Mødedato: 26.03.2003, kl. 14:00

Forslag til lokalplan "Amaliegade"

Forslag til lokalplan "Amaliegade"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. marts 2003

 

Sager til beslutning

19. Forslag til lokalplan "Amaliegade"

BTU 148/2003 J.nr. 611:127.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan "Amaliegade" vedtages med henblik på offentliggørelse,

at indsigelsesfristen sættes til 2 måneder eksklusive juli måned,

at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser,

at der gennemføres den foreslåede dialogstategi bestående af planens hjemmeside og en lokal udstilling, der under indsigelsesperioden i kortere perioder bemandes med en medarbejder fra Plan & Arkitektur og eventuelt repræsentanter for Borgerrepræsentationens partier, og

at den skriftlige orientering om lokalplanforslaget – og fremtidige lokalplanforslag – sker gennem udsendelse af en folder til ejere, lejere og brugere i og uden for lokalplanområdet samt til interesseorganisationer.

RESUME

Lokalplanforslaget, der omfatter størstedelen af karreen mellem Amaliegade, Sankt Annæ Plads og Toldbodgade op til Hofmarskallatet, er udarbejdet til opfølgning af et af forvaltningen i henhold til planlovens § 14 nedlagt forbud mod omdannelse af en større beboelseslejlighed i ejendommen Amaliegade 4 til kontorer.

Lokalplanforslaget er udarbejdet som en bevarende lokalplan efter tilsvarende principper som en række tidligere vedtagne bevarende lokalplaner i Indre By og er i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægning i Kommuneplan 2001.

Det ca. 12.000 m2 store lokalplanområde rummer ca. 43.000 m2 etageareal og er opdelt i 3 underområder, hvor anvendelsen i ét af disse fastlægges alene til serviceerhverv, medens den resterende del af karreen fastlægges til blandet serviceerhverv og beboelse, med serviceerhverv i de nederste etager og boliger i de øverste. Boligandelen vil ved fuld gennemførelse af lokalplanens anvendelsesfordeling udgøre 25 pct. af det samlede etageareal i lokalplanområdet.

Udover boliger og serviceerhverv kan Bygge- og Teknikudvalget tillade indrettet mindre institutioner – herunder vuggestuer og børnehaver – der kan indpasses i området under hensyntagen til de begrænsede udendørs opholdsarealer, samt andre sociale, kulturelle og miljømæssige servicefunktioner, der er forenelige med områdets anvendelse.

Med forslaget introduceres en ny form på lokalplanmaterialet i overensstemmelse med drøftelserne på udvalgets møde den 14. august 2002. I forbindelse hermed skal det foreslås, at ejere, lejere og brugere i og uden for lokalplanområdet samt interesseorganisationer, der har anmodet om at blive orienteret om lokalplanforslag, i fremtiden gives en skriftlig orientering i form af en folder som vedlagt. Folderen henviser til, at redegørelsen og lokalplanforslaget kan ses, udskrives og rekvireres på Internettet, ses og hentes på fremlæggelsesstederne, herunder lokale biblioteker, og rekvireres skriftligt eller telefonisk i forvaltningen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I august 2002 nedlagde forvaltningen for et tidsrum af 1 år forbud i henhold til planlovens § 14 mod indretning af erhverv i den ca. 330 m2 store lejlighed på 3. sal i ejendommen Amaliegade 4 (matr. nr. 115a Skt. Annæ Øster Kvarter, København). Forbuddet skyldtes, at ejendommens ejer ønskede at ændre anvendelsen af lejemålet Amaliegade 4, 3. sal fra bolig til erhverv (kontor).

En ændring af anvendelsen fra beboelse til erhverv er i strid med kommunens boligpolitiske intentioner om at fastholde og udbygge andelen af større og attraktive boliger i blandt andet Indre By således, som disse er kommet til udtryk i Kommuneplan 2001 og den af Borgerrepræsentationen den 13. juni 2001 vedtagne boligpolitiske strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004.

Forbuddet blev meddelt ejendommens ejer med brev af 29. august 2002, hvori også blev oplyst, at der blev iværksat udarbejdelse af lokalplan omfattende ejendommen med henblik på at sikre ejendommens øverste etager anvendt til beboelse.

Forbud efter planlovens § 14 kan højst nedlægges for et tidsrum af ét år, og det er således nødvendigt for fortsat at hindre en ændret anvendelse, at et forslag til lokalplan er offentliggjort inden forbuddets udløb.

Det nedlagte forbud og den påtænkte lokalplan er af ejendommens ejer påklaget til Naturklagenævnet, ligesom ejeren til Erhvervs- og Boligstyrelsen har klaget over, at forvaltningen har anført, at den ønskede ændring af benyttelsen forudsætter byggetilladelse, jf. Byggelovens § 2.

Erhvervs- og Boligstyrelsen har ved den som bilag D vedlagte skrivelse af 11. februar 2003 givet kommunen medhold i, at det ønskede anvendelsesskift forudsætter forudgående meddelelse af byggetilladelse, hvilken ikke er ansøgt eller meddelt.

