Redegørelse om udarbejdelse af forslag til tillæg til lokalplan nr. 177 "Københavns Havn" for et område i Københavns Nordhavn (Tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 177).
Redegørelse om udarbejdelse af forslag til tillæg til lokalplan nr. 177 "Københavns Havn" for et område i Københavns Nordhavn (Tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 177).
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 26. marts 2003
Sager til drøftelse
23. Redegørelse om udarbejdelse af forslag til tillæg til lokalplan nr. 177 "Københavns Havn" for et område i Københavns Nordhavn (Tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 177).
BTU 159/2003 J.nr. 611:128.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller nærværende redegørelse til Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse med henblik på beslutning om udarbejdelse af supplerende lokalplan for et område i Nordhavnen, afgrænset af Færgehavnsvej, fremtidigt frihavnsgitter, Containervej, Sundkrogsgade og lejemålsgrænsen til lodden beliggende Sundkrogsgade 50.
RESUME
Københavns Havn A/S, som er grundejer, og Udviklingsselskabet Færgehavn Nord A/S har anmodet om udarbejdelse af en lokalplan for et ca. 18.400 m2 stort område i Nordhavnen, afgrænset af Færgehavnsvej, fremtidigt frihavnsgitter, Containervej, Sundkrogsgade og lejemålsgrænsen til lodden beliggende Sundkrogsgade 50. Lokal-planen skal muliggøre gennemførelsen en bebyggelsesplan, udarbejdet af arkitekt Kim Utzon, med et etageareal på i alt ca. 11.000 m2 etageareal, inkl. den sidste år færdiggjorte, godt 2.000 m2 store erhvervsbebyggelse for United Exhibits. Det ansøgte ligger inden for rammerne af den gældende lokalplan nr. 177 og er endvidere i overensstemmelse med kommuneplanrammerne for området, hvorfor ansøger har krav på udarbejdelse af det fornødne lokalplangrundlag.
Den kommende bebyggelse har et sådant omfang, at den foregriber en kommende bebyggelsesstruktur i denne del af Nordhavnen. Forvaltningen vurderede derfor, at udbygningsplanen måtte ses i sammenhæng med nogle langsigtede overvejelser om bebyggelsesprincipper for hele denne del af havneområdet. Københavns Havn og udviklingsselskabet har ladet arkitekt Kim Utzon udarbejde en strukturskitse for den nordvestlige del af Nordhavnen med nærmere belysning af udviklingsprincipperne for udbygningsområdet på kort og lang sigt og har på den baggrund anmodet om udarbejdelse af en lokalplan.
Udbygningen af lokalplantillægsområdet baseres på kommuneplanens nugældende rammer, dvs. havnerelateret anvendelse og en maksimal bebyggelsesprocent på 60, men således at bebyggelsesstrukturen er forberedt for senere fortætning på basis af en eventuelt ændret planlægning, der inddrager området i en udvikling præget af en mere bymæssig struktur.
Bebyggelsen disponeres i 3 bygningsanlæg (inkl. United Exhibits), der orienterer sig ud mod en 14 m bred kanal. Langs sydsiden udformes bebyggelsen som to solitære bygninger med en bred promenade foran. Langs nordsiden placeres bebyggelsen helt ud til kanalen med en indeliggende arkade langs vandet. Bebyggelsen foreslås udformet i en fælles arkitektur præget af en lys farveholdning.
Udbygningsplanen vurderes at opfylde intentionerne om en robust plan, der på kort sigt muliggør en udbygning af området med udgangspunkt i de nugældende kommuneplanrammer, så området opnår et færdigt præg, samtidig med at området på lang sigt kan videreudbygges til en mere urban struktur, når og hvis ændret planlægning gør det aktuelt.
