Mødedato: 26.03.2003, kl. 14:00

Parkpolitik, høring af forslag

Parkpolitik, høring af forslag

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. marts 2003

 

Sager til beslutning

4. Parkpolitik, høring af forslag

BTU 146/2003 J.nr. 2220.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at forvaltningen sender vedlagte forslag til Parkpolitik - "Det grønne København - 2003" i høring frem til d. 15. maj.

RESUME

På Bygge- og Teknikudvalgets møde onsdag den 29. maj 2002 besluttede udvalget, at forvaltningen skulle udarbejde forslag til en Parkpolitik, og at der forud for udarbejdelsen skulle være en debatperiode (BTU 291/2002). I overensstemmelse med denne beslutning, har der været udsendt et debatoplæg "Grønt for alle – Status og hovedproblemer – et grundlag for debat." Debatten blev formelt afsluttet 1. oktober 2002. Evaluering af debatperioden har været fremsendt til BTU som "Notat af 20. november 2002 fra Vej & Park vedrørende parkpolitik, evaluering af debatperiode".

I debatperioden er der kommet 23 indlæg, som gennemgående er positive.

Forvaltningen har nu på baggrund af den forudgående debat og høringssvarene udarbejdet et forslag til Parkpolitik i samarbejde med en tværkommunal arbejdsgruppe, der har bidraget med særskilte oplæg, som er søgt indarbejdet. Forslaget har været forelagt for Det Grønne Råd forud for den politiske behandling.

Forslag til en Parkpolitik er tænkt som et grundlag for forvaltningens arbejde med sektorplanlægning og sætter de grønne områder i forhold til den øvrige planlægning i kommunen - herunder hvordan de grønne områder ved en fortsat høj prioritering kan bidrage til en attraktiv udvikling af København. Parkpolitikken supplerer således også den Idrætspolitiske redegørelse og hensigten er at selve politikken kan bidrage til at profilere kommunen overfor gæster, investorer og samarbejdspartnere nationalt og internationalt.

Politikken vil ikke i sig selv udløse investeringer, men vil blive retningsgivende for den fremtidige planlægning af de grønne områder i Københavns Kommune. Dernæst vil den anvise hvilken udvikling, der er ønskelig i forhold til kommunens egne områder og hvilke opkøb, anlægsinvesteringer, driftstiltag og ikke mindst hvilken dialog der skal ske for at fremme København som en spændende storby, hvor både borgere og erhvervsliv har lyst til at have hjemme.

Forslaget vil være tilgængeligt på Vej & Parks hjemmeside og på biblioteker, derudover vil det blive sendt direkte til interesseorganisationer, Lokalråd, Ældreråd og den øvrige forvaltning.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Parkpolitikken er tænkt som et grundlag for forvaltningens arbejde med sektorplanlægning og skal sætte de grønne områder i forhold til den øvrige planlægning i kommunen - blandt andet hvordan en attraktiv udvikling af København kan fremmes, hvis det grønne bliver prioriteret.

Politikken vil ikke i sig selv udløse investeringer, men vil blive retningsgivende for den fremtidige planlægning af de grønne områder i Københavns Kommune. Dernæst vil den anvise hvilken udvikling, der er ønskelig i forhold til kommunens egne områder og hvilke opkøb, anlægsinvesteringer, drift og ikke mindst hvilken dialog der skal ske for at fremme København som en spændende storby, hvor både borgere og erhvervsliv har lyst til at have hjemme.

Hovedstadens grønne vision

Hvorfor Københavns Kommune vil have en Parkpolitik, er beskrevet i introduktionen. I visionen beskrives de perspektiver, der ønskes for udviklingen af København som grøn metropol. I Parkpolitikken argumenteres for, at det grønne betaler sig og det er sund fornuft at kommunen satser på det grønne i forhold til at være bæredygtig og tilbyde kvalitet.

I Parkpolitikken beskrives og fastlægges mål for hvordan byens natur, parker og grønne områder skal udvikle sig. Desuden opstilles en række indsatsområder, der blandt andet skal sikre plads til gadetræer, naturområder, parker, legepladser og stiforbindelser. Yderligere stiller den krav til kvalitet, økonomisk prioritering og beskyttelse af de natur- og kulturværdier, som udgør byens grønne kapital. Alt sammen ud fra den overordnede vision, der lyder:

"København er internationalt kendt som Europas grønne metropol, en moderne hovedstad hvor det grønne er en naturlig del af byens udvikling og ansigt udadtil. Træer, grønne områder, natur og fortidsminder beskyttes og udvikles, så byens grønne kapital øges til glæde for kommende generationer.