Naturklagenævnet har endnu ikke truffet afgørelse i sagen.

Fredet og bevaringsværdig bebyggelse

For-, side- og en del af baghusbebyggelsen Amaliegade 4, for- og sidehusbebyggelsen Amaliegade 8, forhusbebyggelsen Amaliegade 12 samt for- og sidehusbebyggelsen Amaliegade 14 og 16 A-B er fredet efter lov om bygningsfredning. Nævnte bebyggelser er tillige i Bydelsatlas Indre By og Christianshavn tillagt den højeste klassifikation, kategori 1.

Langt den overvejende del af bebyggelsen i øvrigt er ligeledes i bydelsatlasset udpeget som bevaringsværdig, og hovedparten er i kategori 2 eller 3. En enkelt bygning, forhuset Toldbodgade 35, er vurderet i kategori 5, men da bygningen fremstår med det originale facadeudtryk og indgår i en helhed med den øvrige bebyggelse, er bygningen foreslået fastlagt med bevaringsbestemmelse.

Lokalplanforslaget

Lokalplanforslaget omfatter området begrænset af Amaliegade, det sydlige skel for Hofmarskallatets ejendom matr. nr. 123 Sankt Annæ Øster Kvarter, København, Toldbodgade og Sankt Annæ Plads.

Vedlagte bilag A indeholder ud over lokalplanforslaget hovedafsnittet "Baggrund for lokalplanen", som indgår i det materiale, der trykkes sammen med lokalplanen, når denne bekendtgøres endeligt. Herved skabes blandt andet et bedre grundlag for den efterfølgende administration af lokalplanen samt en bedre forståelse for lokalplanens baggrund og intentioner for personer, der senere ønsker at orientere sig herom.

Med forslaget tilvejebringes det planmæssige grundlag for sikring af den ældre bevaringsværdige bebyggelse, og den nuværende boligmæssige udnyttelse af de øverste etager i bebyggelsen sikres bibeholdt og muliggøres udvidet. Boligandelen udgør for nærværende ca. 11 pct. af det samled e etageareal i karreen og forudsættes udvidet til 25 pct. af etagearealet.

Lokalplanområdet opdeles ifølge forslaget i underområderne Ia, Ib og II, jf. de i bilag A optrykte lokalplantegninger.

For områderne Ia og Ib gælder, at bebyggelsen fastlægges til serviceerhverv, såsom administration, liberale erhverv, butikker, hoteller, restauranter og erhvervs- og fritidsundervisning, samt håndværk og andre virksomheder, der naturligt kan indpasses i området, samt til helårsboliger. Fra 3. sal og opefter i områderne Ia og fra 2. sal og opefter i område Ib skal bebyggelsen anvendes til helårsbeboelse, medens de underliggende etager skal anvendes til serviceerhverv. Boliger skal i gennemsnit være på mindst 100 m2 etageareal, og ingen bolig må være mindre end 85 m2 etageareal. For område II gælder, at bebyggelsen i sin helhed fastlægges til serviceerhverv.

Udover boliger og serviceerhverv kan Bygge- og Teknikudvalget tillade indrettet mindre institutioner – herunder vuggestuer og børnehaver – der kan indpasses i området under hensyntagen til de begrænsede udendørs opholdsarealer, samt andre sociale, kulturelle og miljømæssige servicefunktioner, der er forenelige med områdets anvendelse.

Lokalplanforslaget er udarbejdet som en bevarende lokalplan efter tilsvarende principper som en række tidligere vedtagne bevarende lokalplaner i Indre By. Lokalplanforslaget indeholder således bestemmelse om, at den bevaringsværdige bebyggelse, jf. den til lokalplanen hørende tegning nr. 1, ikke må nedrives. Bygge- og Teknikudvalget kan tillade opførelse af nybyggeri til erstatning af bevaringsværdig bebyggelse, som ikke vil kunne istandsætte på grund af brand eller lignende "force majeure" situation, når dette sker med samme placering og i princippet samme volumen som den eksisterende bebyggelse, og en ydre fremtræden, der harmoner med den tilstødende bebyggelse.

For facadebebyggelsens ydre fremtræden gælder endvidere nærmere retningslinier, idet enhver ombygning eller ændring skal ske på en sådan måde, at de kvaliteter og karakteristiske træk, der er beskrevet for den enkelte bevaringsværdige bygningstype, jf. den som bilag til lokalplanen optrykte beskrivelse af bygningstyper, opretholdes eller genskabes.

For den bevaringsværdige side- og baghusbebyggelse samt for facadebebyggelsens gårdside gælder, at større ombygninger eller væsentlige ændringer af bebyggelsens ydre fremtræden, såsom ændrede vindues- og dørtyper, ændring af tagudformning, ændring af facadekarakteren, herunder væsentlig facadebehandling og lignende, ikke må ske uden Bygge- og Teknikudvalgets tilladelse.