I lokalplantillægget fastlægges området til havneformål, herunder sådanne handels-, lager-, oplags-, transport-, værksteds- og industrivirksomheder med tilhørende administration og lignende, der har særlig tilknytning til havnen som følge af særligt behov for skibstransport, eller som naturligt hører hjemme i et havneområde. Endvidere kan der tillades virksomheder af offentlig/almen karakter, der er forenelige med anvendelsen til havneformål. Stueetagerne ud mod den fastlagte promenade og arkade langs den ligeledes fastlagte kanal skal indrettes til udadvendte virksomhedsfunktioner.
Det maksimale etageareal må ikke overstige 11.000 m2 (svarende til en bebyggelsesprocent på 60). Der fastlægges 3 byggefelter: To nord for kanalen (inkl. United Exhibits) og ét sydfor. Den maksimale bygningshøjde er 20 m med mulighed for at opføre enkelte bygningsdele i større højde, hvis det er arkitektonisk eller teknisk begrundet.
Bestemmelserne om bebyggelsens ydre fremtræden vil foreskrive, at de forskellige bygninger skal udformes i et helhedspræget formsprog og fremtræde med et beslægtet materiale- og farvevalg præget af en lys farveholdning.
Der fastsættes endvidere sædvanlige bestemmelser om friarealer, parkering m.v., herunder fastlæggelse af en 14 m bred kanal gennem området.
SAGSBESKRIVELSE
Københavns Havn A/S fremsendte i juni 2002 en anmodning om udarbejdelse af et lokalplantillæg for ovennævnte, ca. 18.400 m2 store område i Nordhavnen. Det fremgik af anmodningen, at der er indgået en lejeaftale med Udviklingsselskabet Færgehavn Nord A/S for ét af delarealerne i ovennævnte område og option for den resterende del af arealet. Anmodningen var vedlagt tegningsmateriale vedrørende en udbygningsplan for en bebyggelse på ca. 11.000 m2 etageareal samt input til lokalplanens indhold udarbejdet af Utzon Arkitekter ved Kim Utzon. Det skal her bemærkes, at der inden for rammerne af den gældende lokalplan nr. 177 på ovennævnte delareal i 2002 er færdiggjort en godt 2.000 m2 stor erhvervsbebyggelse for virksomheden United Exhibits tegnet af Kim Utzon.
Lokalplanen udformes som et tillæg til lokalplan nr. 177 "Københavns Havn", som er en rammelokalplan. Da den ønskede lokalplan overholder rammerne i lokalplan nr. 177 såvel som rammerne i Kommuneplan 2001, har grundejeren krav på udarbejdelse af det fornødne lokalplangrundlag.
Da den kommende bebyggelse er af et sådant omfang og karakter, at den foregriber en kommende bebyggelsesstruktur i denne del af Nordhavnsområdet, vurderede forvaltningen, at udbygningsplanen måtte ses i sammenhæng med nogle langsigtede overvejelser om bebyggelsesprincipperne for hele denne del af Nordhavnen.
I februar 2003 forelagde Københavns Havn A/S og udviklingsselskabet en strukturskitse for den nordvestlige del af Nordhavnen, udarbejdet af Kim Utzon, med nærmere belysning af lokalplanområdets placering og rolle heri samt udviklingsprincipperne for området på både kort og lang sigt. På den baggrund anmodede selskaberne om udarbejdelse af et lokalplantillæg ud fra disse principper.
Planlægning
Kommuneplanlægning
I rammerne for lokalplanlægning i Kommuneplan 2001 er det kommende lokalplantillægsområde fastlagt til havneformål (H1-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 60 og en maksimal bygningshøjde på 24 m. H1-områder må anvendes til havneformål, herunder så ;danne handels-, lager-, oplags-, transport-, værksteds- og industrivirksomheder med dertil hørende administration og lignende, der har særlig tilknytning til havnen som følge af særligt behov for skibstransport, eller som naturligt hører hjemme i et havneområde. Endvidere kan der tillades sådanne virksomheder af offentlig/almen karakter, der er forenelige med anvendelsen til havneformål.
