Opfølgning på manglende snerydning på private fællesveje
Opfølgning på manglende snerydning på private fællesveje
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 26. marts 2003
Sager til beslutning
14. Opfølgning på manglende snerydning på private fællesveje
BTU 142/2003 J.nr. 21180.0005/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at der udstedes påbud til de grundejere på de private fællesveje, der forsømmer deres vintervedligeholdelsespligt i henhold til loven samt,
at der i gentagelsestilfælde også bliver indgivet anmeldelse til politiet
RESUME
Når det har sneet meget, får forvaltningen mange henvendelser om manglende eller mangelfuld snerydning på både de offentlige og de private fællesveje.
I henhold til loven er det grundejernes ansvar på de private veje at træffe foranstaltninger mod glat føre og derved sikre, at færdsel for kørende og gående på veje og fortove kan foregå på en færdselsmæssig forsvarlig måde.
Forvaltningen har hjemmel til at udstede påbud til de enkelte grundejere, der ikke lever op til sin forpligtelse og kan, hvis påbudet ikke efterleves, efterfølgende lade arbejdet udføre for grundejerens regning. Tilsynet overgik til kommunen fra politiet i august 2000, og der blev ved ændringen ikke samtidig overført ressourcer til opgaven.
De faktiske udgifter ved arbejdets udførelse ved påbud er efter aftale med Sjællandske Maskinstationer 400 kr. ekskl. moms for den enkelte grundejer. Hvis en grundejer i gentagelsestilfælde ikke efterkommer deres forpligtelse til at snerydde, gruse, salte mm. vil forvaltningen samtidig anmelde grundejeren til politiet, der med hjemmel i Færdselsloven kan udstede bøder på minimum 500 kr.
SAGSBESKRIVELSE
Der er ca. 350 km private fællesveje i Københavns Kommune, og det grundejernes ansvar at sikre, at færdsel for kørende og gående på veje og fortove er sikker ved bl.a. at fjerne sne, gruse og salte.
Forvaltningen udsendte i november og december 2002 information om denne forpligtigelse til samtlige grundejerforeninger og offentlige institutioner, som er beliggende på private fællesveje. Forvaltningen har endvidere bekendtgjort forpligtelsen i blade, der har almindelig udbredelse i kommunen.
Forvaltningen får mange henvendelser fra borgere, som gør opmærksom på den manglende snerydning på såvel de offentlige som de private fællesveje, når det har sneet meget.
Lov om vinterrenholdelse og renholdelse af veje § 16 pålægger vejmyndigheden at føre tilsyn med, at grundejerne overholder deres forpligtelse til at rydde for sne på de private fællesveje. Tilsynsforpligtelsen overgik ved en lovændring i august 2000 til kommunerne fra politiet. Der blev ikke samtidig overført ressourcer til varetagelsen af opgaven.
Hvis grundejerne ikke overholder deres forpligtelser, er der i loven hjemmel til at iværksætte snerydning på de private fællesveje for grundejerens regning. Dette kræver, at der forud er udstedt et skriftligt påbud til den enkelte grundejer, efterfølgende tilsyn, fotodokumentation samt opkrævning af beløbet for udførelsen af arbejdet.
Tilsynsopgaven, udstedelse af påbud og en administrativ opfølgning er meget ressourcekrævende, da forløbet for at være effektivt i en snesituation skal foregå "her og nu". Forvaltningen har da også hidtil været tilbageholdende med at udstede påbud.
Konkret ønsker forvaltningen at indføre en praksis, hvor forvaltningen som følge af det stikprøvevise tilsyn først beder grundejeren om umiddelbart at efterleve sin forpligtelse om snerydning. Hvis dette ikke sker, vil forvaltningen bestille arbejdet for grundejerens regning og i gentagelsestilfælde aflevere sin dokumentation til politiet sammen med en anmeldelse af grundejeren. Politiet kan herefter med hjemmel i Færdselslovens § 87 udstede bøder til de pågældende. Disse bøder vil være på minimum 500 kr. Denne praksis følges bl.a. i Odense Kommune, der har ca. 320 km private fællesveje.
De faktiske udgifter ved arbejdets udførelse er efter aftale med Sjællandske Maskinstationer 400 kr. ekskl. moms for den enkelte grundejer. Når arbejdet rekvireres vil entreprenøren levere dokumentation for det udførte arbejde m.m.
Det stikprøvevis tilsyn med snerydningen af fortove og kørebaner vil forvaltningen tilrettelægge, så de mest trafikerede veje vil blive højest prioriteret, og der vil være særligt fokus på veje, hvor fodgængere, buspassagerere og cyklister færdes meget.
-
Miljøvurdering
Der er ingen miljøkonsekvenser.
Høring
Forslaget har været drøftet med Politiet, der ikke har indvendinger.
Det øgede antal anmeldelser kan ikke forventes at ændre prioriteringen af politiets opgaver i øvrigt.
Ole Bach