Forslaget indeholder endvidere nærmere bestemmelser om skiltning, reklamering og eventuel belysning, samt om eventuel etablering af tagterrasser på side- og baghusbebyggelse og om udformning af eventuel ny bebyggelse.

I forslaget er optaget bestemmelse om, at de ubebyggede arealer skal anlægges som opholdsarealer og ikke må indrettes til parkering. Parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal og skal etableres i underjordisk anlæg eller eventuelt andetsteds i kvarteret.

Endelig er optaget bestemmelse om, at bebyggelse og primære opholdsarealer i overensstemmelse med miljømyndighedernes krav skal placeres, udføres og indrettes således, at beboere og brugere i fornødent omfang skærmes mod støj og anden forurening fra vej.

Kommuneplanmæssige forhold mv.

Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Københavns Kommuneplan 2001, hvor lokalplanområdet indgår i et S-område.

Der henvises i øvrigt til vedlagte bilag B, hvori der redegøres for forholdet til øvrig planlægning og lovgivning.

Miljøvurdering

Der henvises til vedlagte bilag A, afsnittene i "Baggrund for lokalplanen", vedrørende områdets påvirkning af miljøet, trafikstøj, forurening af undergrunden og miljørigtigt byggeri. Afsnittene erstatter blandt andet de tidligere benyttede fodnoter til de enkelte paragraffer.

Lokalplanerne har tidligere haft bestemmelse om krav om tilslutning til fjernvarme, men denne bestemmelse er taget ud, idet Københavns Kommunes varmeplan allerede stiller krav om tilslutning hertil. Dette er i overensstemmelse med Miljøministeriets vejledning om planloven, hvor det anbefales, at varmeforsyningslovens bestemmelser anvendes i stedet for planloven, hvis kommunen har en varmeplan. I "Baggrund for lokalplanen" indgår et afsnit med en beskrivelse vedrørende tilslutningspligten til fjernvarmenettet.

Som ovenfor nævnt indgår "Baggrund for lokalplanen" i det materiale, der trykkes sammen med lokalplanen, når denne bekendtgøres endeligt.

Høring

Under hensyn til, at der er tale om en bevarende lokalplan, som stort set fastholder de eksisterende forhold, er det med relevante forvaltningsenheder aftalt, at disse ikke forhåndshøres, men blot modtager lokalplanforslaget som led i den almindelige offentlige høring.

Forslag til dialogstrategi

Med henvisning til at der er tale om en bevarende lokalplan, som fastholder de eksisterende forhold og derfor må forventes kun at have interesse for en begrænset kreds, skal foreslås følgende initiativer til opnåelse af dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

  • Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.
  • Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet, der to gange i perioden á 2 timers varighed bemandes med en medarbejder fra Plan & Arkitektur samt eventuelt repræsentanter fra Borgerrepræsentationens partier. De bemandede perioder oplyses i forbindelse med orienteringsmaterialet og ved annonceringen af lokalplanforslagets offentliggørelse.

Den nye udformning af lokalplanmaterialet sigter mod et mere illustrativt, forståeligt og Internetvenligt grundlag for den offentlige høring og er et led i den fastsatte dialogstrategi.

Skriftlig orientering af ejere, lejere og brugere m.fl.

I forbindelse med den beskrevne ændring af lokalplanmaterialet, herunder indførelse af farver i overensstemmelse med drøftelserne i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 14. august 2002 (BTU 362/2002), sker der en ændring af produktionen af materialet, idet forvaltningen i modsætning til tidligere, hvor lokalplanpjecerne blev trykt på et trykkeri, nu selv forestår kopiering.

Med henblik på at begrænse omfanget af det kopierede materiale, som er blevet mere omfattende og i farver, således at kun berørte, som har direkte ønske herom, får hele redegørelsen og lokalplanforslaget, skal foreslås, at ejere, lejere og brugere i og uden for lokalplanområdet samt de interesseorganisationer, som skriftligt har anmodet herom, i fremtiden skriftligt orienteres ved udsendelse af en folder, jf. det som bilag C vedlagte eksempel, der opfylder planlovens krav til orientering. Det fulde materiale kan hentes på fremlæggelsesstederne samt ses, udskrives eller rekvireres via Internettet. Herudove r åbnes mulighed for, at man telefonisk kan rekvirere materialet. Med den foreslåede ordning sikres, at der ikke tilvejebringes mere materiale, end der rent faktisk er behov for, hvilket ud fra såvel økonomiske som miljø- og ressourcemæssige betragtninger er ønskeligt.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forslag til lokalplan "Amaliegade" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplanen" og "Lokalplanforslag Amaliegade"

Bilag 2: Forholdet til øvrig planlægning og lovgivning

Bilag 3: Eksempel på folder til orientering af ejere, lejere og brugere m.fl.

Bilag 4: Skrivelse af 11. februar 2003 fra Erhvervs- og Boligstyrelsen

 

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top