Bussluse Holmen
Bussluse Holmen
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 26. februar 2003
Sager til beslutning
13. Bussluse Holmen
BTU 104/2003 J.nr. 611:102.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender
at der med baggrund i Justitsministeriets afgørelse om ikke at tillade etablering af en mekanisk bussluse på Danneskiold-Samsøes Allé som en forsøgsordning etableres en skiltet bussluse
at det tillades bilister med bopæl på Frederiksholm at passere spærringen
at der gives dispensation fra lokalplan nr. 331 "Holmen II" § 5, stk. 3 for at gennemføre ovenstående beslutning
at ordningen i samarbejde med politiet evalueres efter ½ år, således at der – inden forsøgsperioden udløber – kan fremsættes forslag til en permanent løsning
RESUME
I lokalplan nr. 331 – "Holmen II" fastlægges det i § 5, stk. 3, at "Danneskiold-Samsøes Allé skal spærres for gennemkørsel – bortset fra HT-busser og cyklister – ved etablering af en mekanisk spærring ved broen mellem Arsenaløen og Frederiksholm. Det kan efter Bygge- og Teknikudvalgets nærmere godkendelse tillades bilister med bopæl på den sydlige del af Frederiksholm at passere spærringen."
Bygge- og Teknikudvalget godkendte den 7. november 2001 (BTU 403/2001) forvaltningens forslag til udformning af en mekanisk bussluse, samt at forvaltningen skulle anke Københavns Politis afgørelse om ikke at give accept til den mekaniske bussluse til Trafikministeriet. (Sagsområdet blev efterfølgende overflyttet til Justitsministeriet.)
Forvaltningen fremsendte anken den 23. november 2001, og den 6. februar 2003 modtog forvaltningen Justitsministeriets afgørelse. (Bilag A).
Forvaltningen og Københavns Politi har efter Justitsministeriets afgørelse afholdt møde den 18. februar 2003 for at opnå enighed om, hvilken type bussluse politiet kan give samtykke til på Danneskiold-Samsøes Allé.
Politiet kan give sin accept til en skiltet bussluse med gennemkørsel kun for HT-busser. Derimod kan politiet ikke give accept til en bussluse, der forhindrer eller nedsætter politiets mulighed for eftersætning, jf. politiets argumenter for ikke at give accept til den mekaniske bussluse.
Politiet er betænkelig ved at tillade gennemkørsel for beboere men ønsker, at forvaltningen forlægger en konkret udformning af en sådan ordning og dens omfang forud for en endelig stillingtagen.
Forvaltningen er af den opfattelse, at der kan tilvejebringes en saglig begrundelse for at tillade beboere med folkeregisteradresse på Frederiksholm at passere busslusen. Dette understøttes af Justitsministeriets afgørelse, hvori der skrives "Efter Justitsministeriets opfattelse er der i den forbindelse ikke noget til hinder for, at der fra et forbud mod kørsel for visse færdselsartet gøres visse undtagelser, når blot undtagelserne er sagligt begrundede".
Det er imidlertid politiets opfattelse, at i betragtning af, at boligerne alle er koncentreret på den sydlige del af Frederiksholm, kan der ikke gives saglige begrundelser for at nogle og ikke andre beboere på Frederiksholm må køre gennem busslusen. Denne opfattelse understøtter advokataktieselskabet Lindh Stabell Horten tolkning. I notat udarbejdet i oktober 2001 i forbindelse med projektudviklingen af den mekaniske bussluse skrives bl.a.: "Det er vores vurdering, at der er saglig grunde til at differentiere mellem beboere og erhvervsdrivende, således at alene beboere og ikke erhvervsdrivende på Holmen kan få tilladelsen. Vi har derimod umiddelbart svært ved at se kriterier, som kan begrunde, at alene beboere på den sydlige del af Frederiksholm kan få licensbiz." Advokaternes responsum / notat er vedlagt som bilag C.
Justitsministeriet har telefonisk oplyst, at de ikke forholder sig til, hvad der er sagligt, før de har en konkret henvendelse på bordet. I lyset af politiets holdning og sagens hidtidige forløb, skønner forvaltningen, at det næppe er realistisk at få medhold i et ønske om kun at lade nogle beboere køre igennem slusen.
Det er således forvaltningens anbefaling, at der som en forsøgsordning etableres en skiltet bussluse med tilladelse til passage for HT-busser og bilister med bopæl på Frederiksholm. Forvaltningen vil forhandle beboernes adgang til passage med politiet. Såfremt der ikke kan opnås samtykke fra politiet, indbringes sagen for Justitsministeriet. Forsøgsordningen vil blive evalueret efter et ½ år i samarbejde med Københavns Politi. Evalueringen bliver grundlag for en beslutning om forsøget skal gøres permanent eller om en anden løsning skal findes.
For at gennemføre det ovenstående anlæg skal der dispenseres fra lokalplan nr. 331 "Holmen II" § 5, stk. 3 – hvoraf det fremgår, at busslusen skal være mekanisk, og at kun bilister med bopæl på den sydlige del af Frederiksholm kan tillades passage. Det er ikke nærmere specificeret, hvad den sydlige del er men som vist på tegningen vedlagt som bilag B er boligområderne på Frederiksholm alle lokaliseret i det sydlige område med mulighed for etablering af ca. 350 boliger. På Dokøens nordlige - og sydlige del kan der tilsammen etableres ca. 300 boliger. Boligerne på Dokøen er ikke etableret endnu og vil næppe blive påbegyndtes, før operaen er færdig.
Trafikalt vil en skiltet bussluse med tilladelse til gennemkørsel for bilister med bopæl på Frederiksholm og Dokøen og en samtidig lukning af Refshalevej betyde en reduktion af trafikken i Prinsessegade fra ca. 13.000 biler i 2002 (skønnet) til ca. 8.750 biler efter busslusens etablering.
Forvaltningen vurderer, at projektet kan gennemføres i løbet af få måneder.
SAGSBESKRIVELSE
Københavns Kommune har besluttet at etablere en bussluse på Danneskiold-Samsøes Allé for bl.a. at begrænse den gennemkørende biltrafik i Prinsessegade. Kommunens beslutning omhandler en mekanisk sluse, som kan åbnes med nøgle eller en elektronisk "bizz" af de parter, der har lov at passere f.eks. busser, udrykningskøretøjer og beboere på den sydlige del af Frederiksholm.
Kommunen har valgt en mekanisk sluse for at gøre spærringen effektiv. Når slusen er etableret, er omvejskørslen stor, og derfor vurderes det, at spærringen skal være fysisk for at få gennemkørselsforbudet overholdt.
Politiet har ikke villet give samtykke til etablering af en mekanisk bussluse. Sagen blev derfor indbragt for Trafikministeriet i medfør af færdselslovens § 92c, stk. 1. Ved regeringsskiftet overgik sagsområdet til Justitsministeriet.
Justitsministeriet har i skrivelse af den 6. februar 2003 meddelt Københavns Kommune sin afgørelse. Skrivelsen er vedlagt som bilag A.
Justitsministeriet har ikke kunnet imødekomme kommunens ønske om etablering af en mekanisk bussluse på den anførte strækning. Afgørelsen begrundes på følgende måde:
- Manuel aktivering af busslusen vil i uacceptabel grad forsinke udrykningskøretøjer.
- Busslusens placering i nærheden af Christiania indebærer, at der i særlig grad må tages hensyn til politiets muligheder for uhindret at kunne foretage udrykningskørsel.
Justitsministeriet skriver endvidere, at det har noteret sig, at Københavns Politi ikke har udtalt sig imod, at der etableres en skiltet bussluse, der indebærer, at færdsel ad Danneskiold-Samsøes Allé forbydes for visse færdselsarter.
Endvidere skriver Justitsministeriet, at de ikke har taget stilling til den situation, at alle udrykningskøretøjer udstyres med en elektronisk "bizz".
På baggrund af ovenstående og et møde med Københavns Politi den 18. februar 2003 om sagen ser forvaltningen kun den i det følgende beskrevne mulighed for at dæmpe trafikken i Prinsessegade.
Skiltet bussluse
Løsningen vil indebære, at vejbanen på en strækning på ca. 30 m indsnævres til et kørespor, og at det ved skiltning vises, hvilke køretøjer, der må køre igennem. Cyklister og fodgængere vil frit kunne passere forbi busslusen.
Forvaltningen vurderer, at løsningens svaghed er risikoen for systematisk overtrædelse af reguleringen. Da en skiltet sluse ikke er en fysisk forhindring, vil overholdelse være et spørgsmål om politiets kontrol og trafikanternes moral.
Forvaltningen vurderer, at det vil være muligt at tillade bestemte beboeres gennemkørsel. På baggrund af en udtalelse fra kommunens advokat og Justitsministeriets afgørelse vurderes det, at tilladelse til gennemkørsel skal gælde for alle med bopæl på Frederiksholm og Dokøen, jf. bilag B, der viser de i lokalplanen udpegede boligområder, og bilag C, der er advokaternes responsum.
Advokaterne konstaterer, at kommunen med saglig begrundelse kan forbyde færdsel. Det vurderes herefter, at skelnen mellem erhvervstrafik og beboernes trafik er saglig, hvorfor erhvervstrafik kan forbydes gennemkørsel. I lokalplanen er det bestemt, at udelukkende beboerne på den sydlige del af Frederiksholm kan få tilladelse til at passere busslusen. Advokaterne vurderer, at kommunen ikke sagligt kan begrunde, hvorfor beboere på den nordlige del af Frederiksholm og eventuelt kommende beboere på Dokøen ikke skal have samme ret til at passere busslusen. På den baggrund anbefaler advokaterne, at alle med bopæl på Frederiksholm og Dokøen skal have tilladelse til at passere busslusen. Justitsministeriet skrive ligeledes i afgørelsen "Efter Justitsministeriets opfattelse er der i den forbindelse ikke noget til hinder for, at der fra et forbud mod kørsel for visse færdselsarter gøres visse undtagelser, når blot undtagelserne er sagligt begrundede."
Københavns Politi har på mødet den 18. februar 2003 meddelt forvaltningen, at politiet vil kunne give accept til en skiltet bussluse. Politiet er endvidere indstillet på at foretage kontrol af busslusens overholdelse.
Københavns Politi har ikke på det foreliggende grundlag kunne meddele, hvorvidt de vil give accept til beboernes gennemkørsel. Forvaltningen vil forhandle dette med politiet, såfremt udvalget beslutter en sådan løsning. Forvaltningen er indstillet på i tilfælde af, at der ikke kan opnås enighed med politiet, at lade beboernes gennemkørsel prøve ved Justitsministeriet.
Politiet har oplyst, at de ikke finde saglige begrundelser for kun at lade en del af beboerne passerer busslusen.
Forvaltningen foreslår, at busslusen etableres som et forsøg, der evalueres om et ½ år. På det tidspunkt kan det besluttes om effekten af busslusen har været tilfredsstillende og om forsøget kan gøres permanent eller om busslusen skal udformes anderledes.
Trafikalt
En skiltet bussluse vil, jf. forvaltningens erfaringer fra spærringen af Vester Voldgade i 1998, betyde, at 90 % af bilisterne vil overholde forbudet. Afgørende for overholdelsesgraden er den omvejskørsel forbudet medfører. I dette tilfælde vurderes det, at omvejskørslen er så stor, at flere vil overtræde forbudet.
Af nedenstående skema fremgår trafikmængden i 2000 og 2002, samt trafikmængden ved anlæggelse af bussluse med adgang for beboerne i overensstemmelse med lokalplanen , henholdsvis med adgang for beboerne på både Frederiksholm og Dokøen.
Tællested | 2000 | 2002 | Bussluse med adgang for beboerne jf. lokalplanen | Bussluse med adgang for beboerne på Frederiksholm og Dokøen |
Prinsessegade ved Sankt Annæ Gade | 11.000 | 12.800 | 8.000 | 8.750 |
Prinsessegade ved Bodenhoffsplads | 6.000 | 7.800 | 3.000 | 3.750 |
Forbydes beboere gennemkørsel, vil dette medføre en reduktion på yderligere 1.000 henholdsvis 1.750 biler
Dispensation fra lokalplan nr. 331 "Holmen II" § 5, stk. 3
En forsøgsordning med skiltet bussluse og adgang gennem slusen for beboere på Frederiksholm og Dokøen er i strid med bestemmelserne i § 5, stk. 3 i lokalplan nr. 331, idet det heri bestemmes, at Danneskiold-Samsøes Allé skal spærres for gennemkørsel – bortset fra HT-busser og cykelister – ved etablering af en mekanisk spærring ved broen mellem Arsenaløen og Frederiksholm, og at det efter Bygge- og Teknikudvalgets nærmere godkendelse kan tillades bilister med bopæl på den sydlige del af Frederiksholm at passere spærringen.
Da denne løsning er den eneste, der kan forventes accepteret af politiet, kan forvaltningen anbefale dispensation. Da der er tale om en forsøgsordning i et år, da en bussluse som sådan er foreskrevet i lokalplanen, da der i lokalplanen er lagt op til, at beboerne i de eksisterende og under opførelse værende boliger på Frederiksholm kan passere busslusen, og da der ikke inden forsøgsperiodens udløb vil være opført boliger på Dokøen, vurderes dispensationen at være af underordnet betydning, hvorfor naboorien tering anses for ufornøden, jf. planlovens § 20, stk. 2.
Høring
Forvaltningen har den 18. februar 2003 afholdt møde med Københavns Politi for at opnå enighed om, hvilken type bussluse Københavns Politi kan give samtykke til. Politiet har meddelt, at de udelukkende kan give samtykke til en udformning, som ikke forhindrer eftersætning af kriminelle eller forhindrer udrykningskøretøjers fri passage. Dette er kun muligt at opfylde med en skiltet bussluse.
Politiet har endvidere meddelt, at på det foreliggende grundlag kan der ikke tages stilling til en tilladelse til at lade bilister med bopæl på Frederiksholm eller Dokøen passere busslusen.
Politiet mener dog ikke, at der kan gives tilladelse til, at kun en del af beboerne tillades at passerer busslusen.
BILAG VEDLAGT
Bilag A – Justitsministeriets afgørelse af 6. februar 2003
Bilag B –Tegning over boligområder på Frederiksholm og Dokøen
Bilag C – Responsum / Notat om bussluse på Danneskiold-Samsøes Allé fra Lindh Stabell Horten
Ole Bach Jens Ole Nielsen