gunnar Kjems mener, at en nedlæggelse af gennemgangen således vil medføre store fordele for beboerne.

Bemærkning

Som det fremgår af forslaget, omfatter dette 3 fælles adgange mellem vej og gård. Gennemgangen i Århusgade 82 inddrages ikke som fælles adgang.

Som det endvidere fremgår af forslaget, kan der i gårdlavets vedtægter medtages bestemmelser om, at alle adgangsveje til fællesanlægget holdes aflåst.

Forvaltningen har imidlertid ingen indvendinger imod, at gennemgangen nedlægges som gennemgang, forudsat at brandvæsenet kan godkende dette.

-o0o-

Bygge- og Teknikforvaltningen finder ikke, at de fremførte indsigelser, ændringsforslag og bemærkninger giver anledning til at ændre forslaget, udover hvad der er nævnt.

Andre konsekvenser

-

BILAG VEDLAGT

Forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt.

Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 6. juni 2001.

Endvidere vedlagt

Telefax af 12. september 2001 fra Bydelsrådet for Indre Østerbro Bydel.

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag 1: Brev af 3. september 2001 fra Ejendomsselskabet Heina ApS v/ Erik Nyhegn

Bilag 2: Brev af 3. september 2001 fra E. H. Nyhegn A/S v/Erik og Bent Nyhegn

Bilag 3: Breve af 3. og 27. august 2001 fra Lene Vesten

Bilag 4: Brev af 7. september 2001 fra Jens Nielsen

Bilag 5: Brev af 19. juni 2001 fra Gunnar Kjems

 

Ole Sperling

 

Til top