I kommuneplanens rækkefølgeplan er Nordhavnsområdet angivet som perspektiv-område. Perspektivområder i havnen er områder, som påregnens omdannet til byudviklingsformål efter udløbet af kommuneplanens 12-årige planperiode, dvs. efter 2013. Lokalplantillægsområdet ligger inden for perspektivområdet i Nordhavnen.
Lokalplanlægning
Det omhandlede område indgår i et område omfattet af lokalplan nr. 177 "Københavns Havn", vedtaget af Borgerrepræsentationen 5. december 1991. I lokalplanen fastlægges hele lokalplanområdet til havneformål, herunder sådanne handels-, lager-, oplags-, transport-, værksteds-, og industrivirksomheder med tilhørende administration og lignende, som efter Magistratens (nu Bygge- og Teknikforvaltningens) skøn har naturlig tilknytning til havnen, f.eks. som følge af særligt behov for skibstransport. Etablering af færgedrift med trailer-, lastbil-, og persontrafik må kun finde sted i område A og område B (henholdsvis Færgehavn Nord og Nordbassinet).
Lokalplanen er en såkaldt rammelokalplan og fastsætter alene bebyggelsesregulerende bestemmelser for en del af område A, benævnt område A1 (ved Færgehavns Brygge). Lokalplanen indeholder endvidere bestemmelse om, at større udstykninger eller større bygge- og anlægsarbejder, herunder opfyldninger og nedrivninger, forudsætter tilvejebringelse af supplerende lokalplan, medmindre disse forhold er reguleret i gældende lokalplan.
Det bemærkes, at sidstnævnte bestemmelse administreres således, at byggearbejder op til ca. 2.000 m2 umiddelbart tillades efter lokalplanen, og at lokalplanpligten først gælder for byggeri herover.
Det aktuelle lokalplanområde ligger i den centrale del af Nordhavnsområdet, som vist på vedlagte bilag 1, 2, og 3. Området er umatrikuleret areal Udenbys Klædebo Kvarter, København. Området omfatter ca. 18.400 m2 grundareal og ejes af Københavns Havn A/S. Bortset fra den nybyggede erhvervsejendom for United Exhibits er området ubebygget.
Nordhavnsområdet
Nordhavnsområdet er i dag præget af erhvervshavneaktiviteter og store ubebyggede arealer. Havnedriften er især koncentreret omkring de østvendte havnebassiner, særlig omkring omkring Orientbassinet/Levantkaj med containerterminalen.
De tidligere havneområder i Søndre Frihavn og Kalkbrænderihavnen er omdannet eller under omdannelse til nye byområder med boliger og serviceerhverv. Udviklingen inden for havnedriften, herunder etableringen af selskabet Copenhagen Malmoe Port, indebærer mulighed for øgede rationaliseringer, således at yderligere områder i Nordhavnen med tiden vil kunne udskilles fra erhvervshavnen med henblik på byudviklingsformål.
Planovervejelser
Københavns Havns PLAN-VISION 2010
Københavns Havn udarbejdede i 1999 PLAN-VISION 2010, som udgjorde Havnens oplæg til arbejdet med forslaget til Kommuneplan 2001. Oplægget indeholder nogle strategiske retningslinier for udvikling af havneområderne. I planen foreslås erhvervshavnefunktionerne i Nordhavnen koncentreret omkring de store østvendte havnebassiner, mens de vestlige områder ud mod Kalkbrænderiløbet/Svanemøllebugten foreslås udviklet til blandet boliger og serviceerhverv og med en gennemgående bufferzone med rent serviceerhverv som adskillelse ind mod det miljøbelastende erhvervshavneområde. Det aktuelle lokalplanområde er beliggende i denne bufferzone. Der henvises til vedlagte bilag 4, som illustrerer planoplæggets overordnede strukturelementer.
Som et væsentligt strukturgivende træk indeholder oplægget en ny kanal fra Skudehavnen til Kalkbrænderiløbet. Området omkring Skudehavnen og kanalen tænkes anvendt til "kreative" erhverv, kontorer og lignende. Kanalmiljøet med tilhørende promenader indgår i et samlet net af stiforbindelser i havneområdet og er tiltænkt en væsentlig rekreativ funktion. Lokalplantillægsområdet er placeret omkring kanalen.
Byudvikling i Nordhavnen
Københavns Havn har i samarbejde med Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen indledt et forberedende arbejde om de overordnede principper for omdannelse af den inderste del af Frihavnen (området mellem Nordbassinet og Orientbassinet) med henblik på udarbejdelse af en byudviklingsplan, der sigter på en udvikling baseret på en høj grad af blanding af byfunktionerne (boliger, erhverv og rekreation). Arbejdet er p.t. stillet i bero for nærmere afklaring af den overordnede trafikale betjening af området.
Lokalplantillægsområdet ligger umiddelbart nord for det eventuelt kommende byudviklingsområde.
Strukturskitse for nordvestlige del af Nordhavnen
Den af Kim Utzon for Københavns Havn A/S og udviklingsselskabet udarbejdede strukturskitse omfatter den nordvestlige del af Nordhavnen, dvs. området nord for ovennævnte, kommende byudviklingsområde. Strukturskitsen er en videreudvikling af Havnens PLAN-VISION 2010 og indeholder nogle betragtninger om overordnede bybygningsprincipper for en langsigtet, etapevis udvikling af området. Området tænkes udbygget med boliger og serviceerhverv i en relativ tæt bymæssig struktur overvejende med åbne karreer, hvor områdets herlighedsværdier, dvs. vandet, mest muligt kommer boligerne til gode. Boligerne placeres overalt ud mod vandfronten, omkring Skudehavnen og en ny kanal mellem Skudehavnen og Færgehavn Nord, mens erhvervene placeres langs områdets overordnede veje i et parklignende miljø, langs kanalen mellem Skudehavnen og Kalkbrænderiløbet samt i en bufferzone ind mod erhvervshavnen i øst. Der henvises til vedlagte bilag 5.
Det understreges i forbindelse med skitsen, at der er tale om en meget langsigtet udviklingsidé, hvis virkeliggørelse bl.a. er afhængig af overordnede kommuneplanmæssige forhold såvel som en afklaring af den fremtidige trafikale infrastruktur til betjening af så stort et byområde. Formålet med udviklingsovervejelserne har således primært rettet sig mod at belyse, hvordan en udbygning af det konkrete lokalplantillægsområde kan ske under hensyntagen til det store bymæssige potentiale, der knytter sig til en fremtidig omdannelse af hele denne del af Nordhavnen.
Udbygningsplan for lokalplanområdet
Lokalplanområdet ligger i henhold til såvel PLAN-VISION 2010 og strukturskitsen i det centrale, erhvervsprægede område omkring kanalen mellem Skudehavnen og Kalkbrænderiløbet. Første etape i en udbygningsplan for området baserer sig på de nugældende kommuneplanbestemmelser om anvendelse, tæthed og bygningshøjde. Gennem senere etaper vil kunne ske en gradvis fortætning af området. Af det fremsendte tegningsmateriale fremgår en bebyggelsesplan dels ved en bebyggelsesprocent på 60, dels ved en tættere og mere bymæssig udbygning af området. Udbygningsplanens 1. etape skal således i sin bebyggelsesstruktur sikre, at lokalplanområdet senere vil kunne udbygges, når denne del af Nordhavnen i fremtiden eventuelt inddrages til mere intensive byudviklingsformål, samtidig med at området indtil da kan fremstå med en så færdig karakter som muligt.
Inden for kommuneplanens bebyggelsesprocent på 60 er der mulighed for at opføre et etageareal på ca. 11.000 m2. Bebyggelsen disponeres i 3 bygningsanlæg (inkl. det allerede opførte byggeri for United Exhibits), der orienterer sig ud mod en 14 m bred kanal. Langs sydsiden af kanalen placeres bebyggelsen på en 1,3 m høj, gennemgående bastion, mens der langs nordsiden bygges helt ud til kanalen i form af en i princippet gennemgående bebyggelse med en indeliggende arkade langs kanalen. Bygningshøjden ønskes at være 24 m med mulighed for større højde i forbindelse med særlige bygningsdele, hvis det er arkitektonisk eller teknisk begrundet.
Langs sydsiden af kanalen etableres en 8 m bred promenade opdelt i en 4 m bred fodgænger/cykelzone nærmest kanalen og en 4 m bred tilkørselszone for afsætning af gæster til virksomhedernes hovedindgange, der orienteres mod promenaden. Arkaden langs nordsiden indeholder en indeliggende arkade. Midt på strækningen åbner arkaden sig i et indskåret byrum med et stort trappeanlæg, der giver adgang til passager gennem bebyggelsen.
Bebyggelsen foreslås udformet i et fælles arkitektonisk sprog med ensartede konstruktive og materialemæssige principper og en gennemgående lys farveholdning.
Tilkørsel til området sker fra Sundkrogsgade via to indkørsler, der giver adgang til parkeringsarealer placeret bag bebyggelsen. Langs Sundkrogsgade foreslås en vej-udvidelseslinie på 7 m. Der foreslås etableret et beplantningsbælte ind mod den nordfor beliggende virksomhed.
Udbygningsplanens 1. etape, der skal danne grundlag for lokalplanen, ligger som nævnt inden for rammerne af kommuneplanens rammebestemmelser og overholder endvidere med hensyn til den påtænkte anvendelse anvendelsesbestemmelserne i gældende lokalplan nr. 177.
De nuværende kommuneplanrammer (havneformål) vil på længere sigt formentlig blive afløst af ændrede planbestemmelser, der lægger op til en omdannelse og udvikling af området til mere alsidige bymæssige formål og ligeledes fastsætter nye rammer for bebyggelsesforholdene, eventuelt med udgangspunkt i nogle af intentionerne i ovennævnte strukturskitse. Den kommende lokalplan bør derfor være så robust, at den både opfylder gældende kommuneplanbestemmelser, samtidig med at den ikke forskertser mulighederne for en videreudvikling af området på basis af en ændret planlægning, herunder en fornyet lokalplanlægning, der sigter mod en bredere anvendelse og et mere urbant bebyggelsesmønster.
I den forbindelse er det væsentligt at fastlægge en række af de strukturgivende træk, såsom kanalmiljøet, principperne for bebyggelsens placering i forhold til kanalen og vejene, bebyggelsens skala, overordnede beplantningstræk m.v., således at den aktuelle udbygning kan indgå som led i en fremtidig, samlet struktur for denne del af Nordhavnsområdet.
Udbygningsplanens 1. etape vurderes at kunne opfylde disse intentioner. Omkring det planlagte kanalmiljø vil der kunne skabes et helhedspræget miljø af beslægtede bygninger med den skulpturelt prægede United Exhibits i en særlig rolle. I forhold til en kommende videreudvikling vil kanalen kunne udgøre en skillelinie mellem mere karréprægede bebyggelser mod nord og mere solitært prægede bygninger mod syd, hvor sidstnævnte indgår i en fortsættelse af det miljø, som er skabt i den nordlige del af Kalkbrænderihavnsområdet med bygninger tegnet af Utzon Arkitekter.
Miljøets og bebyggelsens karakter indebærer en fremtidssikring, således at bygningerne også vil være anvendelige for ikke-havnerelaterede erhvervsformål, såfremt der i denne del af havnen åbnes op for mere alsidige anvendelsmuligheder.
Lokalplanen foreslås baseret på fastlæggelse af tre byggefelter: To syd for kanalen og ét nordfor. For at tilgodese ønsket om fleksibilitet, skal det være muligt at opdele bebyggelsen i det nordlige byggefelt i to selvstændige bygningsanlæg. For at opnå en veldefineret bygningsfront mod kanalen skal det sikres, at bygningsfacaden placeres i byggefeltets afgrænsning. For at sikre rumligt veldefinerede og strukturgivende vejforløb skal bebyggelsen ud mod vejene ligeledes placeres i samme flugt.
Sundkrogsgade udgør Nordhavnsområdets trafikale hovedakse - en rolle, der bør gives et markant rumligt udtryk ved en gennemgående træbeplantning, der som et strukturgivende, grønt træk binder området sammen. Lokalplanen bør derfor fastlægge, at der i forbindelse med områdets udbygning etableres en række af gadetræer langs vejen. Også kanalen anses for et afgørende strukturgivende træk med en rekreativ karakter, der yderligere bør understreges af en gennemgående træbeplantning langs den sydlige side af kanalen, der forbinder det indre vandrum i den tidligere Skudehavnen med Kalkbrænderiløbet.
Inden for lokalplanområdet bør det sikres, at kanalen etableres inden påbegyndelse af byggeri i det nordlige byggefelt (byggefelt 3). Det bør også sikres, at kanalen videreføres mod øst og vest frem til henholdsvis Skudehavnen og Kalkbrænderiløbet, når betingelserne herfor er tilstede, dvs. når de nuværende anvendelser/lejemål ophører.
I forhold til den ønskede bygningshøjde på 24 m vurderer man, at en bygningshøjde på 20 m svarende til 5-6 normaletager bør være den gennemgående højde i denne del af Nordhavnen. En bygningshøjde på 20 m svarer til den fastlagte højde i lokalplan nr. 290 "Kalkbrænderihavnen", for så vidt angår området langs Sundkrogsgade med bl.a. AHTS' domicil og det nye domicil for DFDS. Også United Exhibits har en højde på under 20 m. Som ønsket af ansøger suppleres højdebestemmelsen med en bestemmelse om mulighed for større højde ved særlige bygningsdele, hvis det er arkitektonisk eller teknisk begrundet. For så vidt angår de bebyggelsesmæssige og beplantningsmæssige hovedtræk henvises til vedlagte bilag 6.
Forslag til lokalplantillæg
Lokalplanens afgrænsning og indhold
Lokalplanområdet (tillægsområdet) afgrænses som vist på vedlagte bilag 3. Det bemærkes, at afgrænsningen i områdets sydøstlige hjørne følger placeringen af det forventede fremtidige frihavnsgitter.
Lokalplanens formål er at muliggøre en udvikling af området til havnerelaterede produktions- og serviceerhverv og søge g ennemført en kvalitetspræget bebyggelse, der også skal være anvendelig til ikke-havnerelaterede formål, når området eventuelt en gang i fremtiden overgår til andre formål, ligesom bebyggelsen i sin struktur skal være forberedt for senere fortætning som følge af eventuelle nye anvendelses- og bebyggelsesbestemmelser. Derudover er formålet at øge områdets attraktion ved fastlæggelse af en kanal med tilhørende promenadearealer gennem området som led i et kommende kanalforløb mellem Skudehavnen og Kalkbrænderiløbet.
I lokalplanen fastlægges områdets anvendelse til havneformål, herunder sådanne handels-, lager-, oplags, transport-, værksteds- og industrivirksomheder med tilhørende administration og lignende, der har særlig tilknytning til havnen som følge af særligt behov for skibstransport, eller som naturligt hører hjemme i et havneområde. Endvidere kan der tillades sådanne virksomheder af offentlig/almen karakter, der er forenelige med anvendelsen til havneformål. Der må kun udøves virksomhed til og med forureningsklasse 3 med 50 m afstandskrav til boliger og lignende, bl.a. af hensyn til en eventuel fremtidig boligpræget udvikling i området langs Kalkbrænderiløbskaj. På hver ejendom må der – såfremt det er miljømæssigt forsvarligt – tillades opført eller indrettet enkelte boliger for indehaver, bestyrer, portner eller andre personer med lignende tilknytning til virksomheden. Stueetagerne i bebyggelse ud mod de fastlagte promenadearealer skal fortrinsvis indrettes til sådanne udadvendte virksomhedsfunktioner, der kan medvirke til at skabe et levende og varieret miljø.
Der fastlægges en 7 m vejudvidelseslinie langs Sundkrogsgade.
Det maksimale etageareal i området som helhed må ikke overstige 11.000 m2 (svarende til en bebyggelsesprocent på 60). Der fastlægges 3 byggefelter: to i den sydlige del af området (inkl. United Exhibits) og ét i den nordlige del helt ud til den fastlagte kanal, som vist på vedlagte bilag 7. For hvert enkelt byggefelt fastlægges et maksimalt etageareal. I hver af de to sydlige byggefelter (byggefelt 1 og 2) er det maksimale etageareal 2.500 m2, og i det nordlige byggefelt (byggefelt 3) er det maksimale etageareal 6.000 m2. Bebyggelse i det nordlige byggefelt kan tillades disponeret som to selvstændige bygningsanlæg. Bebyggelse skal placeres med facade i byggefelternes afgrænsning mod kanalen og omgivende veje. Bebyggelsen langs sydsiden af kanalen skal placeres på en 1,3 m høj, gennemgående bastion.
Der fastlægges en maksimal bygningshøjde på 20 m. Det skal være tilladt at opføre særlige bygningsdele i større højde, såfremt det er arkitektonisk eller teknisk begrundet.
Der vil indgå bestemmelse om bebyggelsens ydre fremtræden, hvorefter de forskellige bygninger skal udføres i et helhedspræget formsprog og fremtræde med et beslægtet materiale og farvevalg, der er præget af overvejende lyse facader – i fortsættelse af det arkitekturpræg, der kendetegner bebyggelserne i den nordlige del af Kalkbrænderihavnen. Bebyggelse ud mod sydsiden af kanalen skal kunne fremstå med en skulpturel udformning.
Områdets vejbetjening fastlægges fra Sundkrogsgade. Parkeringsdækningen skal være 1 plads pr. 100 m2 etageareal. Parkering forudsættes overvejende anlagt som terrænparkering.
Friarealet (ekskl. tilkørsels- og parkeringsarealer) skal udgøre mindst 15 pct. af etagearealet og skal indrettes med opholdsarealer for de ansatte. Der fastlægges en 14 m bred kanal gennem området. Kanalen skal udføres med en dybde, der tillader sejlads med mindre både. Langs sydsiden af kanalen fastlægges et 8 m bredt promenadeareal, og langs nordsiden skal etableres en mindst 3 m bred arkade for gående inden for bebyggelse i byggefelt 3. Promenadearealerne langs sydsiden indrettes for gående og cyklister samt for begrænset tilkørselstrafik på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde. Indretning af promenadearealer og andre friarealer skal udformes på en handicapvenlig måde. I lokalplanområdets sydøstlige hjørne fastlægges et mindre stianlæg som led i en stiforbindelse langs ydersiden af det fremtidige frihavnsgitter frem til Skudehavnen.
Langs områdets nordlige og sydlige afgrænsning muliggøres anlæggelse af støjvolde med en maksimal højde på 1,6 m. Langs Sundkrogsgade og langs sydsiden af kanalen skal etableres gennemgående trærækker.
Der vil indgå bestemmelse om, at ubebyggede arealer skal anlægges med et helhedspræg, for så vidt angår belægninger, beplantning, belysning m.v.
Økonomi
-
Miljøvurdering
-
Høring
-
BILAG VEDLAGT
- Luftfoto af området set fra øst
- Luftfoto af området set fra nord
- Kort visende lokalplanområdets afgrænsning
- Fremtidig hovedstruktur for Nordhavnen baseret på PLAN-VISION 2010 m.v.
- Strukturskitse – korttidsskitse og langtidsskitse udarbejdet af arkitekt Kim Utzon
- Principiel bebyggelsesplan baseret på bebyggelsesplan udarbejdet af arkitekt Kim Utzon
- Forslag til byggefelter
Jens Ole Nielsen