Til daglig har københavnerne let adgang til smukke parker og gode legepladser tæt på deres bopæl. Inden for kommunegrænsen findes større, sammenhængende grønne områder med et stort naturindhold og pladskrævende aktiviteter. Byens store og små grønne områder er forbundet med et net af grønne stier og grønne gaderum, som også er spredningskorridorer for byens dyre- og planteliv.

Byens parker og grønne områder er trygge og inspirerende mødesteder, hvor københavnerne og byens gæster kan opleve både naturens fred og samles om fælles kulturelle og sportslige begivenheder. Parkerne er rige på oplevelser og giver lyst til ophold og bevægelse i det fri. Udviklingen af byens parker og naturområder sker i dialog med borgerne."

Visionens tre afsnit opsummeres i de grundlæggende indsatsområder:

  • Byens grønne hovedtræk skal beskyttes og udvikles
  • Tilstrækkelige grønne arealer i rimelig afstand
  • Smukke, udfordrende områder året rundt

De tre indsatsområder er grundlaget for de efterfølgende målsætninger, som beskrives under hvert indsatsområde i parkpolitikken.

Hverdagens frirum

Realisering udmøntes i tre indsatsområder, der er grundlaget for de 20 målsætninger i Københavns Kommunes Parkpolitik:

  • Beskyttelse og udvikling af de grønne hovedtræk
  1. København som en grøn metropol
  2. København som attraktiv boligby
  3. En bæredygtig udvikling
  4. Vandet i byen
  5. Bevar kulturhistoriske spor og natur for eftertiden
  6. Byens træer
  • Tilstrækkelige grønne arealer i en rimelig afstand
  1. Byens, bydelens og kvarterets grønne områder
  2. Grønne bydelsplaner
  3. Flere eller bedre friarealer i brokvartererne
  4. Grønne forbindelser
  5. Grønne gader og gadetræer
  6. Grønne områder bag hegnet
  7. Gemte og glemte steder
  • Smukke, udfordrende områder året rundt
  1. Oplevelsesrige parker
  2. Frodig og mangfoldig
  3. Leg, motion og idræt
  4. Mødesteder med plads til alle
  5. Byens haver og grønne fingre
  6. Tryghed i byens parker
  7. Borgerdialog

Status over det grønne

København er på mange måder attraktiv og grøn i dag, men man skal være opmærksom på, at grønne værdier skabes gennem det lange seje træk. I dag kan vi takke visionære politikere og ildsjæle fra de forrige århundrede for de grønne områder, der kendetegner byen. Det de har givet til nutiden, skal Parkpolitikken være med til at beskytte og udvikle. Derfor har historien i forhold til det grønne en ganske særlig betydning. Historien fortæller om, hvad der er værd at passe på og er en tak for de smukke områder, der i dag er en del af grundlaget for det videre arbejde.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

På Bygge- og Teknikudvalgets møde onsdag den 29. maj 2002 besluttede udvalget, at forvaltningen skulle udarbejde forslag til en Parkpolitik, og at der forud for udarbejdelsen skulle være en debatperiode (BTU 291/2002). I overensstemmelse med denne indstilling, har der været udsendt et debatoplæg Grønt for alle – Status og hovedproblemer – et grundlag for debat. Debatten blev formelt afsluttet 1. oktober 2002. I debatperioden har der været følgende aktiviteter:

    • Debatten blev indledt med et miniseminar d. 17. juni, hvor borgmester Søren Pind introducerede debatoplægget. Dagen var valgt som markering af 100 års dagen for sidste gang Borgerrepræsentationen tog samlet stilling til udviklingen af Københavns parker.
    • Debatoplægget har været udsendt til lokalråd, ældreråd og relevante foreninger og organisationer, og der har været en hjemmeside med et debatmodul.
    • Der har været bragt kronikker og artikler i de større aviser og lokalblade
    • Der har været mulighed for at bringe indlæg på Parkpolitikkens hjemmeside og reagere på de 20 spørgsmål, der blev rejst i debatoplægget.
    • Enkeltpersoner og organisationer har sendt skriftlige debatindlæg til Vej & Park (sammenfatning udarbejdet).
    • En arbejdsgruppe med repræsentanter for kommunens forvaltninger er nedsat.

I debatperioden er der kommet 23 indlæg, som gennemgående er positive. Det efterfølgende er et resumé af de væsentligste indlæg:

Ældrerådenes Fællesudvalg ser gerne, at København igen bliver en mere grøn by, men enkelte byområder må gerne have karakter af "storby" uden ret meget grønt (fx Gammeltorv/Nytorv). Ældrerådene deltager gerne i en gennemgang af byens parker og grønne områder. Man ønsker ikke, at de nærrekreative områder udvikler sig til "tivolipladser". Større arrangementer henvises til Fælledparken mfl. Parker bør så vidt muligt være offentligt tilgængelige, mens idrætsanlæg, kolonihaver mm. godt må være lukkede. Rådene støtter etablering af legepladser, skure til øldrikkere, skateboardbaner mv. Ældrerådene vil ikke helt afvise, at brugergrupper kan deltage i vedligholdelsen af offentlige arealer, men er skeptiske. Man ser gerne at antallet af parkbetjente øges.

Danmarks Idræts-Forbund København mener, at på den ene side må man være varsom med at lave for gennemgribende ændringer i parkernes udformning og funktion, på den anden må man også sikre, at parkerne udvikles i takt med ændrede behov i samfundet. Således bør der sikres bedre mulighed for spontanidræt og leg. Kondiløb kunne styrkes, dels ved anlæg af nye ruter og stier, dels ved belysning af stierne. Foreslår også anlæg af kælkebakker og at eksisterende legepladser moderniseres. Foreslår en større differentiering af, hvad de enkelte parker bruges til. Idræts-elementet bør generelt styrkes, måske kunne parkelementet så styrkes i idrætsanlæggene. Idrætten kan fx tilbyde at indtænke parklignende anlæg og andre rekreative områder på idrætsanlæggenes restarealer.

Friluftsrådet er grundlæggende positiv overfor debatoplægget "Grønt for alle" og har som indlæg vedlagt Det Regionale Friluftsoplæg for Københavns og Frederiksberg Kommuner. Friluftsrådet lægger meget vægt på, at alle kan bruge byens grønne arealer. Det er vigtigt med erstatningsarealer, der skal være klar inden gamle arealer nedlægges. Der bør alle steder være offentlig adgang til vandarealerne. Støjende funktioner bør lægges i et bynært multifællesanlæg (ved den eksisterende skydebane på Vestamager). Der skal tages hensyn til handicappede og tilstræbes størst mulig tilgængelighed for alle til alle fritidsaktiviteter. Friluftsrådet prioriterer de grønne cykelruter højt.

Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomite ønsker, at parkerne skal bevare deres forskellige særpræg. Bevarende lokalplaner kan bruges til at tilgodese det grønne også på private arealer. Vesterbro har for få grønne områder og Kalvebodparken (en fremtidig park på baneterrænet mellem bydelen og havnen) er en god ide. Opkøb af byggegrunde til grønne FRI-mærker er en mulighed især i de bydele, der er underforsynet med grønne områder. Grønne sammenhænge er mindre vigtig i rekreativ sammenhæng, men vigtig som spredningskorridorer for dyr og planter. Naturoplevelser skal prioriteres meget højt. Der bør højst være 5 min. gang til et grønt område. Organiseret idræt skal prioriteres langt lavere end den uorganiserede. Det er uacceptabelt at hegne i offentlige områder. Lokalkomiteen føler sig usikker på, om lokale grupper skal passe offentlige arealer og går ind for midlertidige brugerråd.

Der efterlyses kvantitative målsætninger, der vil gøre handlingsplanen målbar. Se "København – En bæredygtig storby". Anbefaler, at beslutningen om den kommende parkpolitik følges op af en klar prioritering i budgettet for 2004.

Økonomi

Politikken vil ikke i sig selv udløse investeringer, men vil blive retningsgivende for den fremtidige planlægning af de grønne områder i Københavns Kommune. Dernæst vil den anvise hvilken udvikling, der er ønskelig i forhold til kommunens egne områder og hvilke opkøb, anlægsinvesteringer, driftstiltag og ikke mindst hvilken dialog der skal ske for at fremme København som en spændende storby, hvor både borgere og erhvervsliv har lyst til at have hjemme.

Miljøvurdering

Der er ikke i forbindelse med Parkpolitik vurderet specifik på miljøet, men det vurderes at en indsats for mere grønt og flere grønne områder generelt vil være en forbedring af miljøet. Forslaget understøtter ligeledes Københavns Kommunes Agenda 21 plan og herunder et ønske om adgang til grønne områder og biologisk mangfoldighed.

Høring

Forslaget vil være tilgængeligt på Vej & Parks hjemmeside og på biblioteker, derudover vil det blive sendt direkte til interesseorganisationer, Lokalråd, Ældreråd og den øvrige forvaltning. Når høringen afsluttes den 15. maj vil et endeligt forslag til en Parkpolitik blive fremsendt til Bygge- og Teknikudvalget til endelig vedtagelse.

Andre konsekvenser

Den vedtagne Parkpolitik vil være del af grundlaget for Bygge- og Teknikforvaltningens bidrag til den kommende revision af Regionplan og Kommuneplan, samt forvaltningens behandling af lokalplaner og byggesager.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Det grønne København - forslag til Parkpolitik 2003

Ole Bach

 

